Vidim da ste se dotakli tema o kojima je malo bilo reci ili se izbegavaju,
cinjenica je da svi mi zelimo da zivimo bolje nego ovde...pre 4 godine kada smo aplicirali mi smo za razliku od vecine ljudi oko nas imali dve jake plate u kuci recimo da su nam mesecna primanja dostizala i do 800 E kada je prosek plate bio 17.000 do 20.000, ziveli smo kod roditelja na spratu kao i mnogi i bilo nam je super samo...prodje godina pa druga, nista nismo stvorili ja nemam posao za stalno jurim po selima radim ceo dan, muz tuce smene 12 sati dan -noc vidimo se dvaput nedeljno...nemamo ni kvadrat na svoje ime, samo polovan auto to nam je sva imovina...prodje jos godina, kakav kredit na 30 godina u srbiji za stan ili nesto drugo...matorci imaju svoje mi mozemo samo u kiriju kad nekom jednom pukne film...
Kaze moja mama super vam je, ona radi ceo vek kao trgovac kod privatnika od svoje 17te jednom u dva meseca dobije slobodan dan, svaki dan robija za 15.000 vuce gajbe i robu, gledam je i place mi se ja sedim u ucionici na toplom, njima se u prodavnici smrzo toalet ne mogu ni u wc jer gazda ne greje...i prijavi fiktivni gubitak da naplati osiguranje pola miliona i jos im skine svima sa plate 2000 jer su navodno dozvolili da musterije kradu...13.000 a racun za grejanje 20.000 zimi.
Ja imam dve prosvetne diplome a posla ni od korova, nema dece, skole koje su imale po 10 odeljenja u moje vreme spale na 4, kad pomnozite vidite da se tu izgubilo 480 dece po godini i 32 posla za nastavnike samo u nizim razredima, a biro krcat, u selima odeljenja od 4 do 15 ucenika, negde ima samo jedno dete...i ja putujem 20km za to jedno jadno...i zao mi ga gde odrasta.
Dodje prica i o nasem detetu, dobijem za stalno 60 posto i 40 na odredjeno u dva sela, zatrudnim konacno jer sad smem,odem na bolovanje a opstina mi zbog isteka ugovora smanji primanja na 50%...u isto vreme sve radnike firme mog muza nateraju da potpisu da rade za pola plate i neke im ni ne isplate zbog nekih ko zna kakvih dugova drzavne firme menadzera i direktora...Inace on ima 3 diplome 2 fakultetske a radi sa srednjom godinama je fizikalisao najgore i najprljavije poslove u smenama i usput se skolovao, trcao iz nocne na ispit u nadi da ce jednog dana biti bolje...
E sad problem je sto u Srbiji za tu struku ima posla u BG ili NS i nigde vise i to za male pare u odnosu na svet.
Tako, beba na putu mi sa jednom prosecnom platom u kuci...nema veze stedeli smo na vreme, nemamo kredit, pomoce matorci...Gledam nas, govorimo vise jezika, imamo gomilu diploma i znanja, necemo u stranke i politiku, nismo lenstine oboje smo se skolovali i radili uporedo, ja cuvala decu dok sam studirala on radio smene...i sta sad?
A kad smo hteli da odemo bilo nam je duplo bolje.
Kad sletimo tamo postajemo cigani, ne u pogrdnom smislu vec isto tako cemo tesko doci do posla kao romi ovde, treba da dam razliku ispita i da cekam mozda i 2 godine da mi akredituju diplomu, mozda...a dotle cu verovatno opet da cuvam decu, ok.
Nas voz je prosao, spadam u generaciju kojoj je srpska politika oduzela 15 godina zivota u vidu kriza ratova i preganjanja o nekom tamo patriotizmu...i jos mi oduzima godinu za godinom.
Nece nas Kanada docekati rasirenih ruku, bicemo samo jos jedni koji su sleteli i krenuli da se snalaze,
samo se nadam da ce mi se jednom ukazati prilika i da cu umeti da je iskoristim.
Moje dete nece zavrsiti fakultet ovde pa da mu kazem da ide na biro i ceka do 35 da nadje posao ako ga nadje a posle da deli sprat sa mnom kad se ozeni i da ga ja izdrzavam, ne zato sto je nesposoban vec zato sto ova zemlja ima 2miliona penzionera *citaj gladnih* i milion nezaposlenih za koje radi milion radnika, jedan radi za troje a zivi se na mmf kredu.
Cinjenica je da nigde preko nije lako, ali oni nisu imali ratove i hiperinflacije, oni ne zive na kredit koji ce njihova deca vracati vekovima, njihova privreda nije unistena, tamo ima sanse da napredujes ako si dobar radnik i mozda ti povecaju platu a ne smanje il ukinu...
Mozda jednog dana imas svoj stan i kola, iskolujes dete i gledas kako radi i stvara jer ce mu biti lakse nego tebi kad si dosao iz nedodjije, i pronadjes mir u sebi da je sve sto si prosao ipak vredelo.
A mozda cak zaradis i toliko para da posaljes mami kuci da sa penzijom od 17 000 moze da plati grejanje od 20.000 a gde je hrana, lekovi, ostali racuni...
Nisam htela da smaram ovom pricom,ni najmanje.
Na konto onog sto su blogger i Arlington rekli, svako ima svoje razloge za i protiv odlaska,
samo ja kao i mnogi ne mislim da ce ovde biti bolje, a gore je bilo vise puta...moze i opet ko zna.
Ne moraju moja deca da prolaze opet kroz neke nove 90te, 2000te itd. kad smo mi morali.