Dragi drugari i drugarke,
prvi put se javljam na forum iako ga pretim vec vise od godinu dana. Nisam bas sve postove procitala, ali jesam dobar deo.
Vec nekoliko godina mi planiramo da apliciramo za kanadsku vizu, ali nismo imali uslove da osvojimo onih 67 poena, sada su stvari malo drugacije, ustvari uskoro ce biti.
Nosilac ce biti moj suprug koji u julu treba da diplomira na Fakultetu za ekoloski menadzment, 3 godine, Bachelor, inace je i apsolvent na bioloskom fakultetu koji nesto nema nameru da zavrsava, a zavrsio je Matematicku gimnazuju, pa mu je trenutno zvanje Matematicko-programerski saradnik, ima 2.5 godine upisanog radnog staza za kanadsku medjunarodnu nevladinu organizaciju koja je radila u Beogradu, kao Finance and office manager, pri tom se nije bavio racunovodstvom. Mnogo godina radnog staza koje nigde nije upisano, radio je od 1999. stalno nesto, ali za nekih 5 godina moze da dobije potvrdu od organizacije za koju je radio, a tih godina je radio sa osobama sa hendikepom, sto mi se cini da je cenjeno u Kanadi. Odlicno zna engleski, mada jos nije polagao IELTS, sto ce sigurno uraditi pre slanja aplikacije, a citavu konverzaciju i pismenu i usmenu sa kanadjanima je obavljao na engleskom i bio je u Ottawi poslovno. Sa nekima od njih je ostao u kontaktu, ali ne toliko da bi im trazio sredjivanje posla ili nesto slicno odavde, eventualno neku podrsku kad/ako odemo u vidu informacija i sl.
Ja sam, od skoro, Diplomirani inzenjer poslovne informatike – smer racunarska grafika i dizajn, 4 godine i prilicno dobro znam engelski, nedavno sam radila neki test gde mi je odredjen nivo B2-3 i imam jako malo upisanog radnog staza, mada isto od ’99. radim stalno nesto, a radila sam malo i za ove njegove kanadjane. Imamo sina od 8 godina.
Sa svim ovim, cini nam se da mozemo da osvojimo onih famoznih 67, bar na osnovu njihovog testa. Ono sto nas zanima je da li njegovo zanimanje kojim se bavio kod kanadjana moze da se uzme kao relevantno za ovo sto CIC trazi na sajt, i da li nesto znaci to sto je radio za kanadsku firmu (recimo, da se racuna kao kanadsko iskustvo), da li nekako mogu godine radnog staza za koji nije placen doprinos da se racunaju i koliko vi ustvari procenjujete da je realno vreme cekanja da se sve zavrsi kada se udje u proceduru, nevezano za ono sto pise na sajtu?
Hvala puno na informacijama, a mi vam se pridruzujemo od sada, pa dok se nesto ne resi.
Pozdrav