Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rekoh da sam nestrpljiva,ali to mi je jedino ostalo da cekam a 7 mijeseci nisam vidjela muza tel racuni su nam kilometarski,3 puta sam mogla otici tamo ovamo,a mrzim administaciju i sporost njihovu a razumijem ja tu razliku jel ja zbog muza tako i spavam kao da sam u kanadi vec!!!! Cim stignes odgovori mi molim te zavidim ti sto je ovo iza tebe ali iskreno,a ujedno mi drago zbog tebe!

Uh bombardovanje pitanjima! M i smo sve sto su trazili poslali 14.12.2009. u MISSISSAGU muz me sponzorise i sta je sledece,ja sam uradila ljekarski i sve sto je trebalo je poslato. Kada mozemo ocekivati bilo sta !!!!!

Cao!ako ste tada poslali papire u mississagu racunajte da ce oko 14.1 biti poslani za bec,mozda koji dan kasnije radi praznika al njima u mississagi treba mesec dana da odobre sponzorstvo!Kada stignu tvoji papiri u bec,a mozda i koju nedelju kasnije dobiti iz beca pismo da su tvoji papiri tamo na obradi i dobices neki broj da mozes da pratis preko interneta!Posle toga dobila sam jos jedno pismo da mi nije dobar izvod iz maticne knjige rodjenih i ja sam to njima odnela jer su mi papiri bili prebaceni u bg radi brze obrade!Mi smo krajem septembra,skoro oktobar slali papire u bec,oko 24 okt su nam bili u becu,sredinom decembra smo njih zvali i rekli da cekamo,posle par dana su nas zvali da uplatimo taksu meni za ulazak u zemlju(to bi Vam bilo dobro ako niste uplatili da uplatite jer to smanjuje proces za nekih mesec dana)mi nismo bili uplatili jer nismo znali pa smo nakon sto mi je bila gotova viza jos cekali mesec dana da bi to kod njih odlezalo!!!
Meni je viza bila gotova za 3 mes + onaj jedan mesec radi one uplate!!!Znam ovde jednog decka sto je dosao posle mene ista procedura kao nasa samo sto je njemu sve bilo gotovo za nekih 2 meseca!P.S dobro je sto si uradila lekarski unapred,tako sam i ja !!! Srecno

Zanima me, ako nisi na listi od famoznih 38 zanimanja, a postoji i opcija arranged employment, da li taj obezbedjen posao tamo mora biti u tvojoj struci ili moze biti bilo sta? :hvala:

Cao!Zao mi je ali ja za to neznam jer nisam kroz to prolazila,sem sto sam citala od drugih forumasa al to nije pametno da ja pisem,nadam se da ce neko od ostalih moci da ti odgovore na tvoje pitanje...Pozz

Kanada ti je drzava sa najobrazovanijim taxistima,kuvarima,konobarima...Oni su se isto snasli.

Ma jok... ne pije to vodu uopste...

Taksisisti gruvaju 300hiljada dolara.. Toliko je taxi biznis.. 80% ih drze nasi.... (u gradu u kom sam)

kuvari minimum 70hiljada na godinu, konobari nista (salim se, ne znam za njih nista)....

Koga bole brige za diplomu kad ima biznish vredan 300hiljada...

Poslednja izmena:
Zanima me, ako nisi na listi od famoznih 38 zanimanja, a postoji i opcija arranged employment, da li taj obezbedjen posao tamo mora biti u tvojoj struci ili moze biti bilo sta? :hvala:

Posao mora biti okvirno iz tvoje struke, dakle, ne mozes da apliciras na ponudu za posao za koji ne mozes da dokazes da si (iole) kvalifikovan. Ljudi koji su odlazili kao kv radnici su se snalazili sa potvrdama sa radnickih univerziteta, kurseva itd, iako imaju fakultet, ali neodgovarajuci za taj posao.

Na koji način se potvrđuje da je neko radio sa tom diplomom i da li je poslodavac u obavezi da dostavi listu zaduženja koje si imao na tom poslu?
Pitam ovo, jer mi pada na pamet, da počnem da radim pre nego što završim fakultet (to će biti u narednih par meseci) i da budem prijavljen sa srednjom školom, ali radio bih ono što studiram, softver programiranje, a ne ono što sam završio u srednjoj školi.

Problem bi mi bio ako je potrebno na neki način potvrditi da sam na tom poslu imao zaduženja koja su vezana za diplomu iz srednje škole.

Ugovorom o radu i pismom preporuke, to ti je obavezno kad saljes papire.
Evo sta pise u uputstvu:
WORK EXPERIENCE
For you and your spouse or common-law partner:
• notarized employment contracts from your present and past employers,
accompanied by an English or French translation
• original and up-to-date letters of reference from your past and current employers.
Letters must be written on company letterhead and show the company’s full
address, telephone and fax numbers, and be stamped with the company’s official
seal.
Letters must include all of the following information:
• the specific period of your employment with the company
• the positions you have held during the period of employment and the time spent
in each position
• your main responsibilities and duties in each position
• your total annual salary plus benefits
• the signature of your immediate supervisor or the personnel officer of the
company
• a business card of the person signing
If you cannot provide a reference from your current employer, provide a
written explanation.

Takodje traze u poslednje vreme i listing iz socijalnog na kome se nalaze tvoji trenutni/prethodni poslodavci i od - do kad si radio kod kojeg.

Poslednja izmena:
Citat:
Original postavio Nadica77
Ne, nisu nam saopstili da nisu bodovali diplomu, ali su je bodovali kao post secondary samo sa 20 poena Sto se tice adaptability faktora nisu uvazili moje diplome posle gimnazije, tako da su nam umesto 3 , na koliko smo racunali, dali 0000...Zalicemo se, sta nam drugo preostaje, treba skupiti opet funds da apliciramo preko Quebeca ili na neki drugi nacin..Ja sam danas zvala Kanadsku ambasadu u Beogradu i oni su mi rekli da je i za njih novost da je Diplomirani inzenjer masinstva =master, ali ako imam izvod iz zakona da ga prevedem i da se zalim Becu u sto kracem roku...ako smo u pravu, da je to krsenje nasih prava...
Ako neko ima iskustva sa zalbama, mnogo bi nam znacio svaki komentar!!!
Ne mogu da vam opisem koliko su me smorili likovi iz Imigracionog. Ako ne zele da prime dvoje obrazovanih mladih ljudi sa dvoje male dece i iskustvom u raznoraznim poslovima, onda to i nije ona Kanada o kojoj ja slusam...
Pozdrav!!!

Nažalost to tumačenje zakona je namenjeno tržištu rada u Srbiji gde su definisali odnos starog i novog sistema putem jednačine diplomirani = master.
Za inostranstvo ti treba diploma iz novog sistema tj. master koju možeš dobiti putem eksplicitnog zahteva fakultetu, na kojem su diplomske studije trajale 5 godina ili doškolovavanjem do Master diplome, na fakultetima na kojima su diplomske studije trajale 4 godine.

Dakle mislim da ste trebali izvaditi Master diplomu sa, u vašem slučaju, Mašinskog fakulteta kod koga su diplomske studije trajale 5 godina.
Naravno to mislim da košta, i zavisi od fakulteta do fakulteta.

To što si napisao vezano za tumačenje zakona i diplome smatram da nije tačno i da nije sav taj cirkus napravljen da bi važilo samo u Srbiji. Cilj je da si izjednače i usaglase sistemi i nivoi obrazovanja na nivou Evrope pa i sveta, barem ovog kojem mi težimo. Tako da u Evropi pa i kod nas posle završenok recimo mašinca možeš da ideš samo na doktorat a ne i na magisterij, jer toga više inema. Drugo na Mašinskom fakultetu ne izdaju nove diplome onima koji su taj fakultet završili pre uvođenja Bolonjske deklaracije. Barem je tako bilo pre 6 meseci. To znam provereno jer sam i sam za sebe probao da je izvadim. Jedino što sam uspeo da uradim je da mi je sudski prevodilac u prevodu diplome napisala da je zvanje diplomiranog inženjera zvanje Master. Ako Kanada ne priznaje evropski sistem školovanja i pre svega zakone jedne zemlje onda o Kanadi nema smisla više ni razmišljati.

Sve diplome koje nisu specificno naglasene kao Master ili Magistar se boduju kao Bachelor. Znaci Diplomirani inzenjer iako su studije 5 godina, npr kao elektrotehnicki u NS se racuna kao bachelor i boduje sa 20 poena. Ako se pored toga ima i neki zanat onda 22 poena.
Kao sto je Markow rekao sad smo u situaciji da prevedemo diplomu na master sto je on npr. iskoristio a ja nisam.
To sto su te diplome na nivou mastera, to njima nista ne znaci, znaju da su to 5 godisnje studije, ali svejedno dipl.ing boduju samo sa 20 poena
Nadice kako ste bodovali ostale stvari tj kakav vam je zbir?

To što oni to tako boduju ne znači da je pravilno. Smatram da službenici kao i u svakoj administraciji pa i u kanadskoj nisu u toku sa sadašnjim stanjem stvari. Jednostavno situacija je sledeća. Neki fakulteti izdaju a neki ne te famozne nove diplome na kojima piše npr. dipl.ing-master. Smatram da svi kojima nisu pravilno izbodovali diplome moraju da se žale i da pošalju dodatne dokaze o tome da njihove diplome jesu master i da vrede 25 a ne 20 bodova. Uostalom ako ti na sudski overenom prevodu diplome na engleskom piše da je to Master a po zakonu to i jeste ne vidim zašto takve diplome ne bi bodovali sa 25 bodova sa koliko i treba da se boduju. To nije stvar nikakve prevare, jednostavno tako je i po zakonu Srbije i po pravilim koje je izdala sama imigrantska služba Kanade. Ako neki službenik pored svega toga takvu diplomu izboduje sa 20 a ne sa 25 misleći da je to diploma na nivou Bachelor a ne Master onda je to njegovo neznanje ili samovolja i žlba na takvo bodovanje je na mestu.

To što oni to tako boduju ne znači da je pravilno. Smatram da službenici kao i u svakoj administraciji pa i u kanadskoj nisu u toku sa sadašnjim stanjem stvari. Jednostavno situacija je sledeća. Neki fakulteti izdaju a neki ne te famozne nove diplome na kojima piše npr. dipl.ing-master. Smatram da svi kojima nisu pravilno izbodovali diplome moraju da se žale i da pošalju dodatne dokaze o tome da njihove diplome jesu master i da vrede 25 a ne 20 bodova. Uostalom ako ti na sudski overenom prevodu diplome na engleskom piše da je to Master a po zakonu to i jeste ne vidim zašto takve diplome ne bi bodovali sa 25 bodova sa koliko i treba da se boduju. To nije stvar nikakve prevare, jednostavno tako je i po zakonu Srbije i po pravilim koje je izdala sama imigrantska služba Kanade. Ako neki službenik pored svega toga takvu diplomu izboduje sa 20 a ne sa 25 misleći da je to diploma na nivou Bachelor a ne Master onda je to njegovo neznanje ili samovolja i žlba na takvo bodovanje je na mestu.

Sve potpisujem, ali osim zalbe ne znam sta se jos moze uciniti?
Moja zena ima isto 5godisnji fakultet i ima uverenje od fakulteta da su studije u nivou sa master studijama, ali za nostrifikaciju smo pisali da je to bachelor diploma, to uverenje njima nista nije znacilo.

Sve potpisujem, ali osim zalbe ne znam sta se jos moze uciniti?
Moja zena ima isto 5godisnji fakultet i ima uverenje od fakulteta da su studije u nivou sa master studijama, ali za nostrifikaciju smo pisali da je to bachelor diploma, to uverenje njima nista nije znacilo.

Slažem se da osim žalbe teško da može nešto više da se uradi. Eventualno proveriti na fakultetu još jednom da li su počeli sa zamenom starih diploma.

Nadica77 reci mi kada ste poslali dokumenta za Beč a kada ste dobili odgovor i iz koje ambasade? Da li direktno iz Beča ili možda iz Beograda?

Slažem se da osim žalbe teško da može nešto više da se uradi. Eventualno proveriti na fakultetu još jednom da li su počeli sa zamenom starih diploma.

Nadica77 reci mi kada ste poslali dokumenta za Beč a kada ste dobili odgovor i iz koje ambasade? Da li direktno iz Beča ili možda iz Beograda?

Dokumenta smo poslali pocetkom aprila, odgovor smo dobili iz Beca 06.01.2010. (kao re-sent ) jer je navodno vec jednom slato u avgustu 2009. Pismo je navodno lutalo citavih 6 meseci na relaciji Bec-Beograd.
Mi smo toliko razocarani da prosto nemamo zelju ni snage da se sada sa njima preganjamo oko diploma, spremili smo mi zalbu ali nam se cini da nas je uzeo pod zub neki "austrijanac" ili "kanadjanin" koji odlucuje da li smo mi pozeljni Kanadi. Zalbu saljemo u petak preko ambasade u Beogradu pa videcemo...

Poslednja izmena:
To što si napisao vezano za tumačenje zakona i diplome smatram da nije tačno i da nije sav taj cirkus napravljen da bi važilo samo u Srbiji. Cilj je da si izjednače i usaglase sistemi i nivoi obrazovanja na nivou Evrope pa i sveta, barem ovog kojem mi težimo. Tako da u Evropi pa i kod nas posle završenok recimo mašinca možeš da ideš samo na doktorat a ne i na magisterij, jer toga više inema. Drugo na Mašinskom fakultetu ne izdaju nove diplome onima koji su taj fakultet završili pre uvođenja Bolonjske deklaracije. Barem je tako bilo pre 6 meseci. To znam provereno jer sam i sam za sebe probao da je izvadim. Jedino što sam uspeo da uradim je da mi je sudski prevodilac u prevodu diplome napisala da je zvanje diplomiranog inženjera zvanje Master. Ako Kanada ne priznaje evropski sistem školovanja i pre svega zakone jedne zemlje onda o Kanadi nema smisla više ni razmišljati.

Jeste, ali pitanje je da li CIC treba biti upućeno u zakone o obrazovanju svih zemalja iz kojih apliciraju imigranti? To je jedna prilično promenljiva kategorija i u suštini, po mom mišljenju, nisu oni ti koji bi trebali da vode računa o evaluaciji diploma iz starog sistema za svaku zemlju pojedinačno.
Mislim da je u ovom slučaju odgovornost na Mašinskom fakultetu koji bi morao da bude u obavezi da izdaje nove diplome evaluacijom diploma iz starih sistema, ako to neko želi.
Na univerzitetima u pojedinim zemljama naše diplome po starom sistemu priznaju kao MSc. bez problema, kao što je npr.Univerzitet u Lozani u Švajcarskoj, gde posle završenog fakulteta koji traje 5 godina, imaš pravo pa apliciraš na doktorske studije bez problema, ali negde nažalost to nije slučaj, kao što vidimo.

Dokumenta smo poslali pocetkom aprila, odgovor smo dobili iz Beca 06.01.2010. (kao re-sent ) jer je navodno vec jednom slato u avgustu 2009. Pismo je navodno lutalo citavih 6 meseci na relaciji Bec-Beograd.
Mi smo toliko razocarani da prosto nemamo zelju ni snage da se sada sa njima preganjamo oko diploma, spremili smo mi zalbu ali nam se cini da nas je uzeo pod zub neki "austrijanac" ili "kanadjanin" koji odlucuje da li smo mi pozeljni Kanadi. Zalbu saljemo u petak preko ambasade u Beogradu pa videcemo...

Jao mogu samo da pretpostavim kako je to kad ti trud i nada od nekoliko godina propadne. Ne verujem da vas je neko uzeo pod zub. Pre bih rekao da je taj neko malo neupućen u promene zakona i obrazovnog sistema kod nas. Ne znam kako vam je sudski tumač preveo diplomu i zvanje. Da li je u prevodu napisao da je to zvanje Master i da li ste slali prevod tumačenja zakona? Ako kojim slučajem nije preveo da je to zvanje Master, savetovao bih vas da diplomu ponovo prevedete i da to sudski tumač napiše u prevodu i pošaljete je u žalbi. Takođe bih poslao i prevod i fotokopiju tumačenja zakona. Nemate šra da izgubite. Pozdrav i srećno.

Citat:
Original postavio gep

Jeste, ali pitanje je da li CIC treba biti upućeno u zakone o obrazovanju svih zemalja iz kojih apliciraju imigranti? To je jedna prilično promenljiva kategorija i u suštini, po mom mišljenju, nisu oni ti koji bi trebali da vode računa o evaluaciji diploma iz starog sistema za svaku zemlju pojedinačno.
Mislim da je u ovom slučaju odgovornost na Mašinskom fakultetu koji bi morao da bude u obavezi da izdaje nove diplome evaluacijom diploma iz starih sistema, ako to neko želi.
Na univerzitetima u pojedinim zemljama naše diplome po starom sistemu priznaju kao MSc. bez problema, kao što je npr.Univerzitet u Lozani u Švajcarskoj, gde posle završenog fakulteta koji traje 5 godina, imaš pravo pa apliciraš na doktorske studije bez problema, ali negde nažalost to nije slučaj, kao što vidimo.

Pa ako službenik radi taj posao imigracionog službenika onda to mora da zna. Pa to i jeste osnova za bodovanje i dobijanje imigracione vize. Ako to ne zna onda mu nije mesto na toj poziciji. Uostalom iz istog razloga i jesu podeljene ambasade koje pokrivaju iseljenje po regionima. Iz tog razloga i jeste glavna ambasada za iseljenje u Beču a ne u Beogradu ili Budimpešti.

Pa ako službenik radi taj posao imigracionog službenika onda to mora da zna. Pa to i jeste osnova za bodovanje i dobijanje imigracione vize. Ako to ne zna onda mu nije mesto na toj poziciji. Uostalom iz istog razloga i jesu podeljene ambasade koje pokrivaju iseljenje po regionima. Iz tog razloga i jeste glavna ambasada za iseljenje u Beču a ne u Beogradu ili Budimpešti.

Svaka zemlja je u starom sistemu imala naziv svojih diploma, sa korespodentnim planovima i programima, koje je Ministarstvo Prosvete propisivalo i to se razlikovalo od zemlje do zemlje.
Nakon implementacije Bolonjske deklaracije, nazivi diploma i oblast znanja potrebna za sticanje diploma, su standardizovani.
Dakle, da bi imao garancije da će ti ispravno bodovati deo aplikacije vezan za obrazovanje, potrebna ti je diploma iz novog sistema, ako ne pitanje je šta će se desiti, kao što se desilo kod nadice77.

Ma jok... ne pije to vodu uopste...

Taksisisti gruvaju 300hiljada dolara.. Toliko je taxi biznis.. 80% ih drze nasi.... (u gradu u kom sam)

kuvari minimum 70hiljada na godinu, konobari nista (salim se, ne znam za njih nista)....

Koga bole brige za diplomu kad ima biznish vredan 300hiljada...

Sto 300.000, sto nisi napisao 600.000
Koliko su to kuvari placeni ?
Yugoslave koja je to prica,dodje sa diplomom doktora radi kao kuvar,a zaradjuje ko slizbenik.

Imamo problema sa razumevanjem zvanja Registered Nurse http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC/2006/QuickSearch.aspx?val65=3152
Moja devojka je zavrsila srednju medicinsku skola sa zvanjem-medicinska sestra i radila je pet godina u bolnici,normalno sa tim zvanjem...e sad najbitnije: koliko ja vidim,opis posla RN se poklapa sa opisom posla koji je ona radila sa srednjom skolom (evo duznosti i obaveza sa njenog ugovora o zaposljavanju):
-obavlja celokupnu terapiju odredjenu do strane lekara
-vrši obradu bolesnika za pregled.
-priprema bolesnika i materijal za potrebe intervencije
-uzima materijal za analizu
-pruža svu potrebnu negu i pomoć bolesniku u granicama svojih stručnih mogućnosti.
-održava higijenu ležećih bolesnika.
-vrši primopredaju bolesničkog i bolničkog veša,odela i predmeta i o tome sastavlja pismeni dokument
-odgovara za svakodnevno održavanje čistoće kreveta i posteljine.
-vrši primopredaju dužnosti pismeno za te svrhe namenjenoj knjizi,u vreme kako je to rasporedom odredjeno.
-ostaje u smeni i po isteku radnog vremena do primopredaje dužnosti narednoj smeni i o tome obaveštava glavnu med.sestru najkasnije narednog dana.
-daje informacije o bolesnicima(da li se nalaze na lečenju)
-o svim učenim promenama u toku rada obaveštava lekara službe,a isto tako na zahtev bolesnika.
-radi i druge poslove iz svog delokruga,a po nalogu načelnika službe i gl.sestre.
-vodi potrebnu evidenciju,hrani bolesnike,odnosno vrši nadzor nad donetim ponudama.
-za svoj rad neposredno odgovara gl.sestri i načelniku Odeljenja,šefu dispanzera ili odseka
...to je to...
Nas najveci problem je taj:
Ona sad studira Fakultet Zdravstvene nege(4god.) i treba da zavrsi,diplomira za 1-2god.,u aplikaciji se navodi da za zanimanje za koje se aplicira mora da ima najmanje 1 god. radnog staza
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/factor-experience.asp
Da li mi mozemo da apliciramo za taj posao o kom pricamo RN,sa radnim stazom koji ima(kao med.sestra) sa srednjom skolom...a cekamo da zavrsi fax(bila bi bachelor) radi dobijanja bodova?...tj. da ne mora posle diplomiranja da se zaposljava,pa da cekamo jos 1-2god...jer ovako vec ima 5god. staza u poslednjih 10g. kad budemo aplicirali?
Hvala na svakom objasnjenju i odgovoru!

Poslednja izmena:
Ja sam danas imala ispit za practical nurse,ali nisam bas od pomoci jer nemam sanse za skilled worker,imam samo srednju skolu,pa ako polozim ovaj ispit da nadjem job offer i mogu da trazim work permit.A sad sam prilicno obeshrabrena,ispit nije bio bas lak,rezultati za sest nedelja,a posao je tesko naci,a ja razdvojena od supruga i deteta,uzas...Strasno mi je tesko,ali za nasu porodicu ce se isplatiti,znam,pa se zato borim na sve nacine.Ako neko ima vremena da procita da li za Princ Edvarda treba jobb offer da bi aplicirali za PNP,meni nije jasno...

Ja sam danas imala ispit za practical nurse,ali nisam bas od pomoci jer nemam sanse za skilled worker,imam samo srednju skolu,pa ako polozim ovaj ispit da nadjem job offer i mogu da trazim work permit.A sad sam prilicno obeshrabrena,ispit nije bio bas lak,rezultati za sest nedelja,a posao je tesko naci,a ja razdvojena od supruga i deteta,uzas...Strasno mi je tesko,ali za nasu porodicu ce se isplatiti,znam,pa se zato borim na sve nacine.Ako neko ima vremena da procita da li za Princ Edvarda treba jobb offer da bi aplicirali za PNP,meni nije jasno...

misic misa, budi hrabra.... sigurno ce sve da bude ok

:zpozdrav::zpozdrav::zpozdrav:Samo budi jaka i uporna.Racunaj da ovim obezbegujes detetu koje ti toliko nedostaje sretno detinjstvo i bolju buduknost.Za posao mozes traziti i na manje atraktivnim lokacijama-lakse kes naci za pocetak.Okupiraj se necime da ti brze proge vreme i da ti bude lakse.Vezbaj,trci,radi ....posle fizicke aktivnosti organizam luci hormon sreke.:zskace:

Zna li neko koliko unazad se priznaju rezultati IELTSa po Federal SW programu, 1 ili 2 godine? Npr, ako je neko polagao IELTS pre nesto vise od godinu dana (rezultati se u British Councilu cuvaju 2 godine) da li moze da aplicira?

U EG7.pdf pise (strana 9)

Take a language proficiency test from a designated testing agency
Steps Action
1
Make an arrangement for testing and pay the test costs. A list of designated testing agencies can be found at: www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/language-testing.asp
2
Submit the assessment results with your application.
Note: When submitting test results, you will have the benefit of knowing how many points you will be awarded before submitting your application.
3
!>>>>>>>Your test results must not be more than one year old at the time that you submit your application.
Note: Test results will be used as conclusive evidence of your language proficiency.

Iako rezultati IELTS-a generalno vaze 2 godine, ipak za FSW traze da ne budu stariji od godinu dana.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back