Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za sve koji overavaju dokumenta za FSW i ostale stvari za Kanadu:
Sve mozete overiti u kanadskoj ambasadi za 35E (50CAD) djuture!!!!
Mi smo krenuli i sa nostrifikacijom doplome istovremeno kad i FSW i kad smo dosli do overe sva dokumenta nam je vrlo ljubazna gospodja u konzularnom odeljenju overila za 35e diplome, izvode, aplikacije i ostalo. Gospoda za nostrifikaciju su trazila iskljucivo overu na engleskom jeziku.

Na kraju je rekla mogli ste sva dokumenta koja smo polali u Bec overiti ovde. Ustedeli bismo oko 150e!!!!
Ne isplati se overavati par dokumenata, tad jeste jeftinije u opstini sudu i sl, ali ako imate gomilu kao sto imaju svi koji salju dokumenta prvi put u Bec, isplati se, a i izgleda mnogo, mnogo ozbiljnije, nego razmrljani pecati iz gradske kuce u NS (ili sa nekih drugih mesta).

E, druze, a kako i kod koga se radi nostrifikacija diplome?
Koja ustanova je nadlezna za to, i koliko uzimaju?

Poslednja izmena:
E, druze, a kako i kod koga se radi nostrifikacija diplome?
Koja ustanova je nadlezna za to, i koliko uzimaju?

Vezano je za zanimanja iz oblasti zdravstva i neka vrlo specificna zanimanja. Uzimaju puno, najmanje duplo vise nego za FSW takse. Za svako zanimanje imas nadlezne ustanove na nivou drzave i na nivou provincija. U vecini slucajeva posle nostrifikacije sledi registracija, prilicno mukotrpan posao, ali u ambasadi su nam rekli da je odlicno sto smo krenuli sad, jer ljudi kad dodju u kanadu i vide koliki je to posao, oduzme im duplo vise vremena.

Koliko znam, za IT inzenjere ne treba bilo kakva nostrifikacija, samo znanje. ;)

Pitanjce za DJazzy:
Koliko si cekala odgovor na IELTS re-mark i da li su te mail-om obavestili?
Izgoreh cekajuci :ceka: ...u ponedeljak ce biti punih sest nedelja od kada sam predala zahtev,ne znam da li da kontaktiram BC...
Nadam se da ste obavili lekarski i da sve ide po planu.

Ako jos neko ima iskustva sa ovom vrstom cekanja, please write...

Pozdrav

jos jedno pitanje u vezi vrtica..trebace mi...jel to cena po danu ili mesecu? koja jeprocedura, jel svako dete moze da dobije? U kojem gráqdu si ti?
hvala puno.

Cena za vrtice u Kvebeku je 7 CAD dnevno, sto izlazi oko 140-150 dolara mesecno. U Ontario je cena vrtica daleko skuplja i krece se u proseku oko 800 CAD za mesec.
Inace ja sam u Montrealu, sva deca ovde idu u vrtic zbog niske cene. Velika je navalica na vrtice mnogo se ceka, ali ipak smo mi srbi snalazljiv narod, tako da mi je cerkica krenula u vrtic nakon desetak dana od naseg dolaska ovde.
Pozdrav

Cena za vrtice u Kvebeku je 7 CAD dnevno, sto izlazi oko 140-150 dolara mesecno. U Ontario je cena vrtica daleko skuplja i krece se u proseku oko 800 CAD za mesec.
Inace ja sam u Montrealu, sva deca ovde idu u vrtic zbog niske cene. Velika je navalica na vrtice mnogo se ceka, ali ipak smo mi srbi snalazljiv narod, tako da mi je cerkica krenula u vrtic nakon desetak dana od naseg dolaska ovde.
Pozdrav

800 dolaraaaa, vauuuuu... da ja onda ukljucim i moju mamu u aplikaciju, hi, hi... ali zaista, ako je tako onda se vise isplati placati au pair djevojke, pogotovo kad imas dvoje ili vise djece. njihova plata je izmedju 500 i 800 dolara mjesecno. i ono sto pojedu i to je to... meni je to bolja opcija. bas, bas je skupo. dobija se i djeciji dodatak, ali je on manji dosta koliko sam shvatila. sto opet znaci da je bolje da zene ne rade uopste, jer ono sto bi zaradile preko vrtica je ustvari taj djeciji dodatak... stvarno je to nesto najskuplje sto sam cula do sada

Prema nekim informacijama (a kad bolje razmislim to je i logicno) ,cula sam da se mi ,koji smo po starom FSW bez obezbedjenog posla i cije zanimanje nije na cuvenoj listi, za sada na cekanju dok ne odrade aplikacije po novom (jer im je rok za obradu aplikacije, od strane ambasade, godinu dana). Zato je kolega ( zaboravila sam nick a mrzi me da se vracam nazad) dobio zahtev za dopunu dokumenata u roku od mesec dana od AOR-a ?!! Da li neko ima neke dodatne informacije o ovome? Ako je to tacno,kada cemo mi, koji cekamo 2 godine i vise otici???:besna:

Pre svega pozdrav svima! Redovno pratim šta se dešava, ali se ne javljam jer se ništa bitno kod nas ne dešava! Poslali zahtevane papire u avgustu i sad :udriglavu::udriglavu:! Nego me ovaj citat brine:
Prema nekim informacijama (a kad bolje razmislim to je i logicno) ,cula sam da se mi ,koji smo po starom FSW bez obezbedjenog posla i cije zanimanje nije na cuvenoj listi, za sada na cekanju dok ne odrade aplikacije po novom (jer im je rok za obradu aplikacije, od strane ambasade, godinu dana). Zato je kolega ( zaboravila sam nick a mrzi me da se vracam nazad) dobio zahtev za dopunu dokumenata u roku od mesec dana od AOR-a ?!! Da li neko ima neke dodatne informacije o ovome? Ako je to tacno,kada cemo mi, koji cekamo 2 godine i vise otici???:besna:

I to iz razloga jer i ja tak omislim! Čak sam u nekom od raaaanijih malobrojnih postova to i rekao!
Nije da sam pristalica teorije zavere, ili pesimista, ali mislim da ćemo se načekati!

Cao,narode,evo i nas ponovo!Redovno pratim forum,ali je nas slucaj malo specifican pa ne mogu da saznam nista sto me zanima iz dosadasnjih postova!
Posto nemamo dovoljno bodova,a moje zanimanje je na listi(nurse),ne mozemo aplicirati preko FSW.Onda smo hteli preko studentske,i zato ja skupim sva potrebna dokumenta i upisem se na College of Nurses Ontario.Medjutim,oni tamo zakljuce da ja imam i vise znanja,predmeta ili cega vec i da nema potrebe da sve to radim ponovo vec treba samo da polozim jedan zavrsni ispit i dobijam dozvolu za practical nurse!A studentska se dobija kada studije traju duze od sest meseci,tako da nista ni od toga.
I zakaze meni zaova koja zivi u Torontu ispit u januaru,i uplati novac i danas mi posalje invitation letter sa koledza gde pise mesto i vreme polaganja i ostalo!E,sad,moje pitanje je kako otici?!Stanje je ovakvo:ja sam na porodiljskom odsustvu do septembra,suprug je nezaposlen,bavi se uglavnom zemljoradnjom i ovo su meseci kad ne radi nista oko toga tako da je slobodan da putuje.Imamo dvoje dece,prvi sin dvadeset meseci i drugi sada ima petnaest dana.Pa smo mi mislili da trazimo turisticku,da odemo u posetu suprugovoj sestri!Mislite da ima sanse da je dobijemo i da li da u ambasadi kazem iskreno nase planove i pokazem pismo sa koledza ili da to precutim,ili da trazim samo ja vizu da odem turisticki i opet-da li da kazem za ispit ili da cutim?!Please help,meni vise nista nije jasno,i svaki dan me gusi pomisao da cemo ostati zakopani u ovoj groznoj zemlji,toga se najvise plasim,mora da postoji neki nacin!

Jeste, ja sam dobio zahtev za dopunu svega 6 dana od kad su mi primili aplikaciju u Becu, u vezi uverenja koje nisam ni mogao dobiti bez zvanicnog zahteva iz Beca (vrzino kolo). Uglavnom ne verujem da ce vasa obrada trajati bas toliko dugo, jer uvek ima novih aplikacija da se odradjuje, pa ispada da nikad necete doci na red sto je apsurdno.
U svakom slucaju zelim vam sve najbolje i da dobijete vize pre mene :)

Jeste, ja sam dobio zahtev za dopunu svega 6 dana od kad su mi primili aplikaciju u Becu, u vezi uverenja koje nisam ni mogao dobiti bez zvanicnog zahteva iz Beca (vrzino kolo). Uglavnom ne verujem da ce vasa obrada trajati bas toliko dugo, jer uvek ima novih aplikacija da se odradjuje, pa ispada da nikad necete doci na red sto je apsurdno.
U svakom slucaju zelim vam sve najbolje i da dobijete vize pre mene :)
I mi se nadamo.To sto pricas ima smisla, mi cemo kad-tad doci na red, ali stvarno mislim da ta situacija utice na nas ostale...U svakom slucaju, HVALA na lepim zeljama i tebi i ostalim buducim putnicima sve najbolje!!!!!!!!!:super:

Pozdrav drugari,

Evo mi ni krivi ni duzni nakon 3 nedelje od slanja dokumenata dobili da dopunimo.

Traze nam originale rodjenja i vencanja, dokaz veze sa uncle in Canada, al' ajd to manje vise, nije problem.

Ono sto nam je malo "nezgodno" je to sto nam traze da im posaljemo ORIGINALNE DIPLOME fakulteta i ORIGINAL radnu knjizicu?!? :eek:
Da li su nekome od vas to trazili?

Iskreno, malo nam je neprijatno, da ne kazem s**t da takva dokumenta saljemo po nekome, a takodje ne kontamo koliko oni to nameravaju da zadrze i jos ne daj boze da se negde zagubi, sto se bas desilo mom komsiji kada je slao 4cm dokumenata za Nemacku.
Jeste da je to za Beograd, ali nem' pojma... :sad2: Mislio sam da zovnem sutra ambasadu da ih pitam da im donesem licno dokumenta i da im dam diplomu i radnu knjizicu na uvid i kada chekiraju da je to to, da mi odmah vrate...

Ima li neko iskustva sa tim?

E, da i sta je "listing from the Social security office"? Jel' su to oni "Obrazac M", "Obrazac M-3A", "Obrazac E1", "Obrazac E3", gde se vidi od kada do kada sam bio zaposlen...?

Pozdrav drugari,

Evo mi ni krivi ni duzni nakon 3 nedelje od slanja dokumenata dobili da dopunimo.

Traze nam originale rodjenja i vencanja, dokaz veze sa uncle in Canada, al' ajd to manje vise, nije problem.

Ono sto nam je malo "nezgodno" je to sto nam traze da im posaljemo ORIGINALNE DIPLOME fakulteta i ORIGINAL radnu knjizicu?!? :eek:

Iskreno, malo nam je neprijatno, da ne kazem s**t da takva dokumenta saljemo po nekome, a takodje ne kontamo koliko oni to nameravaju da zadrze i jos ne daj boze da se negde zagubi, sto se bas desilo mom komsiji kada je slao 4cm dokumenata za Nemacku.
Jeste da je to za Beograd, ali nem' pojma... :sad2: Mislio sam da zovnem sutra ambasadu da ih pitam da im donesem licno dokumenta i da im dam diplomu i radnu knjizicu na uvid i kada chekiraju da je to to, da mi odmah vrate...

E, da i sta je "listing from the Social security office"? Jel' su to oni "Obrazac M", "Obrazac M-3A", "Obrazac E1", "Obrazac E3", gde se vidi od kada do kada sam bio zaposlen...?

Da li si siguran da su ti trazili originalnu diplomu ili originalni transkript sa fakulteta?
Mi smo poslali originalni transkript sa faksa, u koverti zapecacenoj sa fakultetskim pecatom. To pise u listi dokumenata potrebnih za Bec za FSW, iako su mi drugi savetovali da to nije potrebno.
U socijalnom mozes izvaditi staz listu za dzabe sa licnom kartom. Na njoj ti stoji od kad do kad si kod koga radio i da li ti je uplacivano socijalno. I to sam poslao posto sam imao svoju firmu, a to mi je bio najsigurniji dokaz.

Ne zaboravi da transkripti moraju biti prevedeni zajedno sa originalom, a negde izdaju i na engleskom. Takodje prevedi i listing iz socijalnog.

Ako ti traze za BG, pretpostavljam da ti je proces prebacen u BG. U tom slucaju verovatno samo traze na uvid, ne verujem da bi ti zadrzali cak i da im posaljes originale.
U svakom slucaju sve overavaj u ambasadi, sta god da radis dalje. Kako su mi rekli tamo, ako kod njih overavas u to se 100% ne sumnja.

Sve najbolje i srecno :-)

Poslednja izmena:
Da li si siguran da su ti trazili originalnu diplomu ili originalni transkript sa fakulteta?
Mi smo poslali originalni transkript sa faksa, u koverti zapecacenoj sa fakultetskim pecatom. To pise u listi dokumenata potrebnih za Bec za FSW, iako su mi drugi savetovali da to nije potrebno.
U socijalnom mozes izvaditi staz listu za dzabe sa licnom kartom. Na njoj ti stoji od kad do kad si kod koga radio i da li ti je uplacivano socijalno. I to sam poslao posto sam imao svoju firmu, a to mi je bio najsigurniji dokaz.

Ne zaboravi da transkripti moraju biti prevedeni zajedno sa originalom, a negde izdaju i na engleskom.

Ako ti traze za BG, pretpostavljam da ti je proces prebacen u BG. U tom slucaju verovatno samo traze na uvid, ne verujem da bi ti zadrzali cak i da im posaljes originale.
U svakom slucaju sve overavaj u ambasadi, sta god da radis dalje. Kako su mi rekli tamo, ako kod njih overavas u to se 100% ne sumnja.

Sve najbolje i srecno :-)

Odes u socijalno i kazes da ti treba "za vizu" to naglasis, i poneses licnu kartu,koju kopiras u dva primerka(barem su meni to trazili) i izdaju ti odmah potvrdu, samo sto je moras prevesti.Kod nas se ne placa nista.

Pozdrav Paukman,

Evo ovako pise:
- your and your spouse'e original diplomas
- your original workbook
- listing from the Social security office indicating your employments in the past

Ovo je samo dopuna i ta dokumenta jos nismo slali, tj. slali smo overene kopije, overene u opstini u Somboru sa overom prevoda tumaca. Da, mi smo premesteni za BG, to su nam vec rekli, tamo smo i slali dokumenta. Transkript ocena sada nisu trazili, to smo im vec dostavili - overeno i prevedeno takodje.

Pozdrav drugari,

Nama takođe tražili dopunu, (nakon dve nedelje). Original ili kopiju radne knjižice i listing iz socijalnog ( potvrda o stažu). Naš AOR je 27.12.2007. Izgleda su se malo ubrzali, ovi u Beogradu !!!!:D

Pozdrav Paukman,

Evo ovako pise:
- your and your spouse'e original diplomas
- your original workbook
- listing from the Social security office indicating your employments in the past

Ovo je samo dopuna i ta dokumenta jos nismo slali, tj. slali smo overene kopije, overene u opstini u Somboru sa overom prevoda tumaca. Da, mi smo premesteni za BG, to su nam vec rekli, tamo smo i slali dokumenta. Transkript ocena sada nisu trazili, to smo im vec dostavili - overeno i prevedeno takodje.

Pretpostavljam da ce ti traziti samo na uvid. U svakom slucaju nece skoditi da nazoves ili ako si u prilici i da odes licno.

Sve najbolje :bye:

Pozdrav,
pre 2 meseca zena koja zivi u kanada je pocela da me sponzorise kao family class. Prvo su nam vratili aplikaciju zahtevajuci neke dodante dokumente,i nakon sto smo ponovo poslali oni su nam objasnili da su nasu aplikaciju poslali za Quebec (zena mi zivi u Montrealu),a pismo sa njihovim odlukom u vezi nas ce nam stici za nekoliko dana.

Nije mi jasno da li su nas odbili,ili ce tek,ili je sve u redu???

Evo ovako izgleda nasa dokumentacija od pocetka do sada,skinuto sa sajta:

"We received your application to sponsor IVAN TODOROVSKI on September 1, 2009.

We started processing your application on September 22, 2009.

We returned your application with a letter on September 22, 2009. You may re-apply or resubmit your application when the information requested is provided. Please consider delays in mail delivery before contacting us.

We received the application that you resubmitted on October 26, 2009.

We sent you a letter on October 28, 2009 about the decision on your application. Please consider delays in mail delivery before contacting us.

We forwarded your application to the Ministère de l'Immigration et des Communautés culturelles (MICC) on October 28, 2009.

Ako neko moze malo bolje da mi objasni ovo.

hvala

Pozdrav,
pre 2 meseca zena koja zivi u kanada je pocela da me sponzorise kao family class. Prvo su nam vratili aplikaciju zahtevajuci neke dodante dokumente,i nakon sto smo ponovo poslali oni su nam objasnili da su nasu aplikaciju poslali za Quebec (zena mi zivi u Montrealu),a pismo sa njihovim odlukom u vezi nas ce nam stici za nekoliko dana.

Nije mi jasno da li su nas odbili,ili ce tek,ili je sve u redu???

Evo ovako izgleda nasa dokumentacija od pocetka do sada,skinuto sa sajta:

"We received your application to sponsor IVAN TODOROVSKI on September 1, 2009.

We started processing your application on September 22, 2009.

We returned your application with a letter on September 22, 2009. You may re-apply or resubmit your application when the information requested is provided. Please consider delays in mail delivery before contacting us.

We received the application that you resubmitted on October 26, 2009.

We sent you a letter on October 28, 2009 about the decision on your application. Please consider delays in mail delivery before contacting us.

We forwarded your application to the Ministère de l'Immigration et des Communautés culturelles (MICC) on October 28, 2009.

Ako neko moze malo bolje da mi objasni ovo.

hvala

Ako je od pomoci, jednostavnim citanjem dolazim do zakljucka da vas nisu odbili nego da treba sacekati njihovu odluku koja treba da stigne....Ne razumem se u sponzorske slucajeve ali verovatno postoji neka komisija koja radi analizu finansijske sposobnosti sponzora koja treba da donese odluku datuma koji su vam napisali...
Pozdrav

Pitanjce za DJazzy:
Koliko si cekala odgovor na IELTS re-mark i da li su te mail-om obavestili?

pozz... :)

izvinjavam se sto nisam ranije odgovorila...

odgovor na IELTS zalbu sam cekala 6 nedelja..... to mu dodje mesec i po dana... toliko su mi i rekli da je najkraci period za cekanje na odgovor na zalbu... moze da bude i duze, ali obicno nije...

i da.. obavestili su me prvo email-om, gde su naveli da ih pozovem za dogovor kada da dodjem, zbog povracaja novca... ma, ne sekirajte se... bice sve ok...

nista novo nakon lekarskog pregleda... drzim fige i nadam se pozitivnom odgovoru...

srecno svima :ok:

pozz... :)

izvinjavam se sto nisam ranije odgovorila...

odgovor na IELTS zalbu sam cekala 6 nedelja..... to mu dodje mesec i po dana... toliko su mi i rekli da je najkraci period za cekanje na odgovor na zalbu... moze da bude i duze, ali obicno nije...

i da.. obavestili su me prvo email-om, gde su naveli da ih pozovem za dogovor kada da dodjem, zbog povracaja novca... ma, ne sekirajte se... bice sve ok...

nista novo nakon lekarskog pregleda... drzim fige i nadam se pozitivnom odgovoru...

srecno svima :ok:

Hvala za odgovor!:hvala:
Nisam mogla da izdrzim,pa sam zvala BC juce (meni su rekli, kada sam predala zalbu, da se ceka od 4-6 nedelja, a u pon.ce biti punih 6 ned.od tada)...
Kazu da jos uvek nisu dobili odgovor iz Londona i da ce me obavestiti cim to bude...
Cekam... i nadam se najboljem ishodu...:worth:
Pozzz:bye:

Uradili smo lekarski, bas kao i Ministry, pre vise od 2 meseca i od tad se nista ne desava.
Sad smo vec na ivici strpljenja- tako blizu a tako dalekoooo...
Ne znam samo sta se desava kad prodje one tri godine tj. 36 meseci kako su napisali da najduze traje proces? Nama te tri godine istice pocetkom decembra i ako se do tad ne jave dali imamo neka prava da reagujemo pozivajuci se na tu informaciju??
Poz.

Uradili smo lekarski, bas kao i Ministry, pre vise od 2 meseca i od tad se nista ne desava.
Sad smo vec na ivici strpljenja- tako blizu a tako dalekoooo...
Ne znam samo sta se desava kad prodje one tri godine tj. 36 meseci kako su napisali da najduze traje proces? Nama te tri godine istice pocetkom decembra i ako se do tad ne jave dali imamo neka prava da reagujemo pozivajuci se na tu informaciju??
Poz.

Ej gde si bre Majo,
Zamisli juce su nam ponovo trazili uverenje o nekaznjavanju, bas sam pogledala stari koji smo im poslali sa datumom od 22.10.2008, verovatno je po njima isteklo uverenje jer evo na danasnji dan ima vise od god dana.
Imam utisak da ce i vama to isto traziti, pa se spremi.
A sto se tice prava, mislim da ih nemamo!
Mi smo presli 36 meseci i nista, sad smo u 38.mesecu!

Ej gde si bre Majo,
Zamisli juce su nam ponovo trazili uverenje o nekaznjavanju, bas sam pogledala stari koji smo im poslali sa datumom od 22.10.2008, verovatno je po njima isteklo uverenje jer evo na danasnji dan ima vise od god dana.
Imam utisak da ce i vama to isto traziti, pa se spremi.
A sto se tice prava, mislim da ih nemamo!
Mi smo presli 36 meseci i nista, sad smo u 38.mesecu!

Evo bas sad procitah ponovo na prethodnoj strani da si napisala 37 meseci, pa to je stvarno da izludis!
Ali dobro je da se bar nesto desava pa makar i to uverenje. Nadam se da ce to biti poslednje sto traze. Freeze je u Ca vec mesec dana a poslao im je dokumentaciju bas kao i mi- pr. decembra. Ocigledno nema pravila- ti i ja smo bas "zaglavile" ;)
Ajd javi obavezno cim bude nekih vesti.
Poz.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back