Moze biti da je sve to istina, nemam pojma, samo narod svasta prica, ja sam cula za to da su puno njih odbijeni zbog diploma, ali sam i cula da su neki dobili vizu sa istim tim diplomama, sto se mene tice, ja mislim da su te dipl.dosle ko kec na jedanaest za odbijenice, jer ima i tehnickih problema u CA i to dosta Saskatchewan trazi radnike, ali iz drugih drzava se puno pre stigne,nego iz Srbije(kako neznam),poslodavcima se ne izdaju preporuke da bi cekali 2 godine za radnika iz Srbije, kad ce im ocas posla stici iz Rumunije,Madjarske itd...i jos jedna informacija, posla za varioce NEMA do daljnjeg(eventualno jedan nuzni deo radi), cak ni u Alberti gde ima nafte nerade varioci, to znam iz prve ruke.Nisam mislila da se koci ceo SINP, nego samo malo usporava za nas iz Srbije, ima tu jos cinilaca, ali otom potom ........Ja verujem da su oni zvali telefonom tog coveka, ali iskreno receno to mi je prvi glas da cujem za tako nesto.
Moze biti da je sve to istina, nemam pojma, samo narod svasta prica, ja sam cula za to da su puno njih odbijeni zbog diploma, ali sam i cula da su neki dobili vizu sa istim tim diplomama, sto se mene tice, ja mislim da su te dipl.dosle ko kec na jedanaest za odbijenice, jer ima i tehnickih problema u CA i to dosta Saskatchewan trazi radnike, ali iz drugih drzava se puno pre stigne,nego iz Srbije(kako neznam),poslodavcima se ne izdaju preporuke da bi cekali 2 godine za radnika iz Srbije, kad ce im ocas posla stici iz Rumunije,Madjarske itd...i jos jedna informacija, posla za varioce NEMA do daljnjeg(eventualno jedan nuzni deo radi), cak ni u Alberti gde ima nafte nerade varioci, to znam iz prve ruke.Nisam mislila da se koci ceo SINP, nego samo malo usporava za nas iz Srbije, ima tu jos cinilaca, ali otom potom ........Ja verujem da su oni zvali telefonom tog coveka, ali iskreno receno to mi je prvi glas da cujem za tako nesto.
Ja znam dosta odbijenih i svi su sa tim diplomama i preporukama od jednog mesara i jedne bravarske radionice. Cuo sam da su iz ambasade dolazili kod njih (u te dve firme) u posetu da vide te velike firme kod kojih su radile stotine ljudi koji apliciraju.
Po mojim informacijama u Saskwatchen-u zaista fali ljudi u odredjenim sektorima su stalno otvoreni konkursi i nemaju radne snage. Problem sa kanadjanima je da ne zele da zive u Sask-u a zasticeni su ko beli medvedi socijalom tako da ne moraju da prihvataju bas sve ponude. Saskatchewan nije bas popularno mesto u canadi zbog svoje ruralnosti i ostre klime.
Ja nemam nikoga tamo osim prijatelja, tako da mi je najveci problem bio upravo dobijanje ponude za posao. Morao sam da napravim intervju sa poslodavcem telefonom i da ga ubedim da mi napravi ponudu. Gospodja koja je vlasni firme sa kojom sam razgovarao u vise navrata mi je rekla da ona jako ceni radnike iz Srbije zato sto su vredni i odgovorni radnici i ne menjaju poslove kao kanadjani.
Ona je naravno svesna da treba da ceka godinu - godinu i po dana minimalno dok joj ne stigne radnik i te ponude su u stvari bez obaveza i jedne i druge strane i poslodavca i radnika. Dala je ponudu za posao iz opstih interesa, za razliku od nas oni imaju pameti da gledaju malo vise u buducnost. Ukoliko ne daju sada ponude za godinu, dve tri ce biti jos gora situacija nego sto je sada sa radnom snagom.
Kanada ima problem starog stanovnista, a i baby boomer generacija uskoro ide u penziju, njihovi matematicari su izracunali sta ce se desavati to je razlog zasto oni uvoze 250.000 ljudi godisnje.
To da iz nekih delova sveta lakse i brze idu sigurno je tacno, a izmedju ostalih naslucujem jedan dodatni razlog... procenili su da moraju da dobro provere nase papire...
Do sada su ljudi sa tim isti diplomama i preporukama ladno odlazili...
Znam za pedagoga koji je otisao kao kuvar, ucitelja, hemijskog i saobracajnog tehnicara koji su otisli kao varioci a nikad nisu drzali aparat za varenje u rukama....o mesarima da ne pricam....
Sada znam za ljude koji zavrsili knizevnost, elektricara, trgovce... koji su poksali da se predstave kao skilled worker-i ali vise ne ide tako.
Ovde se moze pratiti struktura i kolicina poslova koji su otvoren u Sask-u
http://www.saskjobs.ca
Moze se primetiti koji su poslovi stalno otvoreni, ti oglasi se stalno ponavljaju.
Ovde
statistika 2007 link za PDF mozete pogledati jako lepo uradjene statisticke podatke o imigraciji u Sask. Srbija je na 6-tom mestu u svetu po broju nominacija, sto je jako ne srazmerno nasoj velicini.... ja mogu samo da rezonujem da nas jako vole.
Iz price sa ljudima koji su tamo saznajem da tamo ima neverovatno puno stvari koje mi ne mozemo ni da zamislimo da tako funkcionisu. Naravno neke su dobre neke manje dobre...
Inace Sakatchewan i gradovi u njemu specijalno Saskatoon i Regina su prestonice kriminala u Canadi, duplo su nesigurniji od recimo Toronta. To me je zabrinulo pa sam pogledao statistike i uporedio sa nasim i veoma sam iznenadjen. Zakljucak je da je njihov najkriminalniji grad na nivou mog malog grada u Vojvodini koji je kao mirno mesto u provinciji.....
Primecujem da su jako osetljivi na muljanje i toliko dobro informaciono organizovani da se nikako ne isplati i prakticno i nije moguce.
Kazu da u Sask-u nema indikacija i posledica krize, primeceno je da su pojavili neki ljudi iz drugih delova Canade ali ne u velikom broju. Znam za 4 porodice nasih ljudi koje su se u poslednje vreme preselile u Ontario i Montreal.
A u ja sam se bas raspisao, ocigledno zivci rade