Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Generalno nema veze na koju vrstu vize ides, ali koliko znam velika vecina nas ovde ide na skill worker. Realno mozes ocekivati da ides na intervjuu, ali nemora da znaci, to se nikad ne zna, ja sam se raspitivala ranije pre naseg intervjua kako to izgleda, Yugoslav je ovde bas stavljao na forum pitanja i nije mi bilo svejedno, mada smo mi vec bili na intervjuu zbog turisticke vize, tako da sam znala vec kako ispituju, to je trajalo sve ukupno preko dva sata, oko 45 min. napolju i preko 1,5 sat, sam intervjuu(sto nemora da znaci da tako svi),bio je imigrantski oficir(muskarac), sto je puno bolje nego da vas neka sluzbenica uhvati u masinu(puno njih i:ok:ma losa iskustva sa zenskim oficirima u ambasadi ca),ali nemas sta da se bojis, jedino sto je trema na pocetku, a posle ni ne primetis kad prodje vreme.Sto se tice intervjua, moj muz je aplikant i on je najveci deo razgovora vodio, ali su usput neka od pitanja postavljali i meni(ne sva), i cim smo usli pitali su da li cemo intervjuu na engleskom ili na srpskom, posto smo mi rekli da cemo na srpskom, rekao je da jedan deo mora ici i na engleskom, tako da smo to obavili, veoma kratko je trajalo, ali su ispitivali i mene na engleskomt takodje.Mi idemo na SINP to je program za Saskatchewan, i koliko cujem i vidim tu su nastali izvesni problemi, i navodno hoce da malo uspore proces zbog krize.Posla uvek ima i bice, ali navodno neke njihove igrarije, pokusali su da prebace neke radnike iz drugih provincija,ali navodno nece niko da ide.......itd, Ne mora da znaci da ce i kod vas ovoliko dugo trajati, ali ipak je cinjenica da Bec puno brze resava stvari nego Bgd.

Gmina hvala :D Probaću da nađem ta pitanja. Reci mi jel postoji neki pismeni deo, napr. popunjavanje upitnika? Želim ti sreću i da što pre otputuješ na željenu destinaciju :D

Gmina hvala :D Probaću da nađem ta pitanja. Reci mi jel postoji neki pismeni deo, napr. popunjavanje upitnika? Želim ti sreću i da što pre otputuješ na željenu destinaciju :D

Nema nikakvog upitnika, sve sto je potrebno, napisano je u aplikaciji, a sto se tice pitanja, nema tu sta da se trazi posebno, sem da vidis otprilike sta pitaju, ali to sve zavisi od slucaja od immig.oficira i od tvoje struke najvise.Moj muz ide kao pekar, znaci sve u okviru toga, razmere, smese, kako sta....samo sto jos nije dobio "oklagiju"hahahaha, zezam se,:rotf:a ostala pitanja zasto bi isli, zasto ne bi, kako ovo, zasto ono,radne knj., listing iz penzijskog, pa zasto imas ovo a nemas ono itd..u nekim pitanjima moras dobro paziti, nesmes da kazes negativno iako zaista jeste, a nesmes ni puno hvaliti....ma nista strasno....Sve najbolje!:super:

Pozdrav postovane koleginice aplikantice i kolege aplikanti :) ,

Ja sam takodje SINP aplikant. Mislim da nema usporavanja SINP-a nego upravo obrnuto, nije znak usporavanja veliki broj odbijenih u poslednje vreme.

Do sada su prolazile "svakakve" diplome i preporuke, a sad je taj nacin provaljen, odbili su jako puno ljudi i zabranili im apliciranje na 2 god zbog pokusaja prevare.
Oni su svi dobili nominaciju od Saskachewan-aca ali su ih zaustavili i vratili na proveri verodostojnosti dokumenata u Becu - Beogradu.
Ako Canada dobija 250.000 imigranata godisnje, po broju stanovnika, Saskatchewan-u bi trebalo da pripadne oko 8500 ljudi, a 2007/8 godine su dobili 3.500. Za 2009/10 im je cilj 10.000 imigranata i to je borba da dobiju ljude jer gotovo sva imigracija ide u Toronto i okolinu ili Vankuver. (izvor su statistike sa vladinog site-a i Saskatchewan's new immigration strategy)
Sto se tice intervjua ima jos jedan nacin - jednog mog prijatelja su zvali tel. i ispitali sta im nije bilo jasno - nije isao u Bgd. - jos malo pa ce mu godina u Canadi...

Pozdrav postovane koleginice aplikantice i kolege aplikanti :) ,

Ja sam takodje SINP aplikant. Mislim da nema usporavanja SINP-a nego upravo obrnuto, nije znak usporavanja veliki broj odbijenih u poslednje vreme.

Do sada su prolazile "svakakve" diplome i preporuke, a sad je taj nacin provaljen, odbili su jako puno ljudi i zabranili im apliciranje na 2 god zbog pokusaja prevare.
Oni su svi dobili nominaciju od Saskachewan-aca ali su ih zaustavili i vratili na proveri verodostojnosti dokumenata u Becu - Beogradu.
Ako Canada dobija 250.000 imigranata godisnje, po broju stanovnika, Saskatchewan-u bi trebalo da pripadne oko 8500 ljudi, a 2007/8 godine su dobili 3.500. Za 2009/10 im je cilj 10.000 imigranata i to je borba da dobiju ljude jer gotovo sva imigracija ide u Toronto i okolinu ili Vankuver. (izvor su statistike sa vladinog site-a i Saskatchewan's new immigration strategy)
Sto se tice intervjua ima jos jedan nacin - jednog mog prijatelja su zvali tel. i ispitali sta im nije bilo jasno - nije isao u Bgd. - jos malo pa ce mu godina u Canadi...

Moze biti da je sve to istina, nemam pojma, samo narod svasta prica, ja sam cula za to da su puno njih odbijeni zbog diploma, ali sam i cula da su neki dobili vizu sa istim tim diplomama, sto se mene tice, ja mislim da su te dipl.dosle ko kec na jedanaest za odbijenice, jer ima i tehnickih problema u CA i to dosta Saskatchewan trazi radnike, ali iz drugih drzava se puno pre stigne,nego iz Srbije(kako neznam),poslodavcima se ne izdaju preporuke da bi cekali 2 godine za radnika iz Srbije, kad ce im ocas posla stici iz Rumunije,Madjarske itd...i jos jedna informacija, posla za varioce NEMA do daljnjeg(eventualno jedan nuzni deo radi), cak ni u Alberti gde ima nafte nerade varioci, to znam iz prve ruke.Nisam mislila da se koci ceo SINP, nego samo malo usporava za nas iz Srbije, ima tu jos cinilaca, ali otom potom ........Ja verujem da su oni zvali telefonom tog coveka, ali iskreno receno to mi je prvi glas da cujem za tako nesto.:think:

Pozdrav svima!!
Procitao sam forum malte ne od pocetka do kraja. Sve je to lepo i skontas neke stvari, ali uvek postoji neko ali... I svako pita konkretno za svoj slucaj. Tako da bih vas upitao i ja za moj.
Kolike su moje sanse da odem u Kanadu . Konkretno bih aplicirao za PNP za Quebec. Stvari stoje ovako:
30god., dipl.ing. poljoprivrede smer stocarski, imam znanje engleskog (nisam se testirao ali mi neki prof.iz skola kazu da je to intermediate), imam 2god. rada u struci + 9 meseci vojske (civilno) u drzavnoj instituciji takodje u struci, francuski ucio 4 god. u gimnaziji i kao nesto osnovno znam. isla bi i moja devojka sa mnom i ona ima fax (srpski jezik i knjizevnost). Pokusao sam da se izbodujem ali nikako da stignem do famoznih 67. Pa zato i postavljem ovo pitanje. Poozzdrav svima i nadam se brzom odgovoru.

Pozdrav svima!!
Procitao sam forum malte ne od pocetka do kraja. Sve je to lepo i skontas neke stvari, ali uvek postoji neko ali... I svako pita konkretno za svoj slucaj. Tako da bih vas upitao i ja za moj.
Kolike su moje sanse da odem u Kanadu . Konkretno bih aplicirao za PNP za Quebec. Stvari stoje ovako:
30god., dipl.ing. poljoprivrede smer stocarski, imam znanje engleskog (nisam se testirao ali mi neki prof.iz skola kazu da je to intermediate), imam 2god. rada u struci + 9 meseci vojske (civilno) u drzavnoj instituciji takodje u struci, francuski ucio 4 god. u gimnaziji i kao nesto osnovno znam. isla bi i moja devojka sa mnom i ona ima fax (srpski jezik i knjizevnost). Pokusao sam da se izbodujem ali nikako da stignem do famoznih 67. Pa zato i postavljem ovo pitanje. Poozzdrav svima i nadam se brzom odgovoru.

Cao

Za Quebec ti ne treba 67 bodova vec idi na sajt

http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en/index.html

Tamo se nalaze sve potrebne informacije o iseljenju u Quebec kao i ovo

http://www.form.services.micc.gouv.qc.ca/epi/index.jsp?languageCode=en

Probaj da se izbodujes sa ovim.Za Quebec vam je presudno dobro znanje francuskog jer bi ste morali na jednocasovni intervju koji je na francuskom i na kome bi ispitivali i tebe i tvoju devojku.

:):bye:

Ok. Hvala.
Da li je neko skoro aplicirao za Quebec?
Moze mi otprilike reci koja je prolaznost i koliko traje sam proces?

Ja sam aplicirao 2007 i proces je bio gotov za nekoliko meseci.Na kraju pozitivno resenog procesa se dobija sertifikat o prijemu u Quebec pa se sa time aplicira za federalnu vizu.Ako ti je sve u redu i nisi bio u JNA kao ja onda se na federalnu vizu ceka jos nekoliko meseci.Ja jes jos uvek cekam jer traje dugo tzv. background check procedura oko vojske.Sve u svemu mozda nekih godinu dana traje proces od apliciranja za Quebec pa dobijanja iseljenicke vize..Ako prolazis on line evaluaciju onda imas velike sanse da budes primljen.

Evo i ja da vam se javim "s druge strane" okeana. Da, Sale bio si u pravu kada si napisao da upravo letimo (12.10.). Hvala sto mislis na nas.
Pa sta da vam kazem ljudi? Jos uvek smo malo zbunjeni. Ujutru se budimo oko 3 i pijemo kaficu. Ta vremenska razlika i nije velika, ali je meni prilicno tesko da se naviknem. No, sve to traje samo par dana. Jutros je vec bolje-uspeli do 7.15h da odspavamo.
Utisci su OK. Niagara je relativno malo mesto i sve je podredjeno turizmu, a turista sada ima vrlo malo. Medjutim, svaki dan uradis nesto ili kupis ili ... uglavnom ide sve uzlaznom putanjom. Mislim da se vredi pomuciti da se stigne ovamo, ali ja jos uvek nisam kompetentna da pricam o bilo cemu jer je proslo tek pet dana.
Eto toliko od mene za sada. Puno vas sve pozdravljam i zelim vam svima uspeh u ovom "iscrpljujucem poslu" oko dobijanja vize. Cao svima i srecno! :ok::super::bye:

Evo i ja da vam se javim "s druge strane" okeana. Da, Sale bio si u pravu kada si napisao da upravo letimo (12.10.). Hvala sto mislis na nas.
Pa sta da vam kazem ljudi? Jos uvek smo malo zbunjeni. Ujutru se budimo oko 3 i pijemo kaficu. Ta vremenska razlika i nije velika, ali je meni prilicno tesko da se naviknem. No, sve to traje samo par dana. Jutros je vec bolje-uspeli do 7.15h da odspavamo.
Utisci su OK. Niagara je relativno malo mesto i sve je podredjeno turizmu, a turista sada ima vrlo malo. Medjutim, svaki dan uradis nesto ili kupis ili ... uglavnom ide sve uzlaznom putanjom. Mislim da se vredi pomuciti da se stigne ovamo, ali ja jos uvek nisam kompetentna da pricam o bilo cemu jer je proslo tek pet dana.
Eto toliko od mene za sada. Puno vas sve pozdravljam i zelim vam svima uspeh u ovom "iscrpljujucem poslu" oko dobijanja vize. Cao svima i srecno! :ok::super::bye:

E pa bas mi je drago da ste stigli.Sve najbolje i svratite u nasu prodavnicu na uglu McLeod / Kalar Rd.Pozdravite tamo Gordanu Ormanovic.:bye:

SALE0509 da te pitam kako se prolazi taj francuski jezik ? Jesi li ucio i koliko ti je trebalo da ga savladas pre apliciranja? I imas li neki savet?

Cao

Test iz francuskog se polaze u Francuskom Kulturnom Centru u Beogradu i naziva se TEFaQ (Test provere znanja francuskog jezika za Kvebek).Ja sam kao pocetnik ucio nekih dve godine da bih bio sposoban da izadjem na ispit.Jednom sam pokusao,mislim posle godinu dana da izadjem i to je bio cisti debakl.Inace sam ucio u srednjoj skoli francuski ali mi je odatle ostalo samo Avoir i Être.Bukvalno je bilo sve iznova.Moj savet je da se treba dobro pripremiti i za intervju jer je posle polaganja ispita, na kome takodje postoji intervju na dve zadate teme,jako bitno kakav ces utisak ostaviti na imigracionog sluzbenika koji skoro sat vremena postavlja pitanja na francuskom.Pokusaj na sajtu

http://www.tv5.org/TV5Site/enseigner-apprendre-francais/accueil_apprendre.php

da vidis na kome si nivou i koliko si sposoban da razumes video zapise koji su dostupni pod linkovima

http://www.tv5.org/TV5Site/7-jours/

http://www.tv5.org/TV5Site/enseigner-apprendre-francais/collection-21-Actualite_Infos_d_Europe.htm

http://www.tv5.org/TV5Site/enseigne...ion-14-Gastronomie_Saveurs_sans_frontiere.htm

http://www.tv5.org/TV5Site/enseigner-apprendre-francais/collection-15-Arts_Une_Minute_au_musee.htm

Preporucujem i video zapise pod linkom
http://www.tv5.org/TV5Site/webtv/thematique-90-Histoire.htm jer je govor sporiji i razgovetan.

Takodje pokusaj da prepricas tekstove koji su vezani za video zapise pod ovim linkovima.To ce ti dati neki reper da vidis na kome si nivou.

Pozdrav i puno uspeha :bye:

Posto vidim da ima dosta interesanata, ja vas ne bih mnogo zadrzavala i gnjavila za sada posto sam nova, pa cu se truditi da prvo pregledam sajtove da bih postavila prava pitanja...eventualno za pocetak me interesuje ukoliko imam diplomu vise strucne spreme a visegodisnje iskustvo u potpuno drugoj oblasti da li prednost ima konkurisanje u struci na osnovu obrazovanja ili u delatnosti na osnovu iskustva?

Posto vidim da ima dosta interesanata, ja vas ne bih mnogo zadrzavala i gnjavila za sada posto sam nova, pa cu se truditi da prvo pregledam sajtove da bih postavila prava pitanja...eventualno za pocetak me interesuje ukoliko imam diplomu vise strucne spreme a visegodisnje iskustvo u potpuno drugoj oblasti da li prednost ima konkurisanje u struci na osnovu obrazovanja ili u delatnosti na osnovu iskustva?

Ako se prijavljujes za Federal Skilled program, bitno je da imas godinu dana iskustva u trazenih 38 zanimanja. Detalje imas na zvanicnom sajtu.
I ja sam se prijavio na osnovu toga sto sam radio posao koji je na listi pre vise od 10 godina, sad radim kao inzenjer, ali to zanimanje nije na listi. Za mene je to je bilo dovoljno.
Obrazovanje nosi odredjen broj poena, u tvom slucaju mislim 20 (ako je visa trajala 3 godine). U svakom slucaju iscitaj pre bilo cega detaljno zvanicni sajt, imaju sva objasnjenja.

Srecno ::D

PS: Odmah kreni sa ucenjem engleskog ako ga ne znas. Cak i ako ga znas solidno trebas se pripremiti za IELTS, a to je prvo sto moras imati pre podnosenja aplikacije za FSW.

Pozdrav svima na forumu

Molim Vas da mi odgovorite na par nedoumica: Sigurno ste zilion puta objasnili ali sam nov u podnosenju aplikacije pa se pitam da li najpre poslati za adresu koja je naznacena (Sydney, Nova Scotia , Canada) pa ioni dalje odredjuju ili postoje jos neki centri? Ova adresa se nalazi u online formularu....
Takodje, od oceve familije u Torontu se nalazi rodbina otprilike: otac/brat/bratanica ili da se bolje izrazim stric i njegova rodbina pa se pitam da li se i to ubraja i do koje tanke granice iz vaseg iskustva?
Osim radnog iskustva vojno civilno se ne napominje ? (ili treba napomenuti ali se ne boduje)

Najlepse hvala na strpljenju

Srdacan pozdrav

Alex

Pozdrav svima na forumu

Molim Vas da mi odgovorite na par nedoumica: Sigurno ste zilion puta objasnili ali sam nov u podnosenju aplikacije pa se pitam da li najpre poslati za adresu koja je naznacena (Sydney, Nova Scotia , Canada) pa ioni dalje odredjuju ili postoje jos neki centri? Ova adresa se nalazi u online formularu....
Takodje, od oceve familije u Torontu se nalazi rodbina otprilike: otac/brat/bratanica ili da se bolje izrazim stric i njegova rodbina pa se pitam da li se i to ubraja i do koje tanke granice iz vaseg iskustva?
Osim radnog iskustva vojno civilno se ne napominje ? (ili treba napomenuti ali se ne boduje)

Najlepse hvala na strpljenju

Srdacan pozdrav

Alex

Da, saljes prvo u Sydney NS. Oni ti daju prvo odobrenje, a posle toga ide na konacnu procenu u Bec, gde saljes ostatak dokumentacije.
Familija se racuna, dobijas cini mi se 10 poena na nju.
Sve iskustvo nabroj, i vojno civilno, nemoj nista da izmisljas jer mozes posle imati probleme. To ide u godine radnog iskustva.
Ako podnosis za FSW moras imati godinu dana iskustva u 38 zanimanja na zvanicnom sajtu ili obezbedjen posao.

Za pocetak toliko, ako nesto treba pitaj slobodno :D

Srecno :bye:

E pa bas mi je drago da ste stigli.Sve najbolje i svratite u nasu prodavnicu na uglu McLeod / Kalar Rd.Pozdravite tamo Gordanu Ormanovic.:bye:

E Sale, sada sam videla i ovu poruku, a pre toga sam ti vec odgovorila na PM. Juce sam bas bila u toj prodavnici i stvarno ima svega iz nase bivse Juge. Ono sto sam primetila jeste da suhomesnati proizvodi nisu ni blizu nasim, odnosno mnogoooo su bolji jer bi im ovde sigurno propala prodaja kada bi se iz "sunke" ili "stisnjene" cedila voda. Znaci, kvalitet je zaista dobar, a sto se tice zacina-nemate sta da brinete. Ima i Aleve paprike i Fanta za srpski pasulj.... i da ne davim. Jedina zamerka na ishranu u Kanadi je.....riba je stvarno skupa, ili ja jos nisam pronasla pravi kanal nabavke, ali po molovima je uhhhh....
No, prezivecemo i to nekako, samo jos koji dan. Pa, odakle mi dolazimo...juuuu...sve moze:whistling::rotf::whistling:

Sale0509 molim te za nekoliko informacija vezano za otvaranje privatnog biznisa tamo.Kada si otisao u Kanadu?Posle koliko vremena si otvorio radnju?Dali si zadovoljan s uslovima poslovanja i zaradom?Dali postoje neke prepreke vezane za vogenje sopstvenog biznisa?
Ja i moj suprug smo malo stariji i zbog toga mislimo da ke biti teze da nagemo posao,a i radimo privatno vek 20 godina pa smo planirali da i tamo otvorimo nesto svoje.
Informacije iz prve ruke bi mi mnogo znacile.

Poslednja izmena:
Sale0509 molim te za nekoliko informacija vezano za otvaranje privatnog biznisa tamo.Kada si otisao u Kanadu?Posle koliko vremena si otvorio radnju?Dali si zadovoljan s uslovima poslovanja i zaradom?Dali postoje neke prepreke vezane za vogenje sopstvenog biznisa?
Ja i moj suprug smo malo stariji i zbog toga mislimo da ke biti teze da nagemo posao,a i radimo privatno vek 20 godina pa smo planirali da i tamo otvorimo nesto svoje.
Informacije iz prve ruke bi mi mnogo znacile.

Pozdrav,ali ja sam jos uvek u Srbiji.:D

Ma OK je.Sada sam provalio zasto si pogresila.Naveo sam Koshavi da svrati u nasu radnju u Niagari.Pod time sam mislio na radnju u kojoj se prodaju nasi proizvodi iz Srbije i ostalih bivsih republika.Zato sam rekao nasa radnja.Inace,prijatelj mi je rekao da je osnivanje firme vrlo prosta stvar i da to moze svako da uradi.Bas smo neki dan razgovarali i on mi je rekao da je samo dovoljno da ode u St.Catherine(najveci grad u Niagara distriktu)) i podnese zahtev i to je to.Nikakve silne peripetije.Dobije se, mislim da je rekao,poreski broj i pocnes da radis.
:D

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back