Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Pozdrav svim forumašima! Prvo da poželim svima srećnu novu godinu i praznike! :zjelka2:
Iako sam se tek sad prijavila, ovaj forum detaljno pratim od leta kada sam krenula da skupljam potrebne stvari za prijavu na FSW.
Zahvaljujući savetima i iskustvima ljudi ovde (i sajta CIC naravno) skupila sam sve što treba i aplikaciju poslala početkom decembra.

Danas su bas kontaktirali mog poslodavca iz Beca, da ga pitaju za moje zdravlje :) Posle smo se nas dvoje culi, kaze da je razgovor ok protekao, pitali ga da li radim kod njega, cime se firma bavi, koliko dugo postoji i tako to, malo su ga ispitali, to je trajalo par minuta i on kaze da je sve bilo ok. Medjutim, ono sto je mene zacudilo je sto je posle tog poziva usledio jos jedan od strane Beca i to upucen meni. U tom momentu mi je bio zauzet telefon pa sam posle dobila obavestenje o propustenom pozivu u vidu poruke... Prvi put cujem da su aplikanta zvali. Proverila sam sa poslodavcem i to je definitivno taj isti broj koji je zvao njega. Uglavnom, nisu vise pokusavali da me dobiju. A na ecasu mi jos uvek stoji prva linija (we received your application...). Hajde videcemo razvoj dogadjaja ;)
Prvo da ti čestitam na uspešno završenoj proceduri! Tvoja pozitivna energija je za svaku pohvalu i dosta je pomogla nama koji smo bili tek na početku :)

Imam pitanja u vezi kontaktiranja telefonom iz Beča:
Naime, da li oni traže lično osobu koja je potpisala preporuku ili ugovor o radu?
Tj da li zovu tu osobu na njegov mobilni (npr sa vizit karte) ili zovu fiksni te firme pa ko se javi-javi?
I za kraj, da li su vas opet zvali nakon što ste vas nisu dobili prvi put?

Hvala unapred na odgovorima z:)

Pozdrav svim forumašima! Prvo da poželim svima srećnu novu godinu i praznike! :zjelka2:
Iako sam se tek sad prijavila, ovaj forum detaljno pratim od leta kada sam krenula da skupljam potrebne stvari za prijavu na FSW.
Zahvaljujući savetima i iskustvima ljudi ovde (i sajta CIC naravno) skupila sam sve što treba i aplikaciju poslala početkom decembra.

Prvo da ti čestitam na uspešno završenoj proceduri! Tvoja pozitivna energija je za svaku pohvalu i dosta je pomogla nama koji smo bili tek na početku :)

Imam pitanja u vezi kontaktiranja telefonom iz Beča:
Naime, da li oni traže lično osobu koja je potpisala preporuku ili ugovor o radu?
Tj da li zovu tu osobu na njegov mobilni (npr sa vizit karte) ili zovu fiksni te firme pa ko se javi-javi?
I za kraj, da li su vas opet zvali nakon što ste vas nisu dobili prvi put?

Hvala unapred na odgovorima z:)

I tebi srecna Nova godina i najlepsu nalepnicu u pasosu ti zelim u ovoj godini! ;) Hvala na cestitkama i na lepim recima... pa da, ja zaista mislim da je pozitivna energija kljuc svega dobrog :)

Sto se tice provere mojih preporuka sa posla, mogu ti reci sledece: u pitanju je manja firma, tako da je meni preporuku potpisao bas poslodavac i vlasnik firme licno, ostavio je svoj kontakt telefon i email. Reference letter je imao i fiksni telefon od firme i mobilni od mog poslodavca, sluzbenik iz ambasade je pozvao direktno njega na mobilni. Samo su jednom pokusali da me dobiju i to je to. Kasnije je botexag ovde na forumu napisao da su tako i njega zvali radi neke provere i ja sam pomislila da ce me zvati sutradan. U principu se nisam odvajala od mobilnog sledeceg jutra, a sve razgovore sam skracivala maksimalno, sad mi smesno kad se setim :D Umesto poziva na mobilni, stigao mi je tog jutra poziv za lekarski, naravno, mnogo bolja varijanta :D
Tebi zelim sve najbolje i puuuuuuuuno uspeha z:poz:

Drugari, sa CIC sajta su sklonili informacije o CAPovima i broju aplikacija :zroll:

Ta tabela im, ionako, nije bila tačna. Ja sam NOC 1113, dobila sam PER pre dva meseca a u tabeli je i dalje stajalo 0 aplikacija. Daleko od toga da sam bila prvi kandidat. Mislim da je neko i vizu dobio (ili je tu negde).
Ne sekiraj se, sklonili su je zato što počinje novi program pa da ne bi uneli zabunu....

- - - - - - - - - -

I, da i ja svima čestitam ovu novu godinu i poželim, znate već šta............
(Nisam mogla ranije, bila sam malo "bolesna":zblesav:)

I tebi srecna Nova godina i najlepsu nalepnicu u pasosu ti zelim u ovoj godini! ;) Hvala na cestitkama i na lepim recima... pa da, ja zaista mislim da je pozitivna energija kljuc svega dobrog :)

Sto se tice provere mojih preporuka sa posla, mogu ti reci sledece: u pitanju je manja firma, tako da je meni preporuku potpisao bas poslodavac i vlasnik firme licno, ostavio je svoj kontakt telefon i email. Reference letter je imao i fiksni telefon od firme i mobilni od mog poslodavca, sluzbenik iz ambasade je pozvao direktno njega na mobilni. Samo su jednom pokusali da me dobiju i to je to. Kasnije je botexag ovde na forumu napisao da su tako i njega zvali radi neke provere i ja sam pomislila da ce me zvati sutradan. U principu se nisam odvajala od mobilnog sledeceg jutra, a sve razgovore sam skracivala maksimalno, sad mi smesno kad se setim :D Umesto poziva na mobilni, stigao mi je tog jutra poziv za lekarski, naravno, mnogo bolja varijanta :D
Tebi zelim sve najbolje i puuuuuuuuno uspeha z:poz:
Hvala na najlepšoj mogućoj čestitki! :zskace:
E i kod mene je u pitanju manja firma i takođe mi je poslodavac tj dirketor potpisao i preporuku. Na preporuci takođe postoji i fiksni firme i mobilni poslodavca, s tim što smo mi ubacili i njegovu vizit kartu. :)

Pitanje za @emiiuki:
Nisam uspela da protumačim šta znači to CC kod tebe u potpisu? :)
Ja sam mislila da nakon slanja aplikacije i uspešne dostave od strane kurira na adresu u Sidneju, sledi PER... z:poz:

CC je datum naplate sa kreditne kartice. Kada skinu pare to je "znak" da su ti dokumenti na broju i da PER stiže za desetak dana. Jako je mali broj slučajeva da se ne dobije PER posle naplate.

Hvala na najlepšoj mogućoj čestitki! :zskace:
E i kod mene je u pitanju manja firma i takođe mi je poslodavac tj dirketor potpisao i preporuku. Na preporuci takođe postoji i fiksni firme i mobilni poslodavca, s tim što smo mi ubacili i njegovu vizit kartu. :)

Pitanje za @emiiuki:
Nisam uspela da protumačim šta znači to CC kod tebe u potpisu? :)
Ja sam mislila da nakon slanja aplikacije i uspešne dostave od strane kurira na adresu u Sidneju, sledi PER... z:poz:

CC je datum naplate sa kreditne kartice. Kada skinu pare to je "znak" da su ti dokumenti na broju i da PER stiže za desetak dana. Jako je mali broj slučajeva da se ne dobije PER posle naplate.
Hvala na odgovoru :)
Ja sam platila preko čeka na ime "processing fee" koji mi je poslala prijateljica iz Kanade. Pošto je ona još pretprošle godine otišla u Kanadu preko FSW i savetovala me je da je preko tog čeka najsigurnije.

U početku sam mislila da će prikupljanje dokumentacije i IELTS biti najteži deo, međutim izgleda da će iščekivanje odgovora ipak biti teže. :zstidljivko:

Držim fige svima koji su u proceduri! z:poz:

Poslednja izmena:
Pozdrav svima starima i novima!
Posle dugog citanja foruma red je da se predstavimo, Dragan (37) i supruga Jelena (35). Vec neko vreme razmisljamo o odlasku odavde ali nikada nismo "zagrizli" kako treba. Tokom prepiske sa prijateljima iz Kanade ponudise se da pomognu,nekako. Zasto da ne? Ne znam kako ali eto povoda ...
Otisli su preko advokatske firme. Da,citao sam svakakva iskustva ali eto njima su uspeli da odrade posao za 6500$ (petoclana porodica). Ne planiram kod advokata,makar za sada. Treba da se upoznam sa terminologijom koju koristite.

Posto sam do skoro trazio nacine da Svedsku nisam obracao paznju na Kanadu a posle citanja i komentara i te kako bi voleo. U Svedskoj mi je rodjeni brat ali od likova je koji svakodnevno pate za Srbijom tako da Svedsku dozivljava kao robiju. Otisao je zbog novca sto meni nije prioritet. Imam stalni posao masinovodje u sklopu EPS-a na termoelektrani Nikola Tesla i platu (nije tajna) oko 800e.
Makar ce neko mladji doci na moje radno mesto : )
Imam 9 godina iskustva kao masinovodja i 3 u protektiranju guma. Ostali su bili idi mi-dodji mi. Sve ukupno 15 godina radnog iskustva. Poznavanje Engleskog uz malo vezbe odlicno ali to ce oni proceniti.Zavrsio IV stepen masinske i 2 godine prekvalifikacije u saobracajnu. Ne znam da li se prekvalifikacija vodi posebno kod dela gde se popunjavaju godine obrazovanja?

Toliko za sada. Sledi listanje Express Entry programa pa se javljam.
Poz svima

Pozdrav svima starima i novima!
Posle dugog citanja foruma red je da se predstavimo, Dragan (37) i supruga Jelena (35). Vec neko vreme razmisljamo o odlasku odavde ali nikada nismo "zagrizli" kako treba. Tokom prepiske sa prijateljima iz Kanade ponudise se da pomognu,nekako. Zasto da ne? Ne znam kako ali eto povoda ...
Otisli su preko advokatske firme. Da,citao sam svakakva iskustva ali eto njima su uspeli da odrade posao za 6500$ (petoclana porodica). Ne planiram kod advokata,makar za sada. Treba da se upoznam sa terminologijom koju koristite.

Posto sam do skoro trazio nacine da Svedsku nisam obracao paznju na Kanadu a posle citanja i komentara i te kako bi voleo. U Svedskoj mi je rodjeni brat ali od likova je koji svakodnevno pate za Srbijom tako da Svedsku dozivljava kao robiju. Otisao je zbog novca sto meni nije prioritet. Imam stalni posao masinovodje u sklopu EPS-a na termoelektrani Nikola Tesla i platu (nije tajna) oko 800e.
Makar ce neko mladji doci na moje radno mesto : )
Imam 9 godina iskustva kao masinovodja i 3 u protektiranju guma. Ostali su bili idi mi-dodji mi. Sve ukupno 15 godina radnog iskustva. Poznavanje Engleskog uz malo vezbe odlicno ali to ce oni proceniti.Zavrsio IV stepen masinske i 2 godine prekvalifikacije u saobracajnu. Ne znam da li se prekvalifikacija vodi posebno kod dela gde se popunjavaju godine obrazovanja?

Toliko za sada. Sledi listanje Express Entry programa pa se javljam.
Poz svima

Dobrodosli na forum... Ukoliko imate vremena, prelistajte poslednjih 50ak strana, kad je postao aktuelan EE... ja sam ga vise puta sumirao ovde, ali naravno prvo CIC sajt, pa tek onda forum da se razjasne nedoumice...

Dragi forumasi,
Nek vam je srecan Badnji dan. Jutros smo dobili mejl iz Beca, i napokon dugoooooo ocekivani, Passeport request. Jeeeeeeeeeeeeee
Pitanje za one koji su skoro vizirali pasos, da li treba potvrda da nismo osudjivani i sudski gonjeni, mi smo u Skotskoj, a vadili smo poslednji put pre god i 2 meseca.
Hvala i sve najbolje

Dragi forumasi,
Nek vam je srecan Badnji dan. Jutros smo dobili mejl iz Beca, i napokon dugoooooo ocekivani, Passeport request. Jeeeeeeeeeeeeee
Pitanje za one koji su skoro vizirali pasos, da li treba potvrda da nismo osudjivani i sudski gonjeni, mi smo u Skotskoj, a vadili smo poslednji put pre god i 2 meseca.
Hvala i sve najbolje

Bravoooo, cestitam od srca!!! :vatromet::orkestar::maramica:

Pozdrav ljudi jos jedared, Srecan Bozic i svi praznici! :)

Imam pitanje, da li je realno konkurisati na oglase za posao u Kanadi iz Srbije?
Procitao sam uglavnom misljenja da je na taj nacin skoro nemoguce otici u Kanadu. Da li je realno ocekivati da se sa pola god. radnog iskustva dobijem posao na nekoj od entry level inzenjerskih pozicija?
Hvala

Pozdrav ljudi jos jedared, Srecan Bozic i svi praznici! :)

Imam pitanje, da li je realno konkurisati na oglase za posao u Kanadi iz Srbije?
Procitao sam uglavnom misljenja da je na taj nacin skoro nemoguce otici u Kanadu. Da li je realno ocekivati da se sa pola god. radnog iskustva dobijem posao na nekoj od entry level inzenjerskih pozicija?
Hvala

Pozdrav canadaboy,

Nije problem da li je realno dobiti posao ili nije - posao se moze dobiti, problem je da li ce poslodavac moci da dobije LMIA za taj job offer. Koliko ja mislim, LMIA za junior inzenjersku poziciju (nisi precizirao u kojoj oblasti) je utopija.
Sa druge strane, uvek se mogu ostvariti kontakti sa poslodavcima i to moze olaksati eventualno kasnije zaposljavanje kad se vec rese papiri i permanent residence.

Obrati paznju da je ovo samo moje misljenje, mozda neko drugi ima drugacije iskustvo ili savet, ali od FSW2014 pa kroz EE, pozitivna LMIA je utopija (u 2014. je izdato ukupno 1200 LMIA, za CEC, FST i FSW. Verovatno nijedna nije FSW program).

Dragi forumasi,
Hvala i sve najbolje
Cestitam,divne vesti!!!Neka vam je sa srecom!!!

Pozdrav canadaboy,

Nije problem da li je realno dobiti posao ili nije - posao se moze dobiti, problem je da li ce poslodavac moci da dobije LMIA za taj job offer. Koliko ja mislim, LMIA za junior inzenjersku poziciju (nisi precizirao u kojoj oblasti) je utopija.
Sa druge strane, uvek se mogu ostvariti kontakti sa poslodavcima i to moze olaksati eventualno kasnije zaposljavanje kad se vec rese papiri i permanent residence.

Obrati paznju da je ovo samo moje misljenje, mozda neko drugi ima drugacije iskustvo ili savet, ali od FSW2014 pa kroz EE, pozitivna LMIA je utopija (u 2014. je izdato ukupno 1200 LMIA, za CEC, FST i FSW. Verovatno nijedna nije FSW program).

Hvala na odgovoru z:) Junior inzenjersku poziciju masinskog inzenjera. Video sam dosta oglasa, ne toliko kao za inzenjere sa iskustvom, ali definitivno vise nego sto ih ima u Srbiji.
Moj problem (nije to realno problem) je sto ja ne mogu da konkurisem jer nemam godinu dana radnog iskustva jos uvek pa razmisljam koju su to nacini za mene da odem. :bob:

@boske83 Krenuo sam sa forumom od 115-116 strane.Slagao bi kad bi rekao da nije malo konfuzno zbog dosta informacija ali nisam mogao da ih filtriram po svojo potrebi jer dovoljna je jedna recenica u postu koja moze da mi pomogne.. Posao i radno vreme mi ne dozoljavaju da se posvetim citanju koliko bi voleo ali slobodno vreme izmedju posla i odmora koristim za skupljanje info. CIC sam procitao,naravno,u svojoj sferi interesa Immigration.

Sto se tice papirologije ne znam da li je neko imao slucaj kao ja da treba da vadi vojnu knjizicu. Nastradala u majskoj poplavi,nema je.

Zanimanje - Express Entry NOC 7361 - Railway and yard locomotive engineers. Bice velike guzve u pocetku za EE kao sto si rekao (logicno) pa cemo ici i drugim (duzim) putem. Trudim da sve procitam i jos bitnije razumem ali desi se da ne mogu da spojim informacije. Problem mi recimo prave prekvalifikacije. Zavrsio sam srednju masinsku pa jos 2 godine prekvalifikacije za Saobracajnu Pinki za "masinovodja dizel i elektricnih lokomotiva". Da li se uzima u obzir ili jednostavno highschool?

Imamo dobre prijatelje u Torontu i spremni su da pomognu sve sto bude trebalo. Sta mogu? ... ne znam,videcemo.

Puno srece svima u potrazi za boljim zivotom :)

@boske83 Krenuo sam sa forumom od 115-116 strane.Slagao bi kad bi rekao da nije malo konfuzno zbog dosta informacija ali nisam mogao da ih filtriram po svojo potrebi jer dovoljna je jedna recenica u postu koja moze da mi pomogne.. Posao i radno vreme mi ne dozoljavaju da se posvetim citanju koliko bi voleo ali slobodno vreme izmedju posla i odmora koristim za skupljanje info. CIC sam procitao,naravno,u svojoj sferi interesa Immigration.

Sto se tice papirologije ne znam da li je neko imao slucaj kao ja da treba da vadi vojnu knjizicu. Nastradala u majskoj poplavi,nema je.

Zanimanje - Express Entry NOC 7361 - Railway and yard locomotive engineers. Bice velike guzve u pocetku za EE kao sto si rekao (logicno) pa cemo ici i drugim (duzim) putem. Trudim da sve procitam i jos bitnije razumem ali desi se da ne mogu da spojim informacije. Problem mi recimo prave prekvalifikacije. Zavrsio sam srednju masinsku pa jos 2 godine prekvalifikacije za Saobracajnu Pinki za "masinovodja dizel i elektricnih lokomotiva". Da li se uzima u obzir ili jednostavno highschool?

Imamo dobre prijatelje u Torontu i spremni su da pomognu sve sto bude trebalo. Sta mogu? ... ne znam,videcemo.

Ono što se uzima u razmatranje je najviši stepen tvog obrazovanja. Ako si prekvalifikacijom uspeo da taj stepen podigneš na viši nivo onda se to boduje. Ako si ostao na istom sve jedno je koja škola je u pitanju pošto se kao radno iskustvo gledao ona struka u kojoj si radio bez obzira na diplomu koju poseduješ.
Što se tiče foruma, nema svrhe da ga čitaš od početka pošto se program menja iz godine u godinu i iskustva ljudi sa početka foruma ti neće biti preterano korisna osim možda u delovima koji se odnose na neke lične dokumente. Lično mislim da nema potrebe čitati postove starije od godinu dana.
Za vojnu knjižicu ne znam šta da ti kažem. Meni je bila potrebna samo da ispunim za muža periode služenja vojske i mnogobrojnih rezervi. Još uvek čekamo poziv za lekarski tako da nismo završili proceduru, te nije isključeno da će je zahtevati u međuvremenu. Raspitaj se u vojnom odseku kakva je procedura za izdavanje duplikata s' obzirom na okolnosti, dok još nisi u trci sa vremenom.
Prijatelji u Torontu ti nisu od nikakve pomoći u ovom trenutku osim ako mogu da ti nađu nekoga da te zaposli. Ali jako puno znače kada dobijete vize i stignete u Kanadu.

Evo @emiiuki ti je odgovorila pre nego sto sam ja stigao...
Da, za obrazovanje je potrebno poslati najveci stepen koji si ostvario... mislim da prekvalifikacija ne igra znacajnu ulogu, tako da posalji ona svedocanstva koja ti se slazu sa NOC na koji konkurises...

za vojnu knjizicu ne znam stvarno - ja nisam isao dalje od regrutacije, posto sam rodjen u Sarajevu pa je tamo vojska ukinuta mnogo pre nego ovde...

Slazem se da na forumu mozda ima "zastarelih" informacija vezanih za starije programe, ali isto tako se IELTS, ECA, proof of work experience, police checks, medical checks, fee payment i sve i jedan zaseban korak u kom god programu nisu menjali godinama... Redosled tih koraka uklopljenih u program se menjao, ali sami koraci su ostali isti...

EE je prvi koji je uveo inovaciju u proces emigracije u vidu CRS poena... To je jako lepo objasnjeno na CIC sajtu, i mislim da nema dileme skoro oko nijedne teme vezane za proces dobijanja ITA... a nakon ITA zapocinju FST i FSW (cisto sumnjam da je neko sa naseg foruma CEC, ako gresim izvinjavam se unapred :) )...

Za sve nedoumice - naravno da smo tu da pomognemo, ali pitanja tipa "da li Academic ili General training IELTS" ili "koliko CRS bodova imam" su pokazatelj nedovoljne zainteresovanosti za emigraciju, jer su odgovori na njih vrlo jasni sa CIC sajta... Sa druge strane - zar iko sme da se usudi da veruje nekome sa foruma, a da ne iscita CIC proceduru za svoj program u detalje? ...

Puno srece u imigraciji u 2015.,
B

Ipak se ne slažem u vezi sa čitanjem foruma. ECA je uveden u Maju 2013, o IELTS-u postoji ceo podforum na Australiji a ovde i nema nešto puno informacija. Oko ostalih dolumenata je raspredano tokom 2014. godine u nedogled i ne znam šta je moglo ostati nedorečeno.
Ali ok, ako neko baš ima slodnih nedelju/dve za čitanje ovih 9000 postova, izvolite, od viška glava ne boli. Ja to ne bih uradila. Pre dve godine, kada sam se učlanila, sam pročitala forum od početka tako da govorim samo u svoje ime.

Ipak se ne slažem u vezi sa čitanjem foruma. ECA je uveden u Maju 2013, o IELTS-u postoji ceo podforum na Australiji a ovde i nema nešto puno informacija. Oko ostalih dolumenata je raspredano tokom 2014. godine u nedogled i ne znam šta je moglo ostati nedorečeno.
Ali ok, ako neko baš ima slodnih nedelju/dve za čitanje ovih 9000 postova, izvolite, od viška glava ne boli. Ja to ne bih uradila. Pre dve godine, kada sam se učlanila, sam pročitala forum od početka tako da govorim samo u svoje ime.

@emiiuki pa dobro, meni se pod forumom podrazumeva i ova tema, i Zivot u Kanadi, i Australija i Okeanija->IELTS... :) to mi nekako ne ide jedno bez drugog :)
Sto se mene tice, niko ne mora da cita vise od 5 strana, ali ako izadje sa pitanjem koje je sazvakano vec stotine puta onda stvarno ne znam kako da posavetujem, vec da se procita cela tema i nadje odgovor. :)

pozdrav svima prisutnima i otsutnima
nov sam i listao pola foruma ali nigde nisam nasao pitanje kako da apliciraju samohrani roditelji sta se traziod njih itd...
dal je potrebna dozvola od majke tj saglasnost i prateca oprema.
hvala unapred

p.s.srecna nova godina i srecan bozic :D
pozdrav,

Hvala na cestitkama... Nisi naveo za koju kategoriju apliciras, ali pod pretpostavkom da je FSW ovde se nalazi checklista svih potrebnih dokumenata... Pogledaj stavku 17...
http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/forms/IMM5612E.pdf

Back