Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Moja supruga je honorarac ili ti freelacer.. Za sve sto je radila tj za svaku firmu trazimo na njihovom memorandumu da jasno navedu period angazovanja, jasan opis rada, plata i satnica. Oni to overe (udare pecat) potpise odgovorno lice i to je to. Koliko sam cuo desavalo se da ih zovu iz ambasade da traze potvrdu...

Tu varijantu imam spremnu, ti ljudi su direktori u firmama i potvrdice na poziv, memorandum, sajt, brojeve, sve ima...samo da ne traze ugovor o delu ;)

I ja sam negde procitala da za drzavljanstvo vaze kopije IELTSa, iako su prosle vise od dve godine. Mi smo ih kopirali, to je najmanje sto smo mogli da uradimo da bismo se potencijalno oslobodili ponovnog polaganja. A dok prodje tih pet ili koliko vec godina, vlasti mogu jos par puta da izmenjaju pravila, to je cinjenica, ali vredi pokusati ;)

I ja sam negde procitala da za drzavljanstvo vaze kopije IELTSa, iako su prosle vise od dve godine. Mi smo ih kopirali, to je najmanje sto smo mogli da uradimo da bismo se potencijalno oslobodili ponovnog polaganja. A dok prodje tih pet ili koliko vec godina, vlasti mogu jos par puta da izmenjaju pravila, to je cinjenica, ali vredi pokusati ;)

Istina :-) Ma, sto rece neko, samo da odemo pa cemo posle o tome da razmisljamo. Ali kopije svakako. Ne znam da li postoji mogucnost, ukoliko se npr izgube kopije, da BC posalje dodatni primerak? Znam da WES npr nudi takvu opciju za ECA.

Pozz svima! iscitavajuci forum videla sam da je ranije bilo potrebno tslati vojnu knjizicu, medjutim to sada ne vidim u document checklist. Da li to znaci da vise ne treba da se prilaze uz aplikaciju vojna knjizica? I do kada je tacno rok za slanje dokumenata. Ako npr. skupimo sva dokumenta do 25.12. i posaljemo ih brzom postom, da li je to OK? Na sajtu ne pise nikakav rok pa pretpostavljam da je rok januar 2015 kada krece Express Entry. Hvala unapred!

Istina :-) Ma, sto rece neko, samo da odemo pa cemo posle o tome da razmisljamo. Ali kopije svakako. Ne znam da li postoji mogucnost, ukoliko se npr izgube kopije, da BC posalje dodatni primerak? Znam da WES npr nudi takvu opciju za ECA.
Jeste, moguće je, ali to nerado rade, ne znam zbog čega. Čak mislim da i naplaćuju kao novo polaganje (ovo nije sigurno). Bilo je par slučajeva na indijskom forumu kada je ljudima, iz različitih razloga, bila potrebna kopija i svi su je dobili ali uz puno maltretiranja. Isto se desilo i jednoj našoj ženi iz Užica.
Drugo pitanje je koliko dugo oni čuvaju podatke o polaganju. Pretpostavljam da postoji neko vremensko ograničenje ali mi 6 godina, ipak, deluje malo predugo.

Danas su bas kontaktirali mog poslodavca iz Beca, da ga pitaju za moje zdravlje :) Posle smo se nas dvoje culi, kaze da je razgovor ok protekao, pitali ga da li radim kod njega, cime se firma bavi, koliko dugo postoji i tako to, malo su ga ispitali, to je trajalo par minuta i on kaze da je sve bilo ok. Medjutim, ono sto je mene zacudilo je sto je posle tog poziva usledio jos jedan od strane Beca i to upucen meni. U tom momentu mi je bio zauzet telefon pa sam posle dobila obavestenje o propustenom pozivu u vidu poruke... Prvi put cujem da su aplikanta zvali. Proverila sam sa poslodavcem i to je definitivno taj isti broj koji je zvao njega. Uglavnom, nisu vise pokusavali da me dobiju. A na ecasu mi jos uvek stoji prva linija (we received your application...). Hajde videcemo razvoj dogadjaja ;)

Danas su bas kontaktirali mog poslodavca iz Beca, da ga pitaju za moje zdravlje :) Posle smo se nas dvoje culi, kaze da je razgovor ok protekao, pitali ga da li radim kod njega, cime se firma bavi, koliko dugo postoji i tako to, malo su ga ispitali, to je trajalo par minuta i on kaze da je sve bilo ok. Medjutim, ono sto je mene zacudilo je sto je posle tog poziva usledio jos jedan od strane Beca i to upucen meni. U tom momentu mi je bio zauzet telefon pa sam posle dobila obavestenje o propustenom pozivu u vidu poruke... Prvi put cujem da su aplikanta zvali. Proverila sam sa poslodavcem i to je definitivno taj isti broj koji je zvao njega. Uglavnom, nisu vise pokusavali da me dobiju. A na ecasu mi jos uvek stoji prva linija (we received your application...). Hajde videcemo razvoj dogadjaja ;)

Da, cuo sam sa vise strana da imaju obicaj da proveravaju referentna pisma, preporuke, i sve ostalo... zato se ja ne bih usudio da prilozim dokumenta koja nisu "pokrivena"... moj primer - radim kao freelancer za kanadsku firmu, koja me isplacuje preko druge kanadske firme posrednika... i sad - referenca od prve firme nije u potpunosti pokrivena, jer oni ne mogu da izdaju dokaz o uplati na moje ime... zato cu referentno pismo da uzmem od firme posrednika, gde ce oni prakticno samo potvrditi opis mojih zaduzenja, i nema bojazni da u slucaju bilo kakve provere proglase moje prilozene papire laznim, i udalje me iz postupka...
Mislim da par bodova na nekoliko godina iskustva vise ili manje nije vredno rizika da se dobije zabrana imigracije u Kanadu - ali to je samo moje misljenje... napisacu kako jeste, pa sta prihvate - prihvatili su...

Auu, znači ipak zovu poslodavce. Nadam se da se moji neće zbunjivati. Naročito onaj prvi koji natuca engleski a napisao mi je (napisala sam mu :)) predivnu preporuku na savršenom engleskom.
Koliko sam razumela, ecas ti se ni neće menjati do prijema zahteva za lekarski, i to ćeš prvo dobiti zahtev a tek onda promenu statusa.

Da, da, na srpskom su pricali, najpre su se predstavili da zovu iz kanadske ambasade, a poslodavac je odmah povezao jer smo bas skoro pricali na tu temu. Od svega mi je najcudnije sto su posle zvali mene, a i muza, a posto smo nas dvoje pricali u tom momentu, oboma je bilo zauzeto i stigle su nam poruke od operatera...

Pa i poslodavac da kaze da vam je platio u kesu da ne bi placao porez i sl stvari sta mogu :) znam slucaj gde je lik svasta rekao tipu iz ambasade i sve je proslo ok.. Znaju oni kakvi su uslovi ovde i kakva je beda..

Pa zar od toga ne bezimo? ...
u tom slucaju, work experience je totalno nepotrebna informacija posto uvek moze da se nadje "lik" koji ce reci da te placao 16 godina u kesu... iskreno - nisam siguran da ce to da prodje tek tako...

Iscitavajuci forum videla sam da je ranije trebalo priloziti vojnu knjizicu kao dokaz o odsluzenom vojnom roku. Sada na checklistu to nisam videla. Da li to znaci da taj dokument vise ne traze? I, jos jedno pitanje, kada je krajni rok da se posalju dokumenta? Na CICovom sajtu nisam nasla nista o tome. Pretpostavljam da do 1.1.2015. treba da im najkasnije stignu (pod uslovom da se ne ispuni kvota za tu profesiju u FSWp). Da li je to tacno? Hvala unapred, pozz!

Mene su zvali isto odmah posle provere poslodavca, proveravarili su nesto u vezi tog poslodavca (neki dokument).
Verovatno ce te zvati ponovo sledeci radni dan.

Odmah sutradan posle razgovora sa njima su me obavestili da mi je aplikacija odobrena....nadam se da ce tebi isto da se desi :)

Poslednja izmena:
Mene su zvali isto odmah posle provere poslodavca, proveravarili su nesto u vezi tog poslodavca (neki dokument).
Verovatno ce te zvati ponovo sledeci radni dan.

Odmah sutradan posle razgovora sa njima su me obavestili da mi je aplikacija odobrena....nadam se da ce tebi isto da se desi :)

Hvala ti sto si podelio svoje iskustvo sa mnom, ja sam bas bila zacudjena, reko sta li sad od mene hoce, nikad do sad nisam cula da su kontaktirali aplikanta telefonom. Nista onda, da se spremim za sutra :) Hvala na podrsci :) :) :)

Back