Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Verovatno ću sada zvučati kao najveći jadnik na svetu pošto šaljem sam sebi odgovor na poruku..:)
U svakom slučaju nemojte mi zameriti nov sam. Za početak želim da se zahvalim starijim forumašima na obilju informacija...nadam se da ćete imati strpljenja da mi pomognete da stignem do vašeg nivoa.
Kao i svi vi i ja pokušavam da dođem do Kanade preko FSW programa.
Za sad sam pripremio dokumentaciju za WES, rezimiraću: U jednu koverku koju kao šalje fakultet sam stavio uverenje o položenim ispitima na Engleskom jeziku i formular koji sam skinuo sa WES-ovog sajtan naravno sve to su mi overili i popunili ljudi na fakultetu i lupili pečat na tu kovertu. U drugu kovertu ide overena moja diploma i overena diploma na Engleskom, naravno ne originali. Da li je ovo do sad dobro???
E sad pitanje, na koji broj žiro računa da izvršim uplatu?? Može li na staromodan način, tipa uplatnica pa u banku na uplatu?? Da li je dobar iznos od 180 Kanadskih dolara??

Unapred hvala na informacijama!!!

Verovatno ću sada zvučati kao najveći jadnik na svetu pošto šaljem sam sebi odgovor na poruku..:)
U svakom slučaju nemojte mi zameriti nov sam. Za početak želim da se zahvalim starijim forumašima na obilju informacija...nadam se da ćete imati strpljenja da mi pomognete da stignem do vašeg nivoa.
Za sad sam pripremio dokumentaciju za WES, rezimiraću: U jednu koverku koju kao šalje fakultet sam stavio uverenje o položenim ispitima na Engleskom jeziku i formular koji sam skinuo sa WES-ovog sajtan naravno sve to su mi overili i popunili ljudi na fakultetu i lupili pečat na tu kovertu. U drugu kovertu ide overena moja diploma i overena diploma na Engleskom, naravno ne originali. Da li je ovo do sad dobro???
E sad pitanje, na koji broj žiro računa da izvršim uplatu?? Može li na staromodan način, tipa uplatnica pa u banku na uplatu?? Da li je dobar iznos od 180 Kanadskih dolara??

Mislim da sam ti odgovorila na poruku pre par stranica, a negde u aprilu sam isto pisala o WES proceduri, jos su mi tad i secanja bila svezija ;)

@ Zara, najlaksi i najsigurniji nacin da ti odes je PNP. To bi trebalo da bude 100% sigurno jer su ti tamo majka i brat. Bitno je samo da oni za tebe garantuju i prolazis. Muza i djecu mozda budes mogla povesti sa sobom odmah a ako ne odmah onda vrlo brzo.

Poslednja izmena:
Zara77, mi smo ovde tek dve nedelje :D još se adaptiramo. Kod devera smo i mnogo nam znači što imamo nekog svog. Ja treutno radim samo povremeno dok se ne srede papiri, nakon toga krećem regularno svaki dan. Nije dream job, nije posao u struci ali preko toga ću dobiti papire a to mi je cilj. Suprug traži posao za sebe pa videćemo... Imamo klinca ali je još mali tako da o školi ne razmišljamo ;)

Pratila sam još jedan forum sa ovom tematikom gde je bračni par posle dužeg vremena traženja posla i razmišljanja, spakovao kofere i uputili se za Kalgari (sa Hr pasošima) a decu ostavili u Sr sa babama i dedama. Nije im bilo lako, mesecima su bili odvojeni ali poslednje što znam je da su našli poslove i doveli decu :) Mislim da način uvek postoji ali čovek mora biti spreman na određene žrtve. Uostalom, zar tako i nije gotovo sve u životu?

Ne znam kako funkcioniše srpska zajednica ovde ali koliko vidim srbi su svuda raštrkani. Verovatno se i ovde sve vrti oko crkve ali ovi naši su ateisti tako da njih to ne interesuje.

Jedina stvar na koju treba obratiti paznu je da ne prekoracite turisticku vizu, to jest da ne ostanete ilegalno u Kanadi dok trazite posao. To vam svakako moze stvoriti problem.
Znaci treba da vidite sa agencijom/advokatom da vam obezbedi radnu dozvolu dok ste jos u legalnom statusu u Kanadi.

Drogo ne moraju oba supruznika da dobiju papire, dovoljno je samo jedan, a drugi supruznik i deca ce dobiti na osnovu prvog.
To bi bio odgovor @Zarr77 jer bi onda jedan od supruznika trebao da ode za Kanadu da sredjuje papire a drugi da ostane sa decom dok se proces ne zavrsi. Ako imate dobrog imigracionog savetnika i rodjaci vam nadju posao, sve mozete da zavrsite bukvalno za 2 meseca.

Pozdrav svima!
Imam par pitanja za saborce :) Napokon smo stigli do popunjavanja obrazaca za FSW i naravno imam par nedoumica kod popunjavanja istih.
1. da li za pisanje naziva ulica i licnih imena koristimo nasa slova (č,ć,š...)? Kad je receno da napisemo isto kao sto pise u pasosu, ja sam koristila nasa slova ali sam u nedoumici sto se tice ulica i licnih imena, na onim mestima gde nije naznaceno da se napise kao sto je u pasosu...
2. u Schedule A formularu, kod education-a (od-do) da li pisemo datum kada se zavrsio posledji semestar ili kada smo diplomirali? Ja, naravno, nisam diplomirala u roku :D
Hvala!

Jedina stvar na koju treba obratiti paznu je da ne prekoracite turisticku vizu, to jest da ne ostanete ilegalno u Kanadi dok trazite posao. To vam svakako moze stvoriti problem.
Znaci treba da vidite sa agencijom/advokatom da vam obezbedi radnu dozvolu dok ste jos u legalnom statusu u Kanadi.

Drogo ne moraju oba supruznika da dobiju papire, dovoljno je samo jedan, a drugi supruznik i deca ce dobiti na osnovu prvog.
To bi bio odgovor @Zarr77 jer bi onda jedan od supruznika trebao da ode za Kanadu da sredjuje papire a drugi da ostane sa decom dok se proces ne zavrsi. Ako imate dobrog imigracionog savetnika i rodjaci vam nadju posao, sve mozete da zavrsite bukvalno za 2 meseca.
Izvinjavam se zbog posta za postom ... to je moj plan , trazicemo turisticku vizu i jedan ide tamo da sredjuje papire , za posao ne brinem , moj brat kaze da bukvalno moze odmah po 3 posla da nadje za supruga tamo da razmisljam njega da saljem prvog i ako su to moj brat i majka , ali mislim da ce on lakse oko posla se snaci ...
Hvala bogu pa ovaj forum postoji , ljudima bukvalno ulivate nadu za boljim zivotom !

@ Misal 1. bez ch, sh i c kao cevap. :) Znaci bez kvakica.
2. datum kad si diplomirala.

@Zara, PNP je provincial nominee program. Moras imati bliskog srodnika, odredjenu skolu, mislim da sa srednjom ne moze i odredjenu sumu na racunu. Taj srodnik ti bude garant, podnesete aplikaciju i onda te iz te provincije gdje ti zivi srodnik zovu. Nakon obavljenog razgovora ako te nominuju to znaci da si najvjrtovatnije i prosla. Ambasada u Becu kasnije to samo aminuje, obavis ljekarski i palis. Sta si zavrsila?

I ja sam ti odgovorila,a i pisala o tome pre 3-4 meseca nadugačko.
Kad smo se već trudili da ti pomognemo, potrudi se i ti da pročitaš.

@ Misal 1. bez ch, sh i c kao cevap. :) Znaci bez kvakica.
2. datum kad si diplomirala.

@Zara, PNP je provincial nominee program. Moras imati bliskog srodnika, odredjenu skolu, mislim da sa srednjom ne moze i odredjenu sumu na racunu. Taj srodnik ti bude garant, podnesete aplikaciju i onda te iz te provincije gdje ti zivi srodnik zovu. Nakon obavljenog razgovora ako te nominuju to znaci da si najvjrtovatnije i prosla. Ambasada u Becu kasnije to samo aminuje, obavis ljekarski i palis. Sta si zavrsila?
Aplikacija se podnese ovde ili tamo ili ? Ja sam zavrsila srednju trgovacku ( 4 godine ) posle upisem ekonomski drzavni i krenam ali odustanem ( udaja , deca... ) i na kraju upisem i zavrsim jedan privatni ekonomski fax u Bg ( 4 godine ) , da li to oni uopste racunaju , te nase privatne fakultete ?
PS a sto se novca tice kolika suma je u pitanju na racunu , 40 hiljada CAD dosta ?

Naravno, nećemo prekoračiti turističku vizu. Ako ja dobijem papire, suprug nema pravo na osnovu mene (jer ja idem preko live in caregiver programa) ali pokušaćemo, dever i ja ćemo biti garanti i sponzori, nadam se da će biti ok. Ne može se ništa na silu, uradićemo sve što možemo svakako, ali videćemo šta će biti od svega toga.

@ Artistic

Tek sam sada video poruku.

Pretpostavljam da može da se uzme za druge članove. Supruga i ja smo išli bez deteta a dobili smo 3 vize. Pretpostavljam da može ...

Dobili smo COPR zajedno sa pasošima.

Sve smo dobili u koverti na kojoj je već bila naša kućna adresa.
Pretpostavljam da kada dobijete PPR oni odmah isprintaju sve + spreme kovertu - čim stigu pasoši oni samo pošalju.

Dakle dobili sve potrebne dokumente
PS. Već smo i kartu kupili ;-)

Diiiiivnooo, verujem da je sjajan osecaj kupiti karte, jedva cekam taj stadijum :) Do tada, posto je uvek dobro biti unapred informisan, ako ti nije tesko podeli sa nama info kako si nasao povoljne karte, koji su ti uslovi vezano za kolicinu prtljaga i tako... A i mislim da je @blok45 pricala o kontejneru za stvari, znacilo bi cuti ta iskustva ;) Hvala unapred na izdvojenom vremenu!

@ Zara, najlaksi i najsigurniji nacin da ti odes je PNP. To bi trebalo da bude 100% sigurno jer su ti tamo majka i brat. Bitno je samo da oni za tebe garantuju i prolazis. Muza i djecu mozda budes mogla povesti sa sobom odmah a ako ne odmah onda vrlo brzo.

bez ljutnje, ali nemoj siriti dezinformacije..
svaka pokrajina ima svoj PNP program, a ovde govorimo o Alberti (gde ti nisi konkurisao za sponzorstvo) i oni nemaju program spajanja porodice.

Naravno, nećemo prekoračiti turističku vizu. Ako ja dobijem papire, suprug nema pravo na osnovu mene (jer ja idem preko live in caregiver programa) ali pokušaćemo, dever i ja ćemo biti garanti i sponzori, nadam se da će biti ok. Ne može se ništa na silu, uradićemo sve što možemo svakako, ali videćemo šta će biti od svega toga.

moze i caregiver da dovede porodicu ako moze da dokaze da ima dovoljno sredstava da ih izdrzava.
verujem da vam je sve to vas imigracioni savetnik vec objasnio, pa da ne trosim redove ovde....

najbolja kombinacija je da supruznik uspe da dobije vizu na osnovu tebe, pa nadje skill posao i onda posle 6 meseci on da bude aplikant za PNP.
jer ti kao caregiver cini mi se da moras da imas 3 godine u Kanadi (nisam siguran, zaboravljam vec stivo koje sam ucio :))

Poslednja izmena:
bez ljutnje, ali nemoj siriti dezinformacije..
svaka pokrajina ima svoj PNP program, a ovde govorimo o Alberti (gde ti nisi konkurisao za sponzorstvo) i oni nemaju program spajanja porodice.

Kad sam gledao listu provincija na sajtu postoji i Alberta pa dalje nisam ni provjeravao misleci da je za svaku provinciju isto. Sad sam pogledao i vidim da si u pravu. Izvinjavam se na dezinformaciji nije bilo zlonamjerno. Ipak, Alberta ima AINP i mozda tu postoji prostor za Zaru.

Poslednja izmena:
moze i caregiver da dovede porodicu ako moze da dokaze da ima dovoljno sredstava da ih izdrzava.
verujem da vam je sve to vas imigracioni savetnik vec objasnio, pa da ne trosim redove ovde....

najbolja kombinacija je da supruznik uspe da dobije vizu na osnovu tebe, pa nadje skill posao i onda posle 6 meseci on da bude aplikant za PNP.
jer ti kao caregiver cini mi se da moras da imas 3 godine u Kanadi (nisam siguran, zaboravljam vec stivo koje sam ucio :))

Tako, upravo tako ćemo i pokušati, a pošto pored mene postoji i dever koji će takođe biti garant nadam se da su šanse veće. Barem tako kaže advokat. Suprug će svakako tražiti posao.

Ja moram imati 24 meseca rada da bih mogla da apliciram za PR, istovremeno apliciram za celu porodicu i čekamo. Do tada mogu nastaviti da radim kao live in caregiver a mogu raditi i bilo ša drugo jer dobijam open work permit.

Kad sam gledao listu provincija na sajtu postoji i Alberta pa dalje nisam ni provjeravao misleci da je za svaku provinciju isto. Sad sam pogledao i vidim da si u pravu. Izvinjavam se na dezinformaciji nije bilo zlonamjerno. Ipak, Alberta ima AINP i mozda tu postoji prostor za Zaru.

nije mi namera da te "prekorim" :)
nego da ne zbunjujemo ljude, jer i sam znam iz proslosti koliko je tesko doci do pravih informacija

licno ne znam mnogo o FSW, ali PNP i Work permit sam apsolvirao, imao sam 3 radne dozvole i PNP nomonaciju za PR

Tako, upravo tako ćemo i pokušati, a pošto pored mene postoji i dever koji će takođe biti garant nadam se da su šanse veće. Barem tako kaže advokat. Suprug će svakako tražiti posao.

Ja moram imati 24 meseca rada da bih mogla da apliciram za PR, istovremeno apliciram za celu porodicu i čekamo. Do tada mogu nastaviti da radim kao live in caregiver a mogu raditi i bilo ša drugo jer dobijam open work permit.

pa ako dobijes open work permit (sto meni nije jasno kako, ako apliciras za caregiver-a) onda ti odmah nadji posao u grupi koja dozvoljava PNP nominaciju. Za vecinu zanimanja sa liste potrebno je 6-9 meseci kanadskog iskustva, onda taj poslodavac treba da ti da potvrdu da hoce da te zaposli za stalno, i to ti je dovoljan uslov za PNP nominaciju)
to ti je daleko brzi put od cekanja 24 meseca

Laura86, nažalost nisam video odgovor, na forumu sam od pre nekoliko dana...možda još nisam savladao način korišćenja...malopre sam video da na kraju prijave stoji broj žiro računa kao i iznos uplate, uplata se vrši isključivo kreditnom karticom ili možda grešim??

Hvala u svakom slučaju.

pa ako dobijes open work permit (sto meni nije jasno kako, ako apliciras za caregiver-a) onda ti odmah nadji posao u grupi koja dozvoljava PNP nominaciju. Za vecinu zanimanja sa liste potrebno je 6-9 meseci kanadskog iskustva, onda taj poslodavac treba da ti da potvrdu da hoce da te zaposli za stalno, i to ti je dovoljan uslov za PNP nominaciju)
to ti je daleko brzi put od cekanja 24 meseca

Nakon dve godine rada kao caregiver imam pravo da apliciram za PR, nakon toga dobijam i otvorenu radnu dozvolu. Naravno, možeš nastaviti da radiš i dalje kao caregiver, to zavisi od tebe, ali svakako imaš i druge mogućnosti.

Nakon dve godine rada kao caregiver imam pravo da apliciram za PR, nakon toga dobijam i otvorenu radnu dozvolu. Naravno, možeš nastaviti da radiš i dalje kao caregiver, to zavisi od tebe, ali svakako imaš i druge mogućnosti.

sad sam razumeo, tek nakon 2 godine dobijes otvorenu radnu...iz tvog teksta sam razumeo da odmah dobijes, pa mi je to bilo nelogicno
puno srece :)

Drsutvo, imam problem. Javili su mi se iz WES-a i traze da ponovo dostavim Academic transcript (pise Not Acceptable
Resubmit document(s) according to WES requirements). Naravno, ne pise sta treba drugacije da se uradi. Ja zaista ne znam sta bi bio razlog tome jer je sve bilo uredno popunjeno i pecatirano od strane fakulteta. Nije mi jasno. Jedino sto mi pada na pamet je da je mozda zbog toga sto je rucno popunjavano. Evo sta pise u mailu. Plus, nije mi jasno zasto pise Academic transcript (English translation)-Accepted. Ja nisam slala te obrasce na srpskom i engelskom pa da imam i prevod (koji je, navodno, prihvatljiv!).

Academic Transcript To be sent directly to WES in the manner specified for this country Photocopy X Not Acceptable
Resubmit document(s) according to WES requirements
Academic Transcript (English Translation) English Translation English Translation ü Accepted
Degree Certificate Photocopy Photocopy ü Accepted
Degree Certificate (English Translation) English Translation English Translation ü Accepted

2. Univerzitet u Nisu, Serbia
Master, 2012
What to submit How to submit What was submitted Status
Academic Transcript To be sent directly to WES in the manner specified for this country Photocopy X Not Acceptable
Resubmit document(s) according to WES requirements
Degree Certificate Photocopy Photocopy ü Accepted

Back