Kako do Kanadske iseljeničke vize?

"To apply, you must:

- plan to live outside the province of Quebec (Note: The province of Quebec chooses its own skilled workers. If you plan on living in Quebec, see Quebec-selected skilled workers for more information),
- meet the required levels in English or French for each language ability (speaking, reading, writing, and listening),
- have at least two years of full-time work experience (or an equal amount of part-time work experience)* in a skilled trade within the five years before you apply,
- meet all job requirements for that skilled trade as set out in the National Occupational Classification (NOC), and
- have an offer of full-time employment for a total period of at least one year** or a certificate of qualification in that skilled trade issued by a provincial or territorial body.***"
Ova poslednja tačka je ključna i glavna prepreka većini potencijalnih aplikanata.
Ovo što si citirao bih tumačila kao da ne daju prednost bilo kojoj od ove dve dve stvari (ponuda za posao ili licenca). Mada, kada sam pročitala bez ostalog, i meni je zazvučalo kao i tebi.
Možda nisam u pravu, ako se još neko interesovao za ovaj program neka se javi.

"To apply, you must:

- plan to live outside the province of Quebec (Note: The province of Quebec chooses its own skilled workers. If you plan on living in Quebec, see Quebec-selected skilled workers for more information),
- meet the required levels in English or French for each language ability (speaking, reading, writing, and listening),
- have at least two years of full-time work experience (or an equal amount of part-time work experience)* in a skilled trade within the five years before you apply,
- meet all job requirements for that skilled trade as set out in the National Occupational Classification (NOC), and
- have an offer of full-time employment for a total period of at least one year** or a certificate of qualification in that skilled trade issued by a provincial or territorial body.***"
Ova poslednja tačka je ključna i glavna prepreka većini potencijalnih aplikanata.
Ovo što si citirao bih tumačila kao da ne daju prednost bilo kojoj od ove dve dve stvari (ponuda za posao ili licenca). Mada, kada sam pročitala bez ostalog, i meni je zazvučalo kao i tebi.
Možda nisam u pravu, ako se još neko interesovao za ovaj program neka se javi.
Dva dana razmisljanja i napokom sam shvatio ovo http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/trades/applications.asp se odnosi na zanimanja koja su na listi a ovo sto si ti citirala se odnosi uopsteno znaci za aplikante koji nisu na listi.Opet nisam siguran, to nigde nepise nijedan imigracioni savetnik nije naveo kao mogucnost tako da mozda bi trebalo pitati cic.Pozdrav

Dva dana razmisljanja i napokom sam shvatio ovo http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/trades/applications.asp se odnosi na zanimanja koja su na listi a ovo sto si ti citirala se odnosi uopsteno znaci za aplikante koji nisu na listi.Opet nisam siguran, to nigde nepise nijedan imigracioni savetnik nije naveo kao mogucnost tako da mozda bi trebalo pitati cic.Pozdrav

Ako smem da se uključim..... Nisam čitao sve tvoje postove, ali ako ti nije bitna provincija moj savet je da ideš u Albertu. Stolar je tamo deficitarno zanimanje, a takođe ne treba ti nikakav sertifikat, već je dovoljno da poslodavac proceni da je tvoje znanje dovoljno za obavljanje posla. Imas tabelu na sajtu provincije Alberta, nemam sada vremena da tražim, ima tu još zanimanja kojima ne treba sertifikat, uglavnom građevinci.
Dakle, mislim da ti je mnogo bolje da nekako izganjas turisticku vizu i odes u albertu da trazis posao, imas fine sanse i da ga nadjes. E, sada za koje pare, i da li ce ti svako odraditi LMO, to je vec druga tema...sem toga, radi se sve dok temperatura ne ode ispod -25, tako da ipak nije nimalo naivno.

Ako smem da se uključim..... Nisam čitao sve tvoje postove, ali ako ti nije bitna provincija moj savet je da ideš u Albertu. Stolar je tamo deficitarno zanimanje, a takođe ne treba ti nikakav sertifikat, već je dovoljno da poslodavac proceni da je tvoje znanje dovoljno za obavljanje posla. Imas tabelu na sajtu provincije Alberta, nemam sada vremena da tražim, ima tu još zanimanja kojima ne treba sertifikat, uglavnom građevinci.
Dakle, mislim da ti je mnogo bolje da nekako izganjas turisticku vizu i odes u albertu da trazis posao, imas fine sanse i da ga nadjes. E, sada za koje pare, i da li ce ti svako odraditi LMO, to je vec druga tema...sem toga, radi se sve dok temperatura ne ode ispod -25, tako da ipak nije nimalo naivno.
Naravno da smes da se ukljucis ovo i jeste naprevljeno da svi komentarisemo i sugerisemo ja i koleginica se ne raspravljamo nego ona pomaze meni da razumem neke stvari oko imigracije.Citao sam neke vesti kanadske pre neki dan kad je ministar zaposljavanje i rada rekao da su stolari i varioci kriticno deficitarni i da imaju prioritet.Zato sam pomislio da ce nam mozda jednom dozvoliti da udjemo kao ljudi sa svojim porodicama i da radimo kao i sve druge kolege koje pokusavaju da emigriraju na neke druge programe koje zahtevaju visoku strucnu spremu gde mi ostali takodje dobro placeni nemozemo da konkurisemo

Stilgli rezultati sa IELTS testa,
Listening: 7.0
Reading: 6.0
Writing: 6.5
Speaking: 5.5

Overall: 6.5

Iznenadjena sam jako zbog writinga i speakinga... mislila sam da cu vise tu imati. :( 6.5 je dovoljno za prolaz, ali da li moram opet da polazem zbog Speakinga, ipak je tu manje od 6.
Sta vi mislite?

Ako moze neko ko je ulozio zalbu da mi objasni uratko kako to da uradim, uradilal bih za speaking, i koliko je to isplativo? Hvala unapred...

Poslednja izmena:
Pozz, ja sam nov na ovom forumu, trazio sam odgovor na moje pitanje, ovde ima dosta prica al nisam nasao sta mi treba, naime moja devojka je rodjena u Kanadi, ima njihovo drzavljanstvo i pasos, ali njeni su se vratili sa njom u Srbiju pre 10 godina. Ja i ona bi otisli u Kanadu da zivimo. Koje je najbolje resenje za nas? (predpostavljam vencanje, al nisam siguran kakva je procedura posle vencanja) :)

Stilgli rezultati sa IELTS testa,

Listening: 7.0
Reading: 6.0
Writing: 6.5
Speaking: 5.5

Overall: 6.5

Iznenadjena sam jako zbog writinga i speakinga... mislila sam da cu vise tu imati. :( 6.5 je dovoljno za prolaz, ali da li moram opet da polazem zbog Speakinga, ipak je tu manje od 6.
Sta vi mislite?

Ako moze neko ko je ulozio zalbu da mi objasni uratko kako to da uradim, uradilal bih za speaking, i koliko je to isplativo? Hvala unapred...

Koliko ste se spremali za test?

Pozz, ja sam nov na ovom forumu, trazio sam odgovor na moje pitanje, ovde ima dosta prica al nisam nasao sta mi treba, naime moja devojka je rodjena u Kanadi, ima njihovo drzavljanstvo i pasos, ali njeni su se vratili sa njom u Srbiju pre 10 godina. Ja i ona bi otisli u Kanadu da zivimo. Koje je najbolje resenje za nas? (predpostavljam vencanje, al nisam siguran kakva je procedura posle vencanja) :)

http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?q=357&t=5
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/spouse-apply-who.asp

Poslednja izmena:
Dule,jel da da je OK informisati se i pogledati na zvanicnom sajtu?:)
Pre izvesnog vremena.covek me( @marjanac)zbog istog saveta koji si ti dao nasem novom forumasu sa blagom ironijom nazva pomalo nervoznim i sa visine mi podeli packe,Ali administrator (verovatno) izbrisa sustinski deo nase polemike,no ne marim....
@Coa91,sto se tice tvog pitanja,naravno da je brak sa kanadskim drzavljaninom jedan od puteva ka dobijanju PR.Ukoliko budes istrajao u svojoj zelji,siguran sam da ces naci pravi put.
Srecno!

Poslednja izmena:
Pre izvesnog vremena.covek me( @marjanac)zbog istog saveta koji si ti dao nasem novom forumasu sa blagom ironijom nazva pomalo nervoznim i sa visine mi podeli packe,Ali administrator (verovatno) izbrisa sustinski deo nase polemike,no ne marim....
@Coa91,sto se tice tvog pitanja,naravno da je brak sa kanadskim drzavljaninom jedan od puteva ka dobijanju PR.Ukoliko budes istrajao u svojoj zelji,siguran sam da ces naci pravi put.
Srecno!
Pa naravno da treba prvo postavti nesto sa zvanicnog sajta neznaju svi ni gde treba da se informisu posle dve godine spavanja na cic-u to je najmanje sto mozemo da uradimo a ova tema oko braka me bas zanima posto i komsija ima slican problem pa cemo videti kako ce se resiti i javiti.Mislim da su tu opcije jako dobre ima tu dosta mogucnosti od otvorene radne dozvole do PR

Pozz ljudi, malo sam istrazivao na CIC-u i cini mi se da bi "Application for permanent residence from Canada- spouse or common-law partner visa" bila dobro resenje. Devojka bi kad se uzmemo morala da vadi novi kanadski pasos u Bg, to kontam nece biti problem. Sad jedino sto nas buni je sto u formularima ima jedan deo gde ona kao "sponsor " treba da napise koliko joj je godisnji prihod, da li je to problem jer nema prihoda? :)

Pozz ljudi, malo sam istrazivao na CIC-u i cini mi se da bi "Application for permanent residence from Canada- spouse or common-law partner visa" bila dobro resenje. Devojka bi kad se uzmemo morala da vadi novi kanadski pasos u Bg, to kontam nece biti problem. Sad jedino sto nas buni je sto u formularima ima jedan deo gde ona kao "sponsor " treba da napise koliko joj je godisnji prihod, da li je to problem jer nema prihoda? :)

Postovani,

Svako ko sponzorise, bilo da se radi o sponzorstvu za suruznika, dete, roditelja i sl., mora prikazati sredstva kojima ce izdrzavati sponzorisanu osobu/osobe. Sponsor sustinski to i znaci samo je za razlicite kategotije sponzorstava potrebano prikazati i razlicite iznose koja su jasno precizirana kanadskim imigracionim zakonom. Malo izguglajte (CIC) i pronacicete tacno precizirane cifre. Pozdrav i puno srece ;)

Hvala @Canada calling. Pronasao sam, iznos koji sponsor mora da ima na godisnjem nivou za nas dvoje je skoro 30.000 dolara i to vazi do kraja 2014 god. Sto u mom slucaju znaci nista od sponzorstva jer devojka (buduca supruga) zivi u Srbiji i nema ni posao ni primanja u Kanadi....Trazim drugo resenje :) Javim se sa novim info, pozz ;)

Pozdrav jos jednom, samo da napomenem i Vama i ostalim stolarima i slicnim zanatlijama koji citaju ovo, da dobro prostudiraju kojem tacno zanimanju pripadaju, posto kada ukucate "carpenter" na NOC-u, izadje milion vrsta i podvrsta stolara. Nisam neki strucnjak, ali mi se cini da oni to malo drugacije kontaju, ono sto je kod nas neki klasican stolar ( izrada namestaja po meri, kuhinje, plakari i sl.) to je kod njih vise "cabinetmaker" nego "carpenter". Tako da, ako se neko i dokopa Kanade, a klasican je stolar kod nas, mozda je bolje da juri poslove vezane za ovo prvo zanimanje, nego za drugo. Cini mi se da je kod njih "carpenter" vise vezano za poslove sa montaznim kucama, i na kombinaciju rigips-drvo, metal- drvo i slicno, tj. treba malo vise iskustva sa drugim materijalima.
Voleo bih da ako neko ko je u Kanadi cita ovo, a bavi se nekim od ovih poslova, malo to razjasni, pa da vidimo da li pisem sta treba ili lupetaram 8-)

P.S. Shodno prethodnom postu koji sam pisao, da treba ici u Albertu, potpuno je svejedno za ova dva zanimanja, deficitarna su oba i ne treba sertifikat ni za jedno zanimanje. Dakle, ko god radi nesto sa drvetom i rigipsom, pravac Alberta, mislim da ce tamo imati posla za naredna dva zivota 8-)

Postovani,

Svako ko sponzorise, bilo da se radi o sponzorstvu za suruznika, dete, roditelja i sl., mora prikazati sredstva kojima ce izdrzavati sponzorisanu osobu/osobe. Sponsor sustinski to i znaci samo je za razlicite kategotije sponzorstava potrebano prikazati i razlicite iznose koja su jasno precizirana kanadskim imigracionim zakonom. Malo izguglajte (CIC) i pronacicete tacno precizirane cifre. Pozdrav i puno srece ;)
Upravo trazim kolika primanja treba da ima sponsor ali ne mogu da pronadjem,moze li mala pomoc?

Predlog za one koji treba da sponzorisu nekoga: Nadjite nekog ko ce vam pozjmiti novac koji ce sponsor orociti u banci I tako ce imati dokaz za vlasti. Onaj ko pozajmljuje novac I dalje nece gubiti svoj interes u banci stecen orocenjem na odredjeni period a kartica banke ce se takodje nalaziti kod onog ko pozajmljuje novac. Ovaj model primenjuju kinezi za sve svoje koje sponzorisu pa cak I za business vize na koje apliciraju. Tesko je ali vredi pokusati

Srecno!

Cemu ovo dragi soku od narandze. :) Pa da nema onih koji pitaju ne bi bilo i onih koji odgovaraju, a samim tim ovaj deo foruma ne bi ni postojao. I ja sam u pocetku pitao dok nisam stekao osnovna znanja, a onda sam znanja prosirivao citajuci i sad sam u stanju da ogovorim kad nekom nesto zatreba. Sve je to normalno i ja podrzavam ljude da pitaju sve sto ih interesuje. Ne postoji glupo pitanje vec samo glup odgovor. :) Nekom ce informacija ustedeti 10 sati istrazivanja, a taj koji odgovori ce potrositi minut da napise poruku. Tako da ja rado cu dati nekom svoj minut da spasem njegovih 10 sati. Sto se nadam da ce neko uraditi za mene isto poput Emiiuki koja mi je do sad mnogo pomogla.

Cemu ovo dragi soku od narandze. :) Pa da nema onih koji pitaju ne bi bilo i onih koji odgovaraju, a samim tim ovaj deo foruma ne bi ni postojao. I ja sam u pocetku pitao dok nisam stekao osnovna znanja, a onda sam znanja prosirivao citajuci i sad sam u stanju da ogovorim kad nekom nesto zatreba. Sve je to normalno i ja podrzavam ljude da pitaju sve sto ih interesuje. Ne postoji glupo pitanje vec samo glup odgovor. :) Nekom ce informacija ustedeti 10 sati istrazivanja, a taj koji odgovori ce potrositi minut da napise poruku. Tako da ja rado cu dati nekom svoj minut da spasem njegovih 10 sati. Sto se nadam da ce neko uraditi za mene isto poput Emiiuki koja mi je do sad mnogo pomogla.

Slazem se u potpunosti sa tobom, jedino me smaraju ljudi koji na pisu "E, ja bih da odem u Kanadu, ako moze neko da mi napise kako"....mislim...hahahah 8-))
Inace, nisu svi srednjoskolci ili studenti, ima ljudi koji imaju puno obaveza, tako da si skroz u pravu da tvoj minut vredi necijih 10 sati. Prosle godine sam potrosio bukvalno dve nedelje (po nekoliko sati dnevno) dok sam iscitao citavu ovu temu. I super je, mnogo toga sam skontao, ali i mnogo toga je vec prevazidjeno s' obzirom da je tema zapoceta pre 7-8 godina. Meni su mnogo vise pomogli "botexag" i "verovacu sutra" nego iscitavanje foruma. Tu smo da se ispomazemo i nastavimo tradiciju pomaganja 8-)))

Opet se nismo razumeli .....Nije poenta da li treba pitati ,ili ne.Naravno da treba,zato smo svi ovde.Uzgred, i sam sam ti nudio pomoc.Poenta je da mislim da se treba ipak malo potruditi,pokusati uci u materiju,pa nakon toga pitati da ti se pojasne nejasnoce.Bez truda,tone zivaca i strpljenja neka niko i ne pomislja da pocne ovaj posao,veruj mi na rec.Ako nekoga mrzi da pogleda par stranica unazad ovde na forumu,ili na zvanicnom sajtu,kako ce reagovati ako npr. prvi put ne prodje IELTS,ili mu vrate aplikaciju?!To je ono sto sam ti ja pokusao reci prvi put,a ti nisi zeleo razumeti.I sada to previdjas ,pokusavas me napraviti sebicnom babarogom ,nekim ko nikom nece da pomogne savetom,a sebe predstavljas dobrim Samaricaninom.Bezveze i daleko od istine! Stvar je i u tvojoj ironiji i sarkazmu,deljenju packi sa visine pitanjima tipa ,,Laki je malo nervozan?,Dragi soku od pomorandze itd''.Drugi forumasi verovatno ne znaju o cemu pricam,jer su postovi pobrisani,ali ja znam da ti znas o cemu govorim.Ali,i to je tvoj problemjer.jer ti ironiju i sarkazam ocigledno dozivljavas kao vrhunac inteligencije,a meni je to sinonim za gordost,samoljublje i nezrelostSto se mene tice,ja sam raspravu sa tobom i dijalog po svakom pitanju zavrsio,jer je tako ocigledno da se ni u cemu ne razumemo.Zelim ti svako dobro i puno srece u procesu!!!

Poslednja izmena:

Back