Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Opet ja da ugnjavim pitanjima o dokmentaciji - kod npr. potvrda o nekažnjavanju, da li je dovoljna samo potvrda i prevod tumača ili treba da se nosi na overu o verodostojnosti u sud ili opštinu? U uputstvu 7000 stoji:
"Any document that is not in English or French must be accompanied by:

the English or French translation; and
an affidavit from the person who completed the translation; and
a certified copy of the original document."
Zašto treba i overa ako je već tumač stavio svoj pečat i potpis?

Opet ja da ugnjavim pitanjima o dokmentaciji - kod npr. potvrda o nekažnjavanju, da li je dovoljna samo potvrda i prevod tumača ili treba da se nosi na overu o verodostojnosti u sud ili opštinu? U uputstvu 7000 stoji:
"Any document that is not in English or French must be accompanied by:

the English or French translation; and
an affidavit from the person who completed the translation; and
a certified copy of the original document."
Zašto treba i overa ako je već tumač stavio svoj pečat i potpis?

Zemlja rodjenja je Srbija.
Ja sam overavala sve u opstini pa je onda tumac sve prevodio, ukljucujuci i taj pecat overe iz opstine. Ni ja nisam bila sigurna da li to sve treba ali sam to uradila za svaki slucaj bas zbog toga sto su napisali. A sudski tumac stavlja svoj pecat i potpis. Sta znam, mozda nije trebalo ali za sada je sve to proslo OK u Kanadi, cekamo Bec, evo sad ce godinu dana kako smo aplicirali...........necu mnogo da kukam jer znam ljude koji cekaju i duze:(

Evo da se uključim malo i ja oko overe dokumenata...
Maple leaf ispravno si uradila-prvo overa u sudu, pa onda prevod tumača/prevodioca sa apostolom (njihovim pečatom).

Kod nas ništa novo...na žalost....tako da to komlikuje mnoge privatne stvari (deca, škole....), ali šta je-tu je.

Vidim da se procedura i pribavljanje dokumenata unogome promenila, pa tako više ni ne pratim nove sisteme odlaska:confused:

Evo da se uključim malo i ja oko overe dokumenata...
Maple leaf ispravno si uradila-prvo overa u sudu, pa onda prevod tumača/prevodioca sa apostolom (njihovim pečatom).

Kod nas ništa novo...na žalost....tako da to komlikuje mnoge privatne stvari (deca, škole....), ali šta je-tu je.

Vidim da se procedura i pribavljanje dokumenata unogome promenila, pa tako više ni ne pratim nove sisteme odlaska:confused:

Da li promene vezane za pasose za decu saljem mailom tako sto posaljem u atacu skeniranu prvu stranu ili pored maila saljem i dhl-om ili postom?

ljudi, mala pomoc, koliko tacno treba da se uplati za evaluaciju diplome WES-u? Prevela sam dokumenta i diplomu i sad bi da odem do banke da prebacim na karticu novac, ali ne znam koliko da stavim na nju? Pa da se registrujem i uplatim online, moze Visa Electron-om valjda...:confused:

Ja imam onu One tag iz komercijalne za placanje online, neka vrsta prepaid kartice, nije vezana za moj tekuci racun a nije ni devizni.

Niko nista,mrtvo more.Na ovom forumuhttp://www.canadavisa.com/canada-immigration-discussion-board/applicants-vo-vienna-please-join-t79097.600.html vidim da su neke vec obradili do kraja,a mnogima su poslali MR.Radi se o aplikantima iz maja 2013,dakle onima koji su posle nas.Razlika je u tome sto su oni FSW1,a vecina nas FSW2.Ali,apsolvirali smo vec tu temu.
Ali,videcete kad pocne da pljusti za mesec dva...do kraja godine svi smo preko bare:)
@blok45
Jel iko od ovih starih viziran ili je dobio medical? Cudi me da niko sa ugovorenim poslom nije dobio nista, ja sam im cak i pisao al odgovora nema, sto je poprilicno cudno.
Pozdrav i sve najbolje ;)

ljudi, mala pomoc, koliko tacno treba da se uplati za evaluaciju diplome WES-u? Prevela sam dokumenta i diplomu i sad bi da odem do banke da prebacim na karticu novac, ali ne znam koliko da stavim na nju? Pa da se registrujem i uplatim online, moze Visa Electron-om valjda...:confused:

Ja imam onu One tag iz komercijalne za placanje online, neka vrsta prepaid kartice, nije vezana za moj tekuci racun a nije ni devizni.

Ne možeš da platiš sa tekućeg, moraš imati kreditnu karticu. Postoji još neki način, ali mislim da nije primenjljiv kod nas, imaš na sajtu.
Cena je 300 CAD ali naši prvo konvertuju CAD u EUR pa EUR u RSD tako da malo gubiš na kursu. Sredinom Maja me je izašlo oko 24.000 RSD, ako ti znači, mogu da potražim koliko je bio tačan iznos. CAD je malo porastao od tada.
Probaj da pozajmiš kreditnu od nekoga pa mu daj keš. Ne znam kako su ostali ovde plaćali.

Niko nista,mrtvo more.Na ovom forumuhttp://www.canadavisa.com/canada-immigration-discussion-board/applicants-vo-vienna-please-join-t79097.600.html vidim da su neke vec obradili do kraja,a mnogima su poslali MR.Radi se o aplikantima iz maja 2013,dakle onima koji su posle nas.Razlika je u tome sto su oni FSW1,a vecina nas FSW2.Ali,apsolvirali smo vec tu temu.
Ali,videcete kad pocne da pljusti za mesec dva...do kraja godine svi smo preko bare:)

Iz tvojih usta u bozije usi, pardon Vienna officers usi, bese oni su bogovi, pardon, usi, ma ne...treba ih dobro izvuci za usi ;)

Sa srecom

Hvala , emiiuki. Da, i ja sam mislila na kreditnu karticu, imam Visa Electron, valjda ce moci, videcu za vikend da se registrujem i uplatm u ponedeljak. Ici cu u Komercijalnu mozda sutra prepodne pa cu ih pitati tamo da mi prebace tih 300 CAD na tu karticu. I blizi mi se IELTS, :) jedva cekam da se to zavrsi, to me najvise plasi.

Hvala , emiiuki. Da, i ja sam mislila na kreditnu karticu, imam Visa Electron, valjda ce moci, videcu za vikend da se registrujem i uplatm u ponedeljak. Ici cu u Komercijalnu mozda sutra prepodne pa cu ih pitati tamo da mi prebace tih 300 CAD na tu karticu. I blizi mi se IELTS, :) jedva cekam da se to zavrsi, to me najvise plasi.

U mojo banci se Visa elektron odnosi na debitnu karticu.
Najjednostavnije je da proveriš da li na tvojoj kartici postoji kod, ne mogu sa da se setim kako se tačno zove, ima 3 ili četiri cifre ispisane iz broja računa. Bez tog broja ne možeš da izvršiš on line uplatu.
Sutra u banci obavezno reci da hoćeš da ti se u inostranstvu skine taj iznos, bez provlačenja kartice kroz pos terminal.

Da li neko zna da mi kaze otprilike koliko kosta otvaranje firme u kanadi i da li je moguce ? Konkretno bi me zanimalo otvaranje firme za prevoz (robe) kamionom. Ako bi otvarao neko ko vec ima CA drzavljanstvo ?

ako hoces da budes preduzetnik takse kostaju oko 70 dolara
ako hoces preduzece taksu su oko 400 dolara

sve mozes online da odradis sam.
ako ipak hoces neko da to uradi za tebe (knjigovodja, advokat) dodaj jos jedno 100-400 dolara

znam da stranac moze da otvori zajednicku firmu sa kanadjaninom, ali ne znam da li to nesto doprinosi da se sredi pitanje papira (za stranca)

@blok45
Jel iko od ovih starih viziran ili je dobio medical? Cudi me da niko sa ugovorenim poslom nije dobio nista, ja sam im cak i pisao al odgovora nema, sto je poprilicno cudno.
Pozdrav i sve najbolje ;)

Pisali smo i mi pre mesec dana otprilike i dobili odgovor (pstavljala sam ovde na forumu), ali od tada ni pisma ni razglednice. Ispade da obrađuju FSW1 koji su aplicirali prošle godine, a mi sa ugovorom ih baš ne zanimamo mnogo:(. Šalim se malo...valjda će i nas pogledati svemoguće oči oficira:zper:

Maple leaf, odgovorila sam ti u pp:lol:

A ako bi me neko odveo i sponzorisao da radim kod njega koliko vremena treba da se dobiju papiri ?
Ako si mislio da neko otvori firmu tvojim novcem i sponzoriše te za radnu vizu mislim da nije izvodljivo. Da bi firma mogla da dobije LMO mora da posluje neko vreme, da ima određeni godišnji promet i broj zaposlenih i da dokaže da se na oglas za taj posao nije javio niko od Kanađana. Ako si na to mislio, ipak malo proveri pošto nisam iz te kategorije ali mislim da sam negde pročitala.

Konačno sam poslala aplikaciju pa više neću smarati pitanjima oko dokumentacije :)
Jednom prilikom je neko spomenuo troškove apliciranja pa sam sela i stavila na papir naše:
- dobijanje potvrde sa fakulteta 2.400,
- Fedex WES-u za dve koverte 7.200,
- WES oko 24.000,
- 3x IELTS (muž izlazio dva puta, ja jednom, platila preko računa) 62.000,
- potvrde iz SUP-a x2 1.520,
- izvodi iz MKR i MKV (četvoročlana porodica) 4.700,
- overa dokumenata 3.100,
- prevodi 8.100
- slike 1.600,
- potvrda iz banke 300 (ovo je samo iz jedne banke, u drugoj radim pa sam 6 potvrda dobila besplatno, na engleskom, znači uštedela 7-8.000),
- Fedex za aplikaciju 5.800
Ukupno oko 121.000 dinara, tj. oko 1.300, 1.400 CAD. Ako nam uzmu aplikaciju u razmataranje naplatiće trošak 1.400 CAD, a ako dobijemo i vize još 900. Znači, oko 3.500 CAD ili blizu 2.500 EUR pre nego što uopšte počneš da planiraš polazak.

Back