Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Dragi Botexag,

jedna recenica tvoja mi je ovde dala nadu :) "...trenutno jako dugo se ceka u procesu PR jer su zatvorili nekoliko imigracionoh cenatara(narocito u USA)...."
Da li se to odnosi i na Family Sponsorship-Spouse vizu,jer suprug i ja smo aplicirali jos 03.februara 2012,dokumenta su nam stigla u Mississuaugu(znamo po trucking broju,a nisu oni javili da su ih primili),ali od tad ni glasa ni slova od njih :dash:

ja vise nemam nikakve nade sta ce biti sa nama.....na njihovom zvanicnom sajtu stoji jedini broj za kontakt,moj suprug ih je zvao,rekli su da ce pisati mejl Mississuagi,a da im se on javi tek za tri meseca. Da li mozda postoji jos neki broj,adresa ili bilo sta za uspostavljanje kontakta sa njima?
Nemam vise nikakvo objasnjenje sta se desilo sa nasom dokumentacijom,osim ako nije ta prenatrpanost....
Ako znas ti ili bilo ko drugi bilo sta,pomagajte :worth:
Pozdrav i hvala unapred!

luckygirl,
nemoj da brines, sve ce biti u redu, znam da ti je tesko, jos si i u drugom stanju (ako sam dobro razumela sa druge teme), ali moras biti strpljiva, ako ti je za neku utehu - znam kako se osecas, prosla sam sve to, s razlikom sto ja nisam bila trudna..... ista razdvojenost, on u Kanadi, ja u Srbiji, godinu dana, stalno je dolazio.... mi smo malo obrnuli sve, mi smo se vencali u Beogradu, pa sam ja trazila turisticku vizu, dobila, otisla u CA, pa odande predala app za Permanent Resident (kao Outside Canada) i mnogo je brze, dobila papire za 3 meseca.

Vazno je samo da budes mirna da i beba ne prozivljava stresove i napetost zbog iscekivanja, bice sve dobro na kraju, videces.... Moras da izdrzis!

Poslednja izmena:
Novi uslovi za FSW:
http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2012/2012-08-17.asp

Najbitnije:

- Making language the most important selection factor by establishing new minimum official language thresholds and increasing points for language;
- Increasing the emphasis on younger immigrants, who are more likely to acquire valuable Canadian experience and remain in the workforce longer;
- Increasing points for Canadian work experience and reducing points for foreign work experience;
- Simplifying the arranged employment process to prevent fraud and abuse yet enable employers to staff positions quickly; and
- Awarding points for spousal language ability and Canadian experience.

Sto bi znacilo : vise poena na engleski i nivo ce biti visi, takodje ce se bodovati i engleski od partnera, manje bodova na radno iskustvo (vise na kanadsko), smanjenje granice za godine.
Iovako svima koji me pitaju na cemu prvo da rade ako zele da dodju ovde uvek kazem isto: jezik, jezik i samo jezik. Sve ostalo je posle toga lakse.

Evo detalji:
http://gazette.gc.ca/rp-pr/p1/2012/2012-08-18/html/reg2-eng.html

Engleski sad 28 poena, postoji potreban minimum (CLB/NCLC 7), prvi jezik 24, drugi 4 poena.

NOC CLB Level Test result for each ability
Sp. List. Re. Wr.
0, A 8 6.5 7.5 6.5 6.5
0, A 7 6.0 6.0 6.0 6.0 Potreban minimum za IELTS , koji je sad veoma visok.
0, A, B 6 5.5 5.5 5.0 5.5
B 5 5.0 5.0 4.0 5.0
B 4 4.0 4.5 3.5 4.0

Godine 12 poena 18-36 max, do 37 11, do 38 10... itd.
Radno iskustvo max 15 sa 6g radnog iskustva.
Obrazovanje max 25 poena
Obezbedjen posao 10
Prethodno iskustvo u Kanadi 10 (1godina)
Jezik partnera 5 poena,
nema vise obrazovanje partnera (3-5) poena.

Pass mark: 67

Ima jos sitnica, koga interesuje neka pogleda link.

Ovo je predlog, ne mora da znaci da ce biti usvojen.

Poslednja izmena:
Ja imam L 7,5, S 6,5, w 6,5 i R 6 iz IELTSa, koliko je to poena po novom?

Mozes samo nagadjati posto je predlog, ali npr. max je 24 bodova za prvi jezik; sto znaci npr. 6 po modulu ako imas 8-9, 4 ako imas 7-7.5 i 2 ako imas 6-6.5. Znaci hipoteticki u tvom slucaju 10 od 24.
Ne uzimaj ovo za ozbiljno, ko zna sta ce biti usvojeno. Ovo je samo predlog, procitaj pazljivo linkove.

Poslednja izmena:
Pozz svima,

Evo me nakon dosta vremena. Ovaj novi prijedlog se čini poprilično zanimljiv i nadam se da će proći.
Modesti82 imaš cijeli prijedlog na linku koji je kanadjanin ostavio... ali po onome kako sam ja shvatila to bi ti bilo 19 bodova za jezik ako ostane po ovoj tablici koju je kanadjanin stavio.

Ova tablica dolje (koja baš i ne ispada kao tablica) je usporedba CLB-a i IELTS-a. Oni postavljaju odredbe vezanano za CLB...

CLB IELTS
Sp. List. Re. Wr.
8 6.5 7.5 6.5 6.5
7 6.0 6.0 6.0 6.0 Potreban minimum za IELTS.

Znači trebati će postići minimum od 6.0 bodova na IELTS-u (odgovara CLB-u 7) u svakoj kategoriji i to će donjeti po 4 boda i minimalno 16 (4 kategorije x 4boda) bodova za znanje engleskog (ispod toga nema prolaza!!!) Onaj tko bude u kategoriji koja odgovara CLB 8 dobit će 5 bodova po kategoriji, a oni koji budu u kategoriji CLB 9 (ne znam koliko je to po IELTS-u) trebali bi dobiti maksimalni broj poena za engleski... 24 bodova. Naravno to je sve pod uvjetom da se ništa neće mijenjati jer oni proizvoljno uspoređuju CLB sa IELTS-om i to je podložno minimalnim promjenama.

Sretno svima u novom procesu...

Poslednja izmena:
luckygirl,
nemoj da brines, sve ce biti u redu, znam da ti je tesko, jos si i u drugom stanju (ako sam dobro razumela sa druge teme), ali moras biti strpljiva, ako ti je za neku utehu - znam kako se osecas, prosla sam sve to, s razlikom sto ja nisam bila trudna..... ista razdvojenost, on u Kanadi, ja u Srbiji, godinu dana, stalno je dolazio.... mi smo malo obrnuli sve, mi smo se vencali u Beogradu, pa sam ja trazila turisticku vizu, dobila, otisla u CA, pa odande predala app za Permanent Resident (kao Outside Canada) i mnogo je brze, dobila papire za 3 meseca.

Vazno je samo da budes mirna da i beba ne prozivljava stresove i napetost zbog iscekivanja, bice sve dobro na kraju, videces.... Moras da izdrzis!

Draga Din@,

hvala ti na podrsci,pre svega!

Evo jedina lepa vest koja nam se desila pre neki dan jeste da su nas konacno obavestili da su primili nas zahtev za vizu.Meni i to malo znaci mnogo :) bar znam da smo se pomerili sa "mrtve" tacke....a sad je sve u Bozijim rukama do kad cemo cekati definitivan odgovor. Iskreno se nadam da ce ubrzati proces,obzirom da je zahtev iz februara,a na sajtu trenutno stoji obavestenje da obradjuju zahteve pristigle u maju.....valjda cemo imati prednost,obzirom da je njihovom greskom ovoliko vremena proslo....
Naravno,trudim se da odrzim svoj unutrasnji mir zbog bebice,da razmisljam pozitivno pa kako bude....valjda sve u svoje vreme :)
Puno pozdrava tebi i drago mi je da si se javila :bye:

P.S: Eto volela bih da cujem tvoje misljenje a i misljenje ostalih,koga je sad najpametnije obavestiti o trudnoci.....da li njih u Kanadi ili kada dobiju papire u Becu....i da li uopste ce imati to uticaja na dalji tok aplikacije.....Zdrava logika mi kaze da bi trebalo, ali sa Kanadjanima se ocigledno nikad ne zna :roll:

Pozzic

Draga Din@,

hvala ti na podrsci,pre svega!

Evo jedina lepa vest koja nam se desila pre neki dan jeste da su nas konacno obavestili da su primili nas zahtev za vizu.Meni i to malo znaci mnogo :) bar znam da smo se pomerili sa "mrtve" tacke....a sad je sve u Bozijim rukama do kad cemo cekati definitivan odgovor. Iskreno se nadam da ce ubrzati proces,obzirom da je zahtev iz februara,a na sajtu trenutno stoji obavestenje da obradjuju zahteve pristigle u maju.....valjda cemo imati prednost,obzirom da je njihovom greskom ovoliko vremena proslo....
Naravno,trudim se da odrzim svoj unutrasnji mir zbog bebice,da razmisljam pozitivno pa kako bude....valjda sve u svoje vreme :)
Puno pozdrava tebi i drago mi je da si se javila :bye:

P.S: Eto volela bih da cujem tvoje misljenje a i misljenje ostalih,koga je sad najpametnije obavestiti o trudnoci.....da li njih u Kanadi ili kada dobiju papire u Becu....i da li uopste ce imati to uticaja na dalji tok aplikacije.....Zdrava logika mi kaze da bi trebalo, ali sa Kanadjanima se ocigledno nikad ne zna :roll:

Pozzic
hmmm, smatram da bi trebalo da kazes, o svakoj promeni trebas da ih obavestis, ali verujem da treba javiti ovima u Becu, jer ce papiri iz Mississauge ionako otici za Bec....
kad je tebi termin? nemam bas nekog iskustva oko toga, ali nisam sigurna da ce te primiti na avion u poodmakloj trudnoci, a ako se oduzi trebace ti i pasos za bebu, s time i viza....
nisam bas pametna...
mozda najbolje da odgovori neko ko zna nesto vise....

@kuckygirl mislim da je najveci problem sto u trudnoci ne mozes da obavis medical. Moraces da ih obavestis, kako bi ti dozvolili da medical uradis posle porodjaja, sto naravno produzava proceduru. Takodje, prva tri meseca u Kanadi neces imati zdravstveno osiguranje, pa ne bi valjalo da ti se termin poklapa sa tim periodom jer privatno zdravstveno osiguranje koje bi mogla da uplatis ne pokriva porodjaj. Tako su bar neke forumasice ranije pisale... Nadam se da ce se javiti neka od njih.
Pozz

Poslednja izmena:
@kuckygirl mislim da je najveci problem sto u trudnoci ne mozes da obavis medical. Moraces da ih obavestis, kako bi ti dozvolili da medical uradis posle porodjaja, sto naravno produzava proceduru. Takodje, prva tri meseca u Kanadi neces imati zdravstveno osiguranje, pa ne bi valjalo da ti se termin poklapa sa tim periodom jer privatno zdravstveno osiguranje koje bi mogla da uplatis ne pokriva porodjaj. Tako su bar neke forumasice ranije pisale... Nadam se da ce se javiti neka od njih.
Pozz
Canadaa,hvala na odgovoru!

Ma meni je termin pocetkom novembra,tako da sam svesna da je pitanje da li cu uspeti uopste da odem,sto zbog vremena potrebnog za dobijanje vize,sto zbog aviona i njihovih uslova.A takodje znam i za zdravstveno,da se aktivacija ceka tri meseca... :( ...ma nista nam ne ide na ruku......
Sto se tice medicinskog pregleda,pa ja sam sve to obavila pre nego smo aplicirali i poslali aplikaciju.To je bio jedan od uslova,zar ne? Nadam se da necu morati jos jedan da obavljam...

Din@,
posto mi je i onako haoticna situacija u glavi,uopste nisam razmisljala o toj proceduri vadjenja vize za bebu....da li je i to ovako dugotrajan proces? Nije valjda da sve ide ispocetka :dash: I da li onda mora i otac da bude prisutan kad se rade papiri za dete?
Ja jedino sto sam cula,ali je to totalno neproverena informacija,i davno je bilo kad sam cula,jeste ta da kad je jedan od roditelja kanadski drzavljanin,da dete automatski ima pravo na kanadsko drzavljanstvo....da li to ima ikakve veze sa istinom? Eto nama jos problema,vidim ja..........:rida: :rida:

Svakako,devojke,hvala vam na pomoci...

Poslednja izmena:
Din@,
posto mi je i onako haoticna situacija u glavi,uopste nisam razmisljala o toj proceduri vadjenja vize za bebu....da li je i to ovako dugotrajan proces? Nije valjda da sve ide ispocetka :dash: I da li onda mora i otac da bude prisutan kad se rade papiri za dete?
Ja jedino sto sam cula,ali je to totalno neproverena informacija,i davno je bilo kad sam cula,jeste ta da kad je jedan od roditelja kanadski drzavljanin,da dete automatski ima pravo na kanadsko drzavljanstvo....da li to ima ikakve veze sa istinom? Eto nama jos problema,vidim ja..........:rida: :rida:
pisala sam ti na PP....

Koga interesuje kako ce se bodovati prvi strani jezik, uporedna lista IELTS- CLB

Reference: Revised Language Standards

CIC has determined that it will be using the Canadian Language Benchmark (CLB) system as a reference for the allocation of points in the Federal Skilled Worker, Federal Skilled Trades, and Canadian Experience classes. In order to prove language proficiency, applicants must submit test scores that demonstrate their abilities. For the English language, the only test accepted by the government for purposes of immigration is the International English Language Testing System (IELTS) exam.

For the reference of potential and future applicants, the chart below shows CLB benchmarks and their equivalent IELTS scores.

chartIELTS1.jpg

Poslednja izmena:
Moze mala pomoc,ja imam godinu dana radnog iskustva,ali sa 20% rada mesecno,to je ukupno 32 sata mesecno. Da li ce se meni priznati cela godina radnog iskustva ili ....kako da racunam iskustvo.I jos pitanje vezano za bodove za relative,imam od ujaka sin zivi u Kanadi da li bi mogla za njega da dobijem poene?
Hvala :D

Moze mala pomoc,ja imam godinu dana radnog iskustva,ali sa 20% rada mesecno,to je ukupno 32 sata mesecno. Da li ce se meni priznati cela godina radnog iskustva ili ....kako da racunam iskustvo.I jos pitanje vezano za bodove za relative,imam od ujaka sin zivi u Kanadi da li bi mogla za njega da dobijem poene?
Hvala :D

po novome će se priznavati 30 sati tjedno kao full-time work. znači ako si radio 32 sata tjedno da, ali ako si radio 32 sata mjesečno ne.

The definition of full-time work would be amended to “at least 30 hours of paid work per week,” and applied to all three classes (FSWC, FSTC and CEC).

The definition of “full-time work” will be amended to reflect a change in usual duration that is consistent with the definition used by HRSDC and Statistics Canada, equalling 30 hours per week, or the equivalent in continuous part-time work. Volunteer work and work done in exchange for other types of compensation (e.g. room/board) would be excluded so as not to encourage volunteering in Canada as a way to qualify for the class.
.

Što se tiče ddobivanja bodova za rodbinu to i dalje ostaje isto samo se stavlja doljnja granica za dom od 18 godina (odnosno u tvom slućaju... ujak mora biti stariji od 18g.)

luckygirl
Uh, izvini ako sam te uplasila :( Ja sam po staroj proceduri. Mi smo lekarski obavili posle 4 godine od apliciranja :) Nisam planirala decu bas zbog toga, da ne komplikujemo oko papira, porodjaja....nadajuci se da ce procedura da traje godinu dana sto je za ono vreme bio prosek. Ali eto... da sam znala da ce toliko da potraje sada bi imala troje dece i cetvrto na putu :) Uzivaj!

luckygirl
Uh, izvini ako sam te uplasila :( Ja sam po staroj proceduri. Mi smo lekarski obavili posle 4 godine od apliciranja :) Nisam planirala decu bas zbog toga, da ne komplikujemo oko papira, porodjaja....nadajuci se da ce procedura da traje godinu dana sto je za ono vreme bio prosek. Ali eto... da sam znala da ce toliko da potraje sada bi imala troje dece i cetvrto na putu :) Uzivaj!

Draga Canadaa,
ma ne brini,mene vise nista ne moze uplasiti :)
Sad mi samo preostaje da cekamo,cekamo i cekamo.....ali tesi me sto nisam sama u svemu ovome i daje mi nadu kad vidim da ljudi polako odlaze. Sve je pitanje vremena,ocigledno!

Sve najbolje tebi i tvojoj porodici!
P.S.Ako cujes za nekog ko je u slicnoj situaciji nasoj,ti posalji pp da ne davimo ostale ljude na forumu ;):bye:

You or your accompanying spouse or common-law partner has a relative, i.e., parent, grandparent, child, grandchild, child of a parent, (sibling), child of a grandparent, (aunt/uncle), or grandchild of a parent, (niece or nephew), who lives in Canada and is a Canadian citizen or permanent resident.

Tu na spisku nema takve opcije, tako da to ne priznaju.... :(

Zdravo! Moj muz i ja planiramo preseljenje u Kanadu preko Federal Skilled Worker programa. Jos nismo aplicirali, spremamo se da uplovimo u sve to. Ja sam farmaceut i moje zanimanje je bilo na spisku potrebnih zanimanja. Trenutno je stopirana procedura, ali su najavalili da ce program biti obnovljen pocetkom 2013. Da li postoji neki blog sa detaljnim uputsvima oko apliciranja i svega sto je potrebno za to? Koliko se dugo ceka na dobijanje vize? Mi imamo potrebne bodove za ulazak u program. Hvala na odgovorima. :)

Pozdav svima na temi! Uključujem se malo da bih možda poboljšala prosek sa lepim vestima. Naime 01.08. suprug je potpisao ponudu za posao u CA (Vancouver), pa je istu sa zahtevom poslodavac prosledio u HRSCD i sada čekamo AEO (Arranged employment oppinion). 14.08. su dobili confirmation od HRSCD da su primili zahtev i da je sada u postupku razmatranja, koji će trajati najmanje 4 nedelje-što je negde sredina septembra u naboljem slučaju. U međuvremenu će suprug da se prijavi za IELTS, pa se bacamo na prikupljanje dokumentacije.
E sada jedno praktično pitanje: izvodi više nemaju važnost 6 meseci-da li ih vaditi ponovo, pošto imamo od pre par meseci?
Gde ste overavali dokumenta-opštine ili sudovi, pošto vidim da im nisu baš iste tarife? (ja sam u Bgd da preciziram)
Koliko ste plaćali prevod po strani? Čisto da bih imala okvirnu predstavu.
Unapred hvala svima na odgovorima.

Pozdav svima na temi! Uključujem se malo da bih možda poboljšala prosek sa lepim vestima. Naime 01.08. suprug je potpisao ponudu za posao u CA (Vancouver), pa je istu sa zahtevom poslodavac prosledio u HRSCD i sada čekamo AEO (Arranged employment oppinion). 14.08. su dobili confirmation od HRSCD da su primili zahtev i da je sada u postupku razmatranja, koji će trajati najmanje 4 nedelje-što je negde sredina septembra u naboljem slučaju. U međuvremenu će suprug da se prijavi za IELTS, pa se bacamo na prikupljanje dokumentacije.
E sada jedno praktično pitanje: izvodi više nemaju važnost 6 meseci-da li ih vaditi ponovo, pošto imamo od pre par meseci?
Gde ste overavali dokumenta-opštine ili sudovi, pošto vidim da im nisu baš iste tarife? (ja sam u Bgd da preciziram)
Koliko ste plaćali prevod po strani? Čisto da bih imala okvirnu predstavu.
Unapred hvala svima na odgovorima.
Sve izvode koje vadis u opstini vadis na medjunarodnim obrascima tako da ti prevodi ne trebaju(iz mkr i vencanih)
Sto se tice overa po sudovima,ne znam na koja dokumenta mislis i ne znam zasto bi ti trebalo to za tamo

Back