cao narode, nikako da stignem da se javim, ovo je kopija mog posta sa jednog drugog foruma, samo malo informacija o nasem dolasku, nadam se da ce vam biti od pomoci.. pozzz
evo i mene sa manjim zaksnjenjem da se javim iz Calgarya. Uspjesno smo sletjeli prije dvije sedmice i vecina stvari je ista kao sto pise na internetu. Bio je ST Patric pa je klinac odmah na ulazu dobio veliku cokoladu u vidu djeteline i mi smo imali srecu da imamo divne domacine kod kojih smo bili dok nismo pronasli stan. Tu nas je cekalo iznenadjenje... pronaci stan u Calgaryu je ludnica, zbog velikog priliva ljudi sve je popunjeno, veliki dio i tih popunjenih su prave rupe, tiha jeza, ubili smo se trazeci i ostali skoro pune dvije sedmice, tek smo se juce uselili.. kad smo napokon nasli lijep stan a da je dobro povezan sa centrom morali smo da cekamo, jer ovdje je sve natenane, niko nigdje ne zuri, treb aim tri radna dana da odobre, a mi bili u cetvrtak na gledanju stana, hahhah, ludnica... ipak vrijedilo je cekati jer grad izdaje ovaj stan i subvencionisan je pa placamo mnogo manje kiriji od standardnih kirija u novoj zgradi mi placamo 890, a cijene koje smo vidjeli su bile od 1250 do 1500 za mnogo losije stanove.. imamo veseraj u stanu, dvije spavace sobe i dv akupatila, podzemni parking sa elektronskim vratima i svasta nesto i to super povoljno, parking je samo 10 dolara mjesecno, a inace je od 50 do 70 zatvoreni parking.. kao sto rekoh vrijedilo je cekati... jos jedna stvar vezana za Calgary je da kad gledas na internet sve je ravno, kao prerija i to, a u gradu sve uzbrdo, nizbrdo, tako da s obzirom da sam ja trudnjaca i da guram kolica sa klincem od 18 kg nikud ne mogu da mrdnem pjeske sama, iako bih bas zeljela, ali to guranje uzbrdo je za mene pretezak zadatak trenutno... auto smo kupili, neki sedan, srebring ili tako nesto, krajsler, nemma pojma, ja kao pravo zensko samo znam da je srebreni, zavrsili smo vecinu papirologije, samo moramo polagati vozacki. sad vozimo na medjunarodnim i dobili smo poprilicno dobro osiguranje, to opet zahvaljujuci porodici nasih domacina koji znaju sve zive nase ljude koji rade koje kuda pa kod njih mozes na peporuku da dobijes svasta... grad je nov, ali bas nov i samo nicu nove kuce i sve su kao iz home makeovera, stvarno izgledaju prelijepo, kad si u naselju na deset minuta od centra imas utisak da si na nekom selu na nekoj planini
imali smo srece rekoh sa stanom i ko god dolazi ovamo da zna da je situacija bas kriticna... kuce te koje se grade na sve strane su ludnica lijepe, mi smo u naselju koje je bas bogatasko, ne znam ko zabode ovu subsidy zgradu ovdje, i ludilo je kako je to lijepo i kao sto rekoh potpuno izolovano sve izgleda, mozda i zbog tih brdasca, koja zaklanjaju pogled, a i vazduh je, ja kzem stalno kao na jahorini kad poranis na otvaranje zica, d abudes prvi na stazi.... stvarno je tako... kad pricam sa kanadjinima svi me pitaju sto nismo otisli u onatrio ili montreal, kazu tamo je mnogo vise european like, a ja im pokazem na trbuh i kazem tamo se ceka zdravstveno tri mjeseca, ovde ni najmanje i naravno ekonomija... inace nikad ne bih dosla ovdje, dobro, tp im ne kazem, naravno da se i meni vise dopada ontario, gledamo stalno house hunters i kad vidim one sto kupuju kucu u torontu ja im zavidim, ali sad je ova najbolja opcija za nas pa polako, vidjecemo... e sad kad smo se smjestili treba krenuti u lov za poslom, za sada samo muz, jer sam ja na porodiljskom odsustvu u Bosni, pa imam svoje za ove uslove skromne prihode, ali nije za baciti... za sada samo znam da ima velika ponuda posla, stalno izlaze novi oglasi, a vidjecemo imamo li mi sanse u tim oglasima... prijavljuje se, naravno samo za poslove koji su na pocetnoj poziciji svoje struke, jer to je realno i nadamo se da ce nseto biti... ako se produzi to cekanje bacicemo se na svastarenje i tih poslova ima, pa dok ne bude nesto bolje... javicu vam sve kkao je to proslo... mi smo se potrudili da prilagodjavamo resume svemu onome sto pise na internetu, a sad trazimo da nadjemo kancelarije tih firmi pa da ode uzivo tamo da se malo predstavi i slicno...
jos jedna stvar koja mi je bila iznenadjujuca jesu mega giga pakovanja svega, hahahha... nrema nista na malo da se kupi, a i ako slucajno ima to je uzasno skupo i mnogo se vise isplati kupiti veliko pakovanje, bas kao u mCdonaldsu, ja stalno poredim, dobijes duplo vise sejka, a cijena 10 posto veca, hahhahah... sad se ucim tom rasporedjivanju tih velikih pakovanja hrane tako da ne bacam i da sve iskoristim, to mi je nova vjestina... i da hrana je bas skupa u poredjenju sa nasim cijenama, ali takav je standard, a i pakovanja su ogromna pa ne mogu bas ni da procjenim.. juce sam se ubila trazeci biber da kupim i svaki je bio u velikom pakovanju i kosta 10 dolara, hahahhaha.. jos nesto sam primjetila na igralistima, a to je sto bi rekao warlock da su cista i lijepa, to je jedna stvar i da se roditelji maksimalno igraju sa djecom, to mi je bilo super.. kod nas roditelji uglavnom sjede u kaficima, a djecu pustaju samu u igraonice pa oni tamo skacu... ovdje se roditelji aktivno ukuljucuju u igru, jure, bacaju se, spustaju niz tobogane.... to mi je super... mislim da nisam nista zaboravila... sad uzivamo u svom stancicu, kupili smo nekih stvari, nesto smo i dobili i lijepo nam je.. e da to ovdje zna bito jeftinije, stvari za kucu i namjestaj je, ako ne jeftinije, ono bar isto kao kod nas... i ima svega, ista stvar je sa garderobom, sve je prelijepo i stvarno pristupacno, jos stalno ima ndekih snizenja... to mi je fascinantno, za one koji vole shopping, s amerika je raj.... ako mi padnu na pamet jos neki utisci javljam vam i naravno javljam kako tece potraga za poslom, tj, da li se isplatilo otici ovamo zbog tog inicijanog imigranstkog posla ili nije, kad je u pitanje health insurance onda sigurno jeste, za ovo drugo cemo da vidimo... mnogo vas pozdravl;jam iz suncanog i juvce i danas veoma proljecnog Calgaryja...
izvinjavam se zbog gresaka, malo je na brzinu pisano