Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Svaka cast! Cestitam!
Inace imate dvostruki razlog za slavlje. Izvukli ste se u zadnjem trenutku.

Canadian Government Slashes Backlog
The Government of Canada announced on 29 March 2012 a plan to reduce the backlog of Federal Skilled Worker (FSW) applications by returning all applications and government fees submitted prior to 27 February 2008. This will amount to a total of almost 300,000 returned applications, as well as approximately $130 million in refunded government processing fees.

Approximately 160,000 FSW applications, submitted after 28 February 2008, will remain in queue for processing.

http://www.cicnews.com/2012/03/canadian-government-slashes-backlog-031472.html

Stvarno nismo znali za ovo. Hvala na cestitkama Teleporter, Sweet darling, Barni, Onaj Tamo i Falcon 77, Gep i svi drugi. Mi se spremamo sredinom aprila da posetimo Bec. Pozdrav za sve jos jednom

E pa drustvo, meni je gotov proces u Becu, trajao je samo 3 dana, nisam se nadao tako brzo ali eto nade za sve vas, ipak idu stvari brze nego ranije u Becu..
Zelim da se zahvalim svima ovde na forumu i onima koji su u Kanadi na svim informacijama, zaista su bile od pomoci :)
Sledece nedelje cu u Bec da mi lupe vizu u pasos..

E pa drustvo, meni je gotov proces u Becu, trajao je samo 3 dana, nisam se nadao tako brzo ali eto nade za sve vas, ipak idu stvari brze nego ranije u Becu..
Zelim da se zahvalim svima ovde na forumu i onima koji su u Kanadi na svim informacijama, zaista su bile od pomoci :)

Bas ubrzana procedura....Jos jednom cestitke:klap::klap::klap:

Pa to je fenomenalno!!! :klap: Cestitam,i zelim nam svima da nastave tim tempom u Becu! :worth:

cao narode, nikako da stignem da se javim, ovo je kopija mog posta sa jednog drugog foruma, samo malo informacija o nasem dolasku, nadam se da ce vam biti od pomoci.. pozzz
evo i mene sa manjim zaksnjenjem da se javim iz Calgarya. Uspjesno smo sletjeli prije dvije sedmice i vecina stvari je ista kao sto pise na internetu. Bio je ST Patric pa je klinac odmah na ulazu dobio veliku cokoladu u vidu djeteline i mi smo imali srecu da imamo divne domacine kod kojih smo bili dok nismo pronasli stan. Tu nas je cekalo iznenadjenje... pronaci stan u Calgaryu je ludnica, zbog velikog priliva ljudi sve je popunjeno, veliki dio i tih popunjenih su prave rupe, tiha jeza, ubili smo se trazeci i ostali skoro pune dvije sedmice, tek smo se juce uselili.. kad smo napokon nasli lijep stan a da je dobro povezan sa centrom morali smo da cekamo, jer ovdje je sve natenane, niko nigdje ne zuri, treb aim tri radna dana da odobre, a mi bili u cetvrtak na gledanju stana, hahhah, ludnica... ipak vrijedilo je cekati jer grad izdaje ovaj stan i subvencionisan je pa placamo mnogo manje kiriji od standardnih kirija u novoj zgradi mi placamo 890, a cijene koje smo vidjeli su bile od 1250 do 1500 za mnogo losije stanove.. imamo veseraj u stanu, dvije spavace sobe i dv akupatila, podzemni parking sa elektronskim vratima i svasta nesto i to super povoljno, parking je samo 10 dolara mjesecno, a inace je od 50 do 70 zatvoreni parking.. kao sto rekoh vrijedilo je cekati... jos jedna stvar vezana za Calgary je da kad gledas na internet sve je ravno, kao prerija i to, a u gradu sve uzbrdo, nizbrdo, tako da s obzirom da sam ja trudnjaca i da guram kolica sa klincem od 18 kg nikud ne mogu da mrdnem pjeske sama, iako bih bas zeljela, ali to guranje uzbrdo je za mene pretezak zadatak trenutno... auto smo kupili, neki sedan, srebring ili tako nesto, krajsler, nemma pojma, ja kao pravo zensko samo znam da je srebreni, zavrsili smo vecinu papirologije, samo moramo polagati vozacki. sad vozimo na medjunarodnim i dobili smo poprilicno dobro osiguranje, to opet zahvaljujuci porodici nasih domacina koji znaju sve zive nase ljude koji rade koje kuda pa kod njih mozes na peporuku da dobijes svasta... grad je nov, ali bas nov i samo nicu nove kuce i sve su kao iz home makeovera, stvarno izgledaju prelijepo, kad si u naselju na deset minuta od centra imas utisak da si na nekom selu na nekoj planini
imali smo srece rekoh sa stanom i ko god dolazi ovamo da zna da je situacija bas kriticna... kuce te koje se grade na sve strane su ludnica lijepe, mi smo u naselju koje je bas bogatasko, ne znam ko zabode ovu subsidy zgradu ovdje, i ludilo je kako je to lijepo i kao sto rekoh potpuno izolovano sve izgleda, mozda i zbog tih brdasca, koja zaklanjaju pogled, a i vazduh je, ja kzem stalno kao na jahorini kad poranis na otvaranje zica, d abudes prvi na stazi.... stvarno je tako... kad pricam sa kanadjinima svi me pitaju sto nismo otisli u onatrio ili montreal, kazu tamo je mnogo vise european like, a ja im pokazem na trbuh i kazem tamo se ceka zdravstveno tri mjeseca, ovde ni najmanje i naravno ekonomija... inace nikad ne bih dosla ovdje, dobro, tp im ne kazem, naravno da se i meni vise dopada ontario, gledamo stalno house hunters i kad vidim one sto kupuju kucu u torontu ja im zavidim, ali sad je ova najbolja opcija za nas pa polako, vidjecemo... e sad kad smo se smjestili treba krenuti u lov za poslom, za sada samo muz, jer sam ja na porodiljskom odsustvu u Bosni, pa imam svoje za ove uslove skromne prihode, ali nije za baciti... za sada samo znam da ima velika ponuda posla, stalno izlaze novi oglasi, a vidjecemo imamo li mi sanse u tim oglasima... prijavljuje se, naravno samo za poslove koji su na pocetnoj poziciji svoje struke, jer to je realno i nadamo se da ce nseto biti... ako se produzi to cekanje bacicemo se na svastarenje i tih poslova ima, pa dok ne bude nesto bolje... javicu vam sve kkao je to proslo... mi smo se potrudili da prilagodjavamo resume svemu onome sto pise na internetu, a sad trazimo da nadjemo kancelarije tih firmi pa da ode uzivo tamo da se malo predstavi i slicno...
jos jedna stvar koja mi je bila iznenadjujuca jesu mega giga pakovanja svega, hahahha... nrema nista na malo da se kupi, a i ako slucajno ima to je uzasno skupo i mnogo se vise isplati kupiti veliko pakovanje, bas kao u mCdonaldsu, ja stalno poredim, dobijes duplo vise sejka, a cijena 10 posto veca, hahhahah... sad se ucim tom rasporedjivanju tih velikih pakovanja hrane tako da ne bacam i da sve iskoristim, to mi je nova vjestina... i da hrana je bas skupa u poredjenju sa nasim cijenama, ali takav je standard, a i pakovanja su ogromna pa ne mogu bas ni da procjenim.. juce sam se ubila trazeci biber da kupim i svaki je bio u velikom pakovanju i kosta 10 dolara, hahahhaha.. jos nesto sam primjetila na igralistima, a to je sto bi rekao warlock da su cista i lijepa, to je jedna stvar i da se roditelji maksimalno igraju sa djecom, to mi je bilo super.. kod nas roditelji uglavnom sjede u kaficima, a djecu pustaju samu u igraonice pa oni tamo skacu... ovdje se roditelji aktivno ukuljucuju u igru, jure, bacaju se, spustaju niz tobogane.... to mi je super... mislim da nisam nista zaboravila... sad uzivamo u svom stancicu, kupili smo nekih stvari, nesto smo i dobili i lijepo nam je.. e da to ovdje zna bito jeftinije, stvari za kucu i namjestaj je, ako ne jeftinije, ono bar isto kao kod nas... i ima svega, ista stvar je sa garderobom, sve je prelijepo i stvarno pristupacno, jos stalno ima ndekih snizenja... to mi je fascinantno, za one koji vole shopping, s amerika je raj.... ako mi padnu na pamet jos neki utisci javljam vam i naravno javljam kako tece potraga za poslom, tj, da li se isplatilo otici ovamo zbog tog inicijanog imigranstkog posla ili nije, kad je u pitanje health insurance onda sigurno jeste, za ovo drugo cemo da vidimo... mnogo vas pozdravl;jam iz suncanog i juvce i danas veoma proljecnog Calgaryja...
izvinjavam se zbog gresaka, malo je na brzinu pisano

Eto reci ti onda svoj upecatljiv utisak i da nije "Kako ga Perica vidi", bas me zanima. Meni Kanada nije prva zemlja u koju sam sleteo, da je van Balkana...obisao sam ih jos mnogo. Kanada mi je nekako previse prenapumpana, previse je full of shit, zbog svog ogavnog marketinga za Imigrante, gde stalno prde kako su full socijalno sredjena zemlja i onda neko ko sveta nije video, zamislja da odlazi u nesto tipa Monte Carlo i Monako i da ga ceka sredjeni zivot. To se zove American Dream, ili ti ako je Kanada upitanju Canadian Dream, samo kad izadjes na ulice taj san postaje jedna velika iluzija.

Da se razumemo, najveci izbor poslova u Ontariju se nalazi u GTA, pa imas ti krajeve u GTA blizu samog centra gde zive bogatasi u kucama od po 50 miliona dolara sa svojim privatnim parkovima i vrtovima, ali to nije realnost.

da se razumemo... ne samo da je najveci izbor poslova u Ontariu, nego je i traznja za njima tamo najveca jer prakticno svi samo tamo zive. Znaci svaki imigrant zapuca u Toronto i takvih kao nasih forumasha tamo ima ne zna im se broj. Zivot je surov, brz i mnogo je teze snaci se... sve je daleko, potrosis ceo zivot da stignes od tacke A do tacke B i tako je svaki dan... ljudi koji ne zele da im zivot prodje u automobilu jureci uvek negde ne treba da idu u velike gradove npr. Toronto ili Vankuver.

Mi smo se vratili u Kelownu sa naseg puta po Evropi i mnogo smo srecni da smo ponovo kod kuce. Licno bih svima preporucila Western Kanadu jer je mnogo normalnija, ljudi su prijatniji, srecniji su... zivot je opusteniji. Ovde niko ne nosi odelo i kravatu...

Bila je diskusija ovde sa nekim pametnjakovicima kako Vankuver nije skup u poredjenju sa gradovima u Evropi (pa cak i Srbiji). Ovde mozete videti da je Vankuver drugi grad na (razvijenom) svetu gde je cena zivota niza jedino posle Hong Konga. Pa i ja sam se pitao puno puta kada odem u Tokijo kako to da rupa kao sto je Toronto moze kostati vise of tog svetskog grada koji je milion puta cistiji, organizovaniji i tehnicki savrseniji.

Mnogima sam savetovao da ne idu u Vankuver osim ako nemaju pola miliona na racunu. Nije stvar u tome sto su nekretnine skupe nego sto su plate nikakve.

http://www.huffingtonpost.ca/2012/0...dable_n_1224207.html#s631611&title=Hong_Kong_

Bila je diskusija ovde sa nekim pametnjakovicima kako Vankuver nije skup u poredjenju sa gradovima u Evropi (pa cak i Srbiji). Ovde mozete videti da je Vankuver drugi grad na (razvijenom) svetu gde je cena zivota niza jedino posle Hong Konga. Pa i ja sam se pitao puno puta kada odem u Tokijo kako to da rupa kao sto je Toronto moze kostati vise of tog svetskog grada koji je milion puta cistiji, organizovaniji i tehnicki savrseniji.

Mnogima sam savetovao da ne idu u Vankuver osim ako nemaju pola miliona na racunu. Nije stvar u tome sto su nekretnine skupe nego sto su plate nikakve.

http://www.huffingtonpost.ca/2012/0...dable_n_1224207.html#s631611&title=Hong_Kong_

;) vazi

Da li neko moze da mi kaze u vevi Kvebek aplikacije:

1. Da li mora da radno iskusto bude u domenu fakulteta?
2. Kako da saznam da moj fakultet "Menadzment i Informatika" jeste ekvivalentan sa "Business Management"
3. Skoro 5 godina imam moju malu firmu, kako da dokazem sa dokumentima i da li to uvazavaju kao radno iskustvo menadzmenta?

Toni.

Neverovatno, da je Vancouver ovakav ubica... Mislim da nisu ovde ubrojali sve svetske gradove ali dobro :)

Sa malom platom prezivljavanje klasicno, svuda je tako. Trudim se da svakom ko nije imao nikakva iskustva sa zivotom u dijaspori docaram neku realnu sliku, evo jedan tvrdoglavi drug koji je otisao pre godinu i po u Svicu, i kome nisam mogao da docaram CENA ZIVOT-PLATA poredjenje, zove me pre neki dan i kaze..."znas, burazeru, super je meni, ali ja tek sad shvatam o cemu si mi ti pricao". Jednostavno nepostoji sansa da nasim ljudima objasnim poredjenje, nisu bili, nisu videli, nisu ziveli, misle da je na zapadu zivot banja i da imas lufta sa parama i da ti jos i pretekne na kraju meseca, a sustinski nije tako. Uzmete jedno jako prosto statisticko poredjenje na primeru Srbija-Kanada, a moze i bilo koja druga zemlja na svetu. Prosecna plata u Srbij 40 000 dinara, vecina ljudi radi za 20 000 dinara, prosecna satnica u Kanadi 24 dolara, znaci da vecina ljudi radi za 12 dolara na sat, s tim da se za Kanadu misli na bruto placanje po satu, a za Srbiju neto plata. Prosecan stan u Srbiji 400 dolara, prosecan stan u Kanadi 1200 dolara, Komunalije x2 skuplje, Hrana u proseku x2, troskovi oko automobila i prevoza x2. Odeca, obuca jeftinija, tehnika jeftinija. Zubar ako nemas pokriven dental cost u firmi x 20, cena mobilne telefonije x3 skuplja, cena izlazaka x 3 skuplja, itd itd.
Trziste rada ? Pa tamo je prezasiceno, kod nas je i prezasiceno i unisteno.
Opsta slika ? Prosecni ljudi ga sa oprostenjem pushu i tamo i ovde i na marsu... vecno krpljenje od meseca do meseca, od danas do sutra...

Neverovatno, da je Vancouver ovakav ubica... Mislim da nisu ovde ubrojali sve svetske gradove ali dobro :)

Sa malom platom prezivljavanje klasicno, svuda je tako. Trudim se da svakom ko nije imao nikakva iskustva sa zivotom u dijaspori docaram neku realnu sliku, evo jedan tvrdoglavi drug koji je otisao pre godinu i po u Svicu, i kome nisam mogao da docaram CENA ZIVOT-PLATA poredjenje, zove me pre neki dan i kaze..."znas, burazeru, super je meni, ali ja tek sad shvatam o cemu si mi ti pricao". Jednostavno nepostoji sansa da nasim ljudima objasnim poredjenje, nisu bili, nisu videli, nisu ziveli, misle da je na zapadu zivot banja i da imas lufta sa parama i da ti jos i pretekne na kraju meseca, a sustinski nije tako. Uzmete jedno jako prosto statisticko poredjenje na primeru Srbija-Kanada, a moze i bilo koja druga zemlja na svetu. Prosecna plata u Srbij 40 000 dinara, vecina ljudi radi za 20 000 dinara, prosecna satnica u Kanadi 24 dolara, znaci da vecina ljudi radi za 12 dolara na sat, s tim da se za Kanadu misli na bruto placanje po satu, a za Srbiju neto plata. Prosecan stan u Srbiji 400 dolara, prosecan stan u Kanadi 1200 dolara, Komunalije x2 skuplje, Hrana u proseku x2, troskovi oko automobila i prevoza x2. Odeca, obuca jeftinija, tehnika jeftinija. Zubar ako nemas pokriven dental cost u firmi x 20, cena mobilne telefonije x3 skuplja, cena izlazaka x 3 skuplja, itd itd.
Trziste rada ? Pa tamo je prezasiceno, kod nas je i prezasiceno i unisteno.
Opsta slika ? Prosecni ljudi ga sa oprostenjem pushu i tamo i ovde i na marsu... vecno krpljenje od meseca do meseca, od danas do sutra...

Ako je neko nekim cudom zainteresovan, jos jedan interesantan clanak na yahoo (gde komentari ispod clanka uglavnom govore sve). Mislim Kanadjani su jako arogantni.... na primer

For instance, last year it cost US$20,885 to land an Airbus A330 at Toronto’s Pearson International Airport, among the world’s most expensive airports, according to data provided by the International Air Transport Association (IATA). By contrast, it cost just US$12,367 to land the same plane at Tokyo’s Narita International Airport and US$13,114 at Frankfurt International Airport.

JetBlue isn’t the only airline that says flying in Canada is too expensive. Over the years, a host of foreign airlines, from Hong Kong’s Cathay Pacific and Israel’s El Al to Virgin America and Frontier Airlines, have either shelved expansion plans or stopped flying to Canada altogether because of a panoply of aviation taxes and fees in this country

Samo sto Ameri naravno nisu budale. Ko je lud da placa takve cene da sleti na aerodrom koji nije nikakva veza sa ostalim svetom. Svaki put kada pokusam da rezervisem avionsku kartu za aziju zaprepascen sam koliko aviona ne leti direktno - a i zasto bi. Ko' da je Kanada neki internacionalni hub pa da sada oni placaju premijum. Ali nema veze.... drzava ovde voli da siluje Kanadjane posto mi volimo da cutimo i pretvaramo kako je ovo najbolja zemlja na svetu.:worth:

http://ca.finance.yahoo.com/news/the-real-air-rage-is-airfares-20120405.html

Saborci, lepe vesti!!!!
Posle 4,5 godina čekanja poslali nam zahtev za lekarski. I naravno da popunimo još jedan dokument koji im nedostaje (imena roditelja i braće i sestara za suprugu i sina).
KOLIKO JOŠ DO VIZE, IMA LI NEKO NEKU IDEJU?
Kažu da od trenutka kada se odradi lekarski treba još četiri nedelje do vize.
Zna li neko nešto o tome?!
Pozdrav svima koji čekaju kao i mi!

Saborci, lepe vesti!!!!
Posle 4,5 godina čekanja poslali nam zahtev za lekarski. I naravno da popunimo još jedan dokument koji im nedostaje (imena roditelja i braće i sestara za suprugu i sina).
KOLIKO JOŠ DO VIZE, IMA LI NEKO NEKU IDEJU?
Kažu da od trenutka kada se odradi lekarski treba još četiri nedelje do vize.
Zna li neko nešto o tome?!
Pozdrav svima koji čekaju kao i mi!

CESTITKE:klap:
Vi se bas nacekali...Otprilike ceka se mesec-dva,nema nekog striktnog pravila.Samo neka je krenulo;)

Hvala na odgovoru. I mi smo tako čuli, od trenutka kada se uradi lekarski čeka se najviše do dva meseca!!!!
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee......
Sada mi se baš i ne ide..... :-)
Nekako se čovek umori i izgori od tolikog čekanja.
To je kao kada dete želi igrčku pa je dobije ne onda kada želi nego mnogo kasnije..... i onda: šta sa njom?!?!

Dragi moji,
kod mene ovako stoje stvari: jula 2010 smo poslali dokumentaciju u Saskatchewan, jer smo aplicirali preko njihovog Immigrant Nominee Program. U novembru prošle god smo dobili odobrenje od provincije i uputili su nas da dokumentaciju pošaljemo za Beč. Pošto smo trebali odmah i da platimo za vizu, to se malo odužilo. U međuvremenu su promenili da se dokumenta ne šalju više za Beč, nego u Nova Scotia. Sad smo konačno sve komletirali i sutra šaljem. Interesuje me da li je još neko na ovaj način aplicirao i kakva su vam iskustva oko čekanja? Da li neko planira da se seli za Saskatoon?
Veliki pozdrav

Back