Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Hvala mnogo na odgovoru! Vrtili smo se u krug, 13000 CAD nemamo a francuski bas i ne znamo, a ovdje (U Bosni) nije bas dobro. Odlucili smo intezivni kurs francuskog i prijava za Quebec. Danas je deseti dan kursa i iznenadjujuce smo zadovoljni!!... vjerovatno je zelja prevelika:)
Pitanje: da li je dovoljno za prvu aplikaciju koju saljem u Sidney poslati dokaz da pohadjam kurs francuskog ili vec tada moram imati polozen test?

Ovde se mozete informisati o imigraciji u Kvebek http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/en/immigrate-settle/permanent-workers/index.html

Ovde je tabela bodovanja http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/publications/fr/divers/Grille-synthese.pdf

Inace se za Kvebek ne salje u Sidney vec u Bec direktno sa svim potrebnim dokumentima. Sto se tice francuskog, vidite koliko imate bodova, pa na osnovu toga procenite koji nivo jezika vam treba, a za Kvebesku prijavu nije neophodno, koliko vidim, slati odmah i polozen test, ali je moguce da vam ga traze u dopuni, pa ga u tom slucaju nije lose imati.

Dovoljno je poslati dokaz da se pohadja kurs ali onda morate voditi racuna o broju bodova koje imate. Mi smo se bas razmisljali sta da radimo i bili u istoj situaciji da li da posaljemo samo dokaz da smo upisali neki kurs francuskog ili da prvo polozimo tj. da ja polozim kao nosilac i ipak smo se odlucili za ovu drugu varijantu jer po onom njihovom probnom testu na sajtu meni je potrebno da sam na srednjem levelu da bi prosli tako da nismo smeli da rizkijemo sa tim. A za spremanje francuskog koristim Francuski assimil i Rosetta Stone interaktivni kurs i sve preporuke za oba. Naravno uzimam i privatne casove 2x nedeljno.

Da li je neko od forumaša koji su završili ceo proces apliciranja (ili im je isti u toku) slao samo letter of reference od poslodavca tj. nije slao ugovor o radu? Pošto je u Visa Office Specific Document checklist navedeno da treba poslati i ugovor i letter of reference, šta raditi u slučaju kada ugovor ne možete poslati iz razno-raznih razloga?

Molim za pomoć po ovom pitanju. Hvala.

Da li je neko od forumaša koji su završili ceo proces apliciranja (ili im je isti u toku) slao samo letter of reference od poslodavca tj. nije slao ugovor o radu? Pošto je u Visa Office Specific Document checklist navedeno da treba poslati i ugovor i letter of reference, šta raditi u slučaju kada ugovor ne možete poslati iz razno-raznih razloga?

Zdravo,

Ja sam imala takav slucaj. Na jedno od radnih mesta nisam imala ugovor, ali firma je izdala Letter of reference adresirano do ambasade u kojim objasnjavaju da u trenutku mog uposljavanja nije bilo pravno obavezno da se skljuci I ugovor I sa tim pismom potvrduju da sam u navedenom periodu radila, na koje radno mesto, odgovornosti … .. itd , sve ono sto se trazi u lefference letter po apendixu.

To mi visa office uvazila bez problema.

i ja sam imala isti slucaj, ali jos ne znam da lis u mi uvazili ili nisu... kad bude bila odluka, javice mi sta misle o tome...:D

i da, i ja sam poslala dodtano pismo od poslodavca u kome se objasnjavaju razlozi zbog kojih nisam imala ugovor...

Poslednja izmena:
Da li u toku procesa vise puta traze potvrdu iz banke da imam novac na racunu,ako na pocetku apliciranja izvadim i posaljem potvrdu da imam novac jel mogu ja posle da podignem novac sa racuna i radim sa njim sta hocu il celo vreme procesa mora da stoji na racunu?Al sam zakomplikovala,nadam se da cete me razumeti i odgovoriti mi.
Hvala puno!

Da li u toku procesa vise puta traze potvrdu iz banke da imam novac na racunu,ako na pocetku apliciranja izvadim i posaljem potvrdu da imam novac jel mogu ja posle da podignem novac sa racuna i radim sa njim sta hocu il celo vreme procesa mora da stoji na racunu?Al sam zakomplikovala,nadam se da cete me razumeti i odgovoriti mi.
Hvala puno!
Moje misljenje je da ne mora biti sve vreme na racunu,mi smo nas podigli par dana nakon dobijanja potvrde!

dblui, ne ocajavajte jer vas slucaj definitivno nije usamljen, uostalom i ja sam jedna od onih koji su aplicirali davne 2007. Odradila medical februara ove godine, i konacno pre cetiri dana dobila passport request. Sigurna sam da ce se i vas proces ubrzo okoncati. Srecno!

Hvala ti na rečima utehe, nemaš pojma koliko mi znače(u stvari, verovatno si i ti prolazila kroz faze očaja i agonije čekanja). Prosto sam bila van sebe kada sam videla da su vreme procesuiranja podigli na 43. meseca(pre par meseci je bila 36, pa u avgustu 40). Kada smo te 2007-me aplicirali na sajtu je bilo obaveštenje da se u Beču 80% slučajeva obradi za dve godine... Sada sam gledala uslove za provincijalni program Alberte. Piše da se aplikacija za Skilled worker kategoriju rešava, u proseku, za pola godine. Ima li na forumu iko da je pokušao ovu varijantu? Mislim, to je zlu ne trebalo...Pozdrav svim forumašima i čestitke svima koji se spremaju na put!

Hvala mnogo na odgovoru! Vrtili smo se u krug, 13000 CAD nemamo a francuski bas i ne znamo, a ovdje (U Bosni) nije bas dobro. Odlucili smo intezivni kurs francuskog i prijava za Quebec. Danas je deseti dan kursa i iznenadjujuce smo zadovoljni!!... vjerovatno je zelja prevelika:)
Pitanje: da li je dovoljno za prvu aplikaciju koju saljem u Sidney poslati dokaz da pohadjam kurs francuskog ili vec tada moram imati polozen test?

Iskreno, ne znam odgovor na to, posto je meni zena imala diplomu iz Francuske a ja sam pohadjao kurs francuskog....nadam se da ce neko od novijih kolega moci da pomogne sa odgovorom...puno srece i pitaj sta zelis, ono sto znam cu odgovoriti prvom prilikom! Pozdrav

Evo konacno malo o uslugama koje pruza Imigraciono Kvebeka.

Htela bih samo da naglasim da je vodic Apprendre le Québec, koji sad mozete da skinete sa interneta, a iz Ambasade ce vam ga u nekom trenutku poslati i postom, vise nego koristan izvor informacija. Tu cete naci sve sto vam je potrebno u vezi sa administrativnim procedurama, kao i mnoge druge vazne i korisne stvari.

Sto se tice procedure po sletanju, na aerodromu cete proci kroz tri saltera :
1) prvi je, mislim, pasoska kontrola, gde treba da predate i popunjen formular koji cete dobiti u avionu. Ako ne umete ili ne stignete da ga popunite, uradice to sluzbenik na salteru umesto vas.
2) Imigraciono Kanade: trazice vam sve papire koje ste dobili od ambasade, pasose, kao i detaljan spisak svih stvari koje unosite. Mozda ce vam traziti i potvrdu o novcu, mozda i nece, ali cete u svakom slucaju morati da popunite formular u kome treba da napisete koliko novca unosite. Ako planirate da kasnije donosite i druge stvari (namestaj, knjige, slike ili bilo sta drugo), imate pravo da to uradite a da ne platite carinu ukoliko u isto vreme predate i spisak tih stvari.
Sluzbenik ce sve pregledati i odobriti vam definitivno stalni boravak. Ako vec imate adresu ili nekog ko moze da prima postu za vas, tada ce se i pokrenuti zahtev za boravisnu karticu.
3) Imigraciono Kvebeka: ako ga jos uvek nemate, dace vam vodic koji sam vec spomenula i niz drugih informativnih brosura namenjenih imigrantima (uzmite sve, vrlo je korsino). Ponudice i da vam, ako hocete, odmah zakazu tzv. Session de bienvenue u jednom od cetiri centra. Mi smo stigli u utorak, a zakazali smo vec za petak u ulici De Bleury. To je u samom centru grada, na zelenoj liniji, koja nas je vodila direktno tamo od kraja u kom smo na pocetku stanovali.

Kada sve to obavite, moci cete da odete po kofere koji ce vas cekati na traci.

Stigli smo, dakle, u utorak. U sredu smo vec izvadili brojeve socijalnog osiguranja (200, boulevard René-Lévesque Ouest, ali sve adrese i telefone mozete naci u vodicu, a dobicete ih i na aerodromu). U petak smo imali to prvo predavanje (Session de bienvenue). Traje 3 ili 4 sata i tu cete, izmedju ostalog, cuti i mnoge stvari koje vec znate (pogotovo ako ste vec proucavali zvanicne i ostale sajtove), ali i dobiti mnoge korisne i nove informacije, kao i mnogo ohrabrenja.

U toku predavanja ce vam spomenuti i da imate prvih godinu dana (malo manje ili malo vise, u zavisnosti od meseca u kom stignete u Kanadu) pravo na povracaj poreza. Nama je odredjeno da prvih godinu dana dobijamo svaka 3 meseca po 125 dolara, a pretpostavljam da porodice sa decom dobijaju vise. Podelice vam formulare koje treba da popunite i posaljete.

Na kraju ce vam predloziti da se upisete na jednonedeljno predavanje S’adapter au monde du travail québécois (http://www.immigration-quebec.gouv....formation-montreal/adapter-monde-travail.html). Toplo vam preporucujem da idete na to predavanje (naravno, ukoliko u medjuvremenu ne uspete da nadjete posao). U svakom slucaju se upisite, a lako cete otkazati. Mi smo cekali dve i po nedelje da dodjemo na red, ali sve zavisi koji centar i koje doba dana izaberete.

Ponudice vam u isto vreme da zakazete sastanak i sa imigracionim agentom, koji ce potom biti neka vrsta vaseg licnog pratioca u pronlazenju posla. Savetuje se da na taj razgovor odete tek kad zavrsite sa predavanjem S’adapter au monde du taravail jer cete tu ipak mnogo saznati i imati sasvim drugacija pitanja za imigracionog sluzbenika nego sto biste imali pre tog predavanja, dakle bice korisnije za vas. Sluzbenik ce pogledati i procesljati vas CV, dati primedbe i savete, videti sta su vam ciljevi, utvrditi (ako vec ne znate) da li vasa struka potpada pod strukovna udruzenja ili ne. Ukoliko potpada, reci vam sta dalje treba da radite. Pokazace vam gde sve i kako treba da trazite posao. Uputice vas na Emploi Québec (biro za zaposljavanje). Ako zelite, uputice vas takodje na neku od mnogobrojnih organizacija koje saradjuju sa Ministarstvom imigracije, gde mozete da dobijete tzv. accompagnement soutenu. To znaci da cete u toj organizaciji imati otprilike jednom nedeljno individualni sastanak sa nekim od sluzbenika i da ce on na sve moguce nacine da vam pomaze i da vas prati kroz vase trazenje posla.

U nekim od organizacija koje saradjuju sa Ministarstvom postoje i grupne radionice za trazenje posla. Traju od 3 do 5 nedelja po ceo dan, mislim da ima 7-8 ljudi u grupi i takodje je vise nego korisno. Jedini problem je sto se dugo ceka, mi smo se upisali, ali smo nasli posao bas one nedelje kad su nas zvali da nam kazu da smo konacno dosli na red. Te grupne radionice ce vam predstaviti na predavanju S’adapter au monde du travail québécois.

U svakom slucaju, u Kvebeku su sve te usluge koje pruza Ministarstvo vise nego dobro organizovane, zaista se trude na sve nacine da ubace imigrante na trziste rada. Ja sam o svemu tome citala pre nego sto smo dosli, ali sam ipak bila vrlo prijatno iznanadjena kada sam videla do koje mere je to dobro osmisljeno i isplanirano i da stvarno dobro funkcionise. Naravno, treba imati mnogo volje i energije jer niko nece doci da te vuce za rukav i da te tera da bilo sta od toga radis.

Ako imate pitanja, tu smo. Pozdrav!
Dakle stvarno da se mora stupiti u akciju vec na aerodromu!To sve deluje pomalo zastrasujuce na prvi pogled ali kad covek malo bolje razmisli ipak na taj nacin imas osecaj da si ziv!Bice to malo cudno cini mi se s obzirom na ritam zivota u Srbiji! Ali to je i jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih i zelimo da odemo u Kanadu pogotovo u Kvebek.Gledali smo sajt quebec International i stvarno govore sve najbolje o Kvebeku.Koga interesuje neka baci pogled!!
Hvala puno na detaljnim informacijama!

Poslednja izmena:
Hvala ti na rečima utehe, nemaš pojma koliko mi znače(u stvari, verovatno si i ti prolazila kroz faze očaja i agonije čekanja). Prosto sam bila van sebe kada sam videla da su vreme procesuiranja podigli na 43. meseca(pre par meseci je bila 36, pa u avgustu 40). Kada smo te 2007-me aplicirali na sajtu je bilo obaveštenje da se u Beču 80% slučajeva obradi za dve godine... Sada sam gledala uslove za provincijalni program Alberte. Piše da se aplikacija za Skilled worker kategoriju rešava, u proseku, za pola godine. Ima li na forumu iko da je pokušao ovu varijantu? Mislim, to je zlu ne trebalo...Pozdrav svim forumašima i čestitke svima koji se spremaju na put!

dblui, da li to znaci da i inace planirate da idete put alberte? mi bismo voleli da odemo u edmonton. jos davno je mislim bilo par ljudi na forumu, mislim da su vec otisli za kanadu, koji su planirali i verovatno i otisli za albertu. koliko vidim, sada su na forumu jedino oni koji su otisli za vankuver ili toronto, tj. negde drugde ali ontario. da li poznajete nekoga tamo, znate nesto o alberti ili idete manje-vise na slepo?
pozdrav

dblui, da li to znaci da i inace planirate da idete put alberte? mi bismo voleli da odemo u edmonton. jos davno je mislim bilo par ljudi na forumu, mislim da su vec otisli za kanadu, koji su planirali i verovatno i otisli za albertu. koliko vidim, sada su na forumu jedino oni koji su otisli za vankuver ili toronto, tj. negde drugde ali ontario. da li poznajete nekoga tamo, znate nesto o alberti ili idete manje-vise na slepo?
pozdrav
Mi planiramo za Edmonton, AB. Samo da položimo IELTS i pošaljemo docs, negde krajem januara, mislim... Koliko mi je poznato, od prijatelja koji tamo žive, mnogo je hladno, ali čisto, uređeno, pomalo skupo, ali su i plate bolje (imaš dosta statističkih podataka na netu o zaradama, imigrantima, stanovima, koliko košta život uopšte) i vrlo šaroliko što se nacija tiče. Sve u svemu to je gradić za porodične ljude, barem tako kaže naš friend koji ima dvoje dece i dobro zarađuje dok mu žena studira o državnom trošku.

Nasa aplikacija je odbijena zbog navodno krive uplate, a prema ovoj uputi:> http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/assets/pdfs/Cost_Recovery_Feetable-E.pdf , na kojoj je drugaciji bankovni racun od onoga na ovoj uputi:> http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/guides/E37042.pdf
Sta sad, s obzirom da se u Becu nitko danima ne javlja niti odgovara na mailove, a 1000 kompletiranih aplikacija za NOC 1122 je zaprimljeno za ovu godinu, i to zakljucno sa 03.11.2010.? S obzirom da u banci nije bio vidljiv bankovni racun sa Vienna Visa office specific instructions (2 link), vec samo onaj sa Cost recovery Fee Table (1 link), situacija kod uplate je bila cista kao suza, pa ne znam koga da tuzim i preko cijih leda da se zalim, jer nije moja greska.

Takoder se spominje da rezultati Engleskog jezika nisu bili u kuverti, a bili su.

hvala svima koji su postovali komentare o alberti:)

da sumiramo, jeftin bezin, nesto bolje plate, kauboji, kulturna provincija;), a sta tacno je skuplje? posla ima, en general, koliko smo ukapirali.

@debejki, mi nemamo nikoga u edmontonu, bas bi nam koristile informacije, i iz 'druge ruke'... ako imas vremena i volje, pisi mi slobodno na priv, da ne zagusimo temu, ne zanima sve ni alberta, ni edmonton. izmedju ostalog bismo voleli da cujemo sta znate jer i kod nas ce situacija biti, nadamo se, kao kod vasih prijatelja, suprug radi, ja ponovo u skolu... a taman sam jedno vreme mislila da sam se bar te bede otarasila za sva vremena;):DDD

pozdrav

Nasa aplikacija je odbijena zbog navodno krive uplate, a prema ovoj uputi:> http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/assets/pdfs/Cost_Recovery_Feetable-E.pdf , na kojoj je drugaciji bankovni racun od onoga na ovoj uputi:> http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/guides/E37042.pdf
Sta sad, s obzirom da se u Becu nitko danima ne javlja niti odgovara na mailove, a 1000 kompletiranih aplikacija za NOC 1122 je zaprimljeno za ovu godinu, i to zakljucno sa 03.11.2010.? S obzirom da u banci nije bio vidljiv bankovni racun sa Vienna Visa office specific instructions (2 link), vec samo onaj sa Cost recovery Fee Table (1 link), situacija kod uplate je bila cista kao suza, pa ne znam koga da tuzim i preko cijih leda da se zalim, jer nije moja greska.

Takoder se spominje da rezultati Engleskog jezika nisu bili u kuverti, a bili su.

echoes1978, tako mi je zao! kakav uzas, a sve zbog kontradiktornih informacija koje sami serviraju!

ne znam da li se secate svi ali sredinom oktobra smo bas imali diskusija na ovu temu i djura99 je sve objasnio. secam se i da su i drugim ljudima gubili papire a onda tvrdili da nisu poslati, npr. ako se dobro secam, nekome su izgubili upravo potvrdu o nekoj uplati, ali je ta osoba imala dodatne kopije (zato sam ja trazila u triplikatu - doduse, na mojoj uplatnici iz komercijalne banke ne pise broj racuna, iako znam da sam odnela bas ovaj koji kao treba, kao sto je pisao djura99 - pise samo da je primalac kanadska ambasada - DA LI JE TO NORMALNO? u stvari, mozda sam glupo rekla - jel' tako pise/pisalo je i drugima?) ipak, meni su trazili kao dopunu, ali ovo nisu pominjali, pa je valjda sve u redu... ipak, nikad se ne zna.

inace, sto se tice rezultata za ielts kojih 'nema' - kod nas 'nedostaje' potvrda iz banke o sredstvima koje imamo, a znam da sam poslala! no, to je valjda lako resivo, obzirom da je to orocen novac, jos od novembra 2009, a sada je orocenje ponovo produzeno, poslacu im ugovore, tabele i ponovo pismo pa neka se bave time.

strasno, strasno, strasno. da pomislis da nasumicno (ili mozda i namerno) odaberu nekoga kod koga mozda nije sve bas bas BAS, onda isfabrikuju jos neki 'problem' i tako smanje sebi posao... uzas! ne znam kome da se zalite. ne znam da li moze da se dobije neka potvrda da je ielts polagan i koliko ste bodova imali. ako je to moguce, ja bih mozda i angazovala advokata, tamosnjeg. bas zato sto je pitanje da li ce ovo zanimanje ponovo biti na listi i bas zato sto stvarno nije vasa krivica, pa verovatno imate osnova za zalbu. samo jos da imate zivaca...

samo ne ocajavajte! borite se!!!

h

Mi smo imali isti problem pa smo otisli u kanadsku ambasadu u Beogradu gde su nam dali ovaj broj racuna 908-20501-70 with the attention to 400702-0070200003304 i u komercijalnoj banci koja se nalazi pored ambasade su nam rekli da je to jedini racun koji kanadska ambasada ima kod njih.Tako smo jedva resili problem.Tacno je da se u Becu niko zivi ne javlja samo automat.

Poslednja izmena:

Echoes 1978 bas mi zao sto cujem ovo. I mi smo jednom prosli kroz slicno ali smo opet aplicirali. Ovo sto pominju o uplati, jel ste uplatili u Komercijalnoj Banci do Ambasade ili u drugu ekpozituru Komercijalne Banke? U cemu je problem? Jer bilo je diskusije tu na formu da moze da se uplati u bilo kojoj ekspozituru Komercijalne Banke. Ja licno nisam htela da riskiram i da mi sve padne u vodu pa smo isli do Beograda i uplatilu u navedenu ekspozituru u Apendixu. Jel zalosno je ali verujte desi se zbog i najbanalnije greske da vam odbiju aplikaciju.

Glavu gore i nemojte klonuti. Uvek ima druga sansa.

Pozdrav

Mi smo imali isti problem pa smo otisli u kanadsku ambasadu u Beogradu gde su nam dali ovaj broj racuna 908-20501-70 with the attention to 400702-0070200003304 i u komercijalnoj banci koja se nalazi pored ambasade su nam rekli da je to jedini racun koji kanadska ambasada ima kod njih.Tako smo jedva resili problem.Tacno je da se u Becu niko zivi ne javlja samo automat.

Ovo sto su oni stavili na http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/guides/E37042.pdf
nekakav racun 50311-1945-8-03188 cak ni nema format bankovnog racuna u Srbiji... ne znam sta je to.

Validan broj racuna je samo 908-20501-70 (sto je zapravo racun same banke) s pozivom na broj 400702-0070200003304 i to i aktuelan cenovnik bi morali imati u svakoj filijali Komercijalne Banke...

To da gube papire je na zalost tacno, i nama su izgubili jednu priznanicu (tip iz ambasade nas je zvao 2 dana nakon sto su stigli papiri i rekao da fali jedna uplatnica, iako smo obe poslali u istoj koverti zakacenoj na ostale papire pa sve to ubaceno u jednu vecu kovertu). I tu nema sta, morali smo im opet slati nase kopije uplatnice (jos 30 eur za DHL), ali sta je tu je.
Glavu gore, nemojte se predavati. Ako se ne javljaju na telefon, niti odgovaraju na mailove, ne znam da li bi mozda vredelo da u banci pokusate preusmeriti uplatu i potom odete licno za Bec (pa usput odnesete i priznanicu i rezultate IELTS-a)?

Poslednja izmena:
Pozdrav saborci,

echoes1978, stvarno mi je zao sto je sve tako ispalo. Bili smo u istoj situaciji pre nekih 9 meseci ali smo sve ispravili. Sto se uplate tice, supruga i ja nismo reskirali i uplatili u ekspozituri Komercijalne banke u Kneza Milosa 83. Videli smo da znaju svoj posao i sta im je ciniti. Mislim da se sigurno ne moze pogresiti jer i ne traze racun vec odmah znaju samo traze iznos.

Sve najbolje saborci!

Back