Evo konacno malo o uslugama koje pruza Imigraciono Kvebeka.
Htela bih samo da naglasim da je vodic Apprendre le Québec, koji sad mozete da skinete sa interneta, a iz Ambasade ce vam ga u nekom trenutku poslati i postom, vise nego koristan izvor informacija. Tu cete naci sve sto vam je potrebno u vezi sa administrativnim procedurama, kao i mnoge druge vazne i korisne stvari. 
Sto se tice procedure po sletanju, na aerodromu cete proci kroz tri saltera :
1)	prvi je, mislim, pasoska kontrola, gde treba da predate i popunjen formular koji cete dobiti u avionu. Ako ne umete ili ne stignete da ga popunite, uradice to sluzbenik na salteru umesto vas.
2)	Imigraciono Kanade: trazice vam sve papire koje ste dobili od ambasade, pasose, kao i detaljan spisak svih stvari koje unosite. Mozda ce vam traziti i potvrdu o novcu, mozda i nece, ali cete u svakom slucaju morati da popunite formular u kome treba da napisete koliko novca unosite. Ako planirate da kasnije donosite i druge stvari (namestaj, knjige, slike ili bilo sta drugo), imate pravo da to uradite a da ne platite carinu ukoliko u isto vreme predate i spisak tih stvari. 
Sluzbenik ce sve pregledati i odobriti vam definitivno stalni boravak. Ako vec imate adresu ili nekog ko moze da prima postu za vas, tada ce se i pokrenuti zahtev za boravisnu karticu. 
3)	Imigraciono Kvebeka: ako ga jos uvek nemate, dace vam vodic koji sam vec spomenula i niz drugih informativnih brosura namenjenih imigrantima (uzmite sve, vrlo je korsino). Ponudice i da vam, ako hocete, odmah zakazu tzv. Session de bienvenue u jednom od cetiri centra. Mi smo stigli u utorak, a zakazali smo vec za petak u ulici De Bleury. To je u samom centru grada, na zelenoj liniji, koja nas je vodila direktno tamo od kraja u kom smo na pocetku stanovali. 
Kada sve to obavite, moci cete da odete po kofere koji ce vas cekati na traci. 
Stigli smo, dakle, u utorak. U sredu smo vec izvadili brojeve socijalnog osiguranja (200, boulevard René-Lévesque Ouest, ali sve adrese i telefone mozete naci u vodicu, a dobicete ih i na aerodromu). U petak smo imali to prvo predavanje (Session de bienvenue). Traje 3 ili 4 sata i tu cete, izmedju ostalog, cuti i mnoge stvari koje vec znate (pogotovo ako ste vec proucavali zvanicne i ostale sajtove), ali i dobiti mnoge korisne i nove informacije, kao i mnogo ohrabrenja. 
U toku predavanja ce vam spomenuti i da imate prvih godinu dana (malo manje ili malo vise, u zavisnosti od meseca u kom stignete u Kanadu) pravo na povracaj poreza. Nama je odredjeno da prvih godinu dana dobijamo svaka 3 meseca po 125 dolara, a pretpostavljam da porodice sa decom dobijaju vise.  Podelice vam formulare koje treba da popunite i posaljete.
Na kraju ce vam predloziti da se upisete na jednonedeljno predavanje S’adapter au monde du travail québécois (
http://www.immigration-quebec.gouv....formation-montreal/adapter-monde-travail.html). Toplo vam preporucujem da idete na to predavanje (naravno, ukoliko u medjuvremenu ne uspete da nadjete posao). U svakom slucaju se upisite, a lako cete otkazati. Mi smo cekali dve i po nedelje da dodjemo na red, ali sve zavisi koji centar i koje doba dana izaberete. 
Ponudice vam u isto vreme da zakazete sastanak i sa imigracionim agentom, koji ce potom biti neka vrsta vaseg licnog pratioca u pronlazenju posla. Savetuje se da na taj razgovor odete tek kad zavrsite sa predavanjem S’adapter au monde du taravail jer cete tu ipak mnogo saznati i imati sasvim drugacija pitanja za imigracionog sluzbenika nego sto biste imali pre tog predavanja, dakle bice korisnije za vas. Sluzbenik ce pogledati i procesljati vas CV, dati primedbe i savete, videti sta su vam ciljevi, utvrditi (ako vec ne znate) da li vasa struka potpada pod strukovna udruzenja ili ne. Ukoliko potpada, reci vam sta dalje treba da radite. Pokazace vam gde sve i kako treba da trazite posao. Uputice vas na Emploi Québec (biro za zaposljavanje). Ako zelite, uputice vas takodje na neku od mnogobrojnih organizacija koje saradjuju sa Ministarstvom imigracije, gde mozete da dobijete tzv. accompagnement soutenu. To znaci da cete u toj organizaciji imati otprilike jednom nedeljno individualni sastanak sa nekim od sluzbenika i da ce on na sve moguce nacine da vam pomaze i da vas prati  kroz vase trazenje posla.
U nekim od organizacija koje saradjuju sa Ministarstvom postoje i grupne radionice za trazenje posla. Traju od 3 do 5 nedelja po ceo dan, mislim da ima 7-8 ljudi u grupi i takodje je vise nego korisno. Jedini problem je sto se dugo ceka, mi smo se upisali, ali smo nasli posao bas one nedelje kad su nas zvali da nam kazu da smo konacno dosli na red. Te grupne radionice ce vam predstaviti na predavanju S’adapter au monde du travail québécois. 
U svakom slucaju, u Kvebeku su sve te usluge koje pruza Ministarstvo vise nego dobro organizovane, zaista se trude na sve nacine da ubace imigrante na trziste rada. Ja sam o svemu tome citala pre nego sto smo dosli, ali sam ipak bila vrlo prijatno iznanadjena kada sam videla do koje mere je to dobro osmisljeno i isplanirano i da stvarno dobro funkcionise. Naravno, treba imati mnogo volje i energije jer niko nece doci da te vuce za rukav i da te tera da bilo sta od toga radis. 
Ako imate pitanja, tu smo. Pozdrav!