Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Necete verovati - ni ja ne mogu da verujem - danas pred kraj radnog vremena dobijem mail iz Beca u kome stoji da im posaljem suprugovu vojnu knjizicu, onaj formular koji ide s tim i jos nesto sitno, sto znam da sam vec poslala, ali su ili vec izgubili ili im se nije dopalo, pa cu morati da uzmem drugo/drugacije (nije nista sto je problem dobiti pa necu da gnjavim oko toga).

U cudu sam:eek::eek::eek: jer oni su nasa dokumenta dobili tek proslog petka, znaci proslo je 3 radna dana, a jos nije ni isteklo onih famoznih 120 dana (istice u petak).

Da li je neko imao ovakvo ili slicno iskustvo? Ne znam sta da mislim. Ili zele sto pre da nas otkace i kazu nam no PR for you ili smo mnogo super pa zele sto pre da nam daju PR (nece biti...) ili je nesto trece u pitanju - ganjaju ih da rade sto brze na aplikacijama pre juna 2010 da bi mogli da predju na te... Posto sam se mnogo iznenadila, a inace ne volim iznenadjenja, nisam u stanju da razlozno razmisljam. Any thoughts?

Hvala za sajtove tek sam sada uspeo da ih malo preletim pa imam par pitanja.
Kazes onaj prvi informativni razgovor ste obavili mesec dana nakon sto ste stigli u Montreal.Vidim na linku da taj razgovor obuhvata i izradu kartica za zdravstveno osiguranje,kao i dobijanje broja za socijalno osiguranje .Taj broj je neophodan da bi covek uopste dobio zvanican posao nest pas?Da li se na tom razgovoru prijavljujes i za izradu kartice za stalni boravak koja ti prakticno dok ne dobijes drzavljanstvo omogucuje da putujes po svetu?znam da sam citao da se cela ta papirologija mora obaviti prvih nedelju dana po dolasku a vi ste je obavili tek posle mesec dana!Da li vam je to predstavljalo problem?
Zanima me kako ste se snasli oko obracuna i placanja poreza?
Ako znate molom vas za vise informacija oko procedure za dobijanje vozacke dozvole.?neke detalje znam ali ne i celokupni proces.
Sta mislite koliko je pametno pristati za pocetak na neki jednostavniji posao pa makar na pola radnog vremena (iako neznam da li je i kako i to moguce ako covek nema kanadsko radno iskustvo) ?
Hvala unapred:D

Izvini, izgleda da sam preterao sa onformacijama pomalo zbrda-zdola, ali srecom si u medjuvremenu dobio jasniji odgovor :)
Ako na sajtu Imigracionog Kvebeka ne uspevas uvek da razumes jasno na francuskom, klikni gore u desnom uglu na english i otvorice ti istu stranu samo na engleskom, pa ce ti mozda biti lakse.
Tacno, pominju se zdravstvena kartica i broj socijalnog, ali u smislu da ce ti agent imigracionog dati potrebne informacije kako da to sve obavis. Medjutim, posto se na razgvor obicno ceka, a ti si duzan da sve te stvari obavis odmah nakon dolaska, onda se taj razgovor uglavnom svede na savete u vezi trazenja posla.
Kao sto ti je Jana vec objasnila, sbroj socijalnog trazis vec prvi dana, ides u Service Canada :
http://www.servicecanada.gc.ca/cgi-bin/hr-display.cgi?rc=2879&map=y&ln=fra
Dobijas ga odmah na licu mesta, i da, on ti je potreban da bi legalno radio, i uopste predstavlja vrlo bitan dokument, radi se u stvari o ekvivalentu maticnog broja u Srbiji. Karticu koju dobijes treba cuvati kao oci u glavi, a broj ne saopstavati nikome osim svom poslodavcu, banci i nekim drzavnim institucijama. Kradje identiteta (zvuci smesno ali je tako) su stalna pojava i vrlo ozbilja stvar.

Za zdravstveno ti je Jana objasnila, kao i za kartu stalnog rezidenta. Za zdravstvano je zaduzen RAMQ http://www.ramq.gouv.qc.ca/, a karticu rezidenta izdaje naravno imigraciono Kanade.

Karta rezidenta ne sluzi prvenstveno da putujes po svetu, ona nije putna isprava. Njena osnovna uloga je da ti omoguci nesmetani povratak u Kanadu (uz tvoj srpski pasos). Svakako da ona ima svoju "tezinu", ali recimo dok je za Kanadjane putovanje u Ameriku moguce bez vize, tebi kao rezidentu je viza potrebna. Naravno da ces je dobiti lakse i da ce vaziti duze. Karta rezidenta dakle ne zamenjuje kanadski pasos, jer si ti i dalje srpski drzavljanin, sa statusom rezidenta. A uostalom, sada mozes i sa nasim pasosem u Evropu.

Sto se tice poreza, kao sto rece Jana nema brige, to te ceka tek kasnije, prijave su u martu. Kad radis, porez se direktno izdvaja od bruto plate, i nema sta da mozgas. Ako radis kao samostalni radnik, na primer dizajner freelancer, onda moras sam da prijavljujes i stavljas kintu na stranu. Ali polako, dok dodjete, pa ce biti vremena da se o tome obavestavas.

Sto se vozacke tice, vec znas, ni teorijski ni prakticni nisu bauk, instruktori ove nisu sadisti kao u Srbiji, nema nikakvog pandura na polaganju, sve je lepo i opusteno. Malo treba prouciti teoriju, ima razlika u odnosu na Srbiju, postoje dve knjige koje uzmes iz biblioteke (opstinske, uclanjenje je besplatno), prelistas, malo provezbas na netu, i polazes iz pre bez problema. Za voznju, uzmi dva-tri casa (oko 35-40 dolara cas), da malo pokupis razlike u nacinu voznje, i to je to. Dozvola se inace ovde placa svake godine, na rodjendan, stotinak dolara za kola. Teorijski je 10 dolara, polaganje prakticnog 25, iznajmljivanje kola za polaganje 40. Pa racunaj. Jedno 300-400 dolara ukupno.
:bye:

Necete verovati - ni ja ne mogu da verujem - danas pred kraj radnog vremena dobijem mail iz Beca u kome stoji da im posaljem suprugovu vojnu knjizicu, onaj formular koji ide s tim i jos nesto sitno, sto znam da sam vec poslala, ali su ili vec izgubili ili im se nije dopalo, pa cu morati da uzmem drugo/drugacije (nije nista sto je problem dobiti pa necu da gnjavim oko toga).

U cudu sam:eek::eek::eek: jer oni su nasa dokumenta dobili tek proslog petka, znaci proslo je 3 radna dana, a jos nije ni isteklo onih famoznih 120 dana (istice u petak).

Da li je neko imao ovakvo ili slicno iskustvo? Ne znam sta da mislim. Ili zele sto pre da nas otkace i kazu nam no PR for you ili smo mnogo super pa zele sto pre da nam daju PR (nece biti...) ili je nesto trece u pitanju - ganjaju ih da rade sto brze na aplikacijama pre juna 2010 da bi mogli da predju na te... Posto sam se mnogo iznenadila, a inace ne volim iznenadjenja, nisam u stanju da razlozno razmisljam. Any thoughts?

Nama se desilo slicno, samo posle 5 dana od prijema dokumenata u becu trazili su nam dopunu (uverenje o nekaznjavanju iz druge zemlje koje nismo ni mogli dobiti jel su trazili zvanican zahtev, sto je upravo taj zahtev za dopunu i bio) preko email-a. Cim su to dobili jos iste nedelje smo dobili zahtev za medicinski pregled, islo je prilicno brzo...

Nama se desilo slicno, samo posle 5 dana od prijema dokumenata u becu trazili su nam dopunu (uverenje o nekaznjavanju iz druge zemlje koje nismo ni mogli dobiti jel su trazili zvanican zahtev, sto je upravo taj zahtev za dopunu i bio) preko email-a. Cim su to dobili jos iste nedelje smo dobili zahtev za medicinski pregled, islo je prilicno brzo...

omg! mozda je to... mi smo sva uverenja iz svih policija poslali u ovoj prvoj turi, tako da smo bar sto se toga tice mirni. ali bilo je jeeezivo dok smo cekali, strasno sam brinula da li ce stici na vreme.

ne mogu da verujem da umeju da budu tako brzi! nisam znala da se kod vas prica tako brzo raspetljala. necu da se nadam tako brzom pozitivnom raspletu za nas, prosto ne smem toliko da se nadam.

ali ispada da drugacije tretiraju ljude koji su ziveli i radili negde u inostranstvu, mada verovatno i ta "inostranstva" razlicito gledaju sigurno. jeste li vi bili negde na engleskom govornom podrucju? mi jesmo. s jedne strane, lako je razumeti zasto, s druge, pa zasto onda to ne 'formalizuju' na neki nacin, ovako ispada da se jasno vidi da postoje neki dodatni faktori, kriterijumi koje uzimaju u obzir a koje ne pominju nigde u uputstvima. sto naravno nije fer.

pa, spremicemo im to sto traze, poslati, pa cemo videti sta ce biti dalje. inace, dali su nam dva meseca da to prikupimo, mada sve realno moze da se zavrsi za jedan dan i posalje. videcemo.

hvala sto si se javio!

Svaka cast kolega :-)
Cestitamo od srca i da dodjete sto pre :-)

Hvala svima! :kpozdrav:

I puno srece vama koji ste u procesu, da stignu te vize sto pre!

Kakav je osećaj? Hajde, opiši malo sreću i ulij nade mučenicima koji grabe ka mestu na koje ste stigli, vi, srećnici, very soon Kanađani...

Sreca... pa u prvom momentu je malo falilo da padnem sa stolice... jos ne znamo i ne mozemo ni sami da verujemo sta nas je snaslo :)... treba jos da uplatimo onaj Right of Permanent Residence Fee, tj 38,220 din x 2 pa da saljemo sto pre za Bec, jer ce mi pasos trebati natrag sredinom sledeceg meseca, pa eto pokusavam trenutno da se koncentrisem na to.

Usput, ono sto je do neki dan izgledalo jos uvek daleko, sad je vrlo blizu, a milion stvari o kojima smo se trudili da ne razmisljamo sve ovo vreme, neminovno ce za kratko vreme doci na red. S jedne strane, uzasno tesko ce biti ostaviti i roditelje i prijatelje i kucu i sve sto imamo i sto nam nesto znaci... s druge strane, isto tako nepodnosljivo tesko bi bilo i ziveti sa saznanjem da nikad nisam ni probao da nas izvucem iz ove propale i nesretne zemlje.
Sta da kazem osim, prelomili smo davno, sada moramo stisnuti zube, izgurati do kraja i videti sta ce nam vreme doneti...

Poslednja izmena:
Hvala svima! :kpozdrav:

I puno srece vama koji ste u procesu, da stignu te vize sto pre!

Sreca... pa u prvom momentu je malo falilo da padnem sa stolice... jos ne znamo i ne mozemo ni sami da verujemo sta nas je snaslo :)... treba jos da uplatimo onaj Right of Permanent Residence Fee, tj 38,220 din x 2 pa da saljemo sto pre za Bec, jer ce mi pasos trebati natrag sredinom sledeceg meseca, pa eto pokusavam trenutno da se koncentrisem na to.

Usput, ono sto je do neki dan izgledalo jos uvek daleko, sad je vrlo blizu, a milion stvari o kojima smo se trudili da ne razmisljamo sve ovo vreme, neminovno ce za kratko vreme doci na red. S jedne strane, uzasno tesko ce biti ostaviti i roditelje i prijatelje i kucu i sve sto imamo i sto nam nesto znaci... s druge strane, isto tako nepodnosljivo tesko bi bilo i ziveti sa saznanjem da nikad nisam ni probao da nas izvucem iz ove propale i nesretne zemlje.
Sta da kazem osim, prelomili smo davno, sada moramo stisnuti zube, izgurati do kraja i videti sta ce nam vreme doneti...

Cestitam, sve najbolje!!!!

omg! mozda je to... mi smo sva uverenja iz svih policija poslali u ovoj prvoj turi, tako da smo bar sto se toga tice mirni. ali bilo je jeeezivo dok smo cekali, strasno sam brinula da li ce stici na vreme.

ne mogu da verujem da umeju da budu tako brzi! nisam znala da se kod vas prica tako brzo raspetljala. necu da se nadam tako brzom pozitivnom raspletu za nas, prosto ne smem toliko da se nadam.

ali ispada da drugacije tretiraju ljude koji su ziveli i radili negde u inostranstvu, mada verovatno i ta "inostranstva" razlicito gledaju sigurno. jeste li vi bili negde na engleskom govornom podrucju? mi jesmo. s jedne strane, lako je razumeti zasto, s druge, pa zasto onda to ne 'formalizuju' na neki nacin, ovako ispada da se jasno vidi da postoje neki dodatni faktori, kriterijumi koje uzimaju u obzir a koje ne pominju nigde u uputstvima. sto naravno nije fer.

pa, spremicemo im to sto traze, poslati, pa cemo videti sta ce biti dalje. inace, dali su nam dva meseca da to prikupimo, mada sve realno moze da se zavrsi za jedan dan i posalje. videcemo.

hvala sto si se javio!

pa, ista se stvar meni dogodila, za par dana od slanja dokumenata u inbox mail, kad nisam umrla od iznenadjenja, traze dopunu i imamo dva mjeseca, sve isto... milsim ja da oni po prijemu odmah rade povrsni pregled da vide da li je sve tu, salju da im posaljes pa da to sve stigne dok dodje na red ona prava procjena... tako mi se cini... a, inace i moj muz je radio u inostranstvu, ali ja nisam...

pa, ista se stvar meni dogodila, za par dana od slanja dokumenata u inbox mail, kad nisam umrla od iznenadjenja, traze dopunu i imamo dva mjeseca, sve isto... milsim ja da oni po prijemu odmah rade povrsni pregled da vide da li je sve tu, salju da im posaljes pa da to sve stigne dok dodje na red ona prava procjena... tako mi se cini... a, inace i moj muz je radio u inostranstvu, ali ja nisam...

znaci tako rade. jel' se isto desilo i ostalima koji su isli po FSW proceduri i prosli ili cekaju medical, cekaju da im traze pasose na viziranje? ako ste jos uvek nekada na forumu, javite se! ja sam nekako stekla utisak da prodje vise vremena od kada posaljes tu prvu turu dok se ne jave... sasvim je moguce da gresim, naravno. do sada se nas troje javilo da smo u roku od nedelju dana po prijemu dokumenata dobili mailom zahtev za dopunu. i svi smo u nekom trenutku bili "vani'... ima li koga da je prosao kroz isto a nikada nije radio izvan srbije ili ex-yu? bas me zanima da li sam se prevarila i da li su oni ipak vise fer nego sto sam na prvu loptu pomislila.

a koliko dugo su oni koji su aplicirali posle februara 2009 cekali na poziv za medical od trenutka kada su im u bec stigla 120 docs? paukman kaze brzo, sta je to brzo?

hvala svima na odgovorima. srecno:)

hello again

evo linka koji ce verovatno sve zanimati: koliko je vremena potrebno da se ceo proces zavrsi ako se ide preko beca http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm/skilled-fed.asp

kaze, 10 meseci ko je po starom novom... mada me buni zasto pise od novembra 2008, ja sam sve mislila da su stara nova pravila izasla februara 2009. ali ja sam po prirodi smetena...

ohrabrujuce:D samo da stignemo do cilja:worth::worth::worth:

znaci tako rade. jel' se isto desilo i ostalima koji su isli po FSW proceduri i prosli ili cekaju medical, cekaju da im traze pasose na viziranje? ako ste jos uvek nekada na forumu, javite se! ja sam nekako stekla utisak da prodje vise vremena od kada posaljes tu prvu turu dok se ne jave... sasvim je moguce da gresim, naravno. do sada se nas troje javilo da smo u roku od nedelju dana po prijemu dokumenata dobili mailom zahtev za dopunu. i svi smo u nekom trenutku bili "vani'... ima li koga da je prosao kroz isto a nikada nije radio izvan srbije ili ex-yu? bas me zanima da li sam se prevarila i da li su oni ipak vise fer nego sto sam na prvu loptu pomislila.

a koliko dugo su oni koji su aplicirali posle februara 2009 cekali na poziv za medical od trenutka kada su im u bec stigla 120 docs? paukman kaze brzo, sta je to brzo?

hvala svima na odgovorima. srecno:)

Mesec i po dana od slanja dokumenata za Bec. U medjuvremenu smo poslali dopunu, direktno iz te druge zemlje da bi vremenski skratili posiljku. Ziveli smo u engleskom govornom podrucju.
Nadam se da cete i vi brzo dobiti poziv. Srecno :-)

Mesec i po dana od slanja dokumenata za Bec. U medjuvremenu smo poslali dopunu, direktno iz te druge zemlje da bi vremenski skratili posiljku. Ziveli smo u engleskom govornom podrucju.
Nadam se da cete i vi brzo dobiti poziv. Srecno :-)

neverovatno. to je bas brzo. preracunavali smo se milion puta i ovako i onako i na kraju skontali da ako zelimo da se preselimo na leto 2012, sanse nema da izbegnemo odlazak do kanade samo da odradimo tzv. landing. nije nam bas lako zbog novca, nije kao da ga beremo sa grane, ali sta je, tu je. odluka je pala.

hvala sto si se javio!

neverovatno. to je bas brzo. preracunavali smo se milion puta i ovako i onako i na kraju skontali da ako zelimo da se preselimo na leto 2012, sanse nema da izbegnemo odlazak do kanade samo da odradimo tzv. landing. nije nam bas lako zbog novca, nije kao da ga beremo sa grane, ali sta je, tu je. odluka je pala.

hvala sto si se javio!

eeehhh, da je meni dobiti pr status, lako bih ja za landing... hajde zvijezdice poklopite se malo u neke povoljne geometrijske oblike.....:worth::worth::heart::heart::zcepanje::zcepanje:

Razmišljam o mogućnostima života u Kanadi, ali nemam radnog iskustva ( završio sam visoku školu), nemam ni posao u Kanadi. Pročitao sam negde da je potrebno da neko ima zagarantovan posao da bi mogao da dobije vizu. Možete li mi reći kakve su mi šanse?? I šta mi je najpotrebnije ako želim da idem tamo??

Back