Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Kao prvo, od kad smo mi na "ti"? Kao drugo, isto kao sto Ti imas priliku da odlucis kad ces nesto da napises, tako mogu i ja! Tebe niko ne ucutkuje, ocigledno imas neki problem, jer sam sticajem okolnosti citala i tvoje ranije postove (koji uvek imaju neki negativan ton) pa ako mozes resavaj ga sa nekim ko ti je blizak, a ne istresaj frustracije na drugima (ukljucijuci mene). Ja prihvatam da si ti jedan od onih koji vole da "pametuju', samo sto meni takva vrsta "pomoci" ne treba. Efekat koji zelis da postignes, sa mnom definitivno ne postizes, U mojim ocima nisi WOW ni u jednom trenutku. Izigravaj Robina Huda za sve te "druge" koji ne umeju sami da napisu sta ih nervira i sta im smeta. Ja sam zavrsila na tu temu, i vise necu odgovarati na tvoje negativne poruke.

Na ovom forumu, ako se ne varam, obracamo se uglavnom sa "ti". Izvinite ako sam Vas uvredio. Ja pisem ono sta mislim, iskljucivo u svoje ime, a ne pozivam nikoga da "ubuduce" vise ne reaguje na ono sto mu zasmeta. Ako se to zove "pametovanje", onda "pametujem", sta ja tu mogu sto Vam smeta kad neko ima svoje misljenje i vidjenje stvari. Cisto sumnjam da ste citali moje prethodne postove (sad ih je moguce automatski pronaci samo 4 zbog izmena na Krstarici), gde sam samo davao informacije, onda kada to neko zatrazi. Da ne bi pricali napamet, pitajte NemanjuNS90, luvcanada, yugoslava, hsandru, maple_leaf, mistera1, dzej-dzeja, medusu, manoyla_bg, donivasa, i sve ostale kojima sam odgovarao, da li im se moji postovi cine "negativni". "Pomagao" nikome nisam na silu, ni pokusavao da neko misli da sam WOW (kako se to kaze na srpskom?). Niti trazio od Vas bilo kakvo misljenje i savet, pa mi Vasi odgovori na moje postove svakako nece ni najmanje nedostajati.

Poslednja izmena:
Evo, da se javim :)
Tacno je, stajos mi je uvek odgovarao na pitanja i pomogao koliko je mogao. :)
Rasizmu ovde nije mesto! Svi smo mi ljudi. Da Kinezi dolaze u Kanadu zato sto podmite nekoga iz ambasade - u to sumnjam. Zna se ko obradjuje aplikacije i kroz kakve procedure moras da prodjes da bi dobio vizu. Sto se tice Indijaca, najbolji svetski programeri i priznati strucnjaci dolaze upravo iz ove zemlje. Mi Srbi ne bi bili Srbi da ne pricamo o nekim teorijama zavere i da ne tvrdimo da smo "nebeski narod" a svi oko nas buba svabe.

Meni je ujak vec 20ak godina u Vankuveru, Dipl ing Elektrotehnike. Znam koliko mu je bilo tesko na pocetku da se snadje, koliko je kukao kako hoce da se vrati nazad i da sadi voce. :D
Sve je to normalno. Pocinjes zivot od nule. Sve to isto ceka i Kineza, Indijca, Afrikanca.............

Mislim da svi ljudi koji posecuju ovaj forum mastaju o Kanadi kao o sansi za boljim zivotom. Koliko sam se naslusao budalastina, kako je Mika otisao u Kanadu, za njim otisli Zika i Pera sa porodicom i vratili se posle godinu dana, smrtno razocarani. Videli da milioni dolara ne rastu na grani i da za normalan zivot, kakav su u Srbiji mogli samo da sanjaju, moraju zaista da rade?! Gle soka! Pera je imao nadimak "kombinacija" u Srbiji jer je stalno nesto valjao, od benzina, patika preko markica i franaka. Video da takvih kombinacija nema u Kanadi, spakovao zenu i decu i vratio se.

Moj san je da svom detetu pruzim zivot kakav nisam imao. Zelim da mu kupim patike a da ne prevrcem po dzepovima i racunam da li cu sutra imati za hleb. Da umesto u Bugarsku ili Crnu Goru, zapalim Kohibu i pijem koktel na obali i vidim Havanu. Da odem kao gospodin covek a ne kao paradajz turista. Da radim kao covek i da budem placen kao covek, a ne kao u robovlasnickoj nam zemlji Srbiji. Na kraju krajeva, zelim da me tretiraju kao ljudsko bice, ne kao stoku...

Ne mislim da u Kanadi tece med i mleko i ne zamilsljam je kao zemlju cuda iz Alisine price. Ali, ipak, pruza nesto magicno za razliku od Srbije, mozes da planiras svoj zivot. :)

Ne znam da li ima nekog smisla moje pisanije, ali, eto, morao sam negde da se izjadam... ;)

Koliko vidim, tema je "Kako do kanadske iseljenicke vize", ajde da se drzimo teme.

Stajos, poslao sam aplikaciju 17.06. a 24.07. mi je stiglo pismo iz Beca sa obavestenjem da su mi naplatili 390$ za, nadam se, obradu aplikacije i da sve informacije mogu dobiti na jednom linku, koji su mi takodje poslali. Papire sam predao sam, imam 25 godina, zavrsen fakultet a do kraja godine i master diplomu, radnog iskustva preko 4 godine, par pisama preporuke od bivsih poslodavaca i dobijena potvrda iz skole stranih jezika da sam upisao francuski sa ukupnim brojem sati koliko cu ga uciti u skoli. Zdrav sam, prav sam, nemam problema sa zakonom, nisam bio na ratistu a ni sluzio vojsku :) :) :D
Jel znas mozda da li bi mogli, kojim slucajem, da mi ubrzaju malo proceduru, da ne cekam godinu dana? Jel postoji neka procedura za ljude poput mene? Samce? Kapiram da, uglavnom, svi koji apliciraju imaju porodicu.

Unapred zahvalan,
Manoylo_bg :D

Poslednja izmena:
Evo, da se javim :)
Tacno je, stajos mi je uvek odgovarao na pitanja i pomogao koliko je mogao. :)
Rasizmu ovde nije mesto! Svi smo mi ljudi. Da Kinezi dolaze u Kanadu zato sto podmite nekoga iz ambasade - u to sumnjam. Zna se ko obradjuje aplikacije i kroz kakve procedure moras da prodjes da bi dobio vizu. Sto se tice Indijaca, najbolji svetski programeri i priznati strucnjaci dolaze upravo iz ove zemlje. Mi Srbi ne bi bili Srbi da ne pricamo o nekim teorijama zavere i da ne tvrdimo da smo "nebeski narod" a svi oko nas buba svabe.

Meni je ujak vec 20ak godina u Vankuveru, Dipl ing Elektrotehnike. Znam koliko mu je bilo tesko na pocetku da se snadje, koliko je kukao kako hoce da se vrati nazad i da sadi voce. :D
Sve je to normalno. Pocinjes zivot od nule. Sve to isto ceka i Kineza, Indijca, Afrikanca.............

Mislim da svi ljudi koji posecuju ovaj forum mastaju o Kanadi kao o sansi za boljim zivotom. Koliko sam se naslusao budalastina, kako je Mika otisao u Kanadu, za njim otisli Zika i Pera sa porodicom i vratili se posle godinu dana, smrtno razocarani. Videli da milioni dolara ne rastu na grani i da za normalan zivot, kakav su u Srbiji mogli samo da sanjaju, moraju zaista da rade?! Gle soka! Pera je imao nadimak "kombinacija" u Srbiji jer je stalno nesto valjao, od benzina, patika preko markica i franaka. Video da takvih kombinacija nema u Kanadi, spakovao zenu i decu i vratio se.

Moj san je da svom detetu pruzim zivot kakav nisam imao. Zelim da mu kupim patike a da ne prevrcem po dzepovima i racunam da li cu sutra imati za hleb. Da umesto u Bugarsku ili Crnu Goru, zapalim Kohibu i pijem koktel na obali i vidim Havanu. Da odem kao gospodin covek a ne kao paradajz turista. Da radim kao covek i da budem placen kao covek, a ne kao u robovlasnickoj nam zemlji Srbiji. Na kraju krajeva, zelim da me tretiraju kao ljudsko bice, ne kao stoku...

Ne mislim da u Kanadi tece med i mleko i ne zamilsljam je kao zemlju cuda iz Alisine price. Ali, ipak, pruza nesto magicno za razliku od Srbije, mozes da planiras svoj zivot. :)

Ne znam da li ima nekog smisla moje pisanije, ali, eto, morao sam negde da se izjadam... ;)

Koliko vidim, tema je "Kako do kanadske iseljenicke vize", ajde da se drzimo teme.

Stajos, poslao sam aplikaciju 17.06. a 24.07. mi je stiglo pismo iz Beca sa obavestenjem da su mi naplatili 390$ za, nadam se, obradu aplikacije i da sve informacije mogu dobiti na jednom linku, koji su mi takodje poslali. Papire sam predao sam, imam 25 godina, zavrsen fakultet a do kraja godine i master diplomu, radnog iskustva preko 4 godine, par pisama preporuke od bivsih poslodavaca i dobijena potvrda iz skole stranih jezika da sam upisao francuski sa ukupnim brojem sati koliko cu ga uciti u skoli. Zdrav sam, prav sam, nemam problema sa zakonom, nisam bio na ratistu a ni sluzio vojsku :) :) :D
Jel znas mozda da li bi mogli, kojim slucajem, da mi ubrzaju malo proceduru, da ne cekam godinu dana? Jel postoji neka procedura za ljude poput mene? Samce? Kapiram da, uglavnom, svi koji apliciraju imaju porodicu.

Unapred zahvalan,
Manoylo_bg :D

Ma ja se apsolutno slazem, tema je kanadska viza, i poslednje sto bih zeleo je da forum nastrada zbog mene. Drzacu se ubuduce strogo zadate teme, razumecete ipak da sam morao da odreagujem, i za to se ne bih izvinjavao, a da mojim reakcijama, kao i onome na sta sam reagovao na ovom forumu nema mesta, tu se slazem sa svima koji to kazu. Izvinicu se jedino na ostrijem tonu kojim sam se obratio forumasima, jer iako pogodjen necijim stavovima, ne treba se poneti "lakocom" interneta i ne birati nacin na koji ce se nesto saopstiti. Kako nisam po prirodi svadjalacki tip, iako mislim da ne treba tolerisati neke stvari, konflikt je poslednje sto zelim, i isto tako mislim da nije produktivan. Ako mi je dakle zbog necega krivo, to je zbog nacina na koji sam vodio ovu raspravu, ne zato sto sam je vodio. U svakom slucaju, povescu dobro racuna da iz okvira teme vise ne izlazim, mislim da je dovoljno i ovoliko.
Eto manoylo mi daje velikodusno priliku da izadjem na pravi put, pa cu je iskoristiti.

Manoylo, secam se kad si nam javio da su ti pare skinute, to je znak da su poceli da ti obradjuju zahtev. Nadam se da ce odgovor biti pozitivan, cini mi se da imas sve adute na tvojoj strani. Rekao si ako se ne varam da radis i u francuskoj firmi, sto je isto tako dobra stvar. Sto se pak ubrzavanja procedure tice, kad je u pitanju opcija travailleur qualifié, odnosno skilled worker, mislim da ne postoji neka velika razlika da li predajes sam ili sa nekim, pogotovu u prvom delu dobijanja CSQ, sertifikata selekcije Kvebeka. U drugom delu, koji ide preko saveznog nivoa, takodje u osnovi nema razlike, osim sto mozda ide nesto brze jer nemaju potrebe da osim tebe, proveravaju i tvoju poroduci. Znas i sam da Kvebek nema ogranicavajuce liste zanimanja kao ostatak Kanade, ali ima listu zanimanja koja su deficitarna, i njima daje prioritet, pa se te prijave zavrsavaju u kracem roku.

Tu listu ces naci ovde :
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/publications/fr/informations/liste-formation-21mai2009.pdf

Odnosno, ako se nalazis na toj listi, ne moras da posedujes iskustvo, dovoljna je diploma (koju si stekao najvise u prethodnih pet godina).

A evo i liste sa poenima po zanimanjima i primedbom da li su prioritetna iline na jednom mestu :
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/publications/fr/divers/tableau-synthese-domaines.pdf

Mada, koliko sam ja razumeo, taj prioritet vazi samo u prvom delu, gde Kvebek dodeljuje svoj sertifikat, posle sve ide po istim federalnim procedurama kao i za sve druge koji traze status kvalifikovanog radnika. Kvebek je taj koji bira, ali Kanada ta koja dalje vrsi provere i dodeljuje vizu.
Drugim recima, nema nacina da ti licno poguras proceduru, ni preko advokata, ni preko bilo cega... Kako se kome zalomi, otprilike ispada tako, frustrirajuce je, ali sta da radis.

Samo neka to sa prijavom za Kvebek prodje dobro i da ti krenes u proceduru... Ti sljakaji uci jezik, bice sve ostalo u redu.
Pozdrav:bye:

@ stajos

zao mi je sto te moj post vredja, obrisala bih ga da mogu nisam znala da su ljudi ovde toliko osetljivi na tudje razmisljanje, i pritom necu reci misljenje vec zapazanje.
Mozda ja gresim naravno, zato se uvek ogradjujem,eto priznajem da su eto svi ovde ukljucujuci tebe pametniji od mene ako te to tesi, ako se covek meri po tome sta misli o sebi.
Ja poticem iz mesovite radnicke porodice u kojoj se govorilo 3 jezika i postovale se dve religije, a sama cinjenica da sam zavrsila fakultet ne znaci mi nista...moji prijatelji nisu samo srbi niti sam rasista.

tuzno je sto donosite takav zakljucak o osobi koju apsolutno nepoznajate, jer da je tako ne biste govorili ono sto nije istina.
Rasizam postoji u celom svetu i to je cinjenica. Ako vi tvrdite da u kanadi ne postoji neka tako bude i ja vam skidam kapu na optimizmu.

Da zaista ne bi doslo do ponovnog efekta na forumu zvanom Arlington, ja cu se diplomatski povuci i ostaviti forum strucnjacima koji nisu imali tu nesrecu da cekaju vizu 4 godine kao mi, toliko o protekciji...
ali zaista nemojte ljudima da saljete linkove tipa procitajte kako je tamo, jer je to i Arlington radio. Ja sad mogu da napisem clanak na internetu kako je srbija jedna divna zemlja za zivot i okacim ga ovde ali svi koji zive tamo a ne slazu se sa mnom znali bi da to nije istina.
Sto bi moj razredni rekao :hartija trpi svasta...
Prema tome, svako ko dodje ovde ima drugaciji zivot u kanadi, neko se snadje, neko se vrati, neko se razocara a nekom se svidi ...ja mogu do sutra da pisem kako je meni a da to ne vazi ni za kog drugog osim mene, ali posto su svi na forumu odrasli ljudi oni to nadam se shvataju, zato i ne generalizujem.

Naravno ima bogatih indijaca, crnaca,kineza i svih ostalih emigranata i svi su oni veci kanadjani i uvek ce biti veci kanadjani od mene jer su mahom druga generacija, naravno da ima ljudi sa bliskog istoka ciji bankovni racun ne mogu ni da zamislim...ali naravno da ima i onih drugih koji jedva govore engleski ili ga uopste ne govore, bez obzira na boju koze i da je njima mnogo teze da nadju bolji posao...
ne vidim zaista u cemu je problem, niko nije rekao da je kanada bela ili crna ili siva...
zar zaista mislite da nikom ne smeta multikulturalizam, pogotovo ako ti je 10 ljudi do sad reklo da im smeta sto je dosao ovaj ili onaj odande? mene bas briga, ali bilo bi nerealno i licemerno tvrditi da su svi ljudi dobri prema drugima ako pouzdano znas da to nije cinjenica, pocevsi od cinjenice da dolazite odakle dolazite, ili vi mozda niste zivelli u Srbiji?

I jos nesto SVI nastavnici, profesori , ucitelji itd,. i oni cije je zanimanje drzavno regulisano MORAJU da akredituju svoje diplome bez obzira odakle dolaze u kanadu, cak i oni iz USA.I moraju da polazu drzavni ispit, a to lepo pise na imigracionom sajtu.Niko ne dodje odnekud i pocne da radi u njihovoj skoli, cak i ljudi iz drugih provincija kanade moraju da se prijave da im se prizna diploma u novoj ako su se preselili.

Poslednja izmena:
Da ne bi doslo do ponovnog nesporazuma,
moji postovi izrazavaju moje misljenje a ne naucno proverene cinjenice,
uzmite ih sa rezervom jer mozda u vasem slucaju ne moraju biti istiniti,
ako nekom smeta sto ja pisem svoje misljenje neka ga ne cita i postedi sebe nervoze.
A ja cu se truditi da sto manje piskaram ovde, buduci da
a) bas i nemam vremena
b) mrzim netoleranciju , suptilnu degradaciju i prikriveno nadmudrivanje (hvala na onom devojcice to je divno od vas odmah se osetim mladje :D )
c) nisam upucena u novi proces i iskreno me sve manje zanima da trosim vreme na gluposti

d) mozda vas i lazem i ja u stvari nisam uopste u Kanadi ....he he he he :super:

pozdrav svim saborcima ali i novim clanovima na forumu.moj slucaj su na zalost resili negativno.2 poena su bila presudna.svima koji imaju 4-godisnje fakultetske diplome -racunajte na 20 poena.sta da se radi, idemo sada na drugu varijantu,sa arr.employment offer.molim sve koji su aplicirali na ovaj nacin da se jave i pomognu.kako je najlakse naci offer.da li je tacno da kompanije koje imaju samo vlasnika -bez radnika, ne mogu da apliciraju u njihovom birou rada za offer-om.saborci kako ste se snasli u Kanadi, da li je sve vredno truda,nervoze i svega onog sto prolazimo.novi forumasi mogu slobodno da me pitaju za iskustva vezana za Sidney i Bec jer sam sve vec prosao,pozdrav svima

pozdrav svim saborcima ali i novim clanovima na forumu.moj slucaj su na zalost resili negativno.2 poena su bila presudna.svima koji imaju 4-godisnje fakultetske diplome -racunajte na 20 poena.sta da se radi, idemo sada na drugu varijantu,sa arr.employment offer.molim sve koji su aplicirali na ovaj nacin da se jave i pomognu.kako je najlakse naci offer.da li je tacno da kompanije koje imaju samo vlasnika -bez radnika, ne mogu da apliciraju u njihovom birou rada za offer-om.saborci kako ste se snasli u Kanadi, da li je sve vredno truda,nervoze i svega onog sto prolazimo.novi forumasi mogu slobodno da me pitaju za iskustva vezana za Sidney i Bec jer sam sve vec prosao,pozdrav svima
Zao mi je sto je tako ispalo.
Ja mogu samo da vam kazem da sam provela u Kanadi sedam meseci u potrazi za arranged employment i da sam poslala mnogo rezimea po zdravstvenim ustanovama i da su me dosta puta zvali na razgovor i intervju,ali kad bih rekla da mi za radnu ili iseljenicku vizu treba AE niko nije hteo ni da saslusa kako treba.Samo bi rekli-to je previse paperwork,itd.A moje zanimanje(nurse) je prilicno trazeno i zato sam uspela da od nekoliko poslodavaca dobijem letter da ce me primiti da radim cim se preselim.To smo prilozili uz nasu aplikaciju,nadamo se da ce nam pomoci.
Naravno,dok sam bila tamo raspitivala sam se i za advokatske kancelarije koje to rade za vas,i nasla sam 2 pouzdana,ali nisu imali nista za moju struku.
I naravno traze 4-6 hiljada dolara!
Ako te nesto konkretnije zanima-pitaj.

Pozdrav svima... danas smo dobili zahtev za kopijom vojne knjizice.
U vezi s tim, obzirom na format knjizice, na jedan A4 mogu stati i 2 puta po 2 stranice jedna ispod druge. Da li ste im tako kopirali ili ste isli samo po 2 stranice na po jedan A4?

Pozdrav markow7, ja sam svoju vojnu kniizicu bas tako i iskopirao, 2x2 stranice, vidljive na jednoj strani A4. Overio u Opstini (ne zaboravi da ti trebaju 2 takva primerka) i preveo samo one stranice na kojima je nesto pisalo, inace poslao sam celu kopiju knjizice. Mislim da im prazne stranice nista ne znace.

Pozdrav!

@ Daes Daimar,

U poruci manoylu sam se izvinio za neprimereni ton, pa cu iskoristiti priliku da ti se i licno izvinim na ostrini posta. Kao sto rekoh, internet cini da ponekad zaboravimo da se s druge strane nalazi prava a ne virtuelna osoba, i da ako i polemisemo, to treba raditi na manje temperamentan nacin. U istoj poruci sam obecao da se vise necu udaljavati teme foruma, i zaista tako zelim i da bude.

Reci cu samo, bez ulazenja u dalje polemike, da se izgleda u samom startu nismo razumeli, sto je verovatno doprinelo opstoj guzvi koja je nastala. Mozda bilo bolje da ti posaljem privatnu poruku, da ne bi zamarali forumase, sada kada je forum konacno krenuo starim tokom...

Dopusticu ipak sebi tu slobodu da kazem da ne mislim naravno da je Kanada idealna zemlja, i slozices s sa mnom da bi to bilo poprilicno naivno. Ziveo sam naravno tri decenije u Srbiji, pa zatim i u Francuskoj, i uverio se da je kod nas lose, ali i da je u drugim zemljama itekako daleko od idealnog. Naprotiv. Mnogima upravo smeta razlicitost, i apsolutno se slazem sa tobom da je to neoboriva cinjenica. I to da medju imigrantima ima raznog sveta, sto je sasvim normalna stvar.

Upravo iz tog razloga sam poslao onaj link, kao sto svi to rade kada misle da nesto moze biti korisno forumasima. Ako nisi imala vremena da ga pogledas, razumem, vreme je ono sto nam najvise nedostaje kada ovde dodjemo. Link je inace bio ka zvanicnom CIC sajtu, dakle stvarno nikakav EPP o Kanadi, ni nalik na Arlingtonove fore. Naprotiv, iz te price o imigraciji se upravo vidi da je sve do sezdezetih godina XX veka, imigracija u Kanadi bila zasnovana na etnickom poreklu, sto je, slozicemo se, losa stvar. Anti-jevrejske i anti-slovenske mere su ukinute tek pocetkom pedesetih godina recimo. Stvarno sam mislio da bi bilo korisno procitati, jer zaista moze dosta da se nauci. Mislim da bi upravo doprinelo da ljudi steknu bolju sliku o zemlji. Ni pozitivnu, ni negativnu. Daleko od toga da mi je namera bila da velicam Kanadu, mada mi se naravno dopada tak njihov trenutni multikulturalni pristup.

Poenta dakle nije bila uopste u tome, ja sam reagovao na neke tvoje stavove iz tog posta, imajuci isto tako u vidu i neke koje sam procitao na tvom blogu. Ako si me razumela sta sam hteo da kazem i mislis da gresim, odlicno, ja cu biti najsrecniji sto je tako i izvinicu ti se jos jednom.

Mozda sam ja bio nejasan u izrazavanju svog stava, jer vidim da je moj post tako svacen i od strane drugih, pa se eto nadam da ce ovo pojasniti stvar. Ali rekao sam sta sam rekao i necu se vracati na to, kao sto sam i obecao.

I izvinicu se takodje i na duzini ovog posta, koji ce siguran sam biti zamoran vecini forumasa, jer ih zanilmaju konkretnije stvari, a ne moja misljenja o ovome ili onome.

I samo jos jedna sitnica, "devojcice" je bilo zbog onog "decko" iz EPP, obicna igra reci.

A sto se tice diploma, slazem se 100%, svi akredituju diplome, i u pravu si da se kroz to prolazi cak i ako se preselis u drugu provinciju, ja sam hteo da kazem da iz odredjenih zemalja profesore jezika (doktor, inzenjere i ostalo) vracaju na studije (mi smo jedni od tih), a da iz drugih bolje prolaze, tj. da profesori mogu odmah da predaju, naravno posto akredituju diplomu i dobiju dozvolu za to (primer su dogovori izmedju Francuske i Kvebeka i slicno).

Eto toliko, i suvise sam mesta zauzeo, trudicu se ubuduce da budem dakleko koncizniji. Hvala.

Poslednja izmena:
Ako malo humora moze da pomogne, evo sta znaci slucajnost pa ziveti na ovakvoj adresi (vidi attachment). Inace ovde nam kad diktiramo adresu cesto zapisu kao place d'Arligtnon, bukvalno Arlingtonov trg, gde ces bolje....

Prilozi

• HPIM6786.jpg
    HPIM6786.jpg
    62,7 KB · Pregleda: 47
Da ne bi doslo do ponovnog nesporazuma,
moji postovi izrazavaju moje misljenje a ne naucno proverene cinjenice,
uzmite ih sa rezervom jer mozda u vasem slucaju ne moraju biti istiniti,
ako nekom smeta sto ja pisem svoje misljenje neka ga ne cita i postedi sebe nervoze.
A ja cu se truditi da sto manje piskaram ovde, buduci da
a) bas i nemam vremena
b) mrzim netoleranciju , suptilnu degradaciju i prikriveno nadmudrivanje (hvala na onom devojcice to je divno od vas odmah se osetim mladje :D )
c) nisam upucena u novi proces i iskreno me sve manje zanima da trosim vreme na gluposti

d) mozda vas i lazem i ja u stvari nisam uopste u Kanadi ....he he he he :super:

Naravno da je tako, ali slozices se ipak da misliti drugacije i to reci, kao sto sam i ucinio, nije netolerancija, i da je upravo netolerancija suprotno, ocekivati da se drugi uvek sa tobom slazu. A zaista nisam pokusavao da se nadmudrujem ni suptilno degradiram, sve sto sam rekao, rekao sam otvoreno i neprikriveno, i to isto tako pretstavlja samo moje licno misljenje, zasnovano na onome sto vidim, citam ili saznajem na druge nacine. Onog trenutka kada nesto javno kazes, moras biti spremna da ce neko eventualno odreagovati na ono sto pises, i da se pritom sa tobom mozda nece sloziti. Jer kako kazu, kad svi mislimo isto, to je dokaz da niko ne misli.
Ako pak odlucis da vise ne ucestvujes na ovom postu, molim te da to ne bude zbog mene, jer ces time najvise ostetiti svoje drugare kojima si do sada davala potrebne informacije. Ne bih zeleo, niti mi je to bila namera, da zbog mene odlazi bilo ko, pa ma koliko se sa njim slagao ili ne.

Pozdrav svima... danas smo dobili zahtev za kopijom vojne knjizice.
U vezi s tim, obzirom na format knjizice, na jedan A4 mogu stati i 2 puta po 2 stranice jedna ispod druge. Da li ste im tako kopirali ili ste isli samo po 2 stranice na po jedan A4?

Eto u procesu si :) .

Kopiras svaki list sve sa koricama. Dve strane po listu i ako placas overu mnogo jeftinije ti je u sudu da overis (bar ovde kod mene).
Ne pise nigde da ti treba prevod ako si zapazio, ali ja sam ga uradio za svaki slucaj.
Posle ovoga kada im posaljes ako nemas nekih problema sa sadrzajem iste, ocekuj odgovor jako brzo - samo oko 2-3 nedelje (traze ti pasose ili poziv na interview).

Pozdrav i srecno :ok:

zdravo nine22yu! bas mi je zao sto ste dobili lose vesti. ali ne odustajte, verujem da vam je zaista stalo - ko bi kome nije prolazio kroz sve ove peripetije... mislim da je nasa draga vlada stvarno napravila haos u glavama ljudi s tim da se stare, tj. 'predbolonjske' diplome izjednacavaju sa novim masterom. to jednostavno nije tacno, bez obzira da li su pojedini fakulteti odlucili da unovce taj potpuno namerno stvoreni haos tako sto su ljudima izdavali nekakve papire za debele pare (obzirom da je papir realno bezvredan). takvi papiri su nekima mogli da posluze da upisu postdiplomske u inostranstvu, npr. doktorske bez zavrsenog magisterijuma, ali ja sam to uradila i bez takvog papira, jos davno, jednostavno na osnovu toga koliko sam predmeta slusala na osnovnim studijama i na osnovu kvaliteta itd diplomskog rada. tako da je diskutabilno da li su ti papiri cak i za to zaista bili neophodni. ljudi cesto misle da ako im fakultet traje duze od cetiri godine, mogu da tvrde da imaju master, a nemaju. medicina, na primer, svuda traje jako dugo, to je jednostavno tako. ili farmacija, stomatologija, neke tehnicke nauke... kriterijumi su se pogubili kod nas a u uredjenim drustvima sve je savrseno jasno - da bi se imao MA trebalo je prvo upisati takve studije i zavrsiti ih. u nekim zemljama postoje programi neke vrste direktne prohodnosti sa MA na PhD - gde ne moras da zavrsis MA vec 'prelazis' na PhD ako si dovoljno dobar, ali zaista nisam cula za direktnu prohodnost sa osnovnih na postdiplomske. u svakom slucaju, toga kod nas nema niti je bilo. nije mi namera da pametujem i 'drzim cas' ali mi bude zaista iskreno zao kada vidim da se kao posledica svega ovoga desavaju i ovakve stvari. da nisu nasi trubili i trubili na temu kako se stare osnovne izjednacavaju sa novim masterom, niko ne bi ni pomislio, sigurna sam, da svoje osnovne studije boduje kao bilo sta drugo.

da li si razmisljao o tome da mozda dok trazis arranged employment negde upises master kod nas - ne znam koja ti je struka - ali ima ih koji se mogu zavrsiti o cas posla, samo ako imas nesto para (nisu u pitanju ne-znam-koje cifre) i malo zivaca. i eto tebi jos dva poena. cak ti realno ne treba ni mnogo vremena, ispite svi polazu na postdiplomskim samo ako izadju (to je bar moj utisak, mozda ipak nije svuda tako, ali to bi me bas iznenadilo), a za pisanje te master teze ako ne zelis sam da je radis, realno, skoro uvek mozes da platis nekog. na fakultetima gde je master zaziveo najveci interes su pare, tako da se te diplome otprilike stancuju i niko se previse ne bavi ni sadrzinom a kamoli kvalitetom istih. sve ovo pod uslovom da ti je zanimanje i dalje na listi trazenih. znam da ovde sada realno zagovaram kriminal (hihihi) ali veci je kriminal sto je uopste stvoren sistem koji ovakve stvari ne samo da dozvoljava nego i ohrabruje. ride the wave!;)

i jedno pitanje: koliko su dugo razmatrali application od trenutka kada si poslao za bec? da li su ti trazili dopune i ako jesu, kada i koje?

srecno!

Eto u procesu si :) .

Kopiras svaki list sve sa koricama. Dve strane po listu i ako placas overu mnogo jeftinije ti je u sudu da overis (bar ovde kod mene).
Ne pise nigde da ti treba prevod ako si zapazio, ali ja sam ga uradio za svaki slucaj.
Posle ovoga kada im posaljes ako nemas nekih problema sa sadrzajem iste, ocekuj odgovor jako brzo - samo oko 2-3 nedelje (traze ti pasose ili poziv na interview).

Pozdrav i srecno :ok:

Kod nas je pisalo u mailu da mora ici i prevod svakog dokumenta koji nije na engleskom/francuskom, tako da tu nema dileme.
E sad sto se pasosa/intervjua tice, moracemo pre toga odraditi medicinski, a za to nam jos nisu poslali zahtev.
Usput, uz zahtev za knjizicu, poslali su nam i dodatni Background Information Form, da napisemo sta smo radili i gde smo ziveli od jula 2010 (tad smo im poslali aplikaciju) do danas (dakle zadnja 3 meseca) :neutral:
Ma, izgleda da nema pravila sto se tice redosleda u proceduri, vec kako kome zapadnes tamo u ambasadi. Ali, bitno je samo da se stvar krece ;)

Evo nesto da kazem u par recenica.. Posto sam pomenut (od strane stajos-a).. Mogu reci da je meni covek bio od koristi i dao zeljene info. Zahvaljujem i njemu i drugima koji ucestvuju ovde u jednoj i jedinoj zelji - da se svi izborimo za bolju buducnost. Mozda neko necije pisanje dozivljava na drugaciji nacin, ali se eto na kraju svi slazemo da bi trebali da budemo sto je moguce vise tolerantniji.
Ovo je jedan od retkih foruma gde ja provodim vreme (i ucestvujem), jer mislim da je izuzetno koristan i pozitivan (inace kada citam mnoge druge zapitam se dal ljudi nemaju pametnija posla nego da provode vreme pisuci sve i svasta).
Inace trenutno ucim IELTS (predpostavljate, da sam na samom pocetku apliciranja).
Dosta sam vremena proveo na sajtu kanadske ambasade ali nisam analizirao:
Gde, Kako, Kome, Sta......treba poslati (sto se apliciranja tice)? - jer nisam dosao do tog stepenika, pa eto molim da mi "zakacite" taj sajt da napravim malu precicu.
Da li mogu da apliciram i pre polaganja IELTS-a (mada znam da ce mnogi reci da nije uputno, zbog precenjivanja znanja)?
Da li treba pozuriti sa apliciranjem - zbog onih 20 000 hiljada god. (odnosno 1000 po struci). I da li imate neko misljenje sta ce biti sa onima koji nisu medju prvih 20 000?
Hvala
Cao

@stajos
Uopste se ne ljutim ako se neko ne slaze samnom, samo ne volim da me opisuju kao osobu kakva nisam.
Trudim se da gledam na sve sto realnije mogu iako je to tesko zbog citavog procesa adaptacije i navikavanja na novi sistem zivota.
Necu vise zalaziti u nevezane teme ovde, u pravu si .

Evo nesto da kazem u par recenica.. Posto sam pomenut (od strane stajos-a).. Mogu reci da je meni covek bio od koristi i dao zeljene info. Zahvaljujem i njemu i drugima koji ucestvuju ovde u jednoj i jedinoj zelji - da se svi izborimo za bolju buducnost. Mozda neko necije pisanje dozivljava na drugaciji nacin, ali se eto na kraju svi slazemo da bi trebali da budemo sto je moguce vise tolerantniji.
Ovo je jedan od retkih foruma gde ja provodim vreme (i ucestvujem), jer mislim da je izuzetno koristan i pozitivan (inace kada citam mnoge druge zapitam se dal ljudi nemaju pametnija posla nego da provode vreme pisuci sve i svasta).
Inace trenutno ucim IELTS (predpostavljate, da sam na samom pocetku apliciranja).
Gde, Kako, Kome, Sta......treba poslati (sto se apliciranja tice)? - jer nisam dosao do tog stepenika, pa eto molim da mi "zakacite" taj sajt da napravim malu precicu.
Da li mogu da apliciram i pre polaganja IELTS-a (mada znam da ce mnogi reci da nije uputno, zbog precenjivanja znanja)?
Da li treba pozuriti sa apliciranjem - zbog onih 20 000 hiljada god. (odnosno 1000 po struci). I da li imate neko misljenje sta ce biti sa onima koji nisu medju prvih 20 000?
Hvala
Cao
Sve treba poslati u Sidnej u Kanadi,nasa aplikacija je danas stigla.
Original rezultat IELTS-a mora da se posalje sa aplikacijom,tako je od juna ove godine,ako ne prilozis vratice aplikaciju.
Mislim da treba pozuriti sa apliciranjem,koliko znam vratice aplikaciju ako premase 1000 po struci.

Imigracija u Kanadu preko Quebeca. To je kao brzi nacin da se stigne do Kanade. U Quebecu se prica francuski,samo u Quebecu
bilo sta da se kupi placaju se dve takse provinciska i fedaralna,a u anglofonom delu Kanade samo fedaralna,a glavo je sto
su plate vece u Ontariu,B.Kolumbiji...nego u Quebecu. Quebec je trusno podrucije sto se tice politike. 1970. separatisti u
Quebecu su pokusali teroristickim akcijama (ubistva i kidnapovanja) da urade nesto,intervenisala je kanadska vojska.
Montreal je danas sto se kriminala tice broj 1 grad u Kanadi.
Informacije koje se serviraju ovde o imigraciji o Quebecu su jako sladunjave. Jednostavno treba reci istinu ljudima.
Ja smatram da su Toronto i Vancuver glavna mesta za imigraciju- engleski jezik i vece plate,a ko hoce da uci
francuski i ide u Quebec srecno.

Hvala
Cao

Vidim da si dobio odgovor na tvoje pitanje,nekazem da nije tacno,ja cu ti napisati svoje misljenje a ti odluci kako ces da radis.
Prvo uplatis i saljes za Bec uplatnicu i popunjen formular pa ti oni za 15-tak dana to vrate sa zalepljenim nekim brojem i ostampanim racunom onda to sa aplikacijom saljes u Kanadu.
Mi smo to odradiliskoro sa Becom i sad treba da saljemo sve u Kanadu.
Evo ti sajt na kom to pise tako.
http://www.canadainternational.gc.ca....aspx?lang=eng
Kad polazes IELTS il si vec polozio?
Nadam se da sam pomogla i da nije problem sto smo na "ti"

Back