Evo, ja do sada nisam pisao, a poceo sam da citam forum u poslednjih 10 dana. Tako sam skracivao duge sate u iscekivanju RPRF-a koji je danas konacno stigao.
Ja sam FSW 2014 aplikant, APP rec 9.maj 2014 PER 22. Avgust MR 23.Oktobar i RPRF 17.novembar. Voleo bih da pomognem, ako moje iskustvo nesto znaci.
U vezi kartica, najjednostavnije je kreditnom karticom. Takodje, možete da platite i Visa classic debitnom karticom, tj bilo kojom karticom koja je vezana za devizni racun na kome ima dovoljno para. Ono sto je mislim mozda problem sa kreditnom karticom je sta se desava ako iz nekog razloga aplikacija nije prosla i treba da vam se vrate pare na racun. Koliko znam, a mozete da proverite u banci, povracaj para na kreditnu karticu mozda moze da bude malo problematican jer kreditna kartica nije vezana za klasican bankovni racun. To je najbolje da proverite u banci. Ja cu vam reci da sam ja taj problem apstrahovao i oprostio se sa tih 1100 CAD. To sam uradio zato sto sam 2013 takodje aplicirao ali sam tada koristio tudju visa karticu ( Visa Classic vezanu za devizni racun) posto je moja kreditna u tom trenutku bila pred istekom, a kartica mora da vazi bar 6 meseci ili fgodinu dana od trenutka placanja.. Jako je Bitno da 100 puta proverite sve podatke sa kartice pre nego sto posaljete aplikaciju. Ja sam eto popunjavao formular u 1 sat izjutra i covek mi je dikitrao podatke sa kartice. Epilog je da sam pogresno upisao exp date. Posto kartica nije bila moja i nisam imao razlog da sumnjam u podatke koje sam upisao, to je bio jedini podatak na aplikaciji koji nisam proverio pred slanje jos jednom.
Krajnji epilog je da sam bio odobijen, odnosno aplikacija mi je vracena. Ja sam naravno istog dana vratio aplikaciju CICu ali do dana kada je stigla u Novu Scotiu, cap za moje zanimanje je bio popunjen ( primali su samo 300 ljudi iz celog sveta) i tako se to zavrsilo. Naravno, pokusao sam da ih kontaktiram cim je moj prijatelj dobio informaciju iz banke da neko pokusava da skine iznos sa kartice iz kanade ali unosi pogresne podatke ( sto je valjda bezbednosna procedura u bankama), ali CIC je apsultono nemoguce kontaktirati u toj fazi obrade. Probao sam iz Kanade, iz Beograda, telefonom, mailom, poslao sam najskuplji telegram u istoriji naseg PTTa, ali oni nisu reagovali.
E sad, korisna informacija je da CIC ne pokusava jednom da naplati karticu, nego to radi vise puta i tokom vise dana, sto je korektno. Ne bih rekao da je bas moguce da se sve u tom trenutku zablokira na vise dana i da oni nikako ne mogu da naplate vasu karticu, ali to je uvek mogucnost. kao sto je moguce i da
vam izhakuju podatke pri bilo kojoj internet novcanoj transakciji. Ako se toga toliko plasite, onda probajte da platite preko Visa offica u Becu. Ako na CIC sajtu postoje instrukcije o tome, onda to moze da se uradi.Ja se time nisam bavio, jer nisam verovao u mogucnost da mi se to desi. Znaci najjednostavnije je da otvorite devizni racun u banci i trazite visa classic karticu. Stavite dovoljno para da po najgorem kursu i plus troskovi imate 1100 CAD za naplatu i proverite 100 puta sve podatke kada ih jednom uneste u formular za placanje. Ili, potrazite na CIC sajtu instrukcije za placanje Visa officu u Becu.