Kako do Kanadske iseljeničke vize?

@Laura:

Kako samo 157? Ako se ovako nastavi onda znaci da do sledeceg maja nece popuniti kepove? o.O

PS. Kada mislite da ce biti najkasnije da se posalje prijava? Jer devojka je izlazila na IELTS pre neki dan po onome sto smo zakljucili je da ce joj trebati bar jos jedno 3 meseca vezbanja da bi dosegla sve sestice iz w,r,l,c.

Sve zavisi za koji se NOC odlucite da aplicirate. Preko ove liste mozes videti trend popunjavanja i gde je otprilike situacija najgusca. Verujem da ce CIO barem jednom mesecno stavljati update ove stranice sa brojem aplikacija, pa vi kad spremite engleski i sve ostalo sta treba, samo pogledajte kakva je situacija sa popunjenim mestima. Zato sto ima mnogo ljudi koji sa svojim zanimanjem mogu da upadnu i na dva, tri NOC-a, mozda ste vi jedni od tih i to je prednost u ovoj situaciji. Jedna stvar, jako bitna, mislim da je ovo broj ljudi koji su dobili PER, znaci aplikacije koje su stigle do nekog petog ili sestog maja, znaci broj dobrih aplikacija je verovatno i veci, samo sto prosto nisu jos stigli sve da pogledaju i obrade. Verovatno ce sledeci update stranice dati malo siru sliku...

A do kada su se ranijih godina popunjavali kepovi? Pretpostavljam da ce ove godine to mozda malo duze trajati jer cini mi se da se ove godine vide trazi nego ranijih godina. A sa druge strane je otezavajuca okolnost to sto se mi prijavljujemo u oblasti finansija a to se koliko vidim obicno prvo ispuni.

A do kada su se ranijih godina popunjavali kepovi? Pretpostavljam da ce ove godine to mozda malo duze trajati jer cini mi se da se ove godine vide trazi nego ranijih godina. A sa druge strane je otezavajuca okolnost to sto se mi prijavljujemo u oblasti finansija a to se koliko vidim obicno prvo ispuni.

Pa imas vise NOC kodova za finansije, ove godine je to dobra stvar, pogledajte situaciju za svaki od tih kodova pre nego sto uzmete reference letter iz firme pa se uklopite u onaj gde je najmanja guzva, ako je moguce. Ako iskopam odnekud link sa kvotama od prethodnih godina stavicu ga ovde, mada je ove godine stvarno mnogo laksa situacija sa 1000 mesta po kodu, pa to nije bilo preko pet godina unazad sigurno...Bez panike, spremite engleski sto bolje i mislim da ce ostati neko mesto u vozu sigurno :)

Da li je neko placao processing fees vec? Na http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/fees-frais.aspx?lang=eng#fees stoji da treba da se (iz Srbije ko aplicira) uplati na navedeni racun u Kom.banci. I ima neki Fee Payment Form koji treba da se popuni, pored onog "Fee Payment Form –Application for Permanent Residence [IMM 5620]", koji ide u okviru aplikacije. Jedino nisam shvatio gde se salje dokaz o uplati? Negde u Bec, ili se to prikaci uz aplikaciju sa tim drugim Fee Payment Formom sa http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/C50_fees-C50_frais.aspx?lang=eng ?
Molim vas, ako neko ima tacnu informaciju, posto mi nije bas najjasnije sa sajta.

Pozdrav svima na forumu!

Stvarno najdetaljnija tema na internetu u vezi ove tematike.

Procitao sam sve sta je potrebno za iseljenicku vizu medjutim imam par pitanja.

Imam 24. godine, upravo sam zavrsio master studije na Masinskom fakultetu u Beogradu i odmah sam se zaposlio u jednu poznatu svetsku kompaniju u Srbiji. Velika mi je zelja da zivim u Kanadi pa me interesuje sledece. Da li imam pravo da udjem sad u proces obzirom da nemam iskustva, a posto vidim da proces traje godinu do dve, za to vreme bih imao toliko radnog iskustva? Mozda ce neko reci da ni u tom slucaju ne bih imao dovoljno radnog iskustva ali bih ja ipak pokusao.

Jos jedan pozdrav svima na forumu i hvala u napred na odgovorima! :)

Da li je neko placao processing fees vec? Na http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/fees-frais.aspx?lang=eng#fees stoji da treba da se (iz Srbije ko aplicira) uplati na navedeni racun u Kom.banci. I ima neki Fee Payment Form koji treba da se popuni, pored onog "Fee Payment Form –Application for Permanent Residence [IMM 5620]", koji ide u okviru aplikacije. Jedino nisam shvatio gde se salje dokaz o uplati? Negde u Bec, ili se to prikaci uz aplikaciju sa tim drugim Fee Payment Formom sa http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/visas/C50_fees-C50_frais.aspx?lang=eng ?
Molim vas, ako neko ima tacnu informaciju, posto mi nije bas najjasnije sa sajta.

Jeste konfuzno, meni je saborac blok45 svojevremeno pomogao oko toga, pa evo sad ja da pomognem! Ja sam uplatila u komercijalnoj i onda kopije uplatnica i taj obrazac IMM popunjen poslala u Bec i tek kada sam od njih dobila tu potvrdu, uz koju su poslali i nesto nalik fiskalnom računu, sve to uz aplikaciju sam poslala u Sydney!

Jeste konfuzno, meni je saborac blok45 svojevremeno pomogao oko toga, pa evo sad ja da pomognem! Ja sam uplatila u komercijalnoj i onda kopije uplatnica i taj obrazac IMM popunjen poslala u Bec i tek kada sam od njih dobila tu potvrdu, uz koju su poslali i nesto nalik fiskalnom računu, sve to uz aplikaciju sam poslala u Sydney!

Neka me neko ispravi, ali mislim da je to jedna opcija. Druga opcija je da uneseš podatke sa tvoje kreditne kartice i da oni sami skinu iznos ukoliko počnu da obrađuju aplikaciju.
Kako su ostali slali?

Pozdrav svima na forumu!

Stvarno najdetaljnija tema na internetu u vezi ove tematike.

Procitao sam sve sta je potrebno za iseljenicku vizu medjutim imam par pitanja.

Imam 24. godine, upravo sam zavrsio master studije na Masinskom fakultetu u Beogradu i odmah sam se zaposlio u jednu poznatu svetsku kompaniju u Srbiji. Velika mi je zelja da zivim u Kanadi pa me interesuje sledece. Da li imam pravo da udjem sad u proces obzirom da nemam iskustva, a posto vidim da proces traje godinu do dve, za to vreme bih imao toliko radnog iskustva? Mozda ce neko reci da ni u tom slucaju ne bih imao dovoljno radnog iskustva ali bih ja ipak pokusao.

Jos jedan pozdrav svima na forumu i hvala u napred na odgovorima! :)

Evo ja cu ti reci ono sto znam pa ti istrazuj i dalje :)
Ne znam jesi to do sada gledao ovogodisnji FSW '14 program na zvanicnom sajtu? Da bi aplicirao za to, potrebno ti je minimum godinu dana iskustva u struci.
Ali to nije jedini put do Kanade, imas i provincijske programe pa istrazi svaku provinciju i vidi sta za koju treba. Naprimer Kvebek ima zahtev oko visokog znanja francuskog, a mislim da radno iskustvo nije presudno. Naravno, vidi i za ostale provincije, uvek se nadje neki program, vidi sta nudi Nova Scotia naprimer, mislim da sam nesto i za njih skoro cula. Sve pogledaj i nesto ces sigurno da nadjes!
Ono sto mislim je da je tvoja struka dobra za Kanadu i da ces sigurno moci nesto da nadjes ako se potrudis :) Ima opcija i preko radne vize, ali sa tim nemam iskustva i mislim da je dosta otezano to sada, ali valjda se moze i to nekako. Nadam se da sam bar malo pomogla, a ti vidi sta je za tebe najbolje! Srecno ;)

Evo ja cu ti reci ono sto znam pa ti istrazuj i dalje :)
Ne znam jesi to do sada gledao ovogodisnji FSW '14 program na zvanicnom sajtu? Da bi aplicirao za to, potrebno ti je minimum godinu dana iskustva u struci.
Ali to nije jedini put do Kanade, imas i provincijske programe pa istrazi svaku provinciju i vidi sta za koju treba. Naprimer Kvebek ima zahtev oko visokog znanja francuskog, a mislim da radno iskustvo nije presudno. Naravno, vidi i za ostale provincije, uvek se nadje neki program, vidi sta nudi Nova Scotia naprimer, mislim da sam nesto i za njih skoro cula. Sve pogledaj i nesto ces sigurno da nadjes!
Ono sto mislim je da je tvoja struka dobra za Kanadu i da ces sigurno moci nesto da nadjes ako se potrudis :) Ima opcija i preko radne vize, ali sa tim nemam iskustva i mislim da je dosta otezano to sada, ali valjda se moze i to nekako. Nadam se da sam bar malo pomogla, a ti vidi sta je za tebe najbolje! Srecno ;)

Pre svega hvala puno Laura86 na odgovoru! :)

Pogledao sam FSW'14 i tu je potrebno radno iskustvo od minimum jedne godine, a da bi se podnela aplikacija potrebno je priloziti dokaz o radnom iskustvu sto ja nemam.
Ono sto sam ja do sada video, procitao, sto ovde na forumu, sto na nekim drugim je da ne postoji sansa bez radnog iskustva od min jedne godine da se ode u Kanadu (ne znam da li je neko to uspeo...?) jedino ako ne postoji neki program za koji ja ne znam, a to je moguce.

I da li neko moze da napravi grubu paralelu koliko je god to moguce... Kolika srpska plata u eur odgovara recimo mesecnoj plati od 4500 kanadskih dolara ako recimo osoba ima iznajmljen stan, jedan auto... Dakle, napraviti ne samo grubu konverziju valuta posto nisu isti troskovi zivota vec uporediti koliko se tamo moze kupiti za tu sumu novca u odnosu na Srbiju, ako bi se osoba nalazila u istoj situaciji i ovde kao i tamo (dakle, iznajmljen stan, auto...). Pitanje je malo slozeno, ali se nadam da sam ispao jasan :)

Pozdrav svima :)

Samo mi, molim te, jos potvrdi adresu na koju si slala:
Laurenzerberg 2, (3rd floor)
A-1010 Vienna, Austria

Moram da pitam detaljno (posto nisu naveli tacnu adresu na sajtu), nisu male pare u pitanju pa ne bih da se sapletem negde. Zar se ne salje samo onaj prost formular sa tvojim imenom, podacima i accompanying family members? A IMM obrazac saljes u Kanadu sa tim receiptom iz Beca?
Hvala ti na odgovoru!

@canadaboy
Pa tamo su cene mozda za nijansu vece osim za stanovanje sto je visesutruko vece. Pretostavljam da tamo sa 3500$ mogu dvoje da zive, da iznajmljuju stan, imaju za gorivo i klopu, dok kod nas u BG npr po mom misljenju treba minim oko 1000 eura za dvoje. Samo sto kod nas uglavnom dvoje treba da rade da bi zaradili tih 1000 dok tamo verujem da jedna moze da zaradi svotu od 3500. :)

@canadaboy
Pa tamo su cene mozda za nijansu vece osim za stanovanje sto je visesutruko vece. Pretostavljam da tamo sa 3500$ mogu dvoje da zive, da iznajmljuju stan, imaju za gorivo i klopu, dok kod nas u BG npr po mom misljenju treba minim oko 1000 eura za dvoje. Samo sto kod nas uglavnom dvoje treba da rade da bi zaradili tih 1000 dok tamo verujem da jedna moze da zaradi svotu od 3500. :)

Ok, ako dobro razumem da je 4500 CAD vise nego dovoljno za savim lagodan zivot u Kanadi. :)

Ljudi, imam jos jedno pitanje.

Naime, procitao sam u tekstu http://maytree.com/blog/2013/12/wage-gap-between-immigrants-and-native-born-persists-after-20-years-in-canada/ da imigranti u Kanadi zaradjuju oko 85% plate koju primaju rodjeni Kanadjani. Interesuje me da li i vi imate iskustva i da li ovo pogadja sve obrazovne profile?

Ovo je tema gde pišu ljudi koji su još uvek u Srbiji i niko ti ne može dati informacije iiz prve ruke. To će biti moguće tek kada tamo dođemo, ako dođemo, i to posle bar godinu dana boravka. Koliko sam se raspitala plata od 4500 CAD mesečno, odn 25 dolara na sat, je negde oko kanadskog proseka i novi emigranti mogu samo da maštaju o tome prvih godinu dve dok se ne licenciraju za svoju struku tamo, a možda ni kasnije. Naravno, to je bruto iznos od kojeg se odbija porez. Imaš temu život u Kanadi pa iščitaj iskustva ljudi koji su otišli. Neki su prezadovoljni, neki su se pokajali što su otišli, neki se vratili, sve zavisi kako se kome karte otvore i kakva očekivanja ima.
Da ne gušimo ovu temu.

Pitanje za Lauru i maple_leaf, pošto ste vi nedavno slali prijave: jeste li i vi plaćali trošak obrade u Komercijalnoj banci ili ste ostavili podatke kreditne kartice na formularu? Ostala sam malo zbunjena posle ovog pitanja pošto oko toga, do sada, nisam imala dileme. I, koliko uopšte traje cela ta procedura uplate, slanja uu Beč, čekanja odgovora?

Pitanje za Lauru i maple_leaf, pošto ste vi nedavno slali prijave: jeste li i vi plaćali trošak obrade u Komercijalnoj banci ili ste ostavili podatke kreditne kartice na formularu? Ostala sam malo zbunjena posle ovog pitanja pošto oko toga, do sada, nisam imala dileme. I, koliko uopšte traje cela ta procedura uplate, slanja uu Beč, čekanja odgovora?

Ne, ne, sto se tice Komercijalne banke u Kneza Milosa, ako sam dobro razumela radi se o placanju takse za izradu permanent residence kartice, to je ona druga veca taksa koja treba da se plati Becu u kasnijoj fazi. Dotle ja jos nisam stigla, a ovu prvu taksu od 1100 CAD za dve odrasle osobe ( aplikacija za Sidney koja se na pocetku salje ), to sam platila cekom ( moze da se sredi ako imate bliske ljude u Kanadi ), a drugi nacin placanja je kreditnom karticom, ja sam konkretno htela na svaki nacin da izbegnem taj vid placanja jer su bila neka losa iskustva ljudi sa karticama... Ne mora da znaci da ce da se desi, ali ovo mi je bilo sigurnije.

Placala sam kreditnom karticom, popunis formular i stigne poruka kad skinu novac. Ne znam kakva je procedura placanja preko Komercijalne banke, ne mogu tu da pomognem na zalost

Ovako, molim vas da mi da neko misljenje ukoliko je strucan oko ovih stvari.
Moj slucaj je sledeci. Imam zanimanje koje je trazeno u Kanadi, 4 godine radnog iskustva, i polozen IELTS 8.
Problem je sto sam zaposlen bio u vreme dok sam bio student, a kako to u Srbiji ide, nikada nisam bio prijavljen, i vodio sam se kao volonter za inspekciju. Da li bez zvanicnog radnog iskustva imam ikakve sanse za odlazak u Kanadu, s obzirom da ne mogu da dokazem da imam radno iskustvo? Hvala puno unapred.

Ovako, molim vas da mi da neko misljenje ukoliko je strucan oko ovih stvari.
Moj slucaj je sledeci. Imam zanimanje koje je trazeno u Kanadi, 4 godine radnog iskustva, i polozen IELTS 8.
Problem je sto sam zaposlen bio u vreme dok sam bio student, a kako to u Srbiji ide, nikada nisam bio prijavljen, i vodio sam se kao volonter za inspekciju. Da li bez zvanicnog radnog iskustva imam ikakve sanse za odlazak u Kanadu, s obzirom da ne mogu da dokazem da imam radno iskustvo? Hvala puno unapred.

Radno iskustvo dokazuješ preporukom koju daje poslodavac sa specifikacijom poslova koje si obavljao, minimum je jedna godina. Pri tome, treba razlikovati zanimanje i ono za šta si se školovao. Npr. završio mašinstvo a radio kao medicinska sestra - spadaš u grupu medicinska sestra a na najviši stepen stručne spreme dobijaš bodove koji pripadaju.
Program se i zove SKILLED WORKER, i suština tražnje za navedenim zanimanjima je da imaš prakse u tome. Druga stvar je što nećeš moći to da radiš do se ne nostrifikuješ, ali o tom potom...

Back