Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Evo, ja ći ti odgovoriti koliko znam. Ti, tj, devojka treba da pošalje diplomu. Ja sam je prevela kod tumača, fotokopirala diplomu i prevod i to spakovala (i venčani list, ali to još uvek nemate). Fakultet mi je izdao ispis svakog ispita koji sam položila, sa fondom časova i ocenama. To sam, takođe, prevela i fotokopirala. Nisu mi izdali taj Diploma supplement, verovatno ima veze sa tim što sam studirala dok nisu uveli Bolonju. Takođe su mi overili i obrazac koji se nalazi na WES-ovom sajtu, a ja sam naknadno dopunula gornji deo koji se odnosi na studenta. Pošto živim (i radim) u Novom Sadu a fakultet je u Subotici, žene sa studentske službe su mi sve pripremile, uključujući i kovertu koja je bila pečatirana gde treba ali je nisu zalepile (bile su vrlo precizne pošto se ništa nije primetilo kada sam kovertu zatvarala) kako ne bih morala da dolazim više puta zbog iste stvari. Prethodno sam uplatila 2.600 din za tu uslugu. Rekle su mi da imaju dosta iskustva sa tim i da, do sada, nije bilo problema. Obe koverte sam poslala u utorak oko 12.00, s' tim da sam tražila da se kod druge koverte nigde ne spominje moje ime. I žena u FedEx-u je, definitivno, imala iskustva sa ovom vrstom pošte. Već sam ranije napisala da je ukupna cena slanja bila 7.200 din. Pošiljke su im stigle u petak u 11.30 po njihovom vremenu ali mi još uvek stoji status da čekaju dokumenta. Valjda je i njima tamo navala trenutno. Pre slanja dokumenata sam izvršila uplatu, registruj se i videćeš da je to jedan od koraka. Sa brzom poštom i porezom sve košta $300. Platila sam putem kreditne kartice. Imala sam problema sa plaćanjem pošto prvom prilikom nisam dobila nikakvo obaveštenje da je uplata prošla, a bilo me je strah da klikam više puta. Poslala sam im mail sa pitanjem da li se vidi ali mi nikad nisu odgovorili. Drugi put sam pokušala par dana od kuće (prvi put sam slala sa posla pa je možda bilo problema zbog raznih lokada koje imamo) i prošlo je. Uplatu skinu istog momenta, bez obzira što nisi ni poslao papire. Malo sam se tu isprepadala pošto sam mislila da neće proći kreditna kartica moje banke ili samo moja kartica koja ističe u Junu. Osim toga, žena u banci mi je strogo preporučila da ne vršim plaćanja te vrste pošto su imali jako puno slučajeva krađe identiteta, ali nisam imala izbora.
Što se tiče promene prezimena, hmmm, ako se venčavate sredinom Jula, izgubićete najmanje mesec dana posle toga za menjanje dokumenata. Ja bih, da sam na vašem mestu, sve slala sa devojačkim a, ako vas uzmu u proceduru slala nove isprave. I ja ću slično morati da radim sa mlađim detetom kome pasoš ističe u Septembru, a nemam nameru da čekam sa prijavom do Oktobra (pod uslovom da sve bude kako treba sa testom). Čak, možda, možete i da se "registrujete" kod matičara ranije da ne gubite te dve nedelje, kada već pravite veliku svadbu (svatovima je dovoljna i crkva, tako smo mi uradili, ali iz drzgih razloga).
I, da se ne ljute stari forumaši, ali ova tema je zaista ogromna. Ja sam je prošle godine pročitala od početka, da bih shvatila da su ta prethodna iskustva teško primenljiva pošto Kanađani svake godine menjaju propise, a tema je započeta pre 5,6 ili 7 godina....

Emiiuki, ti si legenda. Ovakav odgovor nisam ocekivao ali sam ga prizeljkivao. Iako sam skoro u potpunosti bio razumeo proceduru, sa tvojim postom je doslo i nekih novih informacija koje ce mi olaksati bar neke moje nedoumice. Sa druge strane se jesam registrovao na sajt i dosao do dela sa placanjem. To cu uraditi (platiti) cim zavrsim papire kod sudskog tumaca. Obzirom da ustajem u 15 do 4 zbog posla, moram pravac u krevet pa cu pisati i ostale impresije drugi put.

A inace sam mnogo tanak sa vremenom jer radim kao stjuart pa u sledecih 5 dana samo sam jedan dan kuci (u Beogradu). Da ne mislite da sam lenj da pogledam nesto ali zaista mi mnogo znaci da i ovo malo vremena sto imam, da se posavetujem sa vama.

Hvala jos jednom. Srce si.

Kao prvo hvala puno na cestitkama, cekao sam ovaj dan dugo i zivio za njega da mogu na forumu objaviti da je kraj ovoj muci i agoniji koja je dugo trajala,dokumenti su isti bez obzira sto imam hr. Putovnicu pravila vrijede za sve isto,vec sam odgovorio za timeline orange juice,cekali smo 3god. na sve ovo, imali job offer,sve se nekako oduzilo,strajk i ostala sr ... , i tak idemo u Edmonton - Alberta.....konacno to je tooooo... pozzz svima i puno srece u aplikacijama...sretno

Kao prvo hvala puno na cestitkama, cekao sam ovaj dan dugo i zivio za njega da mogu na forumu objaviti da je kraj ovoj muci i agoniji koja je dugo trajala,dokumenti su isti bez obzira sto imam hr. Putovnicu pravila vrijede za sve isto,vec sam odgovorio za timeline orange juice,cekali smo 3god. na sve ovo, imali job offer,sve se nekako oduzilo,strajk i ostala sr ... , i tak idemo u Edmonton - Alberta.....konacno to je tooooo... pozzz svima i puno srece u aplikacijama...sretno
"Ajde bez prepucavanja, da Vas malo razveselim,stigao zahtjev za viziranje putovnica....... " ???

Znaš li, možda, odakle su vukli podatke za ovu listu, tj. koliko je reprezentativna?

Izmedju ostalog pratim i ovaj forum http://www.canadavisa.com/canada-im...timeline-lets-network-here-t199004.16125.html, ovde se skuplja otprilike 20-25% aplikanata iz citavog sveta. Najvecim delom se radi o ljudima iz Indije, Pakistana, Bangladesa, Nepala, Malezije, Filipina, a nadje se i poneki redak Evropljanin. Sve u svemu, kad saberes broj ljudi koji zivi na tom tlu, skapiras da je to zaista ogroman broj i da ova tabela koju oni prave moze da bude statisticki jako dobar pokazatelj kako se krecu aplikacije i brzina popunjavanja mesta. Naravno da ne mora da znaci da su sve te aplikacije dobro popunjene i da ce biti prihvacene, ali kao sto rekoh, statisticki mozes dobiti uvid u stanje stvari. Naprimer, nakon pracenja ovoga sasvim sam sigurna da je najveca navala na struke iz oblasti informatike i finansija, sve ostalo ide sporije. Mozes videti koje sve kolone postoje u tabeli, znaci jako se ozbiljno radi na skupljanju podataka i nekom sigurno moze da znaci kad vidi neciji timeline, a postoji i jedna tabela sa nekim korisnim linkovima.

Izmedju ostalog pratim i ovaj forum http://www.canadavisa.com/canada-im...timeline-lets-network-here-t199004.16125.html, ovde se skuplja otprilike 20-25% aplikanata iz citavog sveta. Najvecim delom se radi o ljudima iz Indije, Pakistana, Bangladesa, Nepala, Malezije, Filipina, a nadje se i poneki redak Evropljanin. Sve u svemu, kad saberes broj ljudi koji zivi na tom tlu, skapiras da je to zaista ogroman broj i da ova tabela koju oni prave moze da bude statisticki jako dobar pokazatelj kako se krecu aplikacije i brzina popunjavanja mesta. Naravno da ne mora da znaci da su sve te aplikacije dobro popunjene i da ce biti prihvacene, ali kao sto rekoh, statisticki mozes dobiti uvid u stanje stvari. Naprimer, nakon pracenja ovoga sasvim sam sigurna da je najveca navala na struke iz oblasti informatike i finansija, sve ostalo ide sporije. Mozes videti koje sve kolone postoje u tabeli, znaci jako se ozbiljno radi na skupljanju podataka i nekom sigurno moze da znaci kad vidi neciji timeline, a postoji i jedna tabela sa nekim korisnim linkovima.

Znam za taj forum, dugo sam ga pratila. Sada svratim samo ponekad. Jako je nepregledan, a i taj način komunikacije mi je prilično naporan i iritantan. 50% temsa počinje sa help, urgent, niko ne čita ništa od ranije; mislim da bi Orange juice dobio nervni slom tamo :). Znači, to je neka njihova interna evidencija.
Kada si već tu, da te pitam da li si slala ugovore sa poslodavcima i isečke od plate. Od starog poslodavca nemam ugovore, a sa novim imam jedno 5-6, u principu je sve isto samo se naziv radnog mesta menjao (jedan naziv mi čak ispada iz planiranog NOC-a pošto sam se tu vodila kao šef i to bi stvorilo konfuziju, a zaduženja su mi bila ista kao i pre i posle toga) kako su se menjali interni akti firme.
U kojoj valuti su ti POF? Šta kažeš na ovaj skok CAD? Ako ovako nastavi, opasno ću se približiti tačnom iznosu koji nam traže. Ja sam planirala da mi banke daju potvrde o iznosima sredstava (uglavnom su EUR u pitanju) i da, u tekstu, dodaju koliko to iznosu u CAD po srednjem kursu za taj dan. Da li imigraciono prihvata iznose koje banka navede ili sami preračunavaju. Pre mesec dana je CAD iznosio 75 RSD, a pre nešto više od godinu je bio 85. Ako prijava bide čekala par meseci može svašta da se izdešava....

Emiiuki, ti si legenda. Ovakav odgovor nisam ocekivao ali sam ga prizeljkivao. Iako sam skoro u potpunosti bio razumeo proceduru, sa tvojim postom je doslo i nekih novih informacija koje ce mi olaksati bar neke moje nedoumice. Sa druge strane se jesam registrovao na sajt i dosao do dela sa placanjem. To cu uraditi (platiti) cim zavrsim papire kod sudskog tumaca. Obzirom da ustajem u 15 do 4 zbog posla, moram pravac u krevet pa cu pisati i ostale impresije drugi put.

A inace sam mnogo tanak sa vremenom jer radim kao stjuart pa u sledecih 5 dana samo sam jedan dan kuci (u Beogradu). Da ne mislite da sam lenj da pogledam nesto ali zaista mi mnogo znaci da i ovo malo vremena sto imam, da se posavetujem sa vama.

Hvala jos jednom. Srce si.

Danas mi se, konačno, pojavio status da su mi dokumenta u procesu pregledanja. Istovremeno sam dobila i mail od WES-a da je, zbog velikog priliva zahteva, vreme obrade produženo na 20 dana (mislim da je ranije bilo 7 ili 10) + dok stigne poštom, eto ga kraj Juna. Još i ako se nešto zakomplikuje pa budu tražili dodatne informacije sa fakulteta...
Nadam se da ste prikupili papire za slanje.

Znam za taj forum, dugo sam ga pratila. Sada svratim samo ponekad. Jako je nepregledan, a i taj način komunikacije mi je prilično naporan i iritantan. 50% temsa počinje sa help, urgent, niko ne čita ništa od ranije; mislim da bi Orange juice dobio nervni slom tamo :). Znači, to je neka njihova interna evidencija.
Kada si već tu, da te pitam da li si slala ugovore sa poslodavcima i isečke od plate. Od starog poslodavca nemam ugovore, a sa novim imam jedno 5-6, u principu je sve isto samo se naziv radnog mesta menjao (jedan naziv mi čak ispada iz planiranog NOC-a pošto sam se tu vodila kao šef i to bi stvorilo konfuziju, a zaduženja su mi bila ista kao i pre i posle toga) kako su se menjali interni akti firme.
U kojoj valuti su ti POF? Šta kažeš na ovaj skok CAD? Ako ovako nastavi, opasno ću se približiti tačnom iznosu koji nam traže. Ja sam planirala da mi banke daju potvrde o iznosima sredstava (uglavnom su EUR u pitanju) i da, u tekstu, dodaju koliko to iznosu u CAD po srednjem kursu za taj dan. Da li imigraciono prihvata iznose koje banka navede ili sami preračunavaju. Pre mesec dana je CAD iznosio 75 RSD, a pre nešto više od godinu je bio 85. Ako prijava bide čekala par meseci može svašta da se izdešava....

A jesu stvarno ludi ti sa foruma tamo :) ali iskreno, ono sto mozes cuti tamo ne mozes vise nigde iz prve ruke, oni sve zivo pisu! Zato ih i pratim :) Poslala sam ugovor o radu i preporuku poslodavca sa opisanim duznostima, u pitanju je jedna firma, nije ih bilo vise zvanicno. A preporuka poslodavca je odstampana na memorandumu firme sa njegovim potpisom ispod, da napomenem.
POF su u evrima, a pored pise i iznos u CAD, sa kursom stvarno moze da bude haos... CIO mora da prihvati bankin dokument koji ces dobiti na engleskom, nema sta drugo.
Verovatno ce u narednim nedeljama preko onog drugog, zvanicnog linka koji sam stavila, krenuti polako update informacija sa kvotama po NOC listi...

Poslednja izmena:
Danas mi se, konačno, pojavio status da su mi dokumenta u procesu pregledanja. Istovremeno sam dobila i mail od WES-a da je, zbog velikog priliva zahteva, vreme obrade produženo na 20 dana (mislim da je ranije bilo 7 ili 10) + dok stigne poštom, eto ga kraj Juna. Još i ako se nešto zakomplikuje pa budu tražili dodatne informacije sa fakulteta...
Nadam se da ste prikupili papire za slanje.

Cek cek, zar se dokumenta ne salju kad se dobije od WES-a pismo nazad i kad se ima i od IELTS-a potvrda o tome da su ti ocene preko 6. Pitam jer cini mi se da mi rece da i ti bese ides u isto vreme kad i devojka i ja da polazes IELTS. Pa reko da vidim da li u tom slanju dokumenata (aplikaciji) trebaju da bude IELTS i WES potvrda o visini strucne spreme. Ili se aplikacija vodi posebno od bodovanja?

Cek cek, zar se dokumenta ne salju kad se dobije od WES-a pismo nazad i kad se ima i od IELTS-a potvrda o tome da su ti ocene preko 6. Pitam jer cini mi se da mi rece da i ti bese ides u isto vreme kad i devojka i ja da polazes IELTS. Pa reko da vidim da li u tom slanju dokumenata (aplikaciji) trebaju da bude IELTS i WES potvrda o visini strucne spreme. Ili se aplikacija vodi posebno od bodovanja?

Izvini, nisam bila precizna u komentaru. Govorila sam o dokumentima koje sam slala u WES. Ja sam još uvek daleko od slanja aplikacije >CIC-u.....

Back