Zdravo svima na forumu. Pratim vec neko vrijeme ovu temu pa rekoh da postavim i ja neko pitanje.
Zadnjih dvije ipo godine bio sam elektricar u jednoj velikoj kontraktorskoj firmi u Avganistanu pri americkoj vojsci. Kako se sada taj rat privodi kraju, vojska se povlaci , tako im treba sve manje logistike pa i elektricara. Layoff sam dobio prije tri mjeseca i sada trazim neki dobro placen posao u elektro struci. Imam oko dvije ipo godine i nesto preko 10 000 radnih sati iskustva kao elektricar po NEC (americkom) standardu, koji je manje-vise isti kao CEC-kanadski. Imam i memorandum od HR departmenta firme koja to potvrdjuje , a mislim da ne bi bio problem kontaktirati HR-a bivse firme da posalje e-mail sa svim tim podacima na bilo koju adresu jer i to stoji na memorandumu. U radnoj knjizici imam i 4 godine i 4 mjeseca upisanog iskustva kao elektrotehnicar kod kuce.
U Avganistanu sam nakon godinu dana imao svoju ekipu od 2 ili 3 pomocnika zavisno od toga sa koliko ljudi smo raspolagali i uglavnom sam radio inspekcije na konstrukcijama za code complience jer sam NEC code znao bolje od formana pa i supervizora. Takodje i servisne pozive, troubleshooting itd. Konstrukcijom sam se bavio tokom prve godine i sada na kraju kada smo imali jedan relativno komplikovan distributivni projekat koji nije smio imati ni jednu jedinu gresku jer bi firma dobila veliku novcanu kaznu za i najmanji safety ili code incomplience. Na dnevnoj bazi sam koristio Office paket, posebno Word, Excel i Sharepoint module. Imao sam pun pristup firminom cloud-u , narucivao i pratio utrosak materijala, pisao izvjestaje itd.
Pokusavao sam da dobijem NEC journeyman licencu, ali nisam imao americki social security number, tako da nisam mogao polagati ispit. Kad bih nasao drzavu koja eksplicitno ne trazi SSN, onda njen test provajder to trazi.
Planiram da pocnem aplicirati za poslove elektricara u Alberti. Iskustva koja imam su neprimjenjiva kod kuce. Kako nemam CEC polozen, da li znate kolika je mogucnost dobiti job offer i pozitivan LMO apliciranjem na otvorene pozicije pa polagati licencu po dolasku u Kanadu? Ako ima neko iz gradjevinske branse da mi da iskren odgovor bio bih mu veoma zahvalan.
Na krstarici sam svojevremeno otvorio temu za rad u Avganistanu a na jednom drugom forumu sam neko vrijeme bio moderator na istoj temi i znam koliko vasi odgovori znace ljudima koji traze informacije iz prve ruke o poslovima u inostranstvu. Nedugo posto je ta tema zazivjela na krstarici, poceo sam da srecem Srbijance u Kandaharu i to me posebno obradovalo , narocito kad sam pitao kako su nasli posao. Cijenim i postujem ovo sto radite.
Hvala.