Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Drustvo pisali smo ambasadi u Becu pre 10-tak dana,odmah smo dobili automatski mail da im se ne obracamo mesec dana.Medjutim juce su nam barem nesto odgovorili u principu nista specijalno ali ajde barem neka nada da znamo da su barem procitali nas mail z:).Evo odgovora :
Dear Ms. Pavlov,
With reference to your enquiry below please be informed that our processing times can be checked at http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm-ec.asp . Processing times are subject to change and are updated quarterly.

Applications are processed in accordance with administrative processing priorities and the date of their receipt at this office.

We will contact you in due course if we need additional documents.

Tačno isto ono što su i nama napisali.
Koji Vam je timeline.?
Kada su dokumenta stigla u Beč, koliko čekate?

u decembru 2012 primljena a 13 febr poceli sa procesom trazili nam tad neki dodatak, koji smo isto bili poslali, i poslali odmah sledeci dan, oni se zahvalili i to je to. Posle 3 mjeseca tj u maju im pisali da vidimo sta se desava odgovorili da imaju nasu aplikaciju i da je u procesu i da ce nam javiti ako nesto treba i sad trazili uvjerenje o nekaznjavanju i doktorski jer je istekao! to je to sad cekamo!!!

Pozdrav svima
Zanima me vase misljenje oko jedne stvari.Naime ponudjen mi je odlazak u Kanadu na skolovanje.Proces je sledeci, idete 8 meseci u srednju skolu kao priprema za koledz i kasnije 1 ili 2 godine na koledzu(najverovatnije 2god.) Posle toga dobijate radnu dozvolu i posle odredjenog vremena sticete pravo da aplicirate za stalni boravak(to je ukratko postupak oko koga sam se dosta raspitala).Ja bih imala novca to da isfinansiram,pa me zanima misljenje ljudi koji imaju iskustva sa odlaskom u Kanadu.Inace ja imam skoro 32 godine i zavrsen fakultet, koji tamo najverovatnije nije proznat (diploma mi se trenutno nalazi na proveri).Puno bi mi znacilo vase misljenje i sugestije.Hvala unapre!

Pozdrav svima,

Počeo sam sa prikupljanjem dokumenata i planiram da šaljem tokom narednih meseci. Postoji samo jedna nejasnoća u mom slučaju:

Pošto sam mašinski inženjer sa višom školom, 3 godine, poslao sam dokumenta u WES za ECA. U njihovom odgovoru stoji da je dužina programa mojih studija 2.5 godine i da je to kanadski ekvivalent, citiram: 'Diploma (two years)'.

E sad, moje pitanje je, da li sam još uvek u igri ili ne, obzirom da na cic.gc sajtu piše da: ''If your report shows that your credential is not equal to a completed Canadian one:

- You will not meet the education requirement under the FSWP
.''

Takođe, savet kome da se obratim u vezi s ovim bi bio dobrodošao.

Hvala unapred.

Pozdrav drustvo, kako uveliko razmisljam da pobegnem negde bilo gde :) dok iscitam ovih sitnih 284 strane ovde da priupitam pa mozda dobijem odgovor na prvo pitanje ovde.

Da li postoji moguscnost da se ode u Kanadu i ako nisi na spisku zanimanja koji oni nude, naime ja sam difovac a supruga ekonomista (radi kao sekretarica) i nema neke velike veze sa ostalom ekonomijom. Znaci da li se moze nesto da tako kazem izmajmunisati sa papirima oko struke?

Hvala u napred.

Sve se moze kad se hoce.

Slazem se, a zaboravio sam i da priupitam sledece. Jel stvarno neophodno to radno iskustvo u struci i sl. jer da imam radnog iskustva ovde verovatno ne bih ni gledao da bezim negde ali posto godinama ne mogu da nadjem posao bezi mi se.
Da li je jos uvek lakse ici preko provincijskog programa ili ne?

Kakva su vasa misljenja, sta je najbolje za nekog ko nema radnog iskustva u struci, a nije ni u listi deficitarnih zanimanja koja oni traze?

Pozdrav

Slazem se, a zaboravio sam i da priupitam sledece. Jel stvarno neophodno to radno iskustvo u struci i sl. jer da imam radnog iskustva ovde verovatno ne bih ni gledao da bezim negde ali posto godinama ne mogu da nadjem posao bezi mi se.
Da li je jos uvek lakse ici preko provincijskog programa ili ne?

Kakva su vasa misljenja, sta je najbolje za nekog ko nema radnog iskustva u struci, a nije ni u listi deficitarnih zanimanja koja oni traze?

Pozdrav
Job offer...

Jel stvarno neophodno to radno iskustvo u struci i sl. jer da imam radnog iskustva ovde verovatno ne bih ni gledao da bezim negde ali posto godinama ne mogu da nadjem posao bezi mi se.

E nasmeja me. :) Pa, većina onih koje ja poznajem a koji su otišli u Kanadu u poslednjih par godina (bar 40-ak njih) su imali radno iskustvo i posao ovde u Srbiji, neki su iz Bosne. Ne mogu da se setim ijednog a da nije imao posao, radno iskustvo, i sl. Upravo zato što nisu džabalebaroši već žele da svojim radom i iskustvom nešto postignu u životu, napustili su Srbiju.

Pa mozda i jeste smesno ali je i istinito i tuzno, ja bih da radim nesto ali mi nekako ne daju da probam,a u struci na zalost nema mesta. A mimo struke sam radio sve i svasta ali nemam nigde dokaze za te poslove, jer je sve bilo honorarno ili preko omladinske i sl,a koliko vidim to se ovde ne priznaje kao radno iskustvo.

Pitao sam to iz najbolje namere a ne kao neki dzabalebaros koji misli da ce otici u Kanadu prekrstiti sve 4 u vis a pare i ostalo dolaziti same od sebe.

Hvala za odgovore

E nasmeja me. :) Pa, većina onih koje ja poznajem a koji su otišli u Kanadu u poslednjih par godina (bar 40-ak njih) su imali radno iskustvo i posao ovde u Srbiji, neki su iz Bosne. Ne mogu da se setim ijednog a da nije imao posao, radno iskustvo, i sl. Upravo zato što nisu džabalebaroši već žele da svojim radom i iskustvom nešto postignu u životu, napustili su Srbiju.

Pa ne bih se slozila bas da su svi ljudi ovde koji nemaju radno iskustvo na papiru "dzabalebarosi". Istina je da ima i puno takvih, ali sa druge strane i puno ljudi koji se bore na razne nacine da prezive ali ovde prosto ne vide buducnost i zele da pobegnu. Ima puno ljudi koji do 35. godine nemaju nista upisano od staza, a daleko od toga da nisu nigde i nista radili . . . Sva sreca pa na kraju svako ko se dovoljno potrudi, moze da nadje svoje mesto pod suncem :)

Pa ne bih se slozila bas da su svi ljudi ovde koji nemaju radno iskustvo na papiru "dzabalebarosi". Istina je da ima i puno takvih, ali sa druge strane i puno ljudi koji se bore na razne nacine da prezive ali ovde prosto ne vide buducnost i zele da pobegnu. Ima puno ljudi koji do 35. godine nemaju nista upisano od staza, a daleko od toga da nisu nigde i nista radili . . . Sva sreca pa na kraju svako ko se dovoljno potrudi, moze da nadje svoje mesto pod suncem :)

Hvala na podrsci, tako nesto sam i ja odgovorio ali jos cekam da mi odobre post.

Zdravo svima na forumu. Pratim vec neko vrijeme ovu temu pa rekoh da postavim i ja neko pitanje.
Zadnjih dvije ipo godine bio sam elektricar u jednoj velikoj kontraktorskoj firmi u Avganistanu pri americkoj vojsci. Kako se sada taj rat privodi kraju, vojska se povlaci , tako im treba sve manje logistike pa i elektricara. Layoff sam dobio prije tri mjeseca i sada trazim neki dobro placen posao u elektro struci. Imam oko dvije ipo godine i nesto preko 10 000 radnih sati iskustva kao elektricar po NEC (americkom) standardu, koji je manje-vise isti kao CEC-kanadski. Imam i memorandum od HR departmenta firme koja to potvrdjuje , a mislim da ne bi bio problem kontaktirati HR-a bivse firme da posalje e-mail sa svim tim podacima na bilo koju adresu jer i to stoji na memorandumu. U radnoj knjizici imam i 4 godine i 4 mjeseca upisanog iskustva kao elektrotehnicar kod kuce.
U Avganistanu sam nakon godinu dana imao svoju ekipu od 2 ili 3 pomocnika zavisno od toga sa koliko ljudi smo raspolagali i uglavnom sam radio inspekcije na konstrukcijama za code complience jer sam NEC code znao bolje od formana pa i supervizora. Takodje i servisne pozive, troubleshooting itd. Konstrukcijom sam se bavio tokom prve godine i sada na kraju kada smo imali jedan relativno komplikovan distributivni projekat koji nije smio imati ni jednu jedinu gresku jer bi firma dobila veliku novcanu kaznu za i najmanji safety ili code incomplience. Na dnevnoj bazi sam koristio Office paket, posebno Word, Excel i Sharepoint module. Imao sam pun pristup firminom cloud-u , narucivao i pratio utrosak materijala, pisao izvjestaje itd.
Pokusavao sam da dobijem NEC journeyman licencu, ali nisam imao americki social security number, tako da nisam mogao polagati ispit. Kad bih nasao drzavu koja eksplicitno ne trazi SSN, onda njen test provajder to trazi.

Planiram da pocnem aplicirati za poslove elektricara u Alberti. Iskustva koja imam su neprimjenjiva kod kuce. Kako nemam CEC polozen, da li znate kolika je mogucnost dobiti job offer i pozitivan LMO apliciranjem na otvorene pozicije pa polagati licencu po dolasku u Kanadu? Ako ima neko iz gradjevinske branse da mi da iskren odgovor bio bih mu veoma zahvalan.

Na krstarici sam svojevremeno otvorio temu za rad u Avganistanu a na jednom drugom forumu sam neko vrijeme bio moderator na istoj temi i znam koliko vasi odgovori znace ljudima koji traze informacije iz prve ruke o poslovima u inostranstvu. Nedugo posto je ta tema zazivjela na krstarici, poceo sam da srecem Srbijance u Kandaharu i to me posebno obradovalo , narocito kad sam pitao kako su nasli posao. Cijenim i postujem ovo sto radite.
Hvala.

Poslednja izmena:
Zdravo svima na forumu. Pratim vec neko vrijeme ovu temu pa rekoh da postavim i ja neko pitanje.
Zadnjih dvije ipo godine bio sam elektricar u jednoj velikoj kontraktorskoj firmi u Avganistanu pri americkoj vojsci. Kako se sada taj rat privodi kraju, vojska se povlaci , tako im treba sve manje logistike pa i elektricara. Layoff sam dobio prije tri mjeseca i sada trazim neki dobro placen posao u elektro struci. Imam oko dvije ipo godine i nesto preko 10 000 radnih sati iskustva kao elektricar po NEC (americkom) standardu, koji je manje-vise isti kao CEC-kanadski. Imam i memorandum od HR departmenta firme koja to potvrdjuje , a mislim da ne bi bio problem kontaktirati HR-a bivse firme da posalje e-mail sa svim tim podacima na bilo koju adresu jer i to stoji na memorandumu. U radnoj knjizici imam i 4 godine i 4 mjeseca upisanog iskustva kao elektrotehnicar kod kuce.
U Avganistanu sam nakon godinu dana imao svoju ekipu od 2 ili 3 pomocnika zavisno od toga sa koliko ljudi smo raspolagali i uglavnom sam radio inspekcije na konstrukcijama za code complience jer sam NEC code znao bolje od formana pa i supervizora. Takodje i servisne pozive, troubleshooting itd. Konstrukcijom sam se bavio tokom prve godine i sada na kraju kada smo imali jedan relativno komplikovan distributivni projekat koji nije smio imati ni jednu jedinu gresku jer bi firma dobila veliku novcanu kaznu za i najmanji safety ili code incomplience. Na dnevnoj bazi sam koristio Office paket, posebno Word, Excel i Sharepoint module. Imao sam pun pristup firminom cloud-u , narucivao i pratio utrosak materijala, pisao izvjestaje itd.
Pokusavao sam da dobijem NEC journeyman licencu, ali nisam imao americki social security number, tako da nisam mogao polagati ispit. Kad bih nasao drzavu koja eksplicitno ne trazi SSN, onda njen test provajder to trazi.

Planiram da pocnem aplicirati za poslove elektricara u Alberti. Iskustva koja imam su neprimjenjiva kod kuce. Kako nemam CEC polozen, da li znate kolika je mogucnost dobiti job offer i pozitivan LMO apliciranjem na otvorene pozicije pa polagati licencu po dolasku u Kanadu? Ako ima neko iz gradjevinske branse da mi da iskren odgovor bio bih mu veoma zahvalan.

Na krstarici sam svojevremeno otvorio temu za rad u Avganistanu a na jednom drugom forumu sam neko vrijeme bio moderator na istoj temi i znam koliko vasi odgovori znace ljudima koji traze informacije iz prve ruke o poslovima u inostranstvu. Nedugo posto je ta tema zazivjela na krstarici, poceo sam da srecem Srbijance u Kandaharu i to me posebno obradovalo , narocito kad sam pitao kako su nasli posao. Cijenim i postujem ovo sto radite.
Hvala.

Job offer skoro iskljucivo ovisi od poslodavca, tj ukoliko ga ti ubedis da si ti odlican za tu poziciju njemu preostaje samo da ti obezbedi LMO. A kako je u pitanju Alberta, mislim da ce poprilicno brzo to da ide. Ne verujem da ove iz HRSDCa interesuje tvoj NEC, to ti moze sluziti samo da ubedis poslodavca da si ti najbolji od ponudjenih ljudi za njega. Kako je Canada potpisnica NAFTAe verujem da se po automatizmu izjedacavaju NEC i CEC.. A mozda najbolja stvar da angazujes posrednika u celoj prici ;) evo jednih od njih, bas iz Alberte i vecina agenata ce komunicirati srpskim jezikom ;) http://www.globalhire.ca/
Sa srecom!

Hvala.

Licno mislim da bez licence nemas bas neke velike sanse da nadjes poslodavca u Kanadi. Elektricari raznih profila jesu trazeni, ali sertifikacija je obavezna za rad. Probaj da nadjes preko net-a neku asocijaciju/udruzenje elektricara u pokrajini u koju zelis da ides, da vidis sta bi ti eventualno priznali od tvog dosadasnjeg iskustva i skole. U suprotnom moras 4 godine u skolu (i praksu) a slozicemo se da pod tim uslovom neces naci poslodavca.

Složila bih se botexag-om samo u onom delu da imaš jako malo šanse da dobiješ ponudu za posao. Svi poslovi za električare koje sam ja gledala imaju kao obavezan uslov njihovu licencu tako da se ne kvalifikuješ ni da imaš njihove papire i da si već tamo. Moj savet je da pogledaš FSTC program koji je napravljen isključivo za emigrante zanatlije. Pogledaj ovaj link pa vidi detalje. Najvažniji uslovi su položen IELTS (ali traže baš osrednje znanje engleskog što tebi ne bi trebalo da predstavlja problem ako si toliko vremena komunicirao sa strancima) i ponudu za posao ili sertifikat o kvalifikacijama. Moje mišljenje o poslu sam već iznela tako da mislim da treba da isdeš na ovu drugu opciju. Red seal certificate se dobija polaganjem njihovih električarskih kodova CEC, a polaganje ti aminuje provincijsko strukovno udruženje. E, tu je caka pošto njaveći broj udruženja ne daje odobrenje nikome ko nema njihov SIN broj (ili kako se već zove u Kanadi). Ja sam kontaktirala sve provincije i jedino su mi iz BC odgovorili da su od nedavno počeli da primaju i pasoše kao ID. Red Seal je interprovincijski sertifikat tako da važi na nacionalnom nivou, bez obzirana to gde si polagao. Da bi mogao da se prijaviš polaganje treba da šalješ aplikaciju sa preporukama, minimalnim brojem sati, itd, sve ćeš naći na sajtu. Čim ga položiš, možeš da apliciraš za iseljenje, tu ne važi bodovni sistem, niti ti traže novčana sredstva na uvid. Jedino što može da bude problem je to što je program otvoren do maja i ne zna se da li će ga ponovo otvarati. Teoretski, imaš vremena ali ako iz ovih stopa kreneš da spremaš papire. Samo drndanje oko polaganja IELTS-a traje skoro dva meseca, a treba srediti i ovo drugo.
Nadam se da sam bar malo pomogla, ako sam bila konfuzna slobodno pitaj.

- - - - - - - - - -

Složila bih se botexag-om samo u onom delu da imaš jako malo šanse da dobiješ ponudu za posao. Svi poslovi za električare koje sam ja gledala imaju kao obavezan uslov njihovu licencu tako da se ne kvalifikuješ ni da imaš njihove papire i da si već tamo. Moj savet je da pogledaš FSTC program koji je napravljen isključivo za emigrante zanatlije. Pogledaj ovaj link pa vidi detalje. Najvažniji uslovi su položen IELTS (ali traže baš osrednje znanje engleskog što tebi ne bi trebalo da predstavlja problem ako si toliko vremena komunicirao sa strancima) i ponudu za posao ili sertifikat o kvalifikacijama. Moje mišljenje o poslu sam već iznela tako da mislim da treba da isdeš na ovu drugu opciju. Red seal certificate se dobija polaganjem njihovih električarskih kodova CEC, a polaganje ti aminuje provincijsko strukovno udruženje. E, tu je caka pošto njaveći broj udruženja ne daje odobrenje nikome ko nema njihov SIN broj (ili kako se već zove u Kanadi). Ja sam kontaktirala sve provincije i jedino su mi iz BC odgovorili da su od nedavno počeli da primaju i pasoše kao ID. Red Seal je interprovincijski sertifikat tako da važi na nacionalnom nivou, bez obzirana to gde si polagao. Da bi mogao da se prijaviš polaganje treba da šalješ aplikaciju sa preporukama, minimalnim brojem sati, itd, sve ćeš naći na sajtu. Čim ga položiš, možeš da apliciraš za iseljenje, tu ne važi bodovni sistem, niti ti traže novčana sredstva na uvid. Jedino što može da bude problem je to što je program otvoren do maja i ne zna se da li će ga ponovo otvarati. Teoretski, imaš vremena ali ako iz ovih stopa kreneš da spremaš papire. Samo drndanje oko polaganja IELTS-a traje skoro dva meseca, a treba srediti i ovo drugo.
Nadam se da sam bar malo pomogla, ako sam bila konfuzna slobodno pitaj.

Zaboravih link: http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/trades.asp

Hvala vam na odgovorima.
Pokusacu ovim putem koji je emiiuki predlozila. Polaganje IELTS-a bih radje izbjegao, ali po ovom programu je to neophodno. Engleski jezik nisam nikada strogo ucio. Naucio sam ga kroz slobodne aktivnosti, ali valjda nece biti problem poloziti.
Vidjecemo hocu li stici sve zavrsiti do 30-og aprila. BC-om cu da zamjenim prvobitno odabranu Albertu, a ako u buducnosti dobijem CEC, sa Red Seal-om nije problem preseliti se. Napravio sam citavu listu bookmarks-a sinoc. Treba sad pohvatati konce.

Nov sam na forumu,imam jedno pitanje u vezi odlaska za Kanadu.
Moj ocuh ima gradjevinsku firmu vec 15 godina u Kanadi,trebam da krenem u proceduru predavanja papira i pocetak procedure dobijanja radne vize,posto cu da radim kod njega u firmi,procedura traje minimum 9 meseci i sto se tice tog dela mi je jasno.Moja supruga je apsolvent na uciteljskom fakultetu,interesujeme da li ce i ona na osnovu mene moci da dobije vizu,tj. da li cemo zajedno dobiti i otici,ili cu prvo ja morati da odem pa tek onda da se predaju papiri za nju i da krene procedura i za nju?

Moj ocuh ima gradjevinsku firmu vec 15 godina u Kanadi,trebam da krenem u proceduru predavanja papira i pocetak procedure dobijanja radne vize,posto cu da radim kod njega u firmi,procedura traje minimum 9 meseci i sto se tice tog dela mi je jasno.Moja supruga je apsolvent na uciteljskom fakultetu,interesujeme da li ce i ona na osnovu mene moci da dobije vizu,tj. da li cemo zajedno dobiti i otici,ili cu prvo ja morati da odem pa tek onda da se predaju papiri za nju i da krene procedura i za nju?

Evo,sve ti ovde pise....http://www.cic.gc.ca/english/work/apply-who.asp
Srecno!!!

Ako dobijes radnu vizu kao Skilled Worker (NOC 0, A, B, grupa zanimanja) moci ce zena odmah sa tobom zajedno da podnese zahtev za radnu vizu.
Razlika je sto ces ti morati da radis iskljucivo za tog poslodavca, a zena ce dobiti Open Work Permit i moci ce da radi gde hoce. Njena viza traje dok i tvoja.
Kada ti ocuh podnosi za lmo, budite sigurni da ste odabrali pravu poziciju (NOC sifru) da bi to mogli da spovedete.
Takodje u ambasadi ces morati da podneses dokaze da si strucan u poslu za koji konkurises, i verovatno ce te ili zvati na razgovor ili pozvati telefonom da vide jel vladas negleskim jezikom za osnovnu komunikaciju

Back