Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Provincial nominees

Ljudi jel neko mozda u ovom programu. Interesuje me zbog rodjaka koji ne mogu da se prijave za federal zbog zanimanja.
Cuo sam ranije da je Manitoba interesantna ali ako imate konkretno iskustvo ili znate nekog ko zna nekog :-) da je uspeo u ovome molim da mi napisete ukratko sta je bitno za proceduru.

Hvala i Pozdrav,
Janko

Koliko ja znam, vecina provincija ima neku listu zanimanja koja su podobna za apliciranje, pri tome ne mislim na zanimanja iz grupe A i B NOC liste, vec na grupu C i D sa NOC liste. Bilo koje zanimanje iz grupe A ili B je dobrodoslo, uz ponudu za posao naravno.

Treba imati ponudu za posao, 6 ili 9 mjeseci iskustva i jos neke stvari.

Ovdje je recimo popis takvih zanimanja iz grupe C i D Kanadske NOC liste u Alberti http://www.albertacanada.com/immigration/immigrating/ainp-eds-semi-skilled-criteria.aspx

Ima i Strategic Recruitment streem, za koji sam negdje na Cohenovom forumu vidio da cak i ne treba odobrenje ponude za posao od HRSDC Canada, vec samo ponuda od poslodavca ili Alberta Apprenticeship and Industry Training i odredene kvalifikacije ili iskustvo. To mi cinilo malo cudno, no nisam to stigao puno istraziti. Evo link i za to: http://www.albertacanada.com/immigration/immigrating/ainp-srs-strategic-recruitment-stream.aspx

U ovom drugom slucaju, ne znam koliko im traje to certificiranje za npr. jednog iskusnog elektricara ili za nesto drugo sa te liste http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/quick_facts/pdf/designated_trades_certification.pdf, a sa nasim iskustvom? Ako nije vise od par mjeseci, a imas tamo smjestaj, to nije lose, jer sa tim certifikatom i pozivnim pismom se moze direktno aplicirati za AINP.

Poslednja izmena:
Pitanjce jedno za sve, popunjavam formulare pa sam zaglavila oko Schedule 3, pitanje 11 - radno iskustvo: da li ja tu sad navodim ukupan broj godina u svojoj profesiji ili da ga razlazem na sve firme u kojima sam radila?
Hvala unapred :)

Razlazes na firme u kojima si radila. Cak i ako je ista firma, a drugo radno mjesto ili sektor, opet ide zasebna kolona.

Poslednja izmena:
Pa evo ovako, sve ukupno:

Odlucili smo se da pokusamo otici za Canadu u oktobru 2010.

Otisli u agenciju, dobili upute i skupljali papire do nove godine.

Papiri primljeni u Intake Office 17. januara 2011.

Inateke Office nas odobrio i prosledio Becu 15. Marta 2011

Bec trazio dodatne papire 18. aprila 2011

Bec nam poslao kartone za lekarski 4. juna 2011

Obavili lekarski 20. juna 2011

Lekarski isporucen u London 27. juna 2011

Mail da je lekarski odobren i da posaljemo pasose stigao 11. avgusta 2011

Eto, prilicno smooth ;):manikir:

Danas smo dobili mail u kome nam kazu da posaljemo pasose u Bec na viziranje!!!!!!!!!! YES!!!!!!!!!!!!!

Juce smo poslali kao i Manojlo Case specific enquiry, danas je stigao odgovor, mozda to stvarno pali, ne znam, ali isti scenario je ispao ;)

BRAVO!!! :klap:
Cestitamo!! Prilicno brzo se sve zavrsilo!!

:vatromet::vatromet::orkestar:

Mi smo u ponedeljak odradili lekarski i sad ide druga runda cekanja :D

Hoce, kako nece, ko zna kako oni to tumbaju ;) Ako nista, slajte mail, izgleda je nama upalilo

Mi danas uplatili taxu i predali pasose, agenciji, salje se sutra i onda cekanje, nadamo se dve nedelje, ne vise i URA! ;)

P.S. Je l zna neko koliko se ceka na pasose, znam ono kao par nedelja, ali kakva su iskustva, nama danas rekose u agenciji da znaju primer ljudi koji su cekali preko mesec i po, naravno to je izuzetak, ali ipak... Tipa, stiglo u Canadsku ambasadu u BG, niko im nije javio, blejali pasosi par nedelja. Kad isteknu dve nedelje ja ih zovem, ionako zivimo 300 m od njih ;)

Hoce, kako nece, ko zna kako oni to tumbaju ;) Ako nista, slajte mail, izgleda je nama upalilo

Mi danas uplatili taxu i predali pasose, agenciji, salje se sutra i onda cekanje, nadamo se dve nedelje, ne vise i URA! ;)

P.S. Je l zna neko koliko se ceka na pasose, znam ono kao par nedelja, ali kakva su iskustva, nama danas rekose u agenciji da znaju primer ljudi koji su cekali preko mesec i po, naravno to je izuzetak, ali ipak... Tipa, stiglo u Canadsku ambasadu u BG, niko im nije javio, blejali pasosi par nedelja. Kad isteknu dve nedelje ja ih zovem, ionako zivimo 300 m od njih ;)

Hej, narode, sta se desava sa avio karata, niko nista ne pise. Predpostavljam da ste vi vec i kupili nesto. Manoyla nema, on je izgleda u velikoj frci priprema, a i njih sam pitala isto. Ja se nisam mnogo udubljivala, ali kad odem na ovu pretragu na ovim klasicnim sajtovima cijene su ogromne, najjeftinija varijanat aje 1500 dolara, ali i to je rijetko, sve cijene su oko 2000 dolara plus takse, s tim sto sam ja gledala period ranijeg bukiranja, kasnijeg, velike raspone i slicno.... Znam za carter let, on je ekstra jeftin 500 dolara sa svim, lete iz Beca i jedna nasa forumasica je otisla sa njima i kaze da je bilo sve ok, cak da je bilo i djece. Let je direktan, sluze i hranu. Tri reda sjedista i naravnos ve je krcato...

Poslednja izmena:
...Tipa, stiglo u Canadsku ambasadu u BG, niko im nije javio, blejali pasosi par nedelja. Kad isteknu dve nedelje ja ih zovem, ionako zivimo 300 m od njih ;)....

da to se desilo nasim rodjacima (oni su otisli pre dve godine) - stigli pasosi u BG i cucali tamo vise od mesec dana, pa su oni zvali da vide sta se desava, a ovi iz ambasade im rekli "pa gde ste vi, ne mozemo da vas nadjemo vec par nedelja" - verovatno su pokusavali golubom pismonosom :)... sve u svemu sacekajte 15-tak dana i zovite ambasadu ;)
btw - zelimo vam da pasosi stignu sto pre, a i svima ostalima brzo i uspesno okoncanje procedure, pa u 'novi zivot' :bye:

Drugari, dobili smo poziv za lekarski :klap:

I traze nam jos par dokumenata:
1. uverenje o nekaznjavanju za mene (imam iz suda ali traze i iz policije)
2. kopiju vojne knjizice
3. dokaz o common law
4. updated background info od februara 2011

I sve je to ok - samo ne znam kakav dokaz im treba da smo par? Poslali smo vec overenu izjavu u opstini i dokaz da smo ovlasceni na bank. racune - sta jos bi mogli da im posaljemo?

2. kopiju vojne knjizice
3. dokaz o common law

I sve je to ok - samo ne znam kakav dokaz im treba da smo par? Poslali smo vec overenu izjavu u opstini i dokaz da smo ovlasceni na bank. racune - sta jos bi mogli da im posaljemo?

Bravo. :klap: :klap: :klap: :klap:
It's moving further. :super:

Za common low najbolje pitaj @canadainmydreams jer je ona imala isti slucaj.

Pozdrav. :bye:

Cestitam svima koji su napredovali u procesu!

Sto se tice pitanja oko avionske karte, Air Transat je najjeftiniji. Pogledajte tamo.

Evo i slicice:
viza.jpg

:)

2. kopiju vojne knjizice
3. dokaz o common law

Svaka cast, cestitamo! Brzo se strvari desavaju u vasem slucaju, sto je jako dobro jer valjda ce to malo zatalasati i ostale. :)

Mi jos cakamo da nam se jave iz Beca. PER smo dobili krajem maja i od tada nista.

Ima li koga da je u slucnoj vremenskoj situaciji kao i mi?

Poslednja izmena:

2. kopiju vojne knjizice
3. dokaz o common law

Ja sam cuo da su ljudi slali zajednicke slike, kopije svih stranica pasosa gdje se vide isti datumi zajednickih putovanja, zatim neka pisma koja vam je neko slao adresirana na oboje, racune za rezije ili za iznajmljivanje stana ako glase na oboje. Ne znam sta jos moze da pomogne.

Back