- Poruka
- 826
Kako davati argumentovane knjizevne komentare ,a ne ispucavati se tek tako,iz zavisti,zlobe ,zlonamernosti i mrznje
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Interesantna, veoma interesantna tema.
Pre svega, šta je to argumentovan književni komentar...?
Ja sam isto toliko protivnik oštrih kritika, koliko sam protivnik davanja lažnih pohvala...
Treba naći pravu formu, koja je različita za sve...
Ja mislim da retko ko od 'običnih' čitalaca može da da argumentovan književni komentar, već samo 'sviđa mi se' i 'ne sviđa mi se knjiga'. Na kraju krajeva, knjige bi trebalo da se pišu za običan narod, a ne za književne kritičare.
Ако се изузму они неки основни, на први поглед видљиви недостаци, који се односе на пука граматичка и правописна правила, и видљиво рогобатне, трапаве реченице, после свога вишедеценијског искуства, као писац, уредник у издавачким кућама, и после чланства у неким жиријима на књижевним конкурсима, могу рећи да се, коначно, све своди на - субјективни утисак. Да ли се мање или више допада.Ja mislim da retko ko od 'običnih' čitalaca može da da argumentovan književni komentar, već samo 'sviđa mi se' i 'ne sviđa mi se knjiga'. Na kraju krajeva, knjige bi trebalo da se pišu za običan narod, a ne za književne kritičare.
Ne bih ja tek tako odbacivao vrijednost profesionalne književne kritike, a ni precjenjivao subjektivnost kao mjerilo vrijednosti.
To što se nekome više sviđa Kiš, nekome Pavić, a nekome Andrić jeste stvar ličnog ukusa, ali sva trojica su vrijedni pisci, pa nema razloga da se posumnja u bazičnu vrijednost nečijih stavova.
S druge strane, kad se neko oduševljava Koeljom, ili Lj. H. Đurović ili, šta znam, Danijelom Stil, to pokazuje da je osoba ili neobrazovana, ili neinteligentna, ili da nema formiran književni ukus (odnosno da nije načitana), ili, eventualno, da joj je književni ukus totalno nakaradno formiran, odnosno da je u životu čitala krive knjige.
Mišljenje takve osobe zaista me ne može zanimati.
Престрог си. И превише генерализујеш.Ne bih ja tek tako odbacivao vrijednost profesionalne književne kritike, a ni precjenjivao subjektivnost kao mjerilo vrijednosti.
To što se nekome više sviđa Kiš, nekome Pavić, a nekome Andrić jeste stvar ličnog ukusa, ali sva trojica su vrijedni pisci, pa nema razloga da se posumnja u bazičnu vrijednost nečijih stavova.
S druge strane, kad se neko oduševljava Koeljom, ili Lj. H. Đurović ili, šta znam, Danijelom Stil, to pokazuje da je osoba ili neobrazovana, ili neinteligentna, ili da nema formiran književni ukus (odnosno da nije načitana), ili, eventualno, da joj je književni ukus totalno nakaradno formiran, odnosno da je u životu čitala krive knjige.
Mišljenje takve osobe zaista me ne može zanimati.
Занимљиво.Ti si previse iskljuciv, a rekla bih i ogranicen. Zasto ne bi moglo nesto da se nadje pametno kod Danijele Stil? A zasto bi Pavic bio dobar ili Dostojevski. Ja sam iskritikovala Dostojevskog i on da je ziv ne bi od sramote vise nikada pisao, koliko je los pisac, a niko to ne sme da kaze, jer se boje autoriteta i tih nekih kriticara, za koje ti mislis da su Bogom dani.
Има их који су врло интелигентни и образовани, па , поред Андрића и Ничеа, читају и Данијелу Стил, на пример.
(...)
Али, не сматрам све оне који читају ту тзв. "петпарачку књижевност глупим, без укуса и неначитаним, јер, напросто, и нису сви такви.
Занимљиво.
Ја не мислим да је Достојевски лош писац.
Али мислим да је уистину прецењен.
А лично мене, дакле субјективно говорим, уопште не одушевљава, напротив.
Ja sam protivnik teze da je bolje čitati bilo šta nego ništa.
Kad neko kaže da čita sve što mu dođe pod ruku to pokazuje da ne shvata ništa od toga što čita. Da na nešto obraća pažnju, imao bi nekakav ukus, makar i loš.
Isto kao što nećemo pojesti sve što nam dođe pod ruku, tako nećemo ni pročitati sve što nam dođe pod ruku.
Treba održavati higijenu čitanja.
Pa ko još čita sve što mu dođe pod ruku?
Složila bih se s Pevačicom, ne treba se držati jednog pisca/žanra k'o pijan plota (mada, ko hoće nek izvoli, ja kao bibliotekar ne osuđujem ničiji književni ukus, kakav god da je).
Ne otpisujem ljude koji uživaju u Koeljovim knjigama kao neke luzere koji ne umeju da prepoznaju dobru knjigu (mada sama nisam njegov ljubitelj).
Elem, ono što hoću da kažem je da treba poštovati svačiji ukus i da je svakako bolje čitati Koelja ili Lj.H.Đ.nego ništa.
Тачно.Pa ko još čita sve što mu dođe pod ruku?
Složila bih se s Pevačicom, ne treba se držati jednog pisca/žanra k'o pijan plota (mada, ko hoće nek izvoli, ja kao bibliotekar ne osuđujem ničiji književni ukus, kakav god da je).
Ne otpisujem ljude koji uživaju u Koeljovim knjigama kao neke luzere koji ne umeju da prepoznaju dobru knjigu (mada sama nisam njegov ljubitelj).
Elem, ono što hoću da kažem je da treba poštovati svačiji ukus i da je svakako bolje čitati Koelja ili Lj.H.Đ.nego ništa.
Ja sam protivnik teze da je bolje čitati bilo šta nego ništa.
Kad neko kaže da čita sve što mu dođe pod ruku to pokazuje da ne shvata ništa od toga što čita. Da na nešto obraća pažnju, imao bi nekakav ukus, makar i loš.
Isto kao što nećemo pojesti sve što nam dođe pod ruku, tako nećemo ni pročitati sve što nam dođe pod ruku.
Treba održavati higijenu čitanja.
Kako davati argumentovane knjizevne komentare ,a ne ispucavati se tek tako,iz zavisti,zlobe ,zlonamernosti i mrznje
Slušaj, postoje ljudi koji boluju od boljki za koje nema leka. Ne vredi pokušavati ni direktno ni indirektno uticati na buđenje njihove savesti i ljudskosti. Bitno je shvatiti da nisu problem ti ljudi koji se "ispucavaju" iz zlobe, dosade, ličnog nezadovoljstva, ili iz ko zna iz kog razloga...problem je u nemogućnosti da se ostane imun na to. Niko ne može uticati na to da ti ljudi prestanu to da rade, niti da shvate šta je u tome loše, jer oni to verovatno i ne žele. Ono što svako može je da poradi na sebi i nauči kako da se nosi s tim. Možeš pokušati da razumeš zašto neko ima potrebu da ujeda druge rečima, možeš odlučiti da odvojiš takvo ponašanje od čoveka i pripišeš to njegovoj "nesvesti", možeš jednostavno na osnovu komentara zaključiti da je neko suviše dokon, ne baš mnogo bistar, zlonameran, zajedljiv, nesposoban da se na zdrav način izbori sa svojim kompleksima...Šta god bilo, bitno je naučiti da takvi komentari nemaju mnogo veze s piscem ili delom koje taj neko na takav način "komentariše", već isključivo s komentatorom i njegovim načinom da lakše podnese samog sebe...i tako ih treba i tretirati. Onaj ko je sklon pisanju takvih kritika sigurno nije zainteresovan da otkriva šta je argumentovan književni komentar, a onaj ko to zna teško da će pisati kritike samo da bi se tek tako "ispucavao", zato mislim da bi mnogo svrsishodnije bilo da je ova tvoja tema išla u drugom smeru i pokrenula pitanje kako se odnositi prema takvim komentarima. Na kraju, ne treba zaboraviti da ignorisanje nekada može biti zaista spasonosno.Kako davati argumentovane knjizevne komentare ,a ne ispucavati se tek tako,iz zavisti,zlobe ,zlonamernosti i mrznje