Kako će promena Zakona o bezbednosti saobraćaja uticati na Novi Sad?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
195.267
Predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uskratiće Novi Sad za stotinak miliona dinara na godišnjem nivou.
saobracaj.jpg


Ovaj novac bi bio namenjen za poboljšanje bezbednosti na putevima.

U 2022. godini Novi Sad je imao nešto više od 100 miliona dinara na raspolaganju za ovu svrhu.

Vojvođanska prestonica nije jedina koja će ostati bez budžetskih prihoda koji su poticali od naplate kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji opštine, nego će to pogoditi sve lokalne samouprave.

Novac će se od sada slivati u budžet Srbije, bez garancija da će se novac naplaćen od kazni usmeravati za povećanje bezbednosti na putevima.

Vlada Srbije predložila je potpuno brisanje dosašanjih članova 17, 18 i 19 kojima je bilo propisano da se sredstva prikupljena od naplate kazni dele između republike i opština u odnosu 70:30, te da se namenski troše za poboljšanje uslova u saobraćaju.

Sem podele između dva nivoa vlasti, zakonski je bilo određeno da Srbija svoj deo deli tako da 75 odsto ode MUP-u, a 25 odsto za razne poslove na bezbednost saobraćaja. Takođe, opštine su prikupljeni novac delile na polovinu za popravke saobraćajnica, a pola za finasiranje rada tela za koordinaciju, kupovinu opreme za saobraćajnu policiju, razne preventivno-promotivne aktivnosti, unapređenje saobraćajnog vaspitavanja i obrazovanja, kao i izrade studija i projekata iz bezbednosti saobraćaja.

Ovim rešenjima u Zakonu, koji je važio od 2010. godine, bila je omogućena određena decentralizacija u raspodeli novca i davala se sloboda opštinama da odlučuju gde da troše sredstva kako bi poboljšali bezbednost saobraćaja na svojoj teritoriji, a sada se uvodi centralizacija.

Ovo dovodi do toga da se opštinama uskraćuje desetine miliona dinara. Nasuprot tome, u predlogu zakona piše da sav novac ide u budžet, a u narednom stavu zakona piše da se bezbednost saobraćaja finansira u budžetu na razdelu MUP-a, ali se ne precizira da će to biti baš sredstva od naplaćenih kazni nego je data opšta formulacija za budžetsko finansiranje.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...acaja-Evo-kako-ce-to-uticati-na-Novi-Sad.html

Kanda mi sa novim zakonima nećemo baš imati sreće. Manje para znači i lošije puteve i sve ostalo.
 
Takođe, opštine su prikupljeni novac delile na polovinu za popravke saobraćajnica, a pola za finasiranje rada tela za koordinaciju, kupovinu opreme za saobraćajnu policiju, razne preventivno-promotivne aktivnosti, unapređenje saobraćajnog vaspitavanja i obrazovanja, kao i izrade studija i projekata iz bezbednosti saobraćaja.
Pa jeste, zato i nisu stajale kontrole na crnim tačkama, nego na gradskim avenijama sa po 2 ili 3 trake i naplaćivale
kazne za brzu vožnju.

Kanda mi sa novim zakonima nećemo baš imati sreće. Manje para znači i lošije puteve i sve ostalo.
Ako uporediš šta su vaše gazde izgradile i šta je sadašnja vlast izgradila, biće bolje u svakom slučaju.
 
Ja bi ugasio semafore i sklonio one glupe znakove za brzinu i jednosmerne ulice jer ne pomažu ništa
e onda Dža ili Bu
ili će da voze po nepisanim pravilima kojih se svi pridržavaju kao u Bagdadu ili Meksiko Sitiju ili nek se poubijaju ko seljaci
mojne one naslove "majki prepuklo srce što joj blentavi sin nije uvatio jubilarnu iljaditu krivinu kad se vraćao iz kafane"

:kafa:
 
Beograd sa starosedeocima, bivšim izbeglicama a sad privatnicima, studentarijom i seljanom od rasprodatih njiva plus obaveštajne službe USA/EU Rus/Kinez Vatikan ovo-ono - pa negde oko 2 do 2.5M
Od Zemuna do Zvezdare ti treba 1:30 do 2:15h (inače 20min ujutru ili kad seljana ode za praznike ili u tomato Grčku)


Meksiko Siti - 22M konstantno, više nego SFRJ, s kraja na kraj grada - 1:15h po nepisanim pravilima i bez ogrebotine
 
Beograd sa starosedeocima, bivšim izbeglicama a sad privatnicima, studentarijom i seljanom od rasprodatih njiva plus obaveštajne službe USA/EU Rus/Kinez Vatikan ovo-ono - pa negde oko 2 do 2.5M
Od Zemuna do Zvezdare ti treba 1:30 do 2:15h (inače 20min ujutru ili kad seljana ode za praznike ili u tomato Grčku)
To si mislio kolima? Ja nekad 2 sata toliku relaciju nisam putovao ni busom. Trebalo mi je jedno sat vremena od Zemuna do Voždovca gradskim prevozom.
 

Back
Top