kakav je zivot u SAD-u?

• Začetnik teme Začetnik teme dumi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa vi ili vasi prijatelji imate ili srece ili dovoljno staza. Evo ovde nekih podataka o odmorima u USA'

Iz 1996: podaci za duzinu odmora i posebno za ostale placene dane.
http://www.bls.gov/news.release/ebs.t05.htm

iz 2004, tabele sa ukupan broj slobodnih dana, i posebno samo za duzinuodmora.

http://www.salary.com/Articles/ArticleDetail.asp?part=par088

I malo poredjenja sa nekim drugim drzavama (2009):

http://www.timesizing.com/1vacatns.htm

Da ne zaboravimo da u vreme krize ti odmori (prosecno gledano) mogu biti samo kraci...

mani ti tu internet statistiku. na internetu mozhe da se nadje i da su amerikanci sleteli na mesec...
chinjenica je da amerikanci nesto preterano ne idu na godishnji iz razloga sto su uglavnom... hmmm... blago recheno retardirani i nece da idu nigde gde nema starbucks-a.
a da ima slobodnih dana u US sa iole normalnim zanimanjem ima i to bez nekog abnormalnog staza (lichni primer).

Ja ne sporim da ti imas veliki odmor, znam ljude koji imaju mnogo duzi odmor od tvog. Ali u proseku stvari stoje drugacije. Ima ljudi koji ni ne idu na odmor.

Amerikanci ponekad ne koriste odmor zato sto
- ne smeju da odsustvuju sa posla previse da ih ne bi sacekao otkaz po povratku
- nemaju para za letovanje
- rade dodatne poslove da otplate dugove ili prehrane porodice
itd itd

Ako ti se ne svidja internet statistika ti nadji bolju i pouzdaniju.

...evo da skratim diskusiju i odgovorim na pitanje...

Radim kao inzenjer elektronike - ja bih rekao da je zanimanje koliko-toliko "normalno", mada nisam siguran sta je po tebi definicija "normalnog" zanimanja...u ovoj kompaniji sam preko 5 godina...

Zivim i radim u New Yorku, i kao sto rekoh osim profesora, studenata i retkih izuzetaka, ovde svi imaju slican godisnji odmor...ako ga imaju uopste...to je jednostavno regionalni standard...

Podsecanja radi, ne postoji nikakva regulativa koja zaposlenima garantuje pravo na godisnji odmor ili duzinu istog...to je dobra volja poslodavca i jedan od nacina da svoju firmu ucine primamljivijom za potencijalne radnike...
...ali kao sto neko rece, kriza je...ljudi su srecni da uopste imaju posao...

Ja radim kao asistent menadzer u supermarketu i imam 2 nedelje odmora, 2 nedelje holiday dana (koji su kao i odmor jer sam biram kada cu da ih koristim) i nedelju dana za slucaj bolesti.To je da puta vise od onoga sto sam imao u Srbiji. Ali slazem se da nije tako svuda.

Kad se samo setim onih prica :nigde se ne radi tako malo kao u Srbiji od lokalnih tutumbana sto sve znaju... Evo, ja sam gradski sluzbenik, "city employee" i radim efektivno 2 i po sata od 8, u stvari i manje. Ali ne samo ja nego i svi ovi amerikanci oko mene.Verovatno se radi i manje nego u nekoj opstini u Srbiji. Ali tutumbanu se ne moze objasniti, tutumban je to.

Imam slobodnih 7,94 sati za platni period (svake 2 nedelje) sto mu izadje 24 slobodnih dana godisnje plus 12 slobodnih bolesnickih dana. Amerikanci koriste
te slobodne dane tokom meseca ali niko ne ide na odmor po 2-3 nedelje osim par najvisih sefova u gradskoj upravi. Razlog je to sto kad bi otisao na odmor od 36 radnih dana nasao bi to mesto popunjeno kad se vrati , najverovatnije

Da li neko zna o kursu jezika,da li mora odmah da se upise i koliko traje,koja je cena...Isla bih na kurs i ako znam jezik...pozzzzzzzzzz:per:

Ne mora da se upise nikakav kurs u USA, mada imas da nadjes kurseve engleskog za strance, zavisi kako gde, negde je besplatno. Ako znas jezik, kurs ti ne treba.

Kako ti mislis tako neobavestena da uopste prezivis u Americi? Ako vec imas internet onda sve ovo sto pitas bi vec trebalo da si nasla i sama. Ovde niko nece da te vuce za ruku i pokazuje sta i kako, sama moras da se obavestis sto vise mozes (tj retko ce ko imati vremena).

hvala...cula sam da za neki normalniji poso treba da se ide na kurs,bar je ovde u Nemackoj tako....

Ne, ali treba dobro da znas jezik, znaci sad iskoristi sto mozes vise, a hvala bogu i internet je super za to.
Za posao ako trazis u svojoj struci, onda obavezno se potrudi da znas terminologiju na engleskom, ali budi spremna i na to da mozda neces naci takav posao.

E ako si u Nemackoj, zasto zelis da se preselis u Ameriku? Dodji ovde na odmor i u kupovinu krpica :lol:

Pa mogla bi svakako :) Pogledaj oglase pa vidi sta traze za takav posao i kolike su plate. Zaista ne znam, neki saloni su skupi pa verujem (nadam se) da dobro placaju osoblje, plus baksis. Ali za takvo mesto treba pretpostavljam da dobro pricas, znas vec kako se uvek caska sa frizerima, i ovde je to tako. A NY je divan :heart:
Nego vi ste se tek prijavili znaci do sledeceg leta necete ni znati da li ste izvuceni. Taman da sve ispitas bar preko inerneta gde sta i kako. Kao sto ti neko rece na drugoj temi, pogledaj onaj sajt zelena lutrija, ima mnogo toga detaljno objasnjeno, sve oko zelene karte, pa razenje posla, pa o mestima/gradovima za zivot itd. A procitaj i onih par tema gde ljudi nisu tako odusevljeni, cisto da imas obe strane u vidu.

Prijavila sam se na Au pair program - bejbisiting u Americi. Program podrazumeva zivot u americkoj porodici, brigu o deci, zaradu kao i kurs na nekom od lokalnih koledza. Program traje godinu dana, ali ja bih volela da tamo ostanem. Ako neko ima vremena i zna molim Vas da mi kazete da li postoji nacin da ako nadjem neki posao tako dobijem i tu radnu vizu? Unapred zahvalna

Prijavila sam se na program bejbisiting u Americi. Program podrazumeva zivot u porodici, brigu o deci, zaradu i kursa na nekom od lokalnih koledza. Da li bi neko bio ljubazan da mi kaze da li postoji mogucnost da po isteku programa nadjem posao i tako dobijem radnu vizu? Unapred zahvalna

Prijavila sam se na program bejbisiting u Americi. Program podrazumeva zivot u porodici, brigu o deci, zaradu i kursa na nekom od lokalnih koledza. Da li bi neko bio ljubazan da mi kaze da li postoji mogucnost da po isteku programa nadjem posao i tako dobijem radnu vizu? Unapred zahvalna

Pozdrav Victrola :)

Nakon isteka jedne godine programa mozes produziti na jos jednu godinu sto je ukupno 2 godine. Nakon toga ako odlucis jos ostati, prebacis se na studentsku vizu ili radnu ukoliko nadjes kompaniju koja te zeli zadrzati. ;)
Dodji na temu Au Pair u USA :) http://forum.krstarica.com/showthread.php/91927-AU-PAIR-u-USA

na krstarici ima tema koja se bavi samo AU PIR-om. Mislim da ces tamo naci i vise nego informacija nego sto ti treba

http://forum.krstarica.com/showthread.php/91927-AU-PAIR-u-USA

Back