VanZandt
Domaćin
- Poruka
- 3.263
Mene zanimaju tri stvari
Pitanje za Eureku777 i one koji mogu da mi odgovore (nadam se oni koji su vec u USA)
-Kako si otisao u Ameriku pre dobijanja Green Card? Preko turisticke pa si ilegalno ostao?
-Kako tece procedura za crkvenog radnika,da li posle dobijanja green card moze neko da radi neke druge poslove?
-Da li priznaju diplome iz Srbije?
Moze preko skole, pa kad zavrsis imas pravo da ostanes jos godinu dana. U tom periodu moras da nadjes firmu koja ce da ti uradi radnu vizu. Pa posle sa te radne vize gledas da predjes na permanent residence, tj zeleni karton.
Moze i direktno preko posla, znaci nadjes posao i firma hoce da radi vizu (H1) - to je ovih da na teze posto je velika nezaposlenost i cesto firme nece time da se zamajavaju kad vec imaju veliki izbor radne snage ovde. Postoji limitiran broj H1viza godisnje. Ako izgubis posao mislim da imas kratak vremensko period da nadjes novi a da ne upadnes u nelegalan status.
Zavisi koje diplome, vec je neko komentarisao negde. Ne mozes da radis kao lekar pre nostrifikacije na primer. Tehnicke struke nemaju problem sa diplomama. Pravo je drugacije ovde od kontinentalnog evropskog koje se uci u Evropi i kod nas - to bi verovatno moralo iz pocetka.
Ako vec dodjes za zelenom kartom mozes da radis bilo koji oosao za koji si osposobljen i koji nadjes. Mnogi Amerikanci a naravno i stranci ne rade u struci.
Da dodam, ako dodjes turisticki teoretski je nelegalno da ostanes, tj da menjas status ovde (upisivanje skole, zenidba) tj mislim da se tu nesto menjalo da mora da se vrati u zemlju porekla pre dobijanja nove vize za novi status. Al nisam sigurna kako to funcionise u praksi, tj ljudi se vencavaju i ne verujem da se vracaju tj mislim da ostaju i odavde resavaju status. (to je divno za ovdasnje pravnike tj imigracione advokate)
Poslednja izmena:
Kako stoje ekonomisti,znam da je nase racunovodstvo svetlosnu godinu unazad u odnosu na Zapad...