Kakao kao zlato

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.030

Цијена ове намирнице одлази у небо: Постаје "ново злато"Извор: Б92
kasa%20novac%20pixabay.jpg

У мору поскупљења једна намирница се посебно издваја, а њена цијена одлази "у небо".

Наиме, какао је на свјетском нивоу оборио рекорд када је ријеч о цијени са 5.874 долара по тони, што је посљедица суша на плантажама у западној Африци.
Овај износ, забиљежен на тржишту роба у Њујорку, готово двоструко је већи него почетком прошле године, пренео је Би-Би-Си.
Какао је поскупио због лоше жетве изазване веома ријетким падавинама, прије свега у земљама које су два највећа свјетска произвођача - Гани и Обали Слоноваче.

Британски јавни сервис истиче да је штета у западној Африци заправо посљедица феномена климатског система Ел Нињо.
"Трговци се плаше још једне лоше године у производњи, а страхове је увећао Ел Нињо, који угрожава усјеве у западној Африци због врућег и сувог времена", рекао је аналитичар Џек Сковил.
Поскупљење зрна какаа повећава трошкове великих произвођача чоколаде, што ће се одразити на цијену за потрошаче, напомиње Би-Би-Си.
Произвођач чоколада "Херши" у четвртак објавио пад прихода од 6,6 одсто за четврти квартал прошле године, након што су грађани под притиском инфлације куповали мање слаткиша.
У децембру 2023. британско удружење зs заштиту потрошача "Вич?" саопштило је да су цијене неких празничних чоколадних бомбоњера порасле за најмање 50 одсто у односу на исти период 2022. године, док су у новембру цијене чоколада у британским супермаркетима порасле за 15,3 одсто.
 

Back
Top