Kain ili Avelj?

Cudno, ipak, jer smo kao bica nastali prvenstveno kao biljojedi (bobicojedi :), ceo nas probavni sistem podrzava tu tezu, predug je da se mesom ne bismo trovali (ostaje delom zaglavljeno u crevnim resicama nekada i po par godina i trune).

A stvoreni po liku bozijem? Koji preferira meso.
Sasvim zbunjujuce.
Ako je i slepo verovati pisanoj reci, sto nas optereto slobonim umom i inteligencijom?

Cudno, ipak, jer smo kao bica nastali prvenstveno kao biljojedi (bobicojedi :), ceo nas probavni sistem podrzava tu tezu, predug je da se mesom ne bismo trovali (ostaje delom zaglavljeno u crevnim resicama nekada i po par godina i trune).

Sasvim zbunjujuce.
Ako je i slepo verovati pisanoj reci, sto nas optereto slobonim umom i inteligencijom?

Zbunjujuće je vrlo zbunjujuće pogotovo što se predomišlja taj bog u bibliji opisan..
Čas vegeterijanac čas mesožder.

Postanak 1
27 Tako stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih.

28 I Bog ih blagoslovi, i reče im Bog: "Rađajte se i množite se, napunite zemlju i podvrgnite je sebi! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem, što se miče na zemlji!"
29 I Bog reče: "Eto, predajem vam sve na svoj zemlji bilje, što nosi sjeme, i sve drveće s plodovima, u kojima je sjeme; neka vam bude za hranu!

Postanak 9
1 I blagoslovi Bog Nou i sinove njegove i reče im: "Rađajte se, množite se i napunite zemlju!
2 Strah i trepet pred vama neka obuzme sve životinje zemaljske i sve ptice nebeske, sve, što se miče na zemlji, i sve ribe morske: sve je predano u vaše ruke.
3 Sve, što se miče, što živi, neka vam bude za hranu: kao nekoć zeleno bilje, tako vam sada sve dajem,
4 Samo mesa, što još ima u sebi svoju snagu životnu, naime krv, ne smijete jesti.

Ovo se zadnje se zbilo nakon što je bog ugodan miris osjetio na Noinom žrtveniku što sam u prijašnjem postu naveo.

Da li je moguće da ima ovoliko ljudi koji se trude da izvrnu činjenice zapisane u Bibliji i to besplatno. Ajde da ti neko plati da pljuješ i izvrćeš Bibliju, ja to razumem, novi stan, novi BMW, plazma TV...:roll:
Ali biti uporan i izvrtati biblijske činjenice za džabe, to ne shvatam.

A možda vam Soroš ipak baci neku paru??? :think:

Dragi kolega na krstarenju krstaricom, nisi u pravu. To sto tera na razmisljanje je vece od kuce i plazma televizora, vece od straha od kazne bozije. To je zelja za razumevanjem necega sto je i veliko i trajno i znacajno.
Tako da tu nema mesta tvom cinizmu. Postujem tvoje opredeljenje da ne razmisljas.

Dragi kolega na krstarenju krstaricom, nisi u pravu. To sto tera na razmisljanje je vece od kuce i plazma televizora, vece od straha od kazne bozije. To je zelja za razumevanjem necega sto je i veliko i trajno i znacajno.
Tako da tu nema mesta tvom cinizmu. Postujem tvoje opredeljenje da ne razmisljas.

Moja podrška.
Samo nastavi.

A kukavicama poručujem neka se i dalje kriju tamo gdje su i dosada bii.

Sasvim zbunjujuce.

Nashi preci ( pogotovu ovi sa se severnijih delova zemlje ) su opstali i razvili se zahvaljujuci mesu , iz prostog razloga shto meso ima vishe kalorija , time i energije . plus im je kozha zhivotinja pomogla da prezhive zime.

P.S: Idi to kazhi eskimima :mrgreen:

Uče nas da je Avelj bio miran i dobar, a Kain zao i moćan. I onda je Kain ubio Avelja. I time dokazao da je i zao i moćan.
Je li baš tako?
Pretpostavimo da je Kain zaista bio moćan.
Logično pretpostavimo da su se ljudi njegove snage plašili i, kao i danas, ograđivali se od ljudi koji se nečim ističu, do mere kad je on morao da uradi to što jeste, ne bi li opstao. Nije li to bio tipičan mobing koji je Kain doživljavao od mediokriteta?

Da li bismo želeli biti kao Avelj, miran član mirnog stada, sive mase koja ispod oka gleda na nekogako se ističe?
Ili bismo smeli biti Kain i živeti svoje ja?

Mislis, biti zli i mocni? :mrgreen:

Koliko je meni jasno pitanje upotrebe mesa u ljudskoj ishrani, ljudi su poceli da jedu meso tek nakon potopa, jer u tom trenutku ocigledno nije bilo bilja koje se moglo jesti s obzirom da je bilo unisteno u potopu.

Koliko je meni jasno pitanje upotrebe mesa u ljudskoj ishrani, ljudi su poceli da jedu meso tek nakon potopa, jer u tom trenutku ocigledno nije bilo bilja koje se moglo jesti s obzirom da je bilo unisteno u potopu.

znači dinosaurusi su izumrli zato što ljudi nisu mogli da jedu biljke jer su one bile uništene ...
tako da su ljudi(Noje i familija) ustvari pojeli dinosauruse :D

Zasto je Avelj onda bio stocar, ako nije jeo hranu zivotinjskog porekla, makar mleko, sira.

Cime su se hranile zivotnije, dok se biljke nisu ponovo razvile?

Ti nam ne objasni kakvom analizom si došla do zaključka da je Kajin bio moćan (i čime se to isticao), a Avelj mediokritet.

Naravno da imam nameru, i naravno da nisam "prikopcana" na forum 24 sata :)
Kako i rekoh, u pocetku, pretpostavimo...
Meni je ta pretpostavka bliska, drugima nije i to je ok.

Kao i, ako smo svi deca Bozija, zasto neke voli vise, a neke manje (kao ovu pomenutu dvojicu), cak i ako su oba radila ono sto im je nalozio.

Zasto je Avelj onda bio stocar, ako nije jeo hranu zivotinjskog porekla, makar mleko, sira.

Cime su se hranile zivotnije, dok se biljke nisu ponovo razvile?

Sasvim se slazem sa ovakvim razmisljenjem. Nije omalovazavanje u razmisljanju i ispitivanju (inace ne bismo ni bili nagradjeni mozgom i slobodnom voljom). Omalovazavanje je u papagajskom ponavljanju.
Sta ako neko, pre par hiljada godina, nije bas najtacnije zabelezio dogadjaje. Sta ako je toga i sam bio svestan i hteo da koriguje zapis, danas, sutra...
Sta ako zivi svet na Planeti nestane i neka kozmicka inteligencija pronadje DVD sa crtacima Pere Detlica i po tome sudi o nama...

Sam Ajnstajn je rekao:
Vazno je nikada ne prestati ispitivati. Znatizelja ima svoj vlastiti razlog postojanja.

Kao i, ako smo svi deca Bozija, zasto neke voli vise, a neke manje (kao ovu pomenutu dvojicu), cak i ako su oba radila ono sto im je nalozio.

Pretpostavka treba da ima argumente koji je opravdavaju. U suprotnom, svaka diskusija je besmislena.

Sasvim se slazem sa ovakvim razmisljenjem. Nije omalovazavanje u razmisljanju i ispitivanju (inace ne bismo ni bili nagradjeni mozgom i slobodnom voljom). Omalovazavanje je u papagajskom ponavljanju.
Sta ako neko, pre par hiljada godina, nije bas najtacnije zabelezio dogadjaje. Sta ako je toga i sam bio svestan i hteo da koriguje zapis, danas, sutra...
Sta ako zivi svet na Planeti nestane i neka kozmicka inteligencija pronadje DVD sa crtacima Pere Detlica i po tome sudi o nama...
Sam Ajnstajn je rekao:
Vazno je nikada ne prestati ispitivati. Znatizelja ima svoj vlastiti razlog postojanja.

zamisli stvarno! :think::eek::hahaha:

Da se prepoznam ili u bogojazhljivom Avelju ili u Kainu koji je nasilna budala koja ljubomorna na svog bogojazhljivog brata.

Kain nije zhiveo svoje ja , nego je patio shto bog nije voleo njega , pa umesto da zasluzhi ljubav boga on ukoka bozhjeg miljenika.
Kain nije bio zao i mocan , nego samo zao i slab , zavisnik od tudje (bozhje) pazhnje , kako bi se danas reklo attention whore.

I Kain i Avelj su zheleli isto , da titraju bozhi dupe i budu nagradjeni , ali je samo jedan uspeo.
Nasilna budala i bogojazhljiva budala , neshto mi se ne svidja izbor , ni Kain ni Avelj mi nisu neke cvecke.

Pravo pitanje je da li bi Avelj ubio Kaina da je bogu bio Kain miljenik?

Vidis, i ja sam razmisljao o tome, ne verujem da bi Avelj drugacije postupio da je bio na Kainovom mestu. Mislim da se tom pricom htela prikazati covekova ljubomorna i zavidna priroda.

Mozda se na to moze gledati kao na neku vrstu testa :think:

Kaina vidim kao zrtvu. On nije bio ni zao, ni mocan. On je bio jednostavno ljut zato sto bog nije pokazao interesovanje za njega i njegove darove, koje je on najverovatnije pripremao sa puno ljubavi. Previse emotivno je odreagovao.
Inace ta prica je trebala bi trebalo da posluzi da nauci ljude da budu zadovoljni i nepravdom.

edit meni dodje zao Kaina, a krivac za sve je kao i obicno bog.

Poslednja izmena:
Ta priča je uvod u žrtvovanje životinja bogu životinji koji je proždirao meso preko tih žrtvovanja.
Evanđelje po Filipu lijepo raskrinkava tog lažnog boga životinju (naravno to evanđelje
nije ušlo u bibliju iz tog a i 100 drugih razloga).

Poslednja izmena:
Елелетх, да ли верујеш у причу о рептилима? Да су некада људи били ловци-скупљачи, а онда су из свемира дошли рептили, натерали људе да их обожавају као богове, научили их земљорадњи и сточарству, организовали их у државу?

Back