Каин и Авељ

Nebitno sta ja vjerujem. Ali ne mozes kao argument za svoje tvrdnje koristiti: "to piše u Bibliji".
Koнструктивно подизање теме. Everybody likes this.
Битно је у шта ја верујем, а небитно у шта ти верујеш ?
За мене је Библија Свето Писмо стога не очекујеш да прихватим радије неки јутјуб линк него садржај Писма ?
Не постоје потпуни скептици, сви у нешто верују. И ти верујеш у нешто :)

Pa kako ces dokazati da je tvoja vjera ispravna i da Bog postoji?
Ником не доказујем да Бог постоји и да је моја вера исправна. Зашто бих то радио ?
Bog se javio Mojsiju. Dokaz? Napisao Mojsije. Da li shvataš poentu?
Понуди нешто у шта ти верујеш па да се забављамо и оборимо оно у шта ти верујеш. Овако је досадно.
Капираш поенту ?
Неког нпр нервира неки верник или мисли да Бог не постоји. Шта ја сад имам од тога да неком објашњавам да је погрешио ? Могу да реагујем на чињеничне грешке или логичко погрешно постављене закључке.
Али не могу да неког убеђујем да пошто знам да Бог постоји, да уверавам друге да су погрешили ?

Ником не доказујем да Бог постоји и да је моја вера исправна. Зашто бих то радио ?

Понуди нешто у шта ти верујеш па да се забављамо и оборимо оно у шта ти верујеш. Овако је досадно.
Капираш поенту ?
Ako ucestvujes u diskusiji sa ateistima ili inovjercima, valjda ti je cilj da necim dokazes ispravnost svojih stavova?

Ako ucestvujes u diskusiji sa ateistima ili inovjercima, valjda ti je cilj da necim dokazes ispravnost svojih stavova?
Пробај да се мање дружиш са Здравим разумом. Свака порука ти се заснива на питању и слабо читаш шта се пише.
Одговор на твоје питање - већ сам ти одговорио.
Нема разлога да преформулишеш питање.
Могу да реагујем на чињенично лоше изведене закључке, на лажне оптужбе и сл.
Али то неког може а и не мора да окрене Богу, немам ту ја шта да успевам или не успевам. није то до мене.

Koнструктивно подизање теме. Everybody likes this.
Битно је у шта ја верујем, а небитно у шта ти верујеш ?
За мене је Библија Свето Писмо стога не очекујеш да прихватим радије неки јутјуб линк него садржај Писма ?
Не постоје потпуни скептици, сви у нешто верују. И ти верујеш у нешто :)
Biblija je puna izmisljotina pogotovo SZ...

Пробај да се мање дружиш са Здравим разумом. Свака порука ти се заснива на питању и слабо читаш шта се пише.
Одговор на твоје питање - већ сам ти одговорио.
Нема разлога да преформулишеш питање.
Могу да реагујем на чињенично лоше изведене закључке, на лажне оптужбе и сл.
Али то неког може а и не мора да окрене Богу, немам ту ја шта да успевам или не успевам. није то до мене.
Aha, znaci ti ucestvujes u diskusijama besciljno. Hvala

Biblija je puna izmisljotina pogotovo SZ...
За тебе је све што постоји мит, не знам шта да ти кажем, то би било као када би рекли да се косовски бој никада није догодио, само из разлога што има толико народног веровања.
Народно веровање не укида историјску истину.

За тебе је све што постоји мит, не знам шта да ти кажем, то би било као када би рекли да се косовски бој никада није догодио, само из разлога што има толико народног веровања.
Народно веровање не укида историјску истину.
Pouzdano se zna da Jevreji nikad nisu bili u Egiptu. To danas i rabini propovedaju... Dakle Mojsije takodje nikad nije postojao.
Prica o Adamu i Evi je izmisljotina i sve sto sledi. Knjiga o Jovu je isto izmisljotina gotovo sve...

Dakle Mojsije takodje nikad nije postojao.
Ау, ти си га баш претерао, ово је тотално погрешно.
Prica o Adamu i Evi je izmisljotina i sve sto sledi. Knjiga o Jovu je isto izmisljotina gotovo sve...
O Aдаму и Еви теолози размишљају на различите начине, неко на један неко на други начин. Књига о Јову је, слажу се теолози поучна прича, тј. то је општепознато.

Ау, ти си га баш претерао, ово је тотално погрешно.

O Aдаму и Еви теолози размишљају на различите начине, неко на један неко на други начин. Књига о Јову је, слажу се теолози поучна прича, тј. то је општепознато.
In an article on Moses, Rabbi S. David Sperling, Adjunct Professor of Bible at the Jewish Theological Seminary makes some interesting assertions about Moses. According to YNetthe Rabbi: …isn’t certain that Moses even existed or, if he did, whether the Bible provides much reliable information about him…

In an article on Moses, Rabbi S. David Sperling, Adjunct Professor of Bible at the Jewish Theological Seminary makes some interesting assertions about Moses. According to YNetthe Rabbi: …isn’t certain that Moses even existed or, if he did, whether the Bible provides much reliable information about him…
Cherry picking.

The most famous, and arguably the most important discovery related to Moses and the Exodus is the Merneptah Stele. In ca. 1208 B.C. Pharaoh Merneptah erected a 10-foot tall victory monument (called a stele) in a temple at Thebes to boast of his claims of victory in both Libya and Canaan. It was discovered in 1896 by Sir Flinders Petrie. On it, Merneptah boasts, “Israel is wasted, its seed is not; And Hurru (Canaan) is become a widow because of Egypt.”47 The inscription likely refers to a small campaign into Canaan (only three cities are taken), and despite Merneptah’s boast, Israel was not destroyed.

1. Иза тога Адам позна Јеву жену своју, а она затрудне и роди Кајина, и рече: Добих човека од Господа.

2. И роди опет брата његовог Авеља. И Авељ поста пастир а Кајин ратар.

3. А после неког времена догоди се, те Кајин принесе Господу принос од рода земаљског;

4. А и Авељ принесе од првина стада свог и од њихове претилине. И Господ погледа на Авеља и на његов принос,

5. А на Кајина и на његов принос не погледа. Зато се Кајин расрди веома, и лице му се промени.

Зашто? Да ли постоји неки разлог због кога је Бог поставио темеље љубоморе и зависти међу браћом?
Nije Bog postavio to, nego je Kain dopustio sebi da razvije ljubomoru i mrznju i ubije svog brata.

Nije Bog postavio to, nego je Kain dopustio sebi da razvije ljubomoru i mrznju i ubije svog brata.
Слажем се, али то је последица.
Прво се десило да је жртва Богу била одбијена а тек после је дошло до љубоморе. Узрок љубоморе је одбијање жртве од стране Бога.
Моје питање је зашто би Бог уопште 1. одбио Каинову жртву, 2. дозволио Каину да убије брата, 3. обележио Каина како га нико не би казнио

Bog je očigledno veći ljubitelj mesa nego povrća.

Ne mogu reći da ne razumem taj stav.
Zrtve se nisu prinosile da bi ih Bog jeo nego da oni simboliziraju buducu zrtvu Bozjeg Jagnjeta,Isusa Hrista koji je trebao nekada u buducnosti,kada bi se navrsilo vreme,ponizio sam sebe dosavsi sa Nebeskog prestola na zemlji postavsi kao jednog od nas i sam sebe prineo na zrtvu.
Ta je zrtva bila obavezna da bi ljudski rod dobio drugu sansu za vecnost !!!

Zrtve se nisu prinosile da bi ih Bog jeo nego da oni simboliziraju buducu zrtvu Bozjeg Jagnjeta,Isusa Hrista koji je trebao nekada u buducnosti,kada bi se navrsilo vreme,ponizio sam sebe dosavsi sa Nebeskog prestola na zemlji postavsi kao jednog od nas i sam sebe prineo na zrtvu.
Ta je zrtva bila obavezna da bi ljudski rod dobio drugu sansu za vecnost !!!
zamisli na trenutak da si Bog. Imaš genijalnu ideju da žrtvuješ svog sina samom sebi zarad oproštenja grehova. Onda da to ne bi bio presedan smisliš genijalnu ideju da ti vekovima žrtvuju životinje ali ne zato što si isti kao ostali bogovi kojima se prinosi žrtva nego zato da bi utro put za simbol žrtve tvog sina..Izvini al takav bog bi morao da ima snažnu konfuziju u glavi ako pravi takve planove......

Back