Kafana "Žalosna sova"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima li neko podatak koliko je uopšte mangi objavljeno kod nas? Čini mi se da je broj veoma mali. Osim ove tri sa slike gore, Uzumakija i eventualno još jednog ili dva naslova, mislim da ih više i nema. Dakle, izbor više nego bedan. :(

Neke knjižare prodaju manga izdate od strane hrvatskog algoritma, oni imaju death note, negima, blade of the immortal i još ponešto.

Srećna nova narode :D

@Marko Dobrodošao :)

Srecna-Nova-godina-2016-novogodisnji-ficer-620x350.jpg

Питање за корисника N3W.
Негде на форуму си поменуо Игру престола у негативном контексту.
Иде питање-јер негативан став потиче од тога што је серија доста слабија од књига(а јесте, прочитао сам књиге и погледао серију, зову се Песма леда и ватре, препоручујем), или је у питању пренос нечије друге негативне критике коју преносиш(ако си гледао серију)?

Pa gde si ti. Srećna ti Nova godina.
Ne smatram istu kvalitetnim delima. Takoreći, igra prestola je za mene ogromno sranje poput svih španskih serija ukomponovano uz minimalni procenat fantasy koju ubija u pojam gritty setting, te namešteno tako da ko počne da prati ne može da stane. Takve stvari apsolutno izbegavam ukoliko vrte jedan te isti koncept. Preferiram High Fantasy. Sad, nije ni prva serija tog tipa koju sam gledao, što je dodatno umanjilo njezin značaj u mom životu. Više cenim, recimo The PIllars of the Earth kao jedno umetničko delo koje je očigledno bilo uzor GoT-u. I kao knjiga, a i kao serija, The Pillars of the Earth mi se više dopao.

Sad ja tebe da pitam, ti ozbiljno vidiš GoT kao nešto superepic? z:mrgreen: Kapiram da je veoma popularan među mlađanom publikom (90to pa naniže), mladim umetnicima, često slušačima teškoga adamantita, djevojčicama koje se ribaju o Kamelot i ostalim kvazi-vitezovima koji mrze anime, no ipak treba imati sopstveno mišljenje bez obzira koliko je nešto popularno.

Sad, da si rekao Star Wars pa i da razmislim, ali GoT ------ > mrka kapa.

Заборавих да честитам нову годину, некултурно од мене.
Суштински ја сам фан књига према којима је рађена Игра Престола-Песма леда и ватре, док је серија у односу на књиге заиста слаба.
Књиге сматрам одличним, један од разлога је то што је у питању деконструкција класичне фантазије.
Проблем серије је што су аутори више убацивали секса, сцена мучења, љубавног тумора, и других мање битних ствари, а мање приче, нарочито врло битних делова из књига.
За оне који не знају, дефиниција деконструкције.
https://sr.wikipedia.org/sr/Деконструкција

Други од разлога је што је у питању сукоб више страна у којима ниједна од истих није потпуно у праву, тако да прича није црно бела, него је 90% ликова сиво. Нема поделе која важи у класичним фантазијама, црно и бело. Да, можда ћеш ме зезати због ове реченице, али више бих волео да је Наруто по истом систему рађен, да се више концентрисао на међусобне сукобе 5 села.

Да не дужим превише, никога не терам да гледа серију, али топло препоручујем онима који нису читали књиге Песма леда и ватре, 5 делова. Феноменално одрађена политичка фантазија, уз неке елементе класичних фантазија.
Е сад то што серија није ни приближно одрађена као књиге је већ друга тема...

Razumem potpuno taj stav, no nisam saglasan s tim da je nešto bolje ukoliko je bliže principijalnom sistemu realnosti i odnosa/dela kroz stvaralačku misao. To je upravo celoukupam gritty setting, no meni lično je to izuzetno dosadno jer više sam ljubitelj, kao što rekoh, hHgh Fantasy.

Baš u Naruto animeu nisam pronašao crno-belu podelu. Baš nasuprot, svako je imao svoje razloge bio okarakterisan kao antagonist ili protagonist. Ono što preovladava, ponekad corny, jeste sukob mišljenja tj. ''Ko će doneti veću mudrost''. Ne pada mi na pamet bilo koji lik osim možda ten ten koja je tipično ''light'' fazon.
To me podseća na filozofijsko pitanje ''Šta je najbolje u svetu'', među kojim je najviša tačka donešena tokom okršaja Naruto i Nagato (Pein), sa principijalnim pitanjem bola kao indirektnoj osnovi za ljudski život. Tu dobijaš i transparentnost jer Bol upravo povezuje sve ljude, a ono što nas čini ljudima je saosećajnost. Metodološki, Naruto anime je dostigao kraj po završetku Pain arka jer tu je dokazano da se isto učenje može protumačiti na različite načine, čak i do pokušaja dostizanja nihilizma.
Dakle ne postoji dobro vs zlo, već nečija dela naspram nečijih nedela. Da li nam se dopadne kako se to sve na kraju skarambudži je već pitanje ukusa, ali reći da Naruto pati od crno-belog koncepta zaista ne mogu da pronađem paralelu jer su svi imali svoje antagonističke momente, trenutke slabosti, trenutke predaje ''to the dark side''.
u LotR, recimo, taj efekat je imao isključivo Prsten koji je bio epitet transformacije i moći, no i tu leži daleko više metafore od jednostavne podele na crno-belo. Pitanje je ko želi da traga dovoljno duboko kako bi otkrio liniju transparentnosti.

Saglasan sams tim da ne treba gledati seriju, mada oni imaju trenutno najbolju kostimografiju na svetu ako se ne varam. Ja predlažem ljudima da čitaju Terry Pratchetta :P i disksvet. Dovoljno je surove realnosti i bola unaokolo već.

Мислим да си ме мало погрешно схватио по питању замерке Наруту овде.
Нисам рекао да је Наруто рађен по црно белом систему(јер и није), него да бих више волео да се оријентисао на међусобну борбу села, у томе сам нашао паралелу са Песмом леда и ватре...

Мој омиљени радови уопште, не само по питању анимеа, су деконструкције, нарочито јер сам лично врло цинична особа. И Наруто има пар елемената исте, иако је суштински конструктиван жанр. Управо деконструкције су оно што мени даје ту неку драж, неко друкчије представљање стандардних клишеа у фикцијама, какве иначе виђамо.
Нпр. ствари које ја сматрам добрим а које спадају у тај жанр, нпр. од анимеа су One punch man, Muteki kanban musume, као комичне деконструкције Shonen жанра, Fate zero, Neon genesis Evangelion, Toradora, Berserk, Death note, School days, као деконструкција харем жанра, итд. Док рецимо Песму леда и ватре волим као деконструкцију High fantasy жанра...

To ti je veoma zanimljiv pogled na umetnička dela. Pitao bih te o tome, ali to bi već bilo zadirkivanje u tvoju filozofiju o svetu i ljudima.
Doduše imam jedno pitanje koje ne ide tako daleko - smatraš li da je lakše doći do istine kroz dekonstruktivnu formulu ili ti je jednostavno ceh da pronađeš nešto ''lepo'' koje će da istrune ILI, treća opcija da u dekonstrukciji vidiš nešto lepše od onoga što ti se na prvi pogled prikaže plastičnim i ne tako dubokoumnim?

Тешка питања. Нисам ни сам сигуран у потпуности због чега толико волим деконструкцију и дела која спадају у исту, нити сам потпуно сигуран шта заправо видим у деконструкцији, а шта у конструкцији. Да ли је у питању цинизам, да ли је можда зато што сам особа према којој се може направити добра деконструкција, да ли је у питању чињеница да волим нешто друкчије од стандардног и нешто што приказује другу страну медаље, и сам нисам потпуно сигуран. И сам постављам себи нека слична питања која си ти поставио...

Meni je drago da si ti uveliko svestan toga već u tvojim godinama jer mnogi nisu i onda tako gube vreme vodeći se iluzijom da nešto ''zaista mrze'' ili ''zaista vole''. Onda koriste upravo cinizam da izbegnu nešto što u stvari ne žele da gledaju na prvom mestu. ''Jao vidi ovo, kako glupo''. U animeu, recimo, upravo ti WTF momenti umeju da izazovu ili gađenje ili oduševljenje. Japan's weird. To je neka osnova. Zatim ''Anything goes'' je neka druga osnova. Možda najtipičniji predstavnici toga su One Piece i Gintama od popularnijih...

Ja sam nekog mišljenja da je taj cinizam i prevashodno moderni skepticizam veoma prisutan kod ljudi koji žele da se naprave pametnim prateći trend (kao i uvek, ne?), samim tim automatski dovodeći sebe u status da ih povede besna rulja pre nego li da na svoju ruku sednu, razmisle i pregledaju zbog čega, kako i šta...Treba samo uključiti YT komentare na nekom filmu, traileru, seriji ili za video-igre (čak više kada su video-igre u pitanju).

Ja sam mišljenja da tebi prija naša diskusija, ako hoćeš da nastavimo u tom pravcu (ili nekom novom) ti slobodno kaži. Ako imaš pitanja, pitaj. Hvala što si podelio.

Мени прија дискусија са скоро сваким, докле год нема вређања на личној основи.
Лично сам био један од жртава феномена, по којем људи замрзе целину на основу делова који им лично сметају, игноришући боље делове истог.
Отуда нпр. моја ранија претерано оштра и генерално необјективна критика Нарута. Сада када сам мало охлађен, сматрам да је Наруто генерално добар, али да има делове које, према мом мишљењу није у потпуности реализовао како треба, и да је други део слабији од првог. Нпр. ту ми је првенствено засметало што је у другом делу почео да убацује стори брејкер моћи, почео да наликује на DBZ у одређеној мери, што није одрађен сукоб међу селима у детаљнијој мери, него се све свело на причу сукоба 2 клана и још неких ствари...

Мислим да си ме мало погрешно схватио по питању замерке Наруту овде.
Нисам рекао да је Наруто рађен по црно белом систему(јер и није), него да бих више волео да се оријентисао на међусобну борбу села, у томе сам нашао паралелу са Песмом леда и ватре...

Мој омиљени радови уопште, не само по питању анимеа, су деконструкције, нарочито јер сам лично врло цинична особа. И Наруто има пар елемената исте, иако је суштински конструктиван жанр. Управо деконструкције су оно што мени даје ту неку драж, неко друкчије представљање стандардних клишеа у фикцијама, какве иначе виђамо.
Нпр. ствари које ја сматрам добрим а које спадају у тај жанр, нпр. од анимеа су One punch man, Muteki kanban musume, као комичне деконструкције Shonen жанра, Fate zero, Neon genesis Evangelion, Toradora, Berserk, Death note, School days, као деконструкција харем жанра, итд. Док рецимо Песму леда и ватре волим као деконструкцију High fantasy жанра...
Evo ja da se ubacim posto sam video da si pomenuo ovaj anime koji sam gledao pre 2-3 nedelje i iako ga ljudi kritikuju jako mi se dopao.

Sto se tice dekonstrukcije i ovog anime-a, nije li on prikazao neku ,,stvarniju`` stvarnost.Zato se mnogima i ne svidja jer podseca na stvaran zivot.
Mnogi autori imajuci na umu mladju populaciju kako u Harem tako i Shonen anime ostvarenjima sami stavljaju za citaoca koji ne obraca paznju nevidljive kocnice, onaj ko ima iskustva moze lako uvideti da bi sam lik postupio drugacije da je ,,Slobodan`` takoreci.
Ovde ulazi na scenu School Days, odnosno on je nesto sto bi se iz moje perspektive desilo kada bi prosecan lik bio doveden u tu situaciju.
Zar ne mozemo primetiti da u tom anime-u jedna stvar vuce drugu i odvija se slicno stvarnom zivotu, put glavnog lika od prosecnog ucenika do alfa govnara, iskoristavanje pruzene prilike od njegovog Beta-male druga?:zcool:
Iako sporedni zenski likovi nisu detaljno razradjeni i produbljeni iz perspektive glavnog lika oni svejedno nisu bitni, oni su tu samo da ,,zadovolje`` i to u bukvalnom znacenju.

Tako da ova realnost stoji nasuprot onim drugim ostvarenjim u kojima je lik jadni nespretni ljigavac koji se ponasa isto u epizodi 1 i epiodi 21 i koji nema nikakvog progressa.:zroll:

Tako da ne znam da li si primetio ali u svakom anime-u koji si naveo, ove nevidljive kocnice koje zapravo sputavaju likove, su u manjoj ili vecoj meri spustene (nisam pogledao bas svaki naslov though :D)

One punch man = ja sam ultra heroj koji sve unistava jednim udarce/ stogam mi je dosadno i podsvesno sam slican onom vanzemljcu sto trazi dostojne protivnike

School Days = zapravo sam imao lika u razredu koji je bio sa puno devojaka i nepoznate devojke su se pitale sta je kod njega tako privlacno (kao sto su animeu pitaju da li je lik dobar u krevetu).
Glavni lik usled toga sto ima par devojaka u pocetku oko sebe, stice iskustvo i dobija prednost u odnosu na ostatak muske ekipe Beta-muskaraca / stoga postaje iskusan Alpha sto ga vodi da postane djubre na kraju

Death Note = daj onakvu knjigu i da vis komplikacija i moralisanja

Eto moja dva centa na celu pricu z:lol:

Poslednja izmena:
Добро виђење School days, иде репутација...
Hvala,eto prvi put da pisem analizu nekog animea.

Imam ja jos ponesto da kazem o ovom ostvarenju.
Pogled iz drugacijeg ugla i osvrt na stvari koje nisam pomenuo u prvom tekstu.

Sto vise mislim o njemu mnogo je dublji anime nego sto se na prvi pogled cini, zapravo sad kad sam se zamislio prosto sam iznenadjen koliko stvari su realno prikazali (doduse malo drasticno da bi dokazali poentu).z:)
Bas cu sutra napisati poduzi referat o tome sta je zapravo sve prikazano.
Nadam se da vam necu biti dosadan.z:lol:

E sad cu da nastavim sa analizom real-harem animea School Days, mozda mu otvorim posebnu temu pa da prodiskutujemo tamo, ovde se da lako izgubiti u moru postova :D

SPOILER ALERT- NAVEO SAM NEKE KLJUCNE ELEMENTE RADNJE AKO VAS ZANIMA ANIME NEMOJTE CITATI DALJE DOK NE POGLEDATE!

Ali elem, pre svega da kazem da animacija i lepota prikaza nije nesto zbog cega cete gledati ovaj anime, neki kadrovi se primetno ponavljaju ali nebitno.

Dakle u prethodnom delu sam napisao da ovaj anime prikazuje realisticno kako bi se odvijala jedna harem da kazemo situacija, sa tim rekao bih da su neke stvari nastimane tako da uzmu najgori obrt takoreci.
Morao je autor nesto i nastimati da prica dobije zaokruzen kraj za 12 epizoda.z;)

U ovom tekstu bavicu se nekim arhetipskim junacima koji se pojavljuju u zanru komedija i harem romantike.

Prvi lik je lik perverznog drugara:
sankarea-07-21.jpg

1.Drug glavnog lika
Prosecan anime:
Glavni lik obicno ima 2 druga, jedan je potpuno budalast i perverzniji je od glavnog lika a drugi je mirniji.Obicno ovaj prvi nema nikakvog osecaja pa pocne da lupa gluposti humora radi a ovaj drugi ga smiruje.Kako se radnja odvija ovaj prvi lik se nekad koristi da kaze glavnom liku kako je zenskaros, kako mu dobro ide za razliku od njega itd. z:D
Ovaj lik se isto ponasa non stop i samo nekad se dodatno koristi da bi radnju gurnuo unapred, ako ste pogledali vise od 3 animea prepoznacete ga odma.z:lol:
U principu osim ovih par tacaka retko koji anime se upusta u neko dublje portretisanje.

School Days:
Iako prikaz ovog lika pocinje isto kao i kod prosecnog animea, negde na sredini stvari uzimaju ostar okret i lik je donekle produbljen.
Kada glavni lik u anime-u stekne malo iskustva i devojke pocnu da padaju na njega, ovaj lik polako postaje ljubomoran.Ta ljubomora raste iz epizode u epizodu da bi se na kraju pretvorila u mrznju i zavist, odnosno onu zavist koju nepopularni i neiskusni muskarci ispoljavaju prema dominantnim muskarcima.
Usled svoje situacije, ovaj lik je odbijen u anime-u ali ipak u trenutku nervne rastrojenosti glavne junakinje koristi priliku i iskoristava je, kako bi mnogi i uradili.
I u tome se ogleda Real-Life postupanje ovog lika, jer niko ne moze ostati potpuno ravnodusan na apolutno dominantnog muskog lika u okruzenju.
Iskoristavanje se moze uzeti i kao neka vrsta osvete glavnom liku.

2.Drugarica iz detinjstva:

sankarea-07-6.jpg

Prosecan anime:
Dakle ovaj lik se cesto u jednom trenutku ubacuje u pricu naknadno.Prica je standardna, glavni junak se druzio sa njom kad su bili deca i to su bili divni dani, kasnije su razdvojeni dok prijateljica opet ne dodje (najcesce u srednju skolu) opet.:zpozdrav:
Potajno drugarica zakljucuje da oseca nesto vise prema glavnom liku ali to mu naravno ne kaze otvoreno nego pokusava da da signale koje glavni lik ne vidi.Prijateljica dakle cesto zavrsi kao pomocni karakter za radnju, sam lik je mnogo dublji od ,,Najboljed prijatelja``.
Ovaj lik je cesto takozvani ,,Tsundere`` odnosno zenkska osoba koja burno reaguje ali je generalno bezopasna.

School Days:
Naravno i ovaj lik pocinje standardno, ona hoce da ,,Pomogne`` glavnom liku (simpatije postoje).
Moze se reci da je ovaj lik imao najvise uticaja na glavnog lika i da mu je dao vetar u ledja, preko njega glavni lik stice iskustvo sa drugim polom i shvata kako je jednostavno prevariti i sutnuti devojku.
Devojka ne shvata sta je uradila i ne vidi svoje greske kao sto to ne vide mnogi u stvarnom zivotu, njena sujeta proradi i ona pozeli da glavnom liku bude jedina.
Na kraju imamo onaj Tsundere element koji je uvek bezopasno predstavljen a zapravo moze biti opasno stanje neuracunljivosti posto ona i ubija glavnog lika na kraju i to ne sa par uboda nozem.
Dakle ljubomora, zelja za kontrolom, sujeta , sve su to elementi koji su u obicnom Animeu svedeni na bezopasne komponente dok ovde igraju kljucnu ulogu, kao sto to rade i u stvarnom zivotu.

Nadam se da vas nisam smorio sa analizom i da ste uzivali u citanju z:lol:

Poslednja izmena:
Све одлично написано сем једне ствари-не ублажавај оно што је урадио речју ,,искориштава је'', реци на српском-силује је.
Најбољи ортак је у визуелној новели још гори и монструознији него у анимеу, у анимеу бар силује зато што буде изманипулисан. Ако си некад играо визуелне новеле, знаш да увек имаш више опција, које треба да изабреш и да према ономе што бираш тече радња. Најбољи ортак у неким деловима силује обе главне јунакиње, у другим сексуално узнемирава и уцењује једног другог дечка, и што је још горе, лик сваки пут прође некажњено!

Све одлично написано сем једне ствари-не ублажавај оно што је урадио речју ,,искориштава је'', реци на српском-силује је.
Најбољи ортак је у визуелној новели још гори и монструознији него у анимеу, у анимеу бар силује зато што буде изманипулисан. Ако си некад играо визуелне новеле, знаш да увек имаш више опција, које треба да изабреш и да према ономе што бираш тече радња. Најбољи ортак у неким деловима силује обе главне јунакиње, у другим сексуално узнемирава и уцењује једног другог дечка, и што је још горе, лик сваки пут прође некажњено!

Nazalost nisam igrao vizuelnu novelu ali verujem da je jos brutalnija od anime-a.
Ipak je morala anime serija da bude ublazena.

Zakljucak je da ono sto ovu seriju pravi dobrom jeste njena unikatnost, retko se pojavi ovakav biser, ako uopste i ima parnjaka a da nije igrica.

Ali ono sto me je sokiralo jesu komentari na jednom popularnom sajtu za gledanje anime-a.
Posebno mi je jedan privukao paznju, neka devojka rece kako je moguce da se ovako nesto desi u realnom zivotu, misleci pritom na ponasanje likova.
Izgledalo mi je da vecina osoba na tom sajtu zive pod nekakvim staklenim zvonom ili vole da su ususkani u svom svetu i anime svetu.
Posto autori izbegavaju da stavljaju negativne konotacije u svoja ostvarenja.

Da se ja pitam produzio bi seriju na 24 epizode zato sto lik postane ****** previse brzo, bukvalno kroz 3 epizode sto je premalo vremena, ali dobro koliko sam razumeo vizuelna novela je dosta dublja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back