Beograd - Najbolji svetski teniser Novak Đoković igrao je u noći između četvrtka i petka u četvrtfinalu US opena protiv Mihaila Južnog iz Rusije, ali iako je već nedeljama na američkom kontinentu redovno prati dešavanja u domovini.
Đoković je pozdravio dolazak bivšeg vaterpoliste Vanje Udovičića na mesto ministra omladine i sporta, a pohvalio je i rad prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
- Pratim naravno sve što se dešava u Srbiji. Vanja je izuzetan momak i sportista. Čestitam mu, dobio je veoma odgovoran zadatak. Divio sam mu se kada je kao kapiten predvodio vaterpoliste do mnogih uspeha. Ubeđen sam da će odgovoriti ovom izazovu. Znam da ga je predložio Aleksandar Vučić i to mi uliva još više poverenja. Vučić je, po onome što je do sada uradio, pokazao da je veoma sposoban - istakao je Đoković.
Novak bukvalno na svakom koraku radi na promociji Srbije, ali se nikada nije politički izjašnjavao. Međutim, pre pet dana se tokom konferencije nakon pobede nad Žoaom Souzom u trećem kolu poslednjeg grend slema u sezoni otvoreno suprotstavio bombardovanju Sirije.
- Ja sam u potpunosti protiv bilo kakve vrste oružja, bilo kakvih napada iz vazduha raketama. Potpuno se protivim nečemu što je destruktivno, jer sam imao lično iskustvo tokom bombardovanja Srbije 1999. godine. Znam da to ne može da donese ništa dobro nikome. Taj period koji sam prošao zajedno sa ljudima iz Srbije je nešto što ne želim nikome da iskusi. Rat je najgora moguća stvar, jer niko ne pobeđuje - rekao je nedavno Novak.
Đoković je, takođe, nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine demonstrantima poslao video poruku u kojoj je istakao da je Kosovo Srbija.
- Odatle potiče moja porodica, ali i srpska istorija. Ne žalim zbog onoga što sam uradio. Želimo pravdu, ali prosto ne možemo da je isteramo - istakao je tada Đoković.