Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Deluje mi tragično kad vidim ko dobija i neke nagrade,
međunarodne, od nekih nevladinih organizacija stranih država, EU i sličnih,
po sistemu otvaranja društva, donošenja istine, pobune protiv samih sebe i slično.
Ko te ljude predlaže (partije iza kojih su sakrivene neke NVO? verovatno),
da mi je znati, a da nesreća bude veća tako je od Triglava
do Đevđelije. Neko se valjda seti pa kaže: "Daj da vidimo šta se radi u rezervatu
Zapadnog Balkana?" Jedan bosankski, mladi perspektivni, jedan hrvatski mladi perspektivni,
daj i jednog srpskog mladog i perspektivnog; i onda kažu Tito izmislio "po ključu".

Licemerje vlada svetom, nekad crne rupe, sad licemerje.

Poslednja izmena:
Deluje mi tragično kad vidim ko dobija i neke nagrade,
međunarodne, od nekih nevladinih organizacija stranih država, EU i sličnih,
po sistemu otvaranja društva, donošenja istine, pobune protiv samih sebe i slično.
Ko te ljude predlaže (partije iza kojih su sakrivene neke NVO? verovatno),
da mi je znati, a da nesreća bude veća tako je od Triglava
do Đevđelije. Neko se valjda seti pa kaže: "Daj da vidimo šta se radi u rezervatu
Zapadnog Balkana?" Jedan bosankski, mladi perspektivni, jedan hrvatski mladi perspektivni,
daj i jednog srpskog mladog i perspektivnog; i onda kažu Tito izmislio "po ključu".

Licemerje vlada svetom, nekad crne rupe, sad licemerje.

Licemerje je oduvek bilo prisutno u Svetu ...cak se i neke Nobelove nagrede dovode u pitanje...sta onda reci za populisticke romane u 100 strana.. i za 100 dinara :lol:

popularisticke ili populisticke?

Sta je ispravnije ?:lol:

Licemerje je oduvek bilo prisutno u Svetu ...cak se i neke Nobelove nagrede dovode u pitanje...sta onda reci za populisticke romane u 100 strana.. i za 100 dinara :lol:

popularisticke ili populisticke?

Sta je ispravnije ?:lol:

Javna tajna je da se pozitivna kritika na RTS-u kupuje za 300EU.

Nobel je odavno postao politička nagrada, Sartr je prvi na to skrenuo pažnju,
a Kami moralno posrnuo na ispitu.

Kod nas je sve žalosnije. Postali smo društvo bez moralnih vrednosti, a društvo
bez moralnih vrednosti ne može da ima ni estetske vrednosti. Država u kojoj
je "intelektualna elita" u službi vlasti ne može da donese kvalitet.

Skorašnji izlet našteg "književnog vrha" je pokazao svu svoju bedu, tražeći stipendije
od države za svoje pisanje. Svi su hteli kapitalizam, svi su hteli da su glavni, i pisci i književnici
i slikari i glumci. Svi su u sebi videli lučonoše novog društva. Kad se pokazalo da kapitalizam
nema milosti, da ne mogu napuniti predsoblje gledaocima, da ne mogu prodati sliku, da ne mogu
prodati više od, u najboljem slučaju 100 knjiga, zavisno kolika je čija rodbina ili krug prijatelja, e onda
su počeli da kukaju i traže pomoć države. Ništa od Brodveja u Beogradu koji posluje strogo po komer
cijalnim principima; nađeš sponozora, napraviš predstavu, ako nema gledaoca bankrot. Lako se igrati
sa tuđim parama. Otuda i ovo zapomaganje, svest o nevrednosti, o nepotizmu, negativnoj selekciji. Nije
dovoljno da dete želi da bude glumac ili pisac. Neka bude, ali ne uništavaj kvalitet, snosi posledice, imaj odgovornost.
Pisci, književnici, oni trenutno "zaseli", aktualni klanovi u sprezi sa izdavačima (mada sad većina pisaca ima
svoje izdavačke kuće), hoće ljudi stipendiju na osnovu sinopsisa. Zamislite, hoću stipendiju na osnovu sinopsisa,
baš tako - sinopsisa. Kao da će da snimaju film. Nikako da se oslobode terminologije naučene u raznim "manuelima"
iz kojih su učili kako se piše, kako roman može da se napiše za jedno popodne i sl. Očigledno da su namerno preskakali
obavezan deo ovakvih manuela - kako se izdržavati dok ne objavite knjigu. To poglavlje očigledno ne prija kapitalizmu po meri
naših umetnika. Oni bi kapitalizam ali po njihovoj meri.
Jedan sinopsis, samo ova ideja, otvara toliko prostora za razne manipulacije, a komisije u umetnosti su uvek ono vrhunsko, najbolje i presudno.
Svako, malo upućeniji, zna kakvo dobro komisije donose umetnosti.

Ne bi me ovo čudilo da među potpisnicima ove peticije ne videh neke "viđenije" pisce, za koje uzgred znam da
su članovi raznih komisija, žirija i sl. Para nikad dosta, posebno ako su državne. U toj peticiji naravno nigde reči o posledicama.
Šta ako sinopsis bude prevara, ako rezultat bude loša knjiga, ako se knjiga ne proda u više od pet primeraka i sl.

Katastrofa, a dna nema. Darmolatovi opet na sceni.

Poslednja izmena:

Blago tome ko rano prolupa, imao se rašta i roditi!
.... nikako da ukočim kad kočnice popuste....
... "majstore koči, ne voziš krompir!!!!",
povika Matija Gubec, uze kantu punu vode i izgasi forum.

Matija je već imao meru, zato je i vodio seljačku bunu.

I ovaj Njegoš, svaka mu je bila Njgoševa. :think::worth::sad2::whistling::dash:

Poslednja izmena:

Blago tome ko rano prolupa, imao se rašta i roditi!
.... nikako da ukočim kad kočnice popuste....
... "majstore koči, ne voziš krompir!!!!",
povika Matija Gubec, uze kantu punu vode i izgasi forum.

Matija je već imao meru, zato je i vodio seljačku bunu.

I ovaj Njegoš, svaka mu je bila Njgoševa. :think::worth::sad2::whistling::dash:

Bar jednom mesečno sretnem po jednog Njegoša i po pet Hegela!:manikir:

Bar jednom mesečno sretnem po jednog Njegoša i po pet Hegela!
malaraspa.gif

Ja svakdnovno sretnem po jednog Napoleona!

Poslednja izmena:
Brate mili i ovde ko u reali, partija ispred strucnosti...
Ja ove dve moderatorke prvi put vidim, a jos manje na Knjizevnosti...Pa gde to ima...
Da je bar odabran i neko ko je miniaturno pisao na Knjizevnosti pa da ima neko opravdanje...Jad i cemer...
Da mi je znati u kojoj ste partiji...
Sad cete u demokratskom duhu da mi obrisete post a mene da banujete.
Hvala...
Ali i banovan,moje reci zive...

Brate mili i ovde ko u reali, partija ispred strucnosti...
Ja ove dve moderatorke prvi put vidim, a jos manje na Knjizevnosti...Pa gde to ima...
Da je bar odabran i neko ko je miniaturno pisao na Knjizevnosti pa da ima neko opravdanje...Jad i cemer...
Da mi je znati u kojoj ste partiji...
Sad cete u demokratskom duhu da mi obrisete post a mene da banujete.
Hvala...
Ali i banovan,moje reci zive...

Ne u demokratskom, već u duhu tolerancije, nećemo brisati ovaj post.
Tek toliko da se upoznamo.
I da, to što Vi nešto ili nekog niste videli, ne znači da ne postoji.

Poslednja izmena:
Srdačna dobrodošlica novim moderatorkama. :heart:
Želim vam što manje posla, kako bi vam ostalo više vremena za kreativnost koju posedujete...:lol:

Hvala, Rajka.
Da produžimo gde si ti stala bilo bi više nego zadovoljavajuće :)

Dobro mi došle, nove kolege moderatori! :)

Želim vam brzo uhodavanje i debele živce. :D

- - - - - - - - - -

I naravno, što više prijatnih iskustava i dragocenih kontakata ovde stečenih... :)

Hvala, Sokolice.
Imamo dobar uzor sa tobom.

Zar se Nora ne pojavljuje samo kad je pomračenje meseca?

...no, to me ne sprečava da (sauronski) pratim tvoja čitalačka iskustva i manje sablasnim danima.

Hm...mora da sam izogovaran...Kako jeDem moderatorke...:hahaha:
Covi nudi samo dobar provod i nešto radrljeniji pristup književnim tvorevinama...:manikir:
Naime:poznato je da su književnici ovejane lažovčine i prevejanci koji nas navlače na sentimentalnost
i romantiku...
A kad tamo,ono Đezuz Krajst lepo rekao da književnika neće biti pošljednja (ja to prevod Vukov...):roll:
Pisanje o izmišljenim svetovima...tja...
I novinari kad ih dohvati književna poletnost počinju lagati i izmišljati da je čovek ujo kera i sl.priče o Karleušama
oi ostalim junakinjama Pink televižn a kunamatata...I Grand televižn a kuna...:whistling:
Srećan boravak u našem gra...pedejefu...:lol::cvet::cvet:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back