Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U seriji, epizodi "Man of the House" pacijent postane odlučan i preuzima ulogu "alfa mužjaka" u braku pošto počne da prima testosteron koji mu nedostaje. Žena, koja je do tada imala glavnu ulogu ne slaže se sa tim pa eto problema...
I agresija se ispoljava, što reče Nara, ali ne samo to - pacijent postane drugačiji čovek.

heh pisali smo o tome u Vektoru br 8 :)
Najprostije - to ti je futuristički distopijski prikaz društva sa visokom tehnologijom i ekstremnim klasnim raslojavanjem gde npr neki uživaju u obilju a drugi jedva preživljavaju + elemeni postmoderne i obavezno hakerisanje raznorazno.
Imaš i steampunk - to isto al je HiTech malo retro (parna lokomotiva kao svemirski brod npr).
Od filmova koji pripadaju žanru prvi je Metropolis a poznati predstavnici su Neuromanser npr, Matrix, Džoni Mnemonik, Ghost in the Shell itd.
Preporučujem gorepomenuti Vektor za bolje informisanje, bila je to tema broja :)

Imaš i steampunk - to isto al je HiTech malo retro (parna lokomotiva kao svemirski brod npr).

Ne bih se složio u potpunosti sa datom definicijom, ali ruku na srce, mislim da je nemoguće precizno definisati bilo koji podžanr fantastike.
Kao u filmu Gotika; pojedine scene uteruju istinski strah i jezu gledaocu ali je baza u osnovi odličan triler sa elementima fantastike. Jeste da horor funkcioniše i bez fantastike al' u spomenutom delu je ista zastupljena. Na kraju, sve to zajedno možemo tretirati i kao dramu.

Nedavno sam na književnoj radionici napisao priču za koju je neko rekao da mu se dopada steampunk seting a ja , dok sam je pisao, nisam uopšte pomišljao da je smestim u to precizirano vreme alternativne istorije (neko moje viđenje steampunka)

Naznaka za SP je bila radi jednog detalja; naime, spomenut je, kao uzgredni detalj, cepelin. Inače sam se trudio da priču smestim u nepoznato vreme dešavanja. Može biti prošlost u SP maniru, a može biti i daleka budučnost. Ni po društvenom uređenju u koje je priča smeštena se nije moglo zaključiti vreme dešavanja radnje.

Imao sam cepelin, inkviziciju i pseudo feudalno okruženje. Naravno, sa određenim, nedefinisanim nivoom tehnologije. Da bi sve ostalo zakukumljeno, preimenovao sam neke opšte pojmove u izmišljene nazive (struja, duvan-cigareta, bodež)

I ispade SP bez mog htenja. Pošto priča bi pobednička, mnogo se diskutovalo o njoj a niko drugi nije niti osporio da je SP u pitanjju, niti negirao klasifikaciju.

Inače, koga zanima priča (6000 karaktera) moći će da je pročita u nekom narednom broju fanzina Znak Sagite :)

Poslednja izmena:
Ma ja sam to onako uzgred rekao, čisto kakvi elementi postoje :)

Što se tiče definicija podžanrova slažem se skroz i ne samo da mislim da nije možno već i da nije potrebno.
Nego ljudi imaju tendenciju da sve usitnjavaju jer na taj način može da se "izmisli nešto novo" što je sve teže i teže.
Pa, kako preogresivno odmiče "težina" inovacije, tako se sve više usitnjuje. I to ne važi samo za SF, već za generalno umetnost ili nauku, uopšte svaki vid stvaralaštvajer bi svako da se istakne na neki način.
A je li, qde da nabavimo Anđele, tj koji ti je izdavač?

Anđele? Još nisi? Bruka. :):)

Možeš da naručiš kod izdavača (imaju sajt) a može i ja da ti pošaljem od svojih primeraka, pa kako god želiš.

Izdavač je Tardis iz Beograda.

U kojim se sve knjižarama prodaje nemam pojma. Nedavno sam čuo da ih ima u Subotici (opet ne znam koja knjižara) a u NS, u Solaris-u više ne.

Jaooo dabre Tardis.. ccc pa znao sam to :dash:

Nisam još (iako sam nešto već čitao ono pre Mitar šta mu pravi i to).
Što se tiče knjige, hoću da je kupim, hvala svakako što si izrazio želju da mi je pošalješ baš lepo al ovako je poštenije :D
Samo mogo bi npr da mi napišeš posvetu, valjda ovo virtuelno druženije znači nešto :mrgreen:

Pozdrav svima...nov sam na ovom forumu i zeleo bih da pohvalim sve clanove i strucnjake za SF ovde pogotovo gospodina Sal-a (DZEK SVIH ZANATA) i da kazem da me interesuje SF od malena i da sam jako zainteresovan za njegovo remek delo...svako postovanje gospodinu Sal-u, dosta sam cuo o njemu kao pocasnom clanu Sf-a,,prateci postove i citajuci vas forum Sf....I da naglasim knjiga ''Andjeli na kocki secera'' me je zaista zadivila,ozivela moje fantazije i probudila ljubav prema slicnim delima,citajuci segmente knjige.Svaka cast Sal:worth: :ok:

Pozdrav svima...nov sam na ovom forumu i zeleo bih da pohvalim sve clanove i strucnjake za SF ovde pogotovo gospodina Sal-a (DZEK SVIH ZANATA) i da kazem da me interesuje SF od malena i da sam jako zainteresovan za njegovo remek delo...svako postovanje gospodinu Sal-u, dosta sam cuo o njemu kao pocasnom clanu Sf-a,,prateci postove i citajuci vas forum Sf....I da naglasim knjiga ''Andjeli na kocki secera'' me je zaista zadivila,ozivela moje fantazije i probudila ljubav prema slicnim delima,citajuci segmente knjige.Svaka cast Sal:worth: :ok:

Gde si tačno čitao segmente? Mnogo ličiš na jednog mog vir "poznanika", ako grešim, izvinjavam se. Voleo bih takođe da znam šta znači ono "počasni član Sf-a"

Ne vidim da mi je stigao PP?

Pivo ili njegov ekvivalent (na strogoj sam dijeti, obračunavam se sa trigliceridima) rado, al' kad ću za Bg ne znam :) Ipak, statistika veli da ću kad -tad opet put pod noge u tom pravcu. Trebao sam i ovaj vikend, ali kako onda da odolim silnim krkanlucima i peksimetima koji bi mi spremila, pa još pivo... bolje da ja ostanem ovde, na crnom hlebu, tunjevini i ostalim izgladnjivačima.

:)

Gde si tačno čitao segmente? Mnogo ličiš na jednog mog vir "poznanika", ako grešim, izvinjavam se. Voleo bih takođe da znam šta znači ono "počasni član Sf-a"

Virtuelni jesam a ovako vas ne znam...al znam kroz vase postove da ste jako nacitani i da poznajete SF tematiku jako dobro...e sad to "pocasni" sam mozda malo preterao, ali prisutni ste sa jako dobrim postovima i znanjem...kao sto napisah pratim SF forum al nisam nikako vremena nalazio da se pridruzim...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back