Imaš i steampunk - to isto al je HiTech malo retro (parna lokomotiva kao svemirski brod npr).

Ne bih se složio u potpunosti sa datom definicijom, ali ruku na srce, mislim da je nemoguće precizno definisati bilo koji 
podžanr fantastike. 
Kao u filmu 
Gotika; pojedine scene uteruju istinski strah i jezu gledaocu ali je baza u osnovi odličan triler sa elementima fantastike. Jeste da horor funkcioniše i bez fantastike al' u spomenutom delu je ista zastupljena. Na kraju, sve to zajedno možemo tretirati i kao dramu. 
Nedavno sam na književnoj radionici napisao priču za koju je neko rekao da mu se 
dopada steampunk seting a ja , dok sam je pisao, nisam uopšte pomišljao da je smestim u to precizirano vreme 
alternativne istorije (neko moje viđenje steampunka)
Naznaka za SP je bila radi jednog detalja; naime, spomenut je, kao uzgredni detalj, cepelin. Inače sam se trudio da priču smestim u nepoznato vreme dešavanja. Može biti prošlost u SP maniru, a može biti i daleka budučnost. Ni po društvenom uređenju u koje je priča smeštena se nije moglo zaključiti vreme dešavanja radnje. 
Imao sam cepelin, inkviziciju i pseudo feudalno okruženje. Naravno, sa određenim, nedefinisanim nivoom tehnologije. Da bi sve ostalo zakukumljeno, preimenovao sam neke opšte pojmove u izmišljene nazive (struja, duvan-cigareta, bodež) 
I ispade SP bez mog htenja. Pošto priča bi pobednička, mnogo se diskutovalo o njoj a niko drugi nije niti osporio da je SP u pitanjju, niti negirao klasifikaciju.
Inače, koga zanima priča (6000 karaktera) moći će da je pročita u nekom narednom broju fanzina 
Znak Sagite