Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ono što se tamo dešava nije moglo za manje da se napiše :)
I ne znam za druge ali Hyperion Cantos se, nekako, progresivno poboljšava što se tiče priče.
Ja najviše volim da kažem da je prva knjiga najlepša, najviše volim drugu, najbolja je četvrta a najneophodnija treća :)
A da ne pominjem da mi je to omiljeno SF delo (nekima sam i dosadio s tim ;p).

Sve u svemu čista desetka za celinu.

I ne znam za druge ali Hyperion Cantos se, nekako, progresivno poboljšava što se tiče priče.
Ja najviše volim da kažem da je prva knjiga najlepša, najviše volim drugu, najbolja je četvrta a najneophodnija treća :)

to bi otprilike bilo to
missim, sve si reko : )

Eee pa lepo, pročitao sam i mogu da kažem - svaka čast, samo napred. Žena koja piše tekstove o ženama u SF-u... pa to je genijalno :D
Doduše, fali ti princeza Leja, ali s obzirom da ti je prvi tekst, trud je za svaku pohvalu. Samo napred i ako treba nešto slobodno reci. Pozdrav :)
Pročitao i ja. Lep spisak heroina. :D
Ako su ti platili članak to je onda pun pogodak - em pišeš o nečemu što voliš, em zaradiš.

Uzgred, moram, moram... jeste po pravopisu ostaviti imena u izvornom obliku ali mnooogo je lepše transkribovati ih, tako da ceo tekst bude na srpskom.
Tekst sam ja pisala, ali nisam zaradila, zasad samo pišem za slavu ;)
Nisam transkribovala zato što su pravila magazina Frenzy Spark da se ne transkribuju imena.

Što se tiče Leje, slažem se, ona je fantastična. Ali pošto sam se odlučila da ne pravim spisak likova nego spisak serija/filmova/franšiza koje imaju najbolje ženske likove odnosno najbolji tretman istih, morala bih da navedem Star Wars kao franšizu koja je to dobro uradila, a to stvarno ne mogu... originalna trilogija još donekle, ali neverovatno da među tolikim pobunjenicima i negativcima i vanzemaljcima nema nijedne druge ženske osobe (sem Lukove usvojene majke koja se pojavljuje nešto malo, i anonimnih igračica kod Džabe)... To sam baš pomenula u tekstu kao "princip Štrumpfete". Ali bar je u originalnoj trilogiji to bio sjajan lik. Ali onda je došla i prequel trilogija u kome opet ima gomila tipova i jedna žena, ali je ženski lik mnogo slabiji, i umire od slomljenog srca (?!) :roll:

Bez hormonskog disbalansa nikako ne ide. Akciona heroina mora da ima makar malo viška muškog hormona da bi bila uverljiva.
Jedinica iz biologije, antropologije i sociologije. Sedi.

Poslednja izmena:
Pošto je ovo kafana možemo o svačemu, pa i ovome...
... pravila magazina Frenzy Spark da se ne transkribuju imena
Ne drže se sopstvenog pravila.
Novi film, nazvan ‘’Underworld: Awakening’’, ponovo prati Kejt Bekinsejl u ulozi Selene ...
Američka vojska koristi izvorni kod da kapetana Kolter Stivensona vrati u telo muškarca ...
Osim toga, mešanje srpskog i engleskog nikako nije po pravopisu. Za nekoga ko bi da objavljuje časopis to je nedopustivo.
(U drugom primeru bi trebalo KolterA Stivensona. Mogli bi malo da porade na pravopisu.)

Jedinica iz biologije, antropologije i sociologije. Sedi.
Voleo bih da ovo obrazložiš.
Imam neku krajnje laičku hipotezu da većina uspešnih akcionih heroina ima višak muških hormona (vidi se po izgledu, ko zna šta da gleda), pa bih vol'o da napišeš zašto se ne slažeš sa mojom porukom.

(Uzgred, zar se na filološkom uče ti predmeti? :D)

Da pojasnim. Hormoni utiču na naše telo. Tako muški daju šira ramena u odnosu na bokove, dublji glas, različit završetak vlasišta na vratu, itd... Ali, utiču i na snagu, kao i na neke crte ličnosti. E, to je biologija. :D
Glumica sa viškom ženskog hormona ima naglašeno ženstveno telo, velike grudi, široke bokove i sl. pa, barem meni, ne deluje uverljivo u scenama u kojima bije muškarce. Dobar primer je neuspešna obnova serije "Bionička žena". Smešno mi deluje kada glavnoj glumici "istaknuti" delovi tela landaraju na sve strane dok trči.

Vol'o bih da još neko kaže neku o ovome.

Da, lepo receno mada mi se ne svidja toliko druga knjiga kao prva, vise od pola knjige je neko razvlacenje i nema toliko veze sa glavnom temom.
Sada kada zavrsavam drugu knjigu vidim na Laguninom sajtu da je treca knjiga rasprodata! :poludeo:

Ja sam prvu čitao neku štampanukopiju raskupusanu, drugu i treću sa kompa i četvrtu normalnu :)
To je bilo odavno, posle sam kupio sve četri knjige a u tranziciji sam baš treću izgubio negde. Ne znam kome sam je dao a taj se ne javlja.

Inače, meni je Pad baš dinamičan, mada sve je stvarr ličnog doživljaja a kad budeš završio svih 4 videćeš da nema baš mnogo razvodnjavanja i da je skoro sve što se dešava apsolutno bitno :)

Ne mogu da buljim u komp dok citam vise volim da legnem u krevet :) ali zato utvrdjujem gradivo kada idem na posao i kada se vracam sa posla kuci, koristim audio book i skinuo sam sve cetiri audio knjige. :)
Posto su knjige poprilicno teske za razumeti, barem prva knjiga, tako da dobro dodje to utvrdjivanje gradiva. :)

heh i meni teško pada to čitanje a da nije knjiga u šakama, no, što se Hiperiona tiče ponela me bila priča i pročitao sam sve za nekoliko dana. :)
Prvi put, posle sam natenane čitao knjige. A kažeš audio Hiperione... e to još nisam probao, još ako su na engleskom bilo bi super.
Mislim, super je prevod ali je uvek bolje čitati na izvornom jeziku. Hiperion sam, doduše, čitao na engleskom i baš je super mada dosta sporije ide jer nije to engl iz filmova već je malo kompleksniji i, nekako, zahteva uživanje i laganije čitanje :)

PS
Jeste malo zeguljeno na prvo čitanje da se sve pohvata, ja sam čitao više puta sve ali se dobro sećam, kada sam čitao drugi put najviše sam uživao.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back