Kafana 'Dosije K'

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što problem ?

Ne treba bežati od istine. Ruralno ne mora da znači ništa negativno. Tu konotaciju pripisuju samo neki urbani koji misle da unižavajući drugog sebe podižu.

Ej, naravno.
Umereno ruralno, danas čuva najveći do onoga što možemo nazvati priroda čoveka, naša priroda. Tu stvarno, nema ništa loše.
Urbano je uvek nekako izveštačeno, kada se poredi sa onim "pravim", "prirodnim", "izvornim", "narodnim". Mogu oni da unižavaju koga hoće, no to ostaje sve sam plićak do plićaka.
Problem je u nama, koji živimo kao ljudi, ovde na ovom svetu i sada, tj problem se ogleda u globalnoj pojavi neuravnotežene neumerenosti.
Niko više na ovom svetu nema mere, čini se, nema osećaj za to kad je dosta. Kao da su svi pogubili repere i onda kad neki krenu da ih nalaze u svojim ili tuđim tradicijama, a one su velikoj većini ne samo ruralne, nego poljoprivredne i stočarske, nastane problem
No, nije ni tu problem.
Ako su večini današnjice, preci preživeli od poljoprivrede i stočarstva, gde je tu problem? Živi i zdravi fala Bogu.
Na kraju, koja većina? Svima nama su pre tri do pet generacija matori rmbali za plugom, stokom, motikom, ribom, mrežom ili nekom sličnom varijantom nužnog nasilja nad prirodom, a u korist svog fizičkog opstanka.
Da mi danas ne bismo morali to isto.
Uspeli su bar što se njih tiče, jer mi, danas, ne moramo to isto.
Bio im je to jedini način opstanka, jer bili su deo te prirode, bar dok su živeli.
E, tu je negde problem.
Mi, njihova deca, kanda više nismo, ili toliko smo malo, da bolje ni ne pomijnjem, jer se očas povampiri, neki sa majke zemlje i krene neumereno seljačenje, populistička demagogija, koja ima jednostavno rešenje za sve probleme društva.
Di je mera, ako više nije u tome koliko puta, imaš snage da zamaneš motikom?
Negde u glavi valjda, al bolje ne pitaj teška pitanja, smislićemo već nešto dosutra.
Selo čuva tradiciju, ali mudrost mu valja iskati negde drugde, jer u darežljivoj prirodi, kojoj je najbliža ljudska zajednica. zna da nađe samo proteine i ugljene hidrate.
To je bilo sve što je našim starima trebalo da sastave do proleća, skromni i zahvalni, kakvi bejahu ni slutili nisu da preko te pogače zaištu leba beloga.
Bože sačuvaj!
Grešni smo, govorili su skoro svi, nedostojni, strpljivo štedeli i teško radili.
To im je bilo sve.
A, to je skoro ništa u odnosu na to šta nam se nudi slepima i sluđenima.
Džaba.
Znali su to sve, neki tamo, retki sa sela, ali su radije ćutali nego da ih pojede mrak, kao veštice i čarobnjake.
Uvek malobrojni, ali i danas ih je najviše na zemlji.

U Nemačkoj generalno postoji jedan mehanizam ograničavanja ruralnog primitivizma, koji još uvek lepo funkcioniše.
Ako neko javno krene da preteruje u busanju u svoja narodna pleća, a volu, isto kao i svi drugi evropljani, oma mu izrastu sitni crni brčići, tik ispod nosa i padne razdeljak preko čela.
Kada još potom, krene i desna ruka da mu se koći, onako opružena u pretklonu, pa blago uzdignuta, to već svi vide i onda uglavnom, ga više niko ne ferma.
Svaka škola se plaća, to svi znaju, ali izučio ju je samo onaj koji to više ne mora.
A, hteo sam samo da kažem, da ako neko krene sa panevropejstvom neumereno, sa sela, onako tradicionalno,
biće problem.

samo da pozdravim agathu posto znam da ovde obitava.....:lol:

Neo dragi dođi nekad kod nas!

Ne vidim šta tu ima grozno, naprotiv. :D
Jedino je malo bez veze, što je Oktoberfest prošao, ima dve nedelje. Ustvari to mu je jedina mana, evo Bubua nek potvrdi kao ekspert. Traje samo dve nedelje i vikend i onda se završi.
Hteli da ga produžuju, ali ne da crkva.

Nije grozna slika a ni nošnja, grozan je meni dan jer sam dobila neki test iz photoshopa za eventualni posao, a ispostavilo se da baš to ne znam. E sad učim - što i nije grozno al oni neće mene da čekaju da to naučim - naravno u svim knjigama koje imam nema baš takav zadatak, pa moram da mučim deformisane mi vijuge!

Što problem ?

Ne treba bežati od istine. Ruralno ne mora da znači ništa negativno. Tu konotaciju pripisuju samo neki urbani koji misle da unižavajući drugog sebe podižu.
Primetila sam da ako je čovek stvarno kulturan, iskreno i karakterno a ne samo formalno - određeno obrazovanje ili položaj, ne može da tako brutalno i isključivo deli i etiketira ljude. Naravno da postoje razlike između ruralne i urbane sredine - kao što postoje između gorštačkog i primorskog mentaliteta, na primer, i jedne i druge kategorije imaju svojih kvaliteta i mana. A za unižavanje drugog - za bilo šta - da bi sebe uzvisio - e to mi je jedna od omraženih ljudskih osobina, a ovde na Krsti toga ima u izobilju. Ja na primer nikad nisam čula ni od oca i majke, ni od baba i deda, apsolutno ništa negativno o ruralnoj sredini a svi su iz urbanih, tako da sam se sa time susrela u školi od snobova kojima još uvek viri praziluk iz dupeta pa misle da će ga zabašuriti ako sve druge nazivaju seljacima a sebe ''velikim'' Beograđanima. E zbog takvih nas i ne vole u drugim mestima.

Увијек је највећа истина била да су покондирене тикве грђе од правих тиквана и тикванки...
На овом брдовитом Балкану и нема много урбаног свијета...
А и он је не тако давно дошао са села...
Моје најљепђе успомене везане су за село, деду и бабу...
И не само кад ми је било 5 година, већ и кад сам одрастао...

- - - - - - - - - -

П.С:
драга Агата, они који не воле Беееооограђане због нечега...
исти су као и они који не воле људе са села, из Босне, са друго континента...
Постоје само људи и нељуди.
Свуда.

1383006_10151969687729406_34191400_n.jpg

Ако им се гледа у моје јуче обријано лице и прије 3 дана офарбну косу, ОК.
Сам себе не препознајем.
:mrgreen:
Љубав чини чуда, чак и ако је једносмјерна...
:cool:
Поздрав кафеџијама, кафанцима и цвјетићима...

Eve radim na halu..

do srede imam fore da stavim krov, posle toga krece kisa...pa bih da pozurim...
Ustajem rano, lezem rano..

Evo za koji dan cu okaciti slikice nove radionice, i malko mene tokom procesa izgradnje..

Mislim na vas, a na Biki najvise!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back