Kafana 'Dosije K'

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Никад се не дерем.
Ја могу само да појачаним тоном објасним.
Шта ко једе, је*е, пије и њаке је ЊЕГОВА или ЊЕНА ствар.
Истицање тога на форуму или било гдје изазива ефекат.
То је иначе познато као скинимисеску*ца, а није везано за секс...
Нити оијентацију према истом полу...

Dže ste koke, evo Džeka hećima za dobre čorbe i orijentalne peksimete.
Veliki sam ljubitelj (zar to nekog iznenađuje) dobre čorbe koja je na mom stolu vazda rado viđena!

A kažite vi meni, zašto ne bi bila?
Pre nego što iko zucne, da elaboriram jednom, verujem zanimljivom, klatedrom.

Čovek je predator. I to jako radoznali predator. Da nije, ****** bi sada hodio ovom planetom.
Predatori su umovi od miline i meraka. Od akcije, planiranja i strategije.
Moraju tako. Kada sve isplaniraju, odrade pa se nažderu, hvataju se 'ladovine i kunjaju, pre nego što zaskoče ženku.

Čast dostojanstvenim izuzecima, predatori žive u čoporu. Radi spomenutog meraka i komformizma.
Baš kao i čovek.
I sada se polako približavam poenti ove učene katedre, koja je mala ali potrebna uvertira za spomenutu čorbu.

Svet nam je dat na tacni, da ga prilagođavamo sebi, tj, našoj prirodi.
Zato se penjemo na Mont Everest, draftujemo kao manijaci po brzacima, pravimo takmičenja u svim oblastima i delatnostima i gledamo da budemo uspešni.
Goli atavizmi predaka, jer, svako je hteo da bude vođa plemena, ili čopora, ali nije svako bio sposoban za to.

Onda je bilo jednostavnije. Svako je imao svoju bogomdanu ulogu u plemenskom poretku.
Čak i najnesposobniji i najgluplji Ako prihvate svoju ulogu, pleme ih hrani, pazi i mazi.
Ako istupe sa staze njihovog životnog i bogomdanog puta, čopor ih rastrgne. Bilo kog pripadnika, ne samo nesposobne.
Dakle, bilo kakva devijacija u normi ponašanja koja je, uzgred, jako ispravna norma, jer nas je dovela do ovog civilizacijskog stadijuma.

I tada se znao red koji je doneo napredak.

Danas su stvari skoro iste. Lov na životinje za prehranu se zamenio lovom na materijalna bogatstva. Nesposobni u tom lovu štiti država svojim ustavom i zakonom, ono trtljanje o "pravo na život" i "pravo na materijano obezbeđenje"
Ali, enormna razlika je u nusproduktu civilizacijske tekovine.

Elem, deca se od malena uslovljavaju dogmama koja potiskuje tu prirodu radoznalog predatora. Dečacima se nameće da se igraju sa autićima i vozićima, da završe visoke škole samo zato što su im roditelji završili, umesto da ih se pusti da cunjaju naokolo i rastavljaju sitne životinje, jure zveri radi zabave, penju se na opasne litice, i time zadovolje radoznalost i zov osvajačke prirode. Razvoj inteligencije, karaktera i snage se nameće veštački, umesto da se pusti da ide prirodnim tokom.

Strpljenja, još malo pa dolazimo i do čorbe.

Zato nemamo više mlade, odvažne, hrabre i sposobne mlade ljude, nego gomilu zatupljene (ne glupe) omladine koja u poretku obavlja delatnosti za koje ih priroda nije obdarila. Zbog iste te suspresije i uslovljavanja.
I samo iz toga proističe da smo svedoci velike popularizacije homoseksualnosti, "zaštitmo životinje", dogmatskih vera i religija, "zdrave hrane" i ostalih urnebesa koja sve dublje vode u potiskivanje onoga od čega se sastojimo i što nam je odvajkada urođeno.

Civilizacijska tekovina, koliko god nam je dobro donela, toliko uništava ljudsko biće u njegovom najbitnijem segmentu - u duhu. Sreća, još smo daleko od toga, atavizmi u nama su i dalje jaki.

I sada se vi pitate šta ovaj Džek trtlja i kakve to veze ima sa čorbom, a Džek će vam odgovoriti -itekako ima.

Lov - ždranje - kunjanje u 'ladovini - zaskočiti ženku je neprekidni lanac predatora kao što je neuništivi lanac DNK u čoveka.
Tokom civilizacijske tekovine, taj lanac nije oslabljen niti narušen, samo je okićen.

Lov je postao lov na pare. Ždranje je uživanje u ulovljenom. Kunjanje u ladovini je postalo istraživanje, umetnost, sport, zabava a zaskočiti ženku više nije potreba održavanja i regeneracije plemena, ili čopora, nego zadovoljstvo, udvaranje, ljubav, seks, brak i porodica.

I tu sada dolazimo do čorbe.
Čorba je veliki ukras tog lanca koji spaja, ili pokriva, i lov, i ždranje i 'ladovinu.
Čorba organizmu nije potrebna, nego je hedonistička kerefeka lovca da je srče dok se mesina dimi na ovalu, da se naslađuje išćekivanjem kroz ukusan srk kašike, sve pod izgovorom "da se pripremi želudac" a to neotesana laž. I da ispoštuje neke "nedeljni ručak" spomenute uslovljene norme. Da nije tako, čorbe bi se brzinski pile, kao aperitiv, a ne srkale sporošću koja draži mazohističko čekanje na glavno jelo.

I zato volim čorbe. Sa mesom, bez mesa, svejedno je, samo da je toliko ukusna da opravda ono čekanje na glavno, sve dok se ne zagrebe kašikom po dnu tanjira.

Nisam zbog toga ništa manji lovac (duhom) nego moji pra pra pra preci, samo osakačen uslovljavanjem civilizacijskim normama.

Da li bih menjao čorbu za onakav davni i bezbrižni život gde su se ljudi bojali samo groma, munja i da im nebo ne padne na glavu, nasuprot stotinu strahova koje svako od nas ima a to krije kao zmija noge, pa pojačava taj vrtlog straha svakim danom svog života? Stotine strahova koje nam je nametnula ta civilizacijska tekovina, uslovljavajući nas nekim normama ponašanja (od banalnih, da ne prdimo, pljujemo i podrigujemo na ulici) do onih najyebenijih, egzistencijalnih, pa i ratnih na koje mi ne možemo da utčemo?

Bez razmišljanja bih dao čorbu za takav život. Život u kojem si deo plemena, pa kakav god da si, samo da se držiš običaja, reda i života plemena. Sit, zaštičen, hrabar, častan, sa ženkom koja ti je dodeljena. Slobodan, bez granica. Deo nečega.

Hvala na pažnji. :)

I od civilizacije dobismo zaboravljene lozinke, ne bi znali ni kućni broj da nestane baterije...
Sećam se, beše pomama za onim igricama na lcd displeju...izgubili smo ihaj vremena na tom...posle sega mega drajv, pa mobilni, pa smartfoni...

Ispucao sam pitanje, a ipak, nije za javnost, ti brojevi. Nego, hoćemo li Bože mi da zalopatamo jednu finu čorbicu? Begova čorba se ovo zove, njam njam...

Begova-%C3%87orbas%C4%B1.jpg

Ispucao sam pitanje, a ipak, nije za javnost, ti brojevi. Nego, hoćemo li Bože mi da zalopatamo jednu finu čorbicu? Begova čorba se ovo zove, njam njam...

Begova-%C3%87orbas%C4%B1.jpg

E begova čorba ima jednu specifičnost-BAMNJE
To je vrlo ukusan plod al ne znam ništa o toj biljci
U Beogradu nema da se kupi -često idem po velikim marketima u potrazi za egzotičnom hranom,al od bamnji -ič

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back