Kada treba dići ruke od nekog?

U prijateljsnim, porodičnim, kao i partnerskim odnosima često se suočavamo sa dilemom:
"Koliko truda je dovoljno" i "Kada je vreme da odustanemo od nekog" ?

Ponekad, u želji da pomognemo i/ili da održimo odnos, ostajemo u odnosima i vezama koje nas iscrpljuju, zanemaruju naše potrebe i/ili su čak toksične. Odluka da „dignemo ruke“ od nekoga može izazvati osećaj krivice, neuspeha, kao i gubitka, ali može biti i čin samopoštovanja i zaštite sopstvene dobrobiti.

Koji su znaci da odnos postaje štetan po mentalno zdravlje?
Kada je u redu odustati od pokušaja da pomognemo nekome?
Da li je moguće „dići ruke“ od nekoga, a i dalje ga voleti?
Kako se nositi sa osećajem krivice nakon prekida odnosa?
само ти можеш дати сам себи тај одговор
ево ја би буквално све урадио за оне мени блиске
никакви људски закони ту мени не значе ништа

U prijateljsnim, porodičnim, kao i partnerskim odnosima često se suočavamo sa dilemom:
"Koliko truda je dovoljno" i "Kada je vreme da odustanemo od nekog" ?

Ponekad, u želji da pomognemo i/ili da održimo odnos, ostajemo u odnosima i vezama koje nas iscrpljuju, zanemaruju naše potrebe i/ili su čak toksične. Odluka da „dignemo ruke“ od nekoga može izazvati osećaj krivice, neuspeha, kao i gubitka, ali može biti i čin samopoštovanja i zaštite sopstvene dobrobiti.

Od svoje djece ne bih mogla odustati nikada.

Od svih ostalih baš lako mogu danas da odustanem. Jer čim ja uvidim da je meni više stalo nego nekom drugom, kad mi se ne uzvraća istom mjerom, ja krenem da se hladim od te osobe. Možemo mi da se slučajem okolnosti i krećemo u istom društvu, da smo upućeni jedno na drugo, što ja ispoštujem-ali ništa dalje od toga. Odustajem kad osjetim nepoštovanje, kao i od osoba koje konstantno traže od mene savjet, a ništa od toga ne prihvate već samo vrte jednu te istu priču i probleme. Kad mi neko nekim svojim ponašanjem crpi energiju i vrijeme, za takve više nemam živaca.

Šta ako je situacija da smo u tom odnosu zapravo mi problem, a da smo opsednuti/fiksirani svojim partnerom/partnerkom i da ne želimo da ugasimo taj odnos već "ulažemo trud" da održimo odnos iako je toksičan?
Zar najsmislenije ne bi bilo da onda mi dignemo ruke ako smo štetni po našeg partnera/partnerku?

Šta ako je situacija da smo u tom odnosu zapravo mi problem, a da smo opsednuti/fiksirani svojim partnerom/partnerkom i da ne želimo da ugasimo taj odnos već "ulažemo trud" da održimo odnos iako je toksičan?
Zar najsmislenije ne bi bilo da onda mi dignemo ruke ako smo štetni po našeg partnera/partnerku?

Bilo bi dobro da dignemo ruke i da ne nanosimo štetu.

Ako smo svesni da smo mi problem, za početak bi mogli da razgovaramo sa nekim u koga imamo poverenja i da zamolimo da nas posavetuje. Ako ta osoba ne želi da se meša ili..ne postoji, psiholog postoji.

Bilo bi fer izmaknuti se ako dovodimo nekog do ludila, da.
Problem je što je posebno teško ukoliko su partneri vezani jakom hemijom jer tad dolazi jaka ljubomora koja prerasta u male osvete, drame koje postaju mučenje.
Strast ne dozvoljava da se vidi jasna slika da malo šta drugo funkcioniše i tu nema raskida koliko god to htjeli.
Nekako zaglibe u osvetnički rat a da toga nisu svjesni i misle da je to ljubav a nije.

Razići će se kad strast splasne bez obzira koliko savjeta dobili. Strast je jača od pameti.
To je isto ok i rjetki su oni koji to pobjede.

Vjerovatno su obe osobe privlačne. Ona je strasna žena u svakom smislu što je čini neodoljivom al isto tako pakao kad zarati.

"Koliko truda je dovoljno/previše?" i "Kada je vreme da odustanemo od nekog?"

Mogu jednom, dva ili tri puta da pokušam. Dok mi ne bude jasno, a po mene štetno. A kako znam da je štetno? Tako što mi nije dobro. Možeš i dalje da voliš nekog i da se sećaš lepog, ali se setiš da taj paket ima i nešto pogubno za tebe. A ipak sebe volim više 🙂 Osećaj krivice može da se javi u porodičnim odnosima. Ali tada se napravi mera u tom odnosu. Vidiš šta možeš i ne puštaš dalje. Pogotovo ako druga strana manipuliše.

Pa to je ono, čuvaj druge od sebe. Šta te sprečava u tome?

Pa kontam da najčešće dođe do situacije da ne kapiramo da smo mi problem ili da ne prihvatamo da smo mi problem, pa onda još pojačamo "približavanje"
Aha, na to misliš. Pa vidi, skapiraš ako ti osoba kaže. I to je dragoceno. Komunikacija je jako važna. Ako druga strana nije svesna nego uzmiče, ljuti se, a tebi nije jasno pa ideš dalje...e to već...ali skapirao si, vidiš

Back