КАДА ЋЕ СРБИМА ДАТИ ПРАВА КОЈА ТРАЖЕ ЗА СТОКУ???

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.226
Zbog priključenja EU Srbija mora da promeni navike u ponašanju prema životinjama

Za stoku se uvodi pet prava na slobodu

Usvajanjem zakona o dobrobiti životinja

1. priznaće im se da su osećajna bića,


2. kojima je garantovano pravo zaštite od neprijatnosti,


3. gladi i žeđi, straha i stresa,


4. bola i bolesti,


5. kao i sloboda da izražavaju svoje prirodno ponašanje

Thumb_001ovce_beta.jpg


BEOGRAD - Srbija će uskoro prvi put dobiti zakon o dobrobiti životinja, kojim će se garantovati humano postupanje sa njima, koje uključuje odgajanje prema potrebama vrste, zabranu zlostavljanja i ubijanja životinja, sem u cilju ljudske ishrane, naučnih istraživanja ili iz religijskih razloga. Osim što će primorati građane da promene neke navike, poput načina na koji kolju svinje ili živinu, ovaj zakon će omogućiti Srbiji da meso izvozi u zemlje Evropske unije u kojima propisi o zaštiti životinja odavno postoje, ali će i zabraniti uvoz mesa iz država koje nemaju ovakav zakon.


Ministarstvo poljoprivrede već je pripremilo Nacrt zakona, koji je u svemu usaglašen sa evropskim regulativama, ali pitanje je da li će on biti usvojen u parlamentu bez većih izmena. Naime, kada je u Hrvatskoj donošen ovaj zakon, pojedine odredbe, kao što je ona da se životinje ne smeju konstantno držati vezane, naišle su na otpor poslanika i građana. U Srbiji, s druge strane, javna rasprava o ovom propisu nije izazvala veliki interes kod stanovništva.


U kulturološkom smislu, novi propisi će označiti prekretnicu u načinu na koji tretiramo životinje, pošto će se njime priznati da su sve životinje osećajna bića, kojima je garantovano pet osnovnih sloboda - od neprijatnosti, od gladi i žeđi, od straha i stresa, bola, povrede i bolesti i sloboda da izražavaju svoje prirodno ponašanje. U EU prvi pravni akti kojima su životinjama garantovana određena prava doneti su još 1974. godine i odnosili su se na životinje sa farmi, a ta legislativa se kontinuirano unapređuje.


ZABRANJENI EKSPERIMENTI U ŠKOLAMA
Legislativa se posebno bavi ubijanjem životinja radi ishrane, pri čemu je zabranjeno da se ona liši života ako prethodno nije onesvešćena elektrifikatorom ili odgovarajućim gasom, tako da ne oseti bol ili strah. U Srbiji će biti zabranjeni ogledi na životinjama radi ispitivanja kozmetičkih preparata, hemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju, duvanskih i alkoholnih proizvoda i sredstava za povećanje mišićne mase. Zabranjeni su i svi eksperimenti u osnovnim i srednjim školama, dok su na fakultetima dozvoljene vežbe kojima se ne ugrožavaju život i dobrobit životinja. Oglede u naučne svrhe moraće da odobri poseban etički komitet.
Tako, na primer, iako je donedavno u EU bilo propisano da kokoške nosilje pojedinačno u kavezu moraju imati bar 550 kvadratnih centimetara slobodnog prostora, sada svaki novoproizvedeni kavez kokoškama mora da garantuje minimum 750 kvadratnih centimetara. Predviđeno je i koliko gnezdo za jaja mora da bude veliko, kao i to da svaka koka mora da ima na raspolaganju prostor i materijal za grebanje i kljucanje.
Stoka se u EU ne sme držati vezana, mora dobijati hranu sa dovoljno gvožđa, a grla ne smeju biti zatvorena u boksovima, osim kada tako odredi veterinar. Osim toga, boksovi ne smeju da budu od čvrstog materijala, već porozni, tako da krave mogu da vide i dodirnu jedna drugu, dok je za svinje predviđeno da prostor u kojem se nalaze mora da bude takav da mogu i da omirišu „komšiju“.


Inače, u prostoru sa svinjama buka treba da bude ispod 85 decibela, a svetlost tokom bar osam sati dnevno mora da bude jača od 40 luksa. Svinjama mora da bude dovoljno toplo, da imaju slame i drugog materijala za kopanje i da mogu u svakom trenutku da legnu i da se odmore na suvom.


Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da se dobrobit životinja sve više shvata kao značajan činilac kvaliteta proizvoda životinjskog porekla, koji ima direktan uticaj na izbor potrošača. „Propisi koji postoje u našoj zemlji, kao i tradicionalna stočarska praksa, više ne odgovaraju očekivanjima građana Srbije i potrošačima iz EU. Zbog toga Srbija mora otpočeti sa aktivnostima koje se tiču dobrobiti životinja kako bi ublažila opasnosti koja preti domaććoj privredi“, objašnjavaju u ovom ministarstvu.
Novi zakon će zato zabraniti psihičko i fizičko zlostavljanje životinja, borbe životinja i njihovo razjarivanje, nanošenje patnje, straha i zlostavljanje prouzrokovanjem osećaja dosade i nesigurnosti kod životinja.


Ubuduće će biti zabranjeno prinudno hraniti životinje kao što se to čini kod gusaka, korišćenje žive životinje kao mamca za lov kao u ribolovu, organizovanje trka životinja izuzev konja i dodeljivanje životinje kao nagrade. Vlasnik životinje će morati da prijavi krivično ili prekršajno delo nad životinjom, a u suprotnom će se smatrati suodgovornim. Vezanim životinjama moraće da se obezbedi vreme tokom dana kada će moći da se slobodno kreću. Neće biti dozvoljene ni bodljikave ogrlice niti bilo kakvo ponašanje tokom dresure kojim se životinji nanose bol, povrede ili strah.

Autor:

Aleksandar Milošević

************************************************************************************

Ево ЗАПАДНА ПСИХОПАТОЛОГИЈА НА ДЕЛУ. :evil:
 

Pepeo

Ističe se
Poruka
2.894
1. priznaće im se da su osećajna bića,


Јел ће им признати право на брак, заснивање породице, итд.........

2. kojima je garantovano pravo zaštite od neprijatnosti,


Какве непријатности, то треба да се дефинише........
Можда ту спада да не смеш више свињи давати да једе свашта, јер забога повредићеш њена осећања, увредићеш је, не сматраш је нормалном и не поштујеш је......

3. gladi i žeđi, straha i stresa,


Без овог права, људи би пустили свиње да умру од глади, кој ће им ђаво свиње....
Глупо............

4. bola i bolesti,


Е то једино.... слажем се.....

5. kao i sloboda da izražavaju svoje prirodno ponašanje

Како да га изражавају........ Очигледно ће имати право на зборове, право на штрајк ако мисле да су ножеви којима их кољу тупи, итд,.......... Па оне и без овога се понашају онако како се понашају, ово ништа не мења, шта као сад свиње ће сазнати за ово своје право и позиваће се на њега ако им га неко ускрати...... Боже благи....А што се тиче кад ће Србима признати ова права - тешко је рећи.....
Вероватно кад почну и нас да кољу као и свиње........ :wink:
 

kaai79

Poznat
Poruka
7.065
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.