Kad štene dođe u kuću...

Kako pravilno okupati psa?
- ovo pitanje postavljaju kako sveži vlasnici pasa, tako i oni koji muku muče sa nestašnom kucom svaki put kada dođe vreme za kupanjac. Već nakon prvog pokušaja, jasno Vam je da će biti potrebno puno vremena i strpljenja. Ako ih i nemate, uvek postoji rešenje!

Vlasnici svoje pse često kupaju baby ili porodičnim šamponima, što je, naravno, greška, jertakvi šamponi mogu da dovedu do iritacija na koži i time pojačaju svrab, te se pas može ozbiljno povrediti prilikom agresivnog češanja.

Postoje šamponi specijalizovani za pse, pa je za kupanje pasa najbolje koristiti upravo njih. Najvažnije je odabrati adekvatan šampon, koji bi, bez obzira na proizvođača, trebalo razblažiti vodom i tako ga naneti na ljubimca. Postupak je isti kao i sa ljudima: šampon se dva puta nanosi, a zatim dobro ispira mlakom vodom. Kod rasa sa dugom dlakom bi trebalo koristiti i balzam za životinje.

Za kupanje štenaca takođe postoji poseban šampon, ali treba imati na umu da se oni ne kupaju pre trećeg meseca. Štenci se kupaju malo toplijom vodom, jer im je telesna temperatura viša nego kod odraslih pasa. Nije preporučljivo kupati ih češće od jednom mesečno. Bitnije je, dok je pas mali, da se redovno obavlja češljanje ili četkanje.

Nakon kupanja, psa treba umotati u peškir, nakon nekoliko minuta ga pustiti da istrese vodu sa sebe, pa ga fenirati vazduhom koji nije previše topao.

Postoji i lakši način za pravilnu negu Vašeg miljenika. Dovedite ga u frizerski salon :mrgreen:

Htela sam da pitam nesto, mozda ce zvucati glupo :rumenko:
Moze li pas da place? Ja sam jednom videla kod mog psa kako mu je mokro ispod ociju a i oci su bile poprilicno sluzave, pre toga sam vikala na nju jer nije piskila na pelenu, ali nisam je tukla (Boze sacuvaj).

Kod rase maltezer suze oci, i to podrucije mora da se brise bornom kiselinom ili posebnim preparatom na bazi borne kiseline da mu se ne bi stvaralo crveno oko ociju, to su oksidirale suze, znaci to jesu suze ali to je normalno kod malih rasa,

I zar mu UOPSTE nisi brisala to podrucje:eek::eek::eek::eek:

Pretjerano suzenje očiju vrlo je često kod maltezera, pa dosta njih ima smeđe/crvene mrlje ispod očiju, što je još primjetnije zbog bijele boje njihove dlake. Štenci mijenjaju mliječne i dobivaju stalne zube u starosti od 6 mjeseci. Tada dolazi do promjene u facijalnom predjelu zbog čega se tada često javlja pretjerano suzenje. U ovom slučaju to je veoma teško spriječiti. Vrlo često nakon tog perioda više nema takvih problema. Ipak, neki maltezeri i kao odrasli pretjerano suze, pa je potrebno posvetiti više pažnje njezi očiju i dlake oko njih. Prvo što trebate napraviti je da posjetite veterinara koji će provjeriti da li su vašem psu možda začepljeni ili suženi suzni kanali. Veterinar može predložiti liječenje psa antibioticima ako utvrdi da su bakterije uzrok problema.
Evo neki savjeti za prevenciju i smanjenje pretjeranog suzenja:
Svakog dana čistite područje oko očiju Vašeg maltezera. Ponekad koristite i neki blagi šampon za pse. Pazite da šampon ne uđe u oči. Dobro će Vam poslužiti mekana četkica za zube. Dobro isperite. Dlaku ispod očiju možete prebrisati gazom ili vatom natopljenom bornom vodom (acidi borici 2% ili 3%,u krajnjem slučaju 6%). Budite veoma pažljivi da tekućina ne uđe u oči. Umjesto borne vodice možete koristiti i neki drugi proizvod za čišćenje očiju koji ćete kupiti u pet shop-u. U tom slučaju sljedite uputstva s bočice. Važno je napomenuti da je potrebno dlaku ispod okica maltezera održavati suhom jer vlažna dlaka pogoduje nastajanju gljivica koje dodatno pospješuju crvenilo ispod okica. Neko vrijeme psu dajte piti flaširanu vodu ( Jana, Bistra, …). Ponekad voda iz slavine sadrži minerale koji “boje” dlaku. Ljubimca hranite kvalitetnom i zdravom hranom, budite sigurni da ona ne sadrži umjetne boje. Neka veterinar provjeri jeli vaš maltezer alergičan na neku hranu. Ovo je često uzrok pojačanog suzenja.

Poslednja izmena:
Ok hvala ti na ovako lepo obrazlozenom odgovoru. Jos jedno pitanje, moja Lea je pocela da kija, nije tako cesto mozda jednom,dva put dnevno, ali nista drugo nisam primetila jede normalno,mozda cak i malo vise nego normalno, zivahna je, da li se i to desava ili je to znak neke prehlade?

a sto bi psa brisao baby maramicama?
uzmi krpu i ukvasi je malo i sa tim obrisi psa.
maramice su i parfemisane i imaju alkohola i mnogo toga sto nasoj kozi ne smeta,ali psima moze da smeta jer nam je razlicita koza i njihov je manji pH koze.
jedino obrises psa sa vlaznim maramicama ako nemas bas sa cim a uvaljao se ko zna gde.i ne cesto vec u hitnim slucajevima.

Kod rase maltezer suze oci, i to podrucije mora da se brise bornom kiselinom ili posebnim preparatom na bazi borne kiseline da mu se ne bi stvaralo crveno oko ociju, to su oksidirale suze, znaci to jesu suze ali to je normalno kod malih rasa,

I zar mu UOPSTE nisi brisala to podrucje:eek::eek::eek::eek:

Jesam brisala sam to, nekim nemackim kapima, borna kiselina, nakapam malo na krpicu ili vatu, i onda predjem preko ociju.

Da, psi plaču. Slično sam iskustvo imala (i pamtim ga i danas, 15 godina kasnije) sa mojim Gizmom, bio je mlad i hteo da ostane još napolju, da se igra sa drugim psima. Uz stepenice je kukao a kad smo ušli u kuću, zavukao se pod sto i plakao, lile su mu suze. ALi oko održavanja, Lavice, svaka čast!

Dalmatinci su psi sa izuzetno osetljivom kožom, čak sam najveći procenat klinički potvrđene demodikoze (parazitsko oboljenje) viđala upravo kod njih. SVakako izbegavaj vlažne maramice, Jocika je objasnila zašto (samo što je njihova koža neutralna, naša kiselija-što će reći da je nama niža pH) i koristi druga sredstva.

Ljudi,Jel mogu ja sada Teisu da hranim 2 puta dnevno.. On sada ima 4 ipo meseca? Poz.

:eek: pa stene treba bar 3-4 puta dnevno da se hrani! On jos nije ni mladi pas, 0-6 meseci pas je stene, 6-12 je mladi pas od 12 pa nadalje odrastao pas, znaci tek negde u 6tom mesecu. Ovaj tekst vazi za maltezere, ali ne verujem da se ishrana mnogo razlikuje:

Štenci

Štenci maltezera za 10 mjeseci dosegnu težinu odraslog psa. Takav rast je izrazito brz i zahtjeva hranu visoke energetske vrijednosti. Do kraja rasta štene uveća težinu do 20 puta, te mu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. U prvih šest mjeseci pas intenzivno raste. U toj se fazi razvija koštani sustav, štene dobiva na masi, a probavni sustav je osjetljiv. U razdoblju rasta šteneta prijeko potreban mu je kalcij i to u određenoj količini. Višak kalcija u hrani, kao i manjak, ima za posljedicu moguće probleme u razvoju koštanog sustava. Kalcij je potreban za mineralizaciju koštanog sustava, razvoj koštanog sustava traje tijekom cijele prve godine života. U našim trgovinama nalazi se veliki izbor hrana renomiranih proizvođača svih kategorija. Koji u svojoj ponudi imaju hranu prilagođenu dobnoj kategoriji i veličini vašeg ljubimca Premium i Superpremium hrane će u potpunosti zadovoljiti sve nutritivne potrebe pasa. Psima hranjenim Premium i Superpremium programima nije potrebno dodavati vitamine ili minerale.

Ukoliko štene ne želi jesti suhi dehidrat, možete ga pokušati namočiti u mlakoj vodi ili bistroj juhi (bez začina!), ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga ponuditi štenetu. Broj obroka treba prilagoditi starosti šteneta. Do 6 - tog meseca života hranite štene 3 - 4 puta dnevno. Nastojte da psa hranite uvijek u isto doba dana.

Imam stene boxera, zenka, ima 3 meseca..do sada smo je naucili da ne piski po stanu, ali imamo novi problem jer nam nocu ne da da spavamo. Inace je mirna i ne cvili, po danu kao da nije ni tu,ali nocu jednostavno poludi, seta se, grize sve sto joj se nadje na putu
Da li moze neko da mi da neki savet sta da radim s njom, jer smo mnogo neispavani?;((((
Hvala :)

:eek: pa stene treba bar 3-4 puta dnevno da se hrani! On jos nije ni mladi pas, 0-6 meseci pas je stene, 6-12 je mladi pas od 12 pa nadalje odrastao pas, znaci tek negde u 6tom mesecu. Ovaj tekst vazi za maltezere, ali ne verujem da se ishrana mnogo razlikuje:

Štenci

Štenci maltezera za 10 mjeseci dosegnu težinu odraslog psa. Takav rast je izrazito brz i zahtjeva hranu visoke energetske vrijednosti. Do kraja rasta štene uveća težinu do 20 puta, te mu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. U prvih šest mjeseci pas intenzivno raste. U toj se fazi razvija koštani sustav, štene dobiva na masi, a probavni sustav je osjetljiv. U razdoblju rasta šteneta prijeko potreban mu je kalcij i to u određenoj količini. Višak kalcija u hrani, kao i manjak, ima za posljedicu moguće probleme u razvoju koštanog sustava. Kalcij je potreban za mineralizaciju koštanog sustava, razvoj koštanog sustava traje tijekom cijele prve godine života. U našim trgovinama nalazi se veliki izbor hrana renomiranih proizvođača svih kategorija. Koji u svojoj ponudi imaju hranu prilagođenu dobnoj kategoriji i veličini vašeg ljubimca Premium i Superpremium hrane će u potpunosti zadovoljiti sve nutritivne potrebe pasa. Psima hranjenim Premium i Superpremium programima nije potrebno dodavati vitamine ili minerale.

Ukoliko štene ne želi jesti suhi dehidrat, možete ga pokušati namočiti u mlakoj vodi ili bistroj juhi (bez začina!), ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga ponuditi štenetu. Broj obroka treba prilagoditi starosti šteneta. Do 6 - tog meseca života hranite štene 3 - 4 puta dnevno. Nastojte da psa hranite uvijek u isto doba dana.

Ok,Ok.. Samo pitam :D Hranim ga od kada je dosao kod mene 3 puta dnevno .. ;) Samo sam pitao.

Pretjerano suzenje očiju vrlo je često kod maltezera, pa dosta njih ima smeđe/crvene mrlje ispod očiju, što je još primjetnije zbog bijele boje njihove dlake. Štenci mijenjaju mliječne i dobivaju stalne zube u starosti od 6 mjeseci. Tada dolazi do promjene u facijalnom predjelu zbog čega se tada često javlja pretjerano suzenje. U ovom slučaju to je veoma teško spriječiti. Vrlo često nakon tog perioda više nema takvih problema. Ipak, neki maltezeri i kao odrasli pretjerano suze, pa je potrebno posvetiti više pažnje njezi očiju i dlake oko njih. Prvo što trebate napraviti je da posjetite veterinara koji će provjeriti da li su vašem psu možda začepljeni ili suženi suzni kanali. Veterinar može predložiti liječenje psa antibioticima ako utvrdi da su bakterije uzrok problema.
Evo neki savjeti za prevenciju i smanjenje pretjeranog suzenja:
Svakog dana čistite područje oko očiju Vašeg maltezera. Ponekad koristite i neki blagi šampon za pse. Pazite da šampon ne uđe u oči. Dobro će Vam poslužiti mekana četkica za zube. Dobro isperite. Dlaku ispod očiju možete prebrisati gazom ili vatom natopljenom bornom vodom (acidi borici 2% ili 3%,u krajnjem slučaju 6%). Budite veoma pažljivi da tekućina ne uđe u oči. Umjesto borne vodice možete koristiti i neki drugi proizvod za čišćenje očiju koji ćete kupiti u pet shop-u. U tom slučaju sljedite uputstva s bočice. Važno je napomenuti da je potrebno dlaku ispod okica maltezera održavati suhom jer vlažna dlaka pogoduje nastajanju gljivica koje dodatno pospješuju crvenilo ispod okica. Neko vrijeme psu dajte piti flaširanu vodu ( Jana, Bistra, …). Ponekad voda iz slavine sadrži minerale koji “boje” dlaku. Ljubimca hranite kvalitetnom i zdravom hranom, budite sigurni da ona ne sadrži umjetne boje. Neka veterinar provjeri jeli vaš maltezer alergičan na neku hranu. Ovo je često uzrok pojačanog suzenja.

mene zanima da li si ti to sve probala, odradila, i da li je bilo efekta, ili si negde sve ovo lepo copy/paste bez provere;)) naravno, ukljucujuci i posetu veterinaru.
e da... i to kupanje na mesec dana ne vazi za pudle. maltezere, bishone, jorkije itd, itd, itd.....

Poslednja izmena:
A da vas pitam nesto, koliko puta nedeljno,mesecno godisnje ili kako vec stavljate psu kapi za usi? I imam jos jedno pitanje, posto je moja baka imala neke narodske fore, i govorila mi stalno da je dobro sipati mackama u uvo dve, tri kapi jestivog ulja da bi se procistile, zanima me da li je jos neko cuo za ovo? Da li je probao, i da li je to uopste tacno?

A da vas pitam nesto, koliko puta nedeljno,mesecno godisnje ili kako vec stavljate psu kapi za usi? I imam jos jedno pitanje, posto je moja baka imala neke narodske fore, i govorila mi stalno da je dobro sipati mackama u uvo dve, tri kapi jestivog ulja da bi se procistile, zanima me da li je jos neko cuo za ovo? Da li je probao, i da li je to uopste tacno?

Ne stavljaju se kapi, pas se vodi 1 mesecno da mu frizer ili vet iscupa dlaku iz usiju, stavlja se poseban puder koji nema da se kupi, barem kod nas. Nikad cula za to, niti sam uradila, a i sama kazes za macke ne eksperimentisi, bre:confused:

Idi na temu maltezer tu smo prokomentarisali svasta nesto, i frizere, i negu, a sve to vazi i za si-cua

Back