Па, цитираш ијекавску српску верзију Википедије, на којој пише оно што Додик наложи. Верзије на другим језицима не пишу тако.
Ако читаш текст Дејтона који си ми већ приложио, онда ћеш тамо наћи следеће:
Pogledajte prilog 1692297
Да ли се можемо сложити да Дејтон не захтева одлуку СБ при именовању Високог Представника?
Брзински сам погледао .pdf са претраживачем у који сам убацио називе "УН" и "високи представник" и пронашао мноштво помињања УН, а око улоге само ово...
ČLAN 2
MANDAT I METODE KOORDINACIJE I VEZE
1. Visoki predstavnik će:
f) vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izveštavati periodično o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma (vezano za sporazum) Ujedinjene Narode, Evropsku Uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije;
Па сам онда погледао тумачење ОХР-а од прошле године...
Kako se imenuje visoki predstavnik? Stiglo pojašnjenje OHR-a
“Na osnovu teksta Aneksa 10 jasno je da imenovanje visokih predstavnika, (što nije slučaj sa imenovanjem vojnih snaga – IFOR, sada EUFOR-ALTHEA, u skladu sa Anexom 1A) ne vrši Vijeće sigurnosti UN-a, iako ono mora biti u skladu sa odgovarajućim rezolucijama. Praksa Vijeća za provedbu mira (PIC) jasno pokazuje da visokog predstavnika na tu funkciju imenuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, te da je ta praksa “u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, počevši od donošenja Rezolucije 1031(1995) od 15. decembra 1995. godine”, naveli su iz OHR-a.
Visoki predstavnik se lično obraća Vijeću sigurnosti UN-a svake godine.
За ово тумачење ОХР око тога ко бира високог представника видим да је у односу на тумачење Руса и Кинеза благо речено конфузно.
Укратко ми изгледа као: Не бирате нас ви из УН, ал` ето ми вас обавјештавамо сваке године шта се дешава, јер смо добри па хоћемо тако. Можете именовати војне снаге ал` високог претставника не можете, а јесте да кад ми именујемо то мора бити у складу са резолуцијама УН. И ми онда пазимо да тако буде јер смо опет добри.
Волимо ми СБ УН и још више волимо да сами изаберемо, а СБ УН нам не може ништа осим да гледа и ужива слушајући.
Нека ипак неки правни тимови УН разјашњавају ово!
И не слажем се док не видим да се Кинези сложу са таквим тумачењем.
Хроника
Милорад Додик: У среду ће бити установљен нови текст Устава РС. Новим Уставом биће одбачене све реформе, подвале, подметања и силеџијство
понедељак, 03. март 2025
Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик најавио је данас у Мостару да ће у среду у Бањалуци бити одржан састанак на којем ће бити установљен нови текст Устава РС.
Додик је навео да ће нови устав прописати тачну уставну позицију РС, наводећи да „све што је наметнуто више неће моћи да буде“, додавши да је сагласан да у Народној скупштини РС буде загарантован број за конститутивне народе.
„Ми имамо легитимитет, Република Српска је страна у дејтонском процесу“, рекао је он новинарима у Мостару после састанка са лидером Хрватске демократске заједнице БиХ (ХДЗ БиХ) Драганом Човићем.
Према његовим речима, новим Уставом РС биће одбачене „све реформе, подвале, подметања и силеџијство“.
Власт у РС намерава да донесе нови Устав, у којем би све надлежности пренете на БиХ у постдејтонском споразуму, биле враћене РС, мада су за успостављање нових државних институција гласале и странке из РС.
Ради се о правосудним институцијама на државном нивоу, Оружаним снагама БиХ, државним полицијско-обавештајним агенцијама, као и Управи за индиректно опорезивање БиХ.
Додик је најавио и да ће, после спроведене процедуре у Већу народа РС, потписати указе о проглашењу спорних закона, које је 27. фебруара донела Народна скупштина РС.
„Потписаћу законе и они ће важити. То значи да у 7.00 часова ујутро, када ступе закони на снагу, неће моћи да делује ниједна просторија Агенције за истраге и заштиту (СИПА) на простору РС. Ниједна испостава Суда и Тужилаштва БиХ неће моћи да делује, као ни њихови службеници нити ће се примењивати њихове одлуке“, истакао је он.
Ако, како је реако, неко мисли да може, нека проба.
„Држава ће се бранити. Ми себе доживљамао као државу. Ми доживљавамо РС као државотворни елемент, државотворни сегмент у БиХ са ингеренцијама које су нам одузете“, навео је Додик.
Поновио је да ће високи представник БиХ Кристијан Шмит бити протеран из РС ако у њу дође, оценивши да Шмит „више ништа не сме да уради“.
„Ако сазнате да пролази кроз Српску, дојавите нам, видећете како ћемо га фино ногирати из РС“, казао је Додик.
Оценио је да се „свет променио“ и да је РС „чекала ту промену“, позвавши Хрвате у БиХ да „из нафталина извуку планове о Херцег Босни“.
Додик је најавио да српски министри у Савету министара неће подржати усвајање измена закона о Суду БиХ и Високом судском и тужилачком савету БиХ, али да ће подржати доношење буџета БиХ.
(Бета)