Kad Lisce Pada

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koji vam je omiljeni lik u seriji Kad lišće pada?

• Ali Riza

glasova: 2 5,4%
  • Hajrije

glasova: 1 2,7%
  • Ševket

glasova: 0 0,0%
  • Nedžla

• Lejla

glasova: 6 16,2%
  • Ferhunde

glasova: 5 13,5%
  • Oguz

glasova: 6 16,2%
  • Ajše

glasova: 0 0,0%
  • Sedef

• Dževrije

glasova: 13 35,1%

• Ukupno glasova
    37
  • Anketa je zatvorena .
Nije bas tako. On je samo nesrecni lik koji sve vreme pokusava da se otrgne od bede, da nesto napravi u zivotu, da se dokaze drugima pre svega, pa onda i sebi.
U svemu tome biva surov, biva dvolican, biva los, ali pred kraj serije se nekako menja
Sa druge strane Tekinovi glume moralne velicine, a sami su pravili more gresaka.
Konacno, sede mu u kuci, razljebili se po onim divanima, zderu, piju, placaju njegovim parama sve, a onda ah, zaboga.....
Dno...

A koliko kosta 24 godine robije. Sigurno mnogo vise nego jedna kuca.

Ako mu je skupo nek se preda i zameni Sevketa.

Uh, koliko plačem na scenu opraštanja Lejle i Oguza pred vratima, pre puta u Trabzon.
Driljiv rastanak, hvatanje Lejle za ruku, koju je uvek hteo da vodi.
Kada joj se tokom noći primakao licu, osetivši njen miris, njenu kožu, uzdahnula je čežnja u njemu.
Očaj.
I onaj odlazak, tačnije polažak, kada je zastao, i još jednom se okrenuo da je pogleda.
I "Volim te, i naše dete, nemoj to zaboraviti."
Uh, mnogo dirljivo.
Preplakah epizodu.

I meni su bile dirljive scene koje je moonlight opisala.
I to kada je legao pored nje i prislonio svoje lice uz njeno, pazeći da je ne probudi...

A onda Ali Riza neka priča o tome kako ih je Oguz sve prevario, kako Lejlu nije voleo i kako će njegovo pravo lice da se otkrije.
Ko je on da priča o tuđim pravim licima?
To, što nije imao nikakvu mrlju u životu, ne daje mu za pravo da tuđe mrlje podvlači, uvećava, osuđuje.
On je odrastao u drugoj atmosferi, koja ga ja jednostavnije opredelila da bude u životu moralan (i samo to), i takođe uticala da njegovo sagledavanje sveta oko sebe bude crno-belo.

Sve, sve, i da je glumio ljubav i brigu za Lejlu, a zašto bi to radio kada niko ne vidi, pa ni ona...
Voleo je više i nežnije i muževnije nego Džem Nedžlu, ili Tashin Fikret.

Nervira me Ali Rizina izričitost. Tu osobinu ne volim ni kod koga da vidim, ni kod mladih, ni kod starijih, ni na seriji, ni na životu.
To, kada se nečija nedokazanost tumači kao ponositost... kada se nečija ograničenost predstavlja kao principijelnost...

Upravo
Ovamo zderu, izlezavaju se, vucaraju se svi po kuci kao creva, a nikad mu nisu dali ni priliku da se popravi
Stalno je los pa los
A oni su stalno, dobri, pa dobri
Pa nije bas sve tako jednostavno

A kad Terasko i ja ranije kazemo da Oguz i nije tako los kad se dublje pogleda onda nas popljuju z:p
Nista nije jednostavno i svako ima i dobre i lose strane

Razmišljam o Lejlinom odlasku u tužilaštvo.
Da li je to radi oca, radi ugađanja njemu, povlađivanje, umiljavanje Ali Rizi i savesti zarad malo mira, i najzad nekog svetla u tom lagumu laži.
Lejlino priznanje, priznanje za mene nešto drugo predstavlja.
Buđenje razuma.
Istinoljublja, žudnju za pročišćenjem.
Slaba je, nežna, kao krhka pahulja, koja se plaši proleća, jer bi je buđenje otopilo.
Utopljena je u svoju tugu.
U svoju neku čežnjivo sanjanu bajku o idealnoj porodici.
Razrušili su se njeni snovi, iluzije pobegle.
Slomovi, lomovi, razočarenja.
Isuviše tuga i za jačeg čoveka a kamoli za krhku ženu.
Teži prihvatanju, begu od prošlosti, a trči joj u susret.
Oguzu se vratila slaba na njega, jer ju je obeležio, takao, i mada nisu bili srećni, značio joj je.
Sa njim ne mora da priča o prošlosti, da se objašnjava.
Nazmi priča narušena je, zbgo prošlosti koja ju je sahranjivala.
Uvek ista pitanja, patnje, i rana nikad da zaceli.

Lejla je žena koja želi dom.
Nije samostalna, žudi za muškarcem kao snagom, podrškom, i ljubavlju.
Želi dom, želi mir, želi blagost.
Mirnu trpezu, sreću, osmeh.
Nije išlo.
Predala se dušom pogrešnom.
Nisu se nalazili na jednakim i istordnim frontovima kada su se njihove baklje poraza ili pobede palile.
Onda su se oboje jedno drugom ponovo vratili.
Želeći da se ovog puta nađu.
Međutim, bilo je preduboko ono staro.
Njegov kompleks, žudnja za imetkom, za mirom, za nebrigom egzistencije.
Njena krhotina bolela je, nekada je padala u beznačajne tuge.
Ali pratila ga je.
Žudela da bude tu za njega.

Hrabro je sada što je priznanjem razbila iluziju, tačnije male ostatke iluzije o domu.
O domu sa njim.
Njenom polovinom.
Dobar deo života samo smo odbegla polovina, koja teži da se spoji.
Samo se jednom spojimo, samo jednom bivamo celi.
Prepušteni.
Svoje polovine oboje su prepoznali kada su već postale načete.
To je njihova žalost.

Koliko sam samo plakala...

Ne umem ni da objasnim šta me je sve dirnulo...

Međutim.
Nešto mi je i dalje kontradiktorno.
Sve vreme su Ferhunde i Oguz bili za Ali Rizu jednaki neprijatelji, onako kako ih je on opisivao.
Ferhunde je, konstatovali smo, brojčano uradila više loših stvari svima njima (izuzimajući Fikret, za šta smo dalje konstatovali da je sprečila daljina).
Mešanje u Nedžlin brak, u Lejlinu veridbu sa Nazmijem, paljenje gradilišta,... švaleracija sa Leventom dok je Šefket bio u zatvoru...
Sve to je imalo posledice po svih njih, čak i kobne... Sve je to urušavalo Ali Rizino zdravlje...
I sada odjednom krivac je Oguz (ili Lejla koja ga je prikrivala) što je on doživeo šlog baš u trenutku kada je čuo za zatvor...
Mislim, to bi se njemu pre ili kasnije desilo... Taj okidač moglo je da bude i nešto drugo, nevezano za Oguza.
Ok, ovo jeste jako i najstresnije, pomisao da ti je dete ubilo čoveka, mada... sve to je moglo stvarno Šefketu da se desi, kao što može i svakom, da ubije čoveka, na primer, u saobraćajki...

Za Lejlino stanje se zabrinuo sada, kada se ona ''iskupila'' njemu.
A da li bi brinuo o njenom porođaju da je tu Oguz i da se sve odvija kao koju epizodu pre...

Lepo mi je što su se svi, uključujući njega i Nedžu, obradovali za dete.
Moćna poruka, i istinita: dete koje se rodi uvek se voli, čije god da je.
I treba da se voli...

Žao mi je što nisu napravili makar malo mesta u ovom tragičnom raspletu da Ali Riza negde u sebi, u jednom delu, oprosti Oguzu.

Međutim.
Sve vreme su Ferhunde i Oguz bili za Ali Rizu jednaki neprijatelji, onako kako ih je on opisivao.
Ferhunde je, konstatovali smo, brojčano uradila više loših stvari svima njima (izuzimajući Fikret, za šta smo dalje konstatovali da je sprečila daljina).
Mešanje u Nedžlin brak, u Lejlinu veridbu sa Nazmijem, paljenje gradilišta,... švaleracija sa Leventom dok je Šefket bio u zatvoru...
Sve to je imalo posledice po svih njih, čak i kobne... Sve je to urušavalo Ali Rizino zdravlje...
I sada odjednom krivac je Oguz (ili Lejla koja ga je prikrivala) što je on doživeo šlog baš u trenutku kada je čuo za zatvor...
Mislim, to bi se njemu pre ili kasnije desilo... Taj okidač moglo je da bude i nešto drugo, nevezano za Oguza.
Ok, ovo jeste jako i najstresnije, pomisao da ti je dete ubilo čoveka, mada... sve to je moglo stvarno Šefketu da se desi, kao što može i svakom, da ubije čoveka, na primer, u saobraćajki...

A da li bi brinuo o njenom porođaju da je tu Oguz i da se sve odvija kao koju epizodu pre...

I treba da se voli...

Žao mi je što nisu napravili makar malo mesta u ovom tragičnom raspletu da Ali Riza negde u sebi, u jednom delu, oprosti Oguzu.

Kasno je za to. Prilike su propuštene.

Međutim.

I treba da se voli...

da se razumemo, AR zdravlje je unistila hajrijina kuhinja..glave su mu dosli trigliceridi i holesterol koji su mu zapusili mozdane krvne sudove..i eto posledice..

oguz je hteo da se preda..
lejla ga je molila da to ne uradi..
da li bi AR bio podjednako kivan na oguza da je bio u toku detalja citave price - oguz je gledao da zaradi i izdrzava prvo svog sina, a posle i lejlu i njihovo dete..
koliko sanse neko ko je bio u zatvoru ima da dobije dobro placen legalan posao i infiltrira se u drustvo?
pa njegov sefket sa svim novcem sa kojim ga je porodica pomogla nije mogao da stane na noge..
oguz je grizao i borio se kako je on znao u tom trenutku..
on nije imao porodicu koja ce da ga hrani i pokriva troskove njegovih neuspesnih poslovnih ideja..
oguz je morao da zaradi, ne samo za sebe, nego je bio odgovoran prema svom sinu..
da li bi AR isto reagovao da je samo hteo da saslusa da je oguz iz takvih poslova hteo da izadje, a da mu nisu dali?
da je ubistvom stitio svoju porodicu - oteli su mu dete, dolazili u kucu i uznemiravali lejlu i na kraju - AR je bio uznemiravan..
da li bi isto reagovao i da je imao prilike da vidi iskreno oguzovo kajanje i uzas kad je stigao kuci to jutro i kad mu je doslo svesti da je okrvario ruke..
ubio je coveka koji tako ne moze da se nazove..

A ******, svi su teski gresnici u ovoj seriji, a samo Nejdzli ne mozete da oprostite...
Ja je valjda, da kazem DONEKLE razumem, jer mislim da ni ja ne bih trpela takva sranja od porodice ma koliko da ih volim.

Ne radi se o tome da ne možemo oprostimo, mi sve vreme pričamo da niko nije bezgrešan, kako u toj seriji, tako i u stvarnom, našem životu...
Ali praštanje je neophodno, kao i manje dramatizacije.
A najmanje je potrebna egocentričnost.

U redu, Nedžla, pogrešila si, povredila si sebe, patila, lutala... svima se to desi, pre ili kasnije, svi mi prođemo kroz nekakve mučne gluposti koje priredimo i sebi i drugima...
Ali zašto mora uvek, i kad je niko ništa ne pita, i kada je niko ni za šta više ne optužuje, da pomene Lejlu i kako je ona čistija od Lejle, jer zaboga, Lejla je brata žrtvovala (nije ni saslušala šta se desilo), a njenim greškama niko nije stradao... Zaboravila je samo na tu istu Lejlu i Džema, pa i na njegovu porodicu, pa i na svoju...

Ego manijak Nedžla.
Ja-svetica sindrom.

da se razumemo, AR zdravlje je unistila hajrijina kuhinja..glave su mu dosli trigliceridi i holesterol koji su mu zapusili mozdane krvne sudove..i eto posledice..

da li bi AR bio podjednako kivan na oguza da je bio u toku detalja citave price - oguz je gledao da zaradi i izdrzava prvo svog sina, a posle i lejlu i njihovo dete..
koliko sanse neko ko je bio u zatvoru ima da dobije dobro placen legalan posao i infiltrira se u drustvo?
pa njegov sefket sa svim novcem sa kojim ga je porodica pomogla nije mogao da stane na noge..
on nije imao porodicu koja ce da ga hrani i pokriva troskove njegovih neuspesnih poslovnih ideja..
oguz je morao da zaradi, ne samo za sebe, nego je bio odgovoran prema svom sinu..
da li bi AR isto reagovao da je samo hteo da saslusa da je oguz iz takvih poslova hteo da izadje, a da mu nisu dali?
da je ubistvom stitio svoju porodicu - oteli su mu dete, dolazili u kucu i uznemiravali lejlu i na kraju - AR je bio uznemiravan..
da li bi isto reagovao i da je imao prilike da vidi iskreno oguzovo kajanje i uzas kad je stigao kuci to jutro i kad mu je doslo svesti da je okrvario ruke..

Potpisujem.
Sve što priča Ali Riza za Oguza bi važilo, samo da:

- Oguz nije ubio mafijaša koji ih je kolektivno maltretirao
- se Oguz nije kajao, a videli smo svi koliko je bila teška zora, i kako je vikao ''Ubio sam čoveka''
- se Oguz i Lejla nisu grlili i govorili ''Volim te'' plačući, očajni i uplašeni
- Oguz nije krenuo ka vratima da se preda
- Šefket svojevoljno nije istrčao ispred njega

Dakle, ti momenti ublažavaju ovaj Oguzov nečasni beg i njegovo slabo zanimanje za Šefketa.

али риза је један веома добар племенити човек и неџла је једна веома паметна девојка већина вас који овде шаљу поруке су лоши људи ћао ау револвер

Poslednja izmena od moderatora:

Kad je Oguz hteo da se preda? Nikad.

Oguz je gledao samo da zaradi? Samo da zaradi mucenjem ljudi, otimanjem njihove imovine, krijumcarenjem droge. Da je bio posten covek od pocetka, ne bi ni morao da misli o Dzejdi i Kanu.

E ovo je sve i moj utisak ili razmišljanje s tim što bih ovu priču drastično poružneo da sam je ja pisao (poznajem sebe :lol: )

Ovo su sve činjenice koje debelog čine mikrobom a Oguza većim, i otuda mnogobrojne simpatije prema tom kriminalcu za koga se nedvosmisleno vidi da voli ženu koja će mu roditi kćer kao i da je brižan otac sinu nevoljene žene. On iskreno čini sve da zbrine svoje, one koji znače nešto u njegovom životu. Čak se, jadan, zbog Lejle ponižavao i pokušao da se umili razgovorom filozofu Rizi koji se poneo kao najgluplji histerik ne želevši da čuje ni reč, pa ga je i fizički bacio na drugi kraj ulice. To Rizu čini ružnim. Ta isključivost. Ta nemogućnost da do poslednjih kadrova ove sinoćne epizode sagleda da svet nije crno-beli.
Najzad da čujem iz mutavca sledeće :" Naša deca greše ali i pored toga oni su naša deca i dobrota u njima će im pomoći da ponovo budu dobri ljudi." Mešina je morala da napuni 100 godina i da se ubije od holesterola da shavti ovako dobru rečenicu.

Back