Kad Lisce Pada

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koji vam je omiljeni lik u seriji Kad lišće pada?

• Ali Riza

glasova: 2 5,4%
  • Hajrije

glasova: 1 2,7%
  • Ševket

glasova: 0 0,0%
  • Nedžla

• Lejla

glasova: 6 16,2%
  • Ferhunde

glasova: 5 13,5%
  • Oguz

glasova: 6 16,2%
  • Ajše

glasova: 0 0,0%
  • Sedef

• Dževrije

glasova: 13 35,1%

• Ukupno glasova
    37
  • Anketa je zatvorena .
Večeras je trebalo da bude Lišće, ali su onu ruralnu Asi pustili skoro dva sata... zaneli se...
Ja im poslah mejl, u kome sam im, pored gneva koje je izazvalo njihov neprofesionalizam zbog lošeg puštanja serija, napomenula i to da su bili velika nada intelektualnoj publici željnoj kvalitetnijeg programa, ali da sve više liče na konkurenciju.
Znam da to sa Lišćem nije imalo ove veze (pa samim tim nema ni sa ovom temom), ali nisam se uzdržala.

Ovi sa Prve su izgleda jutros pustili reprizu epizode koja je trebala da bude sinoc. Stigao sam samo na gledacete, a u subotu ga nije bilo. Video sam da Nejir i Ahmet hrane Ali Rizu, a tu je i Fikret sa Umutom.

I Turci bi rekli: hajde :)
Nevezano za ovu seriju, strašno su iskvarili program.
Sve nešto mediokritetsko.
Hleba i igara.
Jednostavan život.
Rekla bih još i: prost(ački) život.

nije mi jasno zasto preuzimaju kao premijerni, reprizni progam emitovan na konkurentskoj tv..
i meni su delovali programski drugacije, ali po svemu sudeci nece vise biti gledani..
samo jos da se zavrsi ova serija.. ko da citam tihi don..nikad kraja..

Budući da me nervira ovo sitničarenje epizoda, i parčići koje dobijamo, sve se više okrećem sećanjima na stare epizode.
Na Lejlinu tugu u braku sa Oguzom, kada ju je zamenjivala pokušajima d auživa u novcu, i da se umesto srećnim brakom, razmeće parama.
A ustavri želela je samo ljubav, sklad, mir, i dom.
Na Nedžlin beg najpre od kuće sa Oguzom, potom od Oguza da se sama bori za sebe.
Na novac koji je dobila prodavši nakit dobijen od Džemovih.
Kad su bile mlade, drugačije od sadašnjeg izgleda, dok je stari grad još bio u njima.
Na Ferhunde koja je bdela kraj Lejlinog uzglavlja onomad kada je bila slomljena, kada ju je čuvala.
Pitam se gde su sada nestali ti likovi.
Koliko je njihove početne osećaje za vrednost pojeo grad, žudnja za svojim idealima (kod nekih to beše uspeh, kod nekih dom po svaku cenu).
Kako su uspeli svi oni da se tako neosetno izmenjaju, da se izgube, da se više ne nalaze.
Da više jedva umeju da oslušnu svoju misao, a kamoli reči nekog drugog.

Lejlina težnja za domom, za osećajem sigurnosti i trajanja dovela ju je u situaciju nesanice, nemira, tuge, i savesti koja izjeda.
Toliko puta je želela dom, i to tražila od Oguza, makar i živeli u bedi.
Nemirna je, nespokojna, nesnađena.

Nedžlina potreba za supehom, dokazivanjem, samostalnošću, dovela ju je do neosetljivosti, egoizma, hladnoće kojom pleni.
Pitam se šta bi Nedžl moglo naterati na gorak plač?
Na pogled u ogledalo?
Šta bi moglo da je usmeri da se okrene onima koje voli i koji je vole a da ih ne gleda kroz novac, uspehe, već da ih sluša...Da ih oseti, razume... a da ne pomene svoje uspehe.

Ferhundina težna za srećom i domom dovela ju je do večitog bežanaj i uništavanje svake prilike da dom koji želi i dobije.
Kao da ne ume da shvati da njena osveta i radoznalost dovode do samopovređivanja. Da njena žudnja da sazna sve i da porazi protivnika kao bumerang dolazi nanovo do njene tuge, produbljujući je.
Da se nečije poverenje i prihvatanje ne dobijaju opakošću, već se zaslužuju dobrotom, mirom, i pažnjom.
Nikako novcem.

Tužni su mi preobražaji.
Raspadi, scene, sećanja i sadašnjost.
Kao da tonem.
Kao da ne mogu da ih trgnem,a prekoputa su mi.

Kako se serija bliži kraju sve više uvidjam da je AR glavni krivac za sve .Njegovo vaspitanje svoje dece, njegovo samoljublje, zadrtost pa i lenjost. Ničemu ih nije naučio jer je uvek stavljao sebe u prvi plan, glumio je Boga Oca, E pa kako je zasejao tako i žanje sad. Nijednu situaciju nije znao da reši, glumeo neku nedostižnu veličinu.
Šefket u ničemu nije istrajao jer mu je takav model pružio tatica koji je svaki posao napuštao olako čim je malo bio povredjen. Draža mu je bila varijanta da proda kuću nego da radi kod Kemala. Hajrije se tada umalo nije šlogirala žena. Blago bi nama bilo, gde bi ovom svetu bio kraj i početak kada bi svi tako olako napuštali posao, na svaku malu ili veču povredu ponosa, u njegovom slučaju sujete.
Lejlu naterao na silu da se uda! Zbog njega samog u stvari.Opet sujeta.
Raskinuo veridbu ovoj štrikačici jer nije momak dostajan njegovoj malenkosti.
Oni su svi odrasli, tako da ih je trebao pustiti, ali stvarno pustiti od sebe, svi bi bolje prošli u životu nego što ih je držao pod svojim stablom. Trulim.

Da li pratite Tursku seriju Kad Lisce Pada i jednog dobrog covjeka kao sto je Ali Riza.Mislim da je ova serija jos bolja od 1001 noci i da je nekako uradjena na domaci nacin i opisuje zivot jedne patrijarhalne porodice.Ali Riza je jedna dobricina koji zeli da ima skldan zivot a mislim da Ferhunde nije tako zla kako se cinilo na prvi pogled.Ona je veoma zgodna i kulturna osoba.Inace serija se na Turskom zove Yaprak Dokumu.

ferhunde.png

http://4.***************/_YQvY8AUpQ34/TRtGAQC_-BI/AAAAAAAAL18/XCWB4aZaBSM/s1600/yaprakdokumufinalizle.jpg
Serija je extra!Sve pohvale gmucima,maisorki su uradili svoj posao...mislim da nikad nisam gledala bolju seriju...konačno nešto novo,nakon onih špansih sapunica.....Eto,taj Ali Riza sve prohteve i želje ispinjavao svojoj deci,a eto šta su mu uradili zauzvrat..uništili ga...e,,,

Back