Kad Lisce Pada

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koji vam je omiljeni lik u seriji Kad lišće pada?

• Ali Riza

glasova: 2 5,4%
  • Hajrije

glasova: 1 2,7%
  • Ševket

glasova: 0 0,0%
  • Nedžla

• Lejla

glasova: 6 16,2%
  • Ferhunde

glasova: 5 13,5%
  • Oguz

glasova: 6 16,2%
  • Ajše

glasova: 0 0,0%
  • Sedef

• Dževrije

glasova: 13 35,1%

• Ukupno glasova
    37
  • Anketa je zatvorena .
Čini mi se da sam konačno shvatio onu scenu na kraju serije jer još uvek gledam starije epizode...
Naime, Ferhunde je u novijoj epizodi (ne vredi, nisam mogao da odolim, morao sam da provirim desetak epizoda unapred) rekla Mithatu da je kuća Tekinovih za nju bila neko utočiste, činilo joj se da je samo kuća razume i da su je njeni zidovi štitili od opasnosti koje vrebaju napolju, opasnosti koje su i nju snašle dok je bila dete.
Znate da se serija završava tako što ona postaje vlasnica kuće i kada ostaje u njoj sama počinje da plače i nalazi njihovu zajedničku porodičnu sliku dok je još živela u kući. Meni nije bilo jasno zašto je plakala ali sada jeste, kada sam čuo šta je rekla MIthatu...
Ona konačno shvata da su zidovi za koje je verovala da su je štitili od opasnosti spoljašnjeg sveta zapravo bili samo to - Zidovi a da su pravi zidovi koji su je štitili bili Tekinovi, ne prazna kuća...
Nije bila svesna šta je imala dok to nije izgubila - tipična ljudska mana/osobina/glupost...

Ja kasnim sa epizodama, tek sada na internetu dovršavam jučerašnju!

Opet mi se Nedžla nije dopala. Pozvala je svoje da je posete, ali je očekivala od Džema da sedi sa ženama.Hajde da je došao Ali Riza, ili Ševket, ali da Džem sedi sa ženama, nema smisla.
Šta da priča? Šta da sluša?

I posle kada se žalila Fikret, kako nije tamo njen dom. Naravno da nije kada je sjaj i pare odmah stavila u prvi plan. Bunda, časopis, slava, nakit. Fakultet u drugom planu.
Umesto da osvaja Džema, dokazuje mu se, upali su u krizu i pre no što su osetili brak. (Nažalost, tako većina parova. Vremenom izgube elan da se osvajaju svakog dana, da se potrude da ne nestane sjaj, draž sa početka, ii sa cveta veze. Pa posle, kada to neminovno naiđe, pitaju se kada je počelo.)

Nije mi nežna žena. Žena koja se uvuče pod kožu muškarca, žena strasti, vatre, čulnosti. Nekako, distancirana je. Od kuće. Od svojih, muža. Nisam stekla utisak da se trudila naročito da se približi Džemovima, osim što je malo na tome radila, tek da se ne kaže da ju je mrzelo.
Ne vidim da se čuje sa nekom drugaricom, a sa hrpom njih je slavila čuveni rođendan.

Džem je bio sve vreme uz njenu porodicu. Podržavao, plaćao, bio podrška.
Ćutao i kada ne odobrava. trebalo bi da oseti koliko mora da mu je teško što je Oguz opet tema. Što nikako da ode iz života njohovih. Što se sreću, a ona prećutkuje, što ga napada.

Ne trudi mi se dovoljno. Sva mi je montirana, čak i po kući. Žena od nivoa. A sada vrvi od nezadovoljstva. Umesto ško kritikuje i ogovara bolje da se bavi i pobrine za muža.

Tacno. Nedzla je takva. Uvek ce nesto da joj fali, iako ima sve. Trazi dlaku u jajetu.

Sasvim joj je lepo rekla Fikret. Da nauči da ne krivi druge, ne traži krivce u svakom osim u sebi, i da stoji iza svojih odluka.

Slažem se sa tim. Svako bira za sebe. Sve na svetu jeste stvar odluke. Odlučila je da bude sa Džemom, i ne znam šta joj sada toliko fali. U toj kućerini ne nalazi dom, jer je izgubila Džema jureći za prestižom, sluškinjama, nakitom, garderobom i ostalim. Sve drugo je bilo primarnije od braka.

Kakva trula epizoda.
Kakva neka jeza u telu.
Ferhunde je izveštačeno i prenaglašeno lako obrlatila obrijanog, još ružnijeg Mithata. Hvalili ste ga na temi, bio vam je simpatičan, jedino moje simpatije nije imao. Za dva dana su počeli sa "dragi", "ljubavi"... i ostalo.
Kakav nagli prelaz sa njegove dobre, na zaslepljenu stranu čoveka omađijanog žene sa kojom se nije ni poljubio kako treba. Malo je to isforsirano u seriji.
Novi sat, odsustvo zlata, i brkova. Mithat je poslušno kuče. Najposlušnije.

Dan posle veridbe, tačnije veče, na mah je krenuo gore, da ih pozdravi, ali se ipak vratio, i ne pogledavši večeru.
Kako neko za takvog čoveka može reći da svima pruži ruku, i sigurnost? To je prevrtljivost, lakovernost, nesigurnost i odsustvo stava.

Mislim da Tahsinova kupovina veće kuće neće značiti i mir. On je moguć samo ako se odvoje od Dževrije, budući da on, kako se već toliko puta pokazalo, ne ume da se otrgne od majčine nakaradne potrebe za neprikladnim rečima.

Nedžla je, pozvavši svoje da im javi da je Oguz uhapšen, neizostavno imala hladan ton žene koja samo tim pozivom želi da pokaže kako je ona sada lepo govorila da je Lejla glupača, da je Oguz debil, i loš čovek. Gde je tu saosećanje sa sestrom, i sama je prošla kroz isto? Gde je sećanje na te dane?

I bezvezno mi je to Hajrijino telefoniranje, u toj prostoriji, ne znam ni kako bih je sada nazvala, a tik do nje Ali Riza u sobi, i kao ništa ne čuje. Očekivala sam da dođe, otme slušalicu, ili slično. :)

"Ferhunde je krenula u osvetu pod okriljem ljubavi", pazi molim te kakva misao... :roll::roll::roll:
Znaci, ocas posla je Mithat, zaboravio na dobrotu i ljubaznost Tekinovih, da bi im vec u sledecoj epizodi rekao "Kupite svoje prnje ili cu baciti sve u djubre", znaci ne mogu da verujem kakva je marioneta kojom lako upravlja Ferhunde.
Ali jako mi je bilo drago kada joj je zavalio samarcinu Sevket i krenuo za njom, ja bi je na njegovom mestu odrao od batina i obrisao pod njome.
Ovo je za sve njih bio veliki haos.... Ferhunde je uspela u svojoj zloj nameri...
:rtfm::sad2:

Morao sam opet da pogledam unapred i zgrozio sam se.
Po prvi put sam osetio mržnju prema Ferhunde ali ne malu, uživao sam dok je Ševket udario šamarčinu toliko da sam poželeo da imam igricu na Wii-ju sa imenom: "Šamaraj Ferhunde" i da je po ceo dan mlatim sa onom bežičnom palicom dok ne poplavi pa restart nivoa i tako ponovo.
Baš je koza ispala. Ne verujem.

Nedzla je seljoberka teska, glumi neko ludilo, udarile joj pare u glavu. Ko one seljanke kad dodju dole sa juzne pruge u BG pa jure neke bogatase samo da imaju para, ostalo je sve nebitno. Sponzorusetina obicna. Nervira me jako.

Ferhunde je najbolja!

Tekinovi smaraju, dosadni su... Pametni su kad se nesto desi, ja da sam u Mithatovoj kozi selili bi se oni meni istog momenta kad im isplatim kucu, 'ajde molim te. Jos oni se nasli da izbacuju Ferhunde iz tudje kuce, svasta, prostaci.

Sevket mi je najodvratniji lik.

Lejla je glupacetina ona teska, a Oguz se nikad nece promeniti.

Dzejda smara, trazi nesto sto nije njeno, imala je lep i lagodan zivot, muza koji ju je obozavao ali nije joj bilo dosta, treba da trune sad.

Fikret je za sad najnormalnija, i ako je Dzevrije tumaci kao negativnog lika u smislu da je stalno smorena, ali ona je u celoj seriji najpozitivniji lik uvek ima neku recenicu ohrabrujucu i uvek je spremna svima neizmerno da pruzi podrsku i ljubav.

Dzevrije satirican lik, ne treba je shvatati ozbiljno i onda postaje zanimljiva. Mislim da se Fikret ne prima toliko na nju da ni ona ne bi bila takva, ali ok, postujem Fikretin stav ona je na jednom visem nivou, zna da se ponasa i sigurno joj nikad ne bi uzvratila istom merom.

Apsolutno se ne slažemo...
Sapunica je nastala u Meksiku i tada je (a i danas) označavala otpad od serije, nešto veoma loše, smeće od serije itd.
Nikako, ali nikako ovu seriju ne treba nazvati sapunicom. Nije joj ni blizu...

Sapunska opera ili sapunica je zajednički naziv za radio i televizijske serije dramskog tipa koje karakterizira nepostojanje klasičnog raspleta, odnosno nominalno neograničeno trajanje odnosno broj epizoda.
Sapunice na početku obično imaju okvirni glavni zaplet i likove, ali se njemu tokom odvijanja radnje pridodaju novi likovi i podzapleti, koji, nakon što glavni zaplet na ovaj ili onaj način završi, postaju glavni zapleti. Time bi se trebalo garantirati kontuirano trajanje radnje, odnosno serije.
Izraz sapunska opera se prvi put počeo koristiti u SAD 1930-ih godina za žanr koji se pojavio na tada još novom mediju radija. 1940-ih su se sapunice počele proizvoditi za televiziju, te postale jedan od njegovih najpopularnijih žanrova. Izraz sapunska opera porijeklo ima u činjenici da su se te serije emitirale tokom dana, kada su u kućama uglavnom bile domaćice, te je njima bile namijenje reklame kojima se oglašavali novi modeli sapuna i slične kućne potrepština.
Izraz sapunica je s vremenom stekao pejorativno značenje, te se njime često označava na početku kvalitetna TV-serija kojoj producenti i scenaristi bizarnim i neuvjerljivim zapletima pokušavaju povećati gledanost ili produžiti trajanje.
U Latinskoj Americi se razvio poseban oblik sapunice koji se naziva telenovela. On je od kraja 1980-ih stekao veliku popularnost u svijetui i istisnuo klasični format sapunske opere koga koriste američke TV-mreže.

copy from wikipedia

Ok... Izvinjavam se, ali prosto mi je ne-fer prema seriji ako se ubaci u sapunice grupu (pa čak i sa " " i uz nazovi dodatak). Veruj mi, iz mnogo sigurnijeg izvora (koji nije wiki) sam saznao da je sapunica označavala, ne samo seriju nego seriju koja ima lošu, nerealnu i nelogičnu radnju, priču sa gomilom spletki i uvek srećnim krajem. Ja zaista ne znam nijednu američku sapunicu...možda zato što je "izvan mog vremena"...

Slažem se za kraj, jako, jako loše/realno/bzv odradjeno. Uvek se tešim da je moralo tako, kažu i oni (režiser, producenti, scenaristi - Serija je "Kad lišće pada", kažu mora loše da se završi) ali opet je veoma nezgodno kada se serija koju toliko zavoliš tako završi, baš jadno se osećam posle, kao da se meni nešto desilo na šta nisam mogao da utičem...
Kada mi se neka serija loše završi ja uzmem i napišem alternativni kraj, samo za sebe, čisto da mi savest bude mirna...

Pa ovako:

-Tekinovi se polako useljavaju i navikavaju na novi stan.... Bile su nove komsinice da ih upoznaju...
-Sevket je isao da vrati kola Dzemu i Nedzli i neko ga je cuknuo odpozadi, a on nekoga ispred... I otisao je i rekao kako ga je sramota sto se to desilo, Dzem je rekao da je u redu i da ne brine, jer u firmi ima dovoljno kola, a Suzan mu je pakosno rekla da jedna pokloni i Sevketu.
-Fikret i njeni se takodje polako navikavaju u novom domu, a Djevrije ne stedi da je nervira i dosadjuje joj, non stop je zivka gore dole, na sve ima zamerku iako je Fikret neverovatno trpi.
-Ali Riza je obilazio novi kraj...
-Ferhundina majka Nurdan se uselila kod zeta i kcerke i tako... Uredili joj sobu...
-Lejli je zao bilo Fikret i nazvala je na mobilni, ali Fikret jedva da je koju prozborila sa njom.... Mada se vidi da joj je zao sto ne moze da bude sa sestrom u kontaktu...

Back