Kad Lisce Pada

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koji vam je omiljeni lik u seriji Kad lišće pada?

• Ali Riza

glasova: 2 5,4%
  • Hajrije

glasova: 1 2,7%
  • Ševket

glasova: 0 0,0%
  • Nedžla

• Lejla

glasova: 6 16,2%
  • Ferhunde

glasova: 5 13,5%
  • Oguz

glasova: 6 16,2%
  • Ajše

glasova: 0 0,0%
  • Sedef

• Dževrije

glasova: 13 35,1%

• Ukupno glasova
    37
  • Anketa je zatvorena .
E pa ti onda gledaj tvoj Lost, znaš od onih što nas nisu bombardovali...
Ti nešto komentarišeš. Da smo mi (Srbi) bili brojniji narod ko zna koga bismo mi mučili i ubijali itd...Mislim da smo i kao jadna i mala nacija dokazali na kakvo nasilje smo spremni. Uostalom, nisam toliko ograničenih shvatanja da mrzim ljude jer su njihovi preci nama naškodili, to je besmisleno...
Uostalom u turskoj dosta ljudi zna srpski (ne mislim na srbe koji tamo žive već na ljude uopšte) ne znam kako ali znam da je tačno...

Da ne pretvorim temu u političku ili istorijski spektakl, ajmo o seriji...

Sedef mi iz Killing smor prirasla k' srcu i polako postaje like, like like... Samo da ona i Ševket ne preteraju sa ovim pubertetskim muvanjem...
(Izvinjavam se za svaku moguću grešku u vezi Njega i Nje kako Mithat/sada konj kaže, gledam stare epizode pa ne znam da li se ovo dvoje i dalje muvaju)...

Poslednja izmena:
Ševket slupao kola. Hint u nizu koji ne umeju Tekinovi da rastumače kako bi shvatili koliki je nesposobnjaković. Koliko je envičan bilo čemu osim parazitstvu i moralisanju čak i kada za to nije pozvan.
Žao mi je što ćuškaju Ajše. Kulturno je biće. Zapostavljeno zbog druge, starije dece. Više se brinu za odrasle nedovoljno svršene ljude nego za nju koja je mala, a opet razvijenija i osvešćenija nego svi zajedno.
BIlo mi je krivo kada je Nedžla vikala na nju. SVačega se nagledala. Ukazuje na postojanje mnoge dece koja svašta u detinjstvu vide i čuju, što se itekako odrazi na njihovo odrastanje, sudove, kvalitete, i vrednosne stavove.

Preteruju sa Fikret, tačnije njenom trudnoćom. Nisam stekla utisak da je ista rizična, a njoj malo-malo pa loše. Bar da je trudnoća poodmakla, kad ono nešto sitno.
Takođe ova Dževrije enma granice. Nema smisla da toliko kinji. Ne vidim poentu njenog lika.

Žao mi bilo u sceni kada je Mithat otvorio sve karte Ferhunde dajući joj beli papir sa potisom. Nudeći joj sve svoje. Tražeći samo časnu, fer igru. Samo čisto srce. Samo nepovređivanje. Tužan izraz lica pred ženom koja ne ume da ceni niti iskrenost, niti tuđe emocije.

Ovo si sve zaista sjajno rekla. Mene sad najvise nerviraju Ali Riza, Mithat, Ferhunde i Djevrije.

Djevrije je toliko naporan, specifican sam po sebi lik, da na sve ima zamerku. Vrhunac njene dokolice je bio taj kada je Tahsin resio da uvede interfon kako bi ih ona cimala i smarala za svaku sitnicu koju nadje. Pa bukvalno i da ih nazove i kaze: "Neka dodje gdja Fikret, prdnula sam"...

Tahsin nije loš čovek. Ali je mekušac. Ponajviše mu to zameram. Nikada ne bih mogla da zamislim sebe sa takvim tipom osobe. Ne ume da pokaže odlučnost ni u čemu. Napatila se Fikret sa tom Dževrije, nije umeo ni da joj saspe neke reči, i sredi Dževrije.Ne mislim da ispravno postupa. Trpe i deca.

Ne razumem zašto svi krive Ali-Rizu. On mi je omiljeni lik. Glupo mi je kada neko kaže da je on kriv za sve...
Bio je jedini koji je bio protiv toga da se Ševket oženi sa Ferhunde (ko ne veruje/nije gledao neka se vrati na početak serije i videćete da je ona uzrok svih problema pa i dovodjenje Oguza u njihovu kuću). Po meni je Ali-Riza za sve u pravu. Haerije (sada) jako volim ali ona pretera sa opraštanjem a izgovor je uvek: "Pa dete mi je". Po meni ona je svojim uplitanjem takodje dosta problema napravila (i za Ferhunde, Ali je popustio da se ne bi sa njom svadjao i dozvolio da im Ferhunde dodje u kuću). Sve (ali sve) bi bilo drugačije da je Haerije pričala Ali Rizi sve što se dešavalo u kući a da je to ona znala a krila od njega. Čovek je dosta propatio, kažete ima neke uvrnute poglede na svet - zapravo ne. Da je više tako poštenih ljudi gde bi nam bio kraj, zaista. Očigledno je da je kao mlad morao da se povinuje svim željama i prohtevima koje mu je otac nametao, upravo je to pokušao da prenese svojoj deci, to poštovanje prema roditeljima koje su svi od njihove dece (osim Ajše, duša napaćena) odavno izgubili, to je po meni uzrok svih problema. Da su Lejla i Nežla imale poštovanja prema njemu ne bi pravile gluposti sa Oguzom. Fikret ga je poslušala bezpogovorno i ispalo je dobro - na kraju se udala za Tahsina (i sklonimo Dževrije iz svega ovoga) oni se baš vole - dakle srećna je... Ko zna kako bi živela da se udala za tog verenika. Ali Riza se najviše pribojavao i izbegavao je ljude poput Ferhunde i Oguza, ljude koji uprkos svemu misle samo na sebe i upravo takve ljude je morao da upozna zbog dece koja ga nisu slušala...
Nekako svi kažu da je davao deci isprazne savete umesto da im je predočio kako je svet surov - pa on je upravo u tim savetima njih štitio do tog sveta koji je izopačen, zlih ljudi, oduvek ih se klonio i pokušavao da zaštiti živote svoje porodice od takvih ljudi. Opet je krivica u deci ne u njemu.
Mislim da je on tu najveća žrtva i na kraju serije je i dokazano, baš je namučen ali čini se da je konačno našao mir, recimo...

Poslednja izmena:
Slažem se za kraj, jako, jako loše/realno/bzv odradjeno. Uvek se tešim da je moralo tako, kažu i oni (režiser, producenti, scenaristi - Serija je "Kad lišće pada", kažu mora loše da se završi) ali opet je veoma nezgodno kada se serija koju toliko zavoliš tako završi, baš jadno se osećam posle, kao da se meni nešto desilo na šta nisam mogao da utičem...
Kada mi se neka serija loše završi ja uzmem i napišem alternativni kraj, samo za sebe, čisto da mi savest bude mirna...

Dusane, slazem se za ovo sto si rekao. Ja sam pogledao (nisam mogao izdrzati da vidim kakav je kraj i mogu reci da me je totalno dokrajcio, sokirao :( :'( ) te da ti ovo sa alternativnim krajem UOPSTE ali uopste nije lose... I ja imam neku svoju happy verziju u glavi, pa cu je napisati za sebe... :)

Počeo sam iz dosade, par dana nakon završetka neke serije (naročito ako je završetak užas) osećao sam se baš baš bezveze pa sam napisao kraj za sebe, naravno nikada nisam samo napisao kraj nego ga prosto uklopio u priču da izgleda kao da se nastavlja na kraj (iako se ponekad čini nemogućim). Posle mi je preraslo u naviku pa sada to redovno radim. Kad lišće moj završetak sam odavno napisao ali sam u medjuvremenu imao neku havariju sa diskom pa sam nešto fajlova uspeo da povratim, mislim da je i ovo medju njima. Baš ću uzeti da pročitam ponovo...

Nedzla mi je svaki dan sve odvratnija. Kako je samo napala Sevketa zbog kola a on uopste nije kriv. Seljanka, seljanka na kvadrat!
Dzem je najdivniji lik u seriji. Fenomenalan decko :D
Dzejda mi je tako nisko pala da je to strasno. Bas je fuxa, jadna, dno dna.

Kakva krajnje kič atmosfera u bašti tokom roštiljanja mladih, novih supružnika- Mithat i Ferhunde. Kakva groteska.
Čini mi se da su i ono malo scena ljubljenja jedva snimili, kao da uočavam gađenje kod Ferhunde. Ta muzika, kao i ona muzika sa svadbene večere, baš ide uz odvratnost te veze i proračunatosti Ferhundine. A kad je zaigrala, gospode!

Lepo je, na umeren, i fin način Lejla skrenula pažnju Sedef na Ševketa, njegovu slabićku prirodu, maštarije i odsustvo odlučnosti. Tako je elpo, i domereno skrenula i Mithatu pažnju na Ferhunde, i destruktivnost koju seje za sobom.
Zanimljivo mi ej što ona, kao najnestabilnija u proodici, krhka i emotivna najzrelije govori. Bez žustrine, žešćenja, bez ružnih reči.
No, ipak, malo nepormišljeno postupa dovodeći Hajrije u nezavidan položaj. Najpre onda kada je došla u kuću po stvari, jedva ju je unervožena Hajrije oterala, a i sada, kada je došla pred zgradu. Razumem njenu usamljenost, tugu, ali ništa se ne menja tako što dolazi i na prepad uznemiri Hajrije.
Nedžla me sve više nervira. Kao da je simbol morala. Kao da je sa udajom, bogatstvm sprala sve svoje grehe.A tim ponašanjem te iste izbacuje u prvi plan. Ne ume da se ponaša na nivou. Uzalud joj obrazovanje.

Kakva krajnje kič atmosfera u bašti tokom roštiljanja mladih, novih supružnika- Mithat i Ferhunde. Kakva groteska.
Čini mi se da su i ono malo scena ljubljenja jedva snimili, kao da uočavam gađenje kod Ferhunde. Ta muzika, kao i ona muzika sa svadbene večere, baš ide uz odvratnost te veze i proračunatosti Ferhundine. A kad je zaigrala, gospode!

Lepo je, na umeren, i fin način Lejla skrenula pažnju Sedef na Ševketa, njegovu slabićku prirodu, maštarije i odsustvo odlučnosti. Tako je elpo, i domereno skrenula i Mithatu pažnju na Ferhunde, i destruktivnost koju seje za sobom.
Zanimljivo mi ej što ona, kao najnestabilnija u proodici, krhka i emotivna najzrelije govori. Bez žustrine, žešćenja, bez ružnih reči.
No, ipak, malo nepormišljeno postupa dovodeći Hajrije u nezavidan položaj. Najpre onda kada je došla u kuću po stvari, jedva ju je unervožena Hajrije oterala, a i sada, kada je došla pred zgradu. Razumem njenu usamljenost, tugu, ali ništa se ne menja tako što dolazi i na prepad uznemiri Hajrije.
Nedžla me sve više nervira. Kao da je simbol morala. Kao da je sa udajom, bogatstvm sprala sve svoje grehe.A tim ponašanjem te iste izbacuje u prvi plan. Ne ume da se ponaša na nivou. Uzalud joj obrazovanje.

Nedzla je najobicnija koza. Da,koza. Cim otkrije neku pikanteriju u vezi Lejle, brze bolje javlja majci pokusavajuci da je ocrni. Nisam pakostan, ali bice mi drago kada ostane bez Dzema. Ona ga uopste ne zasluzuje. Kao kada mu rekla da ako je jos jednom napadne, ostavice ga. I on treba da se plasi?

A ona scena kada je Lejla dosla u zgradu kod Hajrije. Bilo mi je pretuzno kada joj je majka dala krisom da jede kolac i strepi da ce naici Ali Riza... Kad nisam zaplakao.

Mene Lejla nervira sa tim savetima sto daje svima sem samoj sebi. Sedef je ok lik. Glupo je da je onako nasekira iz ciste pakosti. A ona izjava kako vise veruje Oguzu nego Sevketu je vrh. Znaci ovaj sto je krao od Jamana je losiji od onog koji je krao od Jamana i spavao sa njegovom zenom, silovao Lejlu, a onda je varao sa Dzejdom i svastikom sa kojom je hteo da pobegde u Nemacku. To sto je tukao Ferhunde mu uzimam kao plus. :D

Ja bih i da Oguz zalepi jednu šamarčinu Džejdi.
Užasava me takav tip žena, možda čak više od Ferhunde.
Na kako niske načine pokušava da ga zadrži uz sebe!
Još kada mu je rekla da mu daje vremena, da bi shvatio da ga ona voli!
Pa, šta sa tim?!
Ona njega voli - možda je to istina. Ali on nju ne voli!!!
Zašto je u obavezi da je voli, čak iako mu je rodila dete?

Za Nedžlu mislim što i vi.
Najviše mi u poslednjih nekoliko epizoda smeta što stalno prenosi informacije, što jedva čeka da ih prenese, ne razmišljajući da li će roditelji zbog toga da se posvađaju, dožive infarkt, da li će Džema da zaboli... Ama, ništa. Samo da njena sujeta izađe na površinu. I šta je rešila?

Još ona scena kada ide za Ali Rizom i pita ga ''Zašto si je pustio?''

Zašto je nju pustio u kuću???

Možda zato što je roditelj, i što ima srce koje uvek nadvlada principijelnost kada nekog volimo.

Ma mislim da ste vi zaslepljene Oguzom utuvile u glavu da je Lejla svetica a Nežla djavo. Obe su glupače jer ne znaju šta je kontrola - samo inat i nedovoljno (mentalno) razvijena samostalnost u donošenju odluka, pa stvarno, Ajše je zrelija od njih. Meni je opet tu samo Alija i Ajše žao, sad me nekako Haerije opet nervira, mnogo je počela da kuka...
O Mithatu nemam reči, ovaj više ne zna šta hoće. Ferhunde crkni više, koliko sam je voleo sada je mrzim mrzim mrzim...
Što je ona Nurdan ne drmne šamarčinom, i ona---svako treba da opali (šamar) Ferhunde po jednom...
Gledao sam (gvirnuo) unapred i Ferhunde i Ševket se (kako dževrije kaže "njušili" na gradilištu, i to kako dževrije kaže "stvarno, sa ustima")... Takodje sam video kada su možda u nekom hotelu i Mithat ih ugleda, skočio na Ferhunde da je davi...Haos nastao...
Drago mi je (ali veoma) što Prva deli epizode jer sam se trgao kada sam video da je oko sto dvadeset i neke, valjda... prema turskim proračunima još pedesetak epki do kraja a kod nas preko sto---juuu huu...

Poslednja izmena:
Lejla se zgaženo, infantilno uputila kući. Tugu je htela da ugasi u svom domu. Pognute glave, ali među svojima. Ali Riza nije imao toliko hladnoće u sebi da je otera. Ćuti, nem, ali je pušta unutra.
Mogla je da pretpostavi da Džejda neće tako lako pustiti Oguza. Da ga neće bez borbe dati. Makar iz srušene sujete.
Verujem da nimalo nije bilo ako Lejlino iščekivanje u samoći prevelike kuće, bez okrilja roditeljskog doma, bez zagrljaja najmilijih, u večnom "izgnanstvu" i skrivanju.Previše je uspomena u toj kući da bi mirno mogla da iščeka nekoliko meseci života u ljubavništvu, mada u zagrljaju onog koga voli. I Oguz je tu vezanih ruku. Džejda mrsi konce. Čvrsto ih steže u svojim rukama.

Međutim, Lejla je uradila ono što uvek uradi. Posustala, predala se bez borbe. Isuviše je slaba. Izranjavana, potištena, romantičnog nadanja da će sve biti dobro tako brzo.
Došla je kod svojih. Pustio ju je otac. Verujem da će joj oprostiti, ali olako je ustuknula pred svojim emocijama. Pred svesti zbog čega je sa Oguzom bila opet.

Nedžla je osorna. nakinđurena, u bogatstvu, dozvolila je sebi odrešit ton u pridikovanju oca koji je Lejli otvorio vrata i dopustio joj da unese stvari.
Zamera mu to, Nedžla, baš ona koju je i sam pustio nakon počinjene izdaje. Dvostruke izdaje, tačnije trostruke: Izdala je Džema, porodicu i čast, i sestru.
Ako se skućila ne znači da su gresi zaboravljeni, i da joj pogled treba biti prav.
Zamera mu, hodeći za njim što je pogazio reč, što je pustio da se vrati, gazi njegovim hodom, ne mareći da je ta osoba koja je ušla pognute glave njena sestra. Koju je baš ona ponajviše ranila, dovela pred mnoge tuge, borbe duše i emocija.
Nedžla zaboravlja, veoma olako da je baš tako pogazio i razbijene Nedžline slike kada je pobegla sa Oguzom, kada je uzimala očeve pare lažući ga, kako bi napravila pasoš, i isplanirala beg sa Oguzom.
Nedžla, kojoj je oprošteno, zaboravlja koliko je mučno zadobiti oprosti, koliko je teže i bolnije dobiti oproštaj nego zgrešiti.
Ohola je. Tvrda. Borbena. Ne znam kako se uvek drzne da se uhvati teme o kojoj nema prava da zucne.

Kako tako krvoločno, snažno ne ume da se bori za svoj brak? Za Džema koji joj je takođe oprostio. Kojeg gleda u oči, sa kojim leže ne mareći i ne brinući kako je njemu što je sa njom. Da li strepi plašeći se nove izdaje. Kako ne brine da li joj Džem istinski veruje. Kako tu nije srčana, jaka, kako tu ne juri svoju sreću.

Kao da se naslađuje Lejlinom patnjom. Kao da joj je jedino važno da istera sada navodno stečeni moral. Kako se lako zaborave naši gresi kada ih malo ko i pomene. Kada vreme učini svoje. Zaboravlja kako je krišom posmatrala porodicu koja ju je otpisala.Zaboravlja košmare u kojima doziva Tekinove? Uh. I onda neka me neko pita zašto između nedžline grubosti i Lejlinog posrnuća biram ovo drugo?

Ali Riza brine o ruži. Ruža kao simbol porodice. "Gde god posadiš ružu, ona je ruža", možemo povezati sa "Ma pod kojim krovovima živeli, mi smo uvek jedna porodica".
Nije bitno gde jesu, dok su zajedno. Dok je podrške. Ruža koja cveta, isklijava jeste nada da će doći dobro vreme. Mir. Da će svaki njegov cvet (član porodice) naći svoj put, izroniti iz crnila zemlje, čak i ako je ugažen.
Ruža kao nada da predstoji opet neko bolje vreme.

Ruža kao cvet sa lišćem koje se osipa.

Ne budite toliko kivni na Nejdzlicu, ipak je zamalo izgubila Dzema i vratila se kuci zbog Lejle, koja joj je to smestila iz ciste zlobe..

A baba je dobra: ova ce se poroditi sa telefonom :'D

Poslednja izmena:
Izrazicu se kao prostak, ali Nedzla ***** za sve pare. Kao kad je kazala: Za Lejlu nema povratka. Stvarno, a za tebe je imalo povratka kad si umalo upala u nevolju u onom burdelju u kom si zivela, ne znajuci da ces biti zrtva prostitucije? Nasla da se ruga koza ovci. Nedzla nije ni malo bolja od Lejle, otela je sestri muza, tupadzija Sevket je pljackao, a za sta je ispastala Lejla? Jer je samo zelela da bude, makar i malkice, srecna. I zbog toga joj se ne moze oprostiti. Nervira me Ali Riza, mnogo deli decu na dobru i losu, a ne moze da vidi sebe kakav je sam. Danas mi je Lejla bila kao pokisla maca kada je dosla pred vrata...

Back