kad jaganjci utihnu, ili..?

nisam siguran kako da izbalansiram ovo pitanje, a da se neki ljudi ne naljute, ali..evo

postoji ona izreka, što više upoznajem životinje, sve manje volim ljude.
i to je ok.
ljudska vrsta je komplikovana i obrni, okreni, teška za voljenje.

ipak, srećem sve više ljudi koji veoma dramatično proživljavaju svako napušteno kuče ili mače koje vide negde.
Do te mere dramatično, da se raspadaju i da ne mogu da funkcionišu dok to kuče ne zbrinu i budu sigurni da će biti ok.
Čovek se prosto postidi, kada vidi toliku dobrotu i unutrašnju lepotu

S druge strane, ta ista dobrota nekako kao da žmuri na jedno oko, kada su napušteni, ubogi, siroti - ljudi u pitanju.

Razumem da (zbog tretmana životinja) postoji opšti prezir prema ljudskoj vrsti, čak mržnja, ali..nekako se postavlja pitanje – ako smatraju da životinje zaslužuju bezuslovnu brižljivost, negu i pažnju, zašto bi neki nesrećni ljudi to morali da zasluže?

Možda zato što od ljudi imaju feedback koji nije zadovoljavajući i koji se, jednom rečju zove – nezahvalnost?

Kod životinja toga nema, ili makar ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo.

Da li ti ljudi imaju potrebu da budu dobri?

Zašto imaju tu potrebu?

Da li su tu neki “utihnuti jaganjci” u pitanju?

Ili je u pitanju projekcija tipa “ovako bih voleo mene neko da pazi”?

Ili je u pitanju vežbanje dobrote tamo gde je lakše?

Ne govorim dakle o ljudima koji eto, vole da imaju kućne ljubimce, već o ljudima koji se potpuno parališu kada vide napuštenu životinju i koji ne mogu da funkcionišu dok ga ne nekako ne zbrinu.

Da li su oni svojevrsni Don Kihoti, ili jednostavno imaju neki psiho-zez?

Mi se, dok mazimo životinju, topimo, ovolko nam srce, gledamo na to kao na čistu emociju..ali, budimo realni, životinja možda u svemu tome učestvuje krajnje organski, smirujemo joj svrab, potrebu za dodirom, toplotom isl?

Ukratko, da li je ljubav prema životinjama umišljena fantazija - ili je jedina prava, bezuslovna, bez očekivanja i kao takva ispravan model koji treba slediti na svakom mestu i prema svakom živom stvoru?

Upravo tako - vezbanje dobrote tamo gde je lakse.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/569144-Umro-puzeći-ispred-doma-i-moleći-za-koricu-hleba

Iako i sama neobicno volim zivotinje, nikad zivotinju ne bih pretpostavila coveku, a kamoli da dozvolim da covek umre samo zato sto ima buve (kao da zivotinja nema?)

Imam utisak daljudi u danasnja vremena sve manje vole druge ljude i plase se od njih (naravno taj strah nije neopravdan) ali umesto da ga razbijaju pomaganjem u nevolji drugom coveku, oni beze od realnosti pomazuci zivotinjama koje ionako nicega nisu svesne i ima ih na 1000-de, dok je svaki covek neponovljivo bice.

vegetarijanci....iskreno meni je to jako iritirajuce. okej ako ti zaista imas to saosecanje prema zivotinjama pa zbog toga ne jedes meso, ali napadati druge kao da su ti ubili najmilije samo zato sto imaju batak na tanjiru?

nijedan vegeterianac tebe nije napao, ko napada sebe, druge i potomke vec je pisano

ko se tu brine/ne brine o ljudima i deci jasno je

Da bi se dobio 1 kg žitarica, potrebno je 60 litara vode
Da bi se dobio 1 kg mesa, potrebno je 2500-6000 litara vode

U Americi jedna farma pilića godišnje troši 455 miliona litara vode, što je dovoljno za snabdevanje grada od 25.000 stanovnika.

Odakle vam pravo da dozvoljavate da milioni ljudi umru od gladi samo da bi pojeli meso ubijene životinje?

images

To znači da se zbog masovne proizvodnje mesa, žitarice širom sveta koriste kako bi se nahranile životinje. Većina siromašnih zemalja prodaje pšenicu zbog državnih dugova, dok njihov narod ostaje gladan. U Americi 90% pšenice se obrađuje zarad industrijskih životinja, u Engleskoj je to 85%.

Da bi se jedna krava tokom tri godine, potrebno je 2 hektara. Posle ubijanja te životinje dobijate, otprilike, 300 kg mesa. Kada bi farmer zasadio žitarice, povrće i voće na toj istoj zemlji, kroz tri godine bi izraslo oko 8000-10000 kg hrane, što iznosi oko 30 puta više hrane, za isti period.

2 ha - jedna krava = 300 kg mesa
2 ha - zitarica = 10 000 kg zitarica,voca i povrca

Za to vreme, svakoga dana, u svetu, više od 40.000 dece umre od gladi.

Da li imamo pravo da budemo odgovorni za takve patnje?

Za ishranu se ubije:

● 35000 životinja svake sekunde
● 578000 životinja svakog minuta
● 18,25 milijardi godišnje ?

Mesečno od posledica gladi umre:

● 100000 ljudi
● 80000 dece

Koliko jos planeta moze da izdrzi?

Tvoja uvek mora da bude poslednja, jel da?

nijedan vegeterianac tebe nije napao, ko napada sebe, druge i potomke vec je pisano
zaista isam imala prilike u rl da me napadne neki vegetarijanac, ali njihovi performansi gde su polivali ljude bojom su svima poznati. medjutim virtuelno vegetarijanci su dosta glasni u odbrani zivotinja i u optuzivanju onih koji eto jedu meso. samo sam iznela svoje misljenje, ako si se osetio prozvan verovatno imas i zbog cega. :lol:

Tvoja uvek mora da bude poslednja, jel da?
naravno. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Upravo tako - vezbanje dobrote tamo gde je lakse.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/569144-Umro-puze%C4%87i-ispred-doma-i-mole%C4%87i-za-koricu-hleba

Iako i sama neobicno volim zivotinje, nikad zivotinju ne bih pretpostavila coveku, a kamoli da dozvolim da covek umre samo zato sto ima buve (kao da zivotinja nema?)

Imam utisak daljudi u danasnja vremena sve manje vole druge ljude i plase se od njih (naravno taj strah nije neopravdan) ali umesto da ga razbijaju pomaganjem u nevolji drugom coveku, oni beze od realnosti pomazuci zivotinjama koje ionako nicega nisu svesne i ima ih na 1000-de, dok je svaki covek neponovljivo bice.

usvajam na spavanje napustene sponzoruse do 300 meseci

sifra: mRnjau

Veoma volim životinje i jedna sam od onih koje uvijek nađu način da ih zbrinu.Ali,volim i ljude i nisam mišljenja da je bilo koja od ovih ljubavi isključiva..mada,sve više primjećujem neke patološke obrasce po kojima ljubav prema životinjama isključuje ovu drugu i to skoro apsolutno..
Bezuslovnost ljubavi i odanosti koju pružaju životinje je često melem na rane koje bolujemo ,a koje su načinili ljudi..Vjerujem da onaj ko ne voli životinje ne može da voli ni ljude.

Veoma volim životinje i jedna sam od onih koje uvijek nađu način da ih zbrinu.Ali,volim i ljude i nisam mišljenja da je bilo koja od ovih ljubavi isključiva..mada,sve više primjećujem neke patološke obrasce po kojima ljubav prema životinjama isključuje ovu drugu i to skoro apsolutno..
Bezuslovnost ljubavi i odanosti koju pružaju životinje je često melem na rane koje bolujemo ,a koje su načinili ljudi..Vjerujem da onaj ko ne voli životinje ne može da voli ni ljude.

Ovo nije tačno.

Mnoge psihopate i masovne ubice su bile jako posvećene svojim ljubimcima.

Ovo nije tačno.

Mnoge psihopate i masovne ubice su bile jako posvećene svojim ljubimcima.

Naravno to je tačno, Hitler je prvi primer, ali takve spodobe životinje doživljavaju na sasvim poseban način. Ja ipak ostajem pri svome, da što više upoznajem ljude, sve više volim životinje, decu izuzimam, deca su malecne životinjice satkane samo od instinkta i osećanja, kad odrastu, to je nešto sasvim drugo, ne bih ulazila u polemiku zašto je to tako i ko je kriv za to, neka druga tema možda.

Naravno to je tačno, Hitler je prvi primer, ali takve spodobe životinje doživljavaju na sasvim poseban način. Ja ipak ostajem pri svome, da što više upoznajem ljude, sve više volim životinje, decu izuzimam, deca su malecne životinjice satkane samo od instinkta i osećanja, kad odrastu, to je nešto sasvim drugo, ne bih ulazila u polemiku zašto je to tako i ko je kriv za to, neka druga tema možda.

Naravno da imaš pravo na subjektivno viđenje sveta, kao i svi mi uostalom.

Kao što rekoh u prvom mom postu na ovoj temi -odnosi među ljudima su komplikovani i traže određene napore i ustupke.Od onih koji nemaju svest, već samo instinkt ne možemo biti povređeni.

Čovek je ipak socijalno biće i treba da sebe ostvaruje u interakciji sa drugim ljudima ma kako to bilo nekada teško ili bolno. Životinje mogu da nam budu drage, ali ne mogu i ne smeju da budu zamena za ljude.

Joj, ja volim to gnjec-gnjec kuco, cicos.macos ...
Danas sam, npr, gnjavila jednu bordošku dogu. :) Dopala mi se, a dopala sam se i ja njoj.
I ne biram: može da bude i tele, prase, jagnje ... Volim, brate.
Ali psa tretiram kao psa, mačku kao mačku, jagnje kao jagnje.
Moja mačka u kući ima status - mačke. Ni manje, ni više.

Zoro, temom si mi stavio prst u oko. :mrgreen:

Šala mala.

Back