Kad brak iz ljubavi nije moguc?

Saces ti blago meni na ignore listu. Dosta je onih koji glumataju "brakove", a djeca kad porastu bas taj "brak" uzimaju kao primjer zasto vise uopste ne treba sklapati brakove.

Takvi lutaci i bezumnici i stvaraju sve ove silne marksiste koji horski i zlocinacki ukidaju sve sto razumni ljudi zele da stvore.

Blago meni ako tako nastaviš neće ti ostati niko sa kim ćeš moći da diskutuješ :per: :hahaha: Ne vidim kako neko ko ne živi zajedno i viđa se tek povremeno ( većina veza je takva ) "glumata" brak.

Pa sta mozes ti sad sa tvojim odgovorom? Identifikovao si nlo i sad mozes da ocajavas i da ih zoves "zlim"? Tu je kraj svega? Zar nije to nedovoljno? Zar tako ne rade i biljozderi zivotinje? Treba li pustati rogove po tvom misljenju? Spasavaj se ko moze?
Inace, Amerikanci nemaju negativan prirodni prirastaj...

Zar nije Marks jos prije Amerikanaca identifikovao porodicu kao neprijatelja? Zasto sad svaljivati sve na Amerikance? Zar jos nisi otkrio koje to IDEOLOGIJE unistavaju porodice? Nekako si mi televizijski orjentisan. Ne osjecam dubinu. To je razocaravajuce...

Nisu Amerikanci smislili sistem, sistem je, kazu knjige, crtan i docrtavan cak i pre Marksa.

Amerikanci su sila, snaga koja oruzjem i novcem gura ka unistenju.
Oni su samo fizikalci. Ideja nije njihova, ideja je globalna. To je ideja negativaca iz filmova o Supermenu.

Ideologije sluze da pokore narode. Sve ropske ideologije imaju simbol, zvezdu, krst, mesec, pesnicu... osim kapitalizma.
Kapitalizam nije ideologija nego je izvrsna sila koja ima mehanizme i poluge da promeni svet.

Kao sto instinktivno bezimo od pozara i poplava, tako treba bezati od poluga kapitalizma.
Te poluge razaraju porodicu (ili makar dozvoljavaju razaranje).
Ne mozes pobediti pozar, ni poplavu, ni kapitalizam. Mozes svoju imovinu zastititi, sacuvati.

"Zar nije to nedovoljno?"
Ne usudjujem se da odgovorim, jer su svi argumenti na tvojoj strani.

Pa da, valjda.
To sto ja ne vidim drugi nacin, ne znaci da ne postoji.
Tako su nasi stari preziveli i dinosauruse i propast dinosaurusa, i potop i kugu.
"Glupo", kako kazes.

Nije mi potpuno jasno zasto pricamo o nacinu, kada nismo podvukli crtu ispod razloga.
Ja pricam da treba na bilo koji nacin sacuvati porodicu od zapadnog virusa koji je razara iznutra.
Da li mislis da je glup nacin ili cilj?

Pa eto, Nietzsche je sve lijepo objasnio, ali njega i dalje niko ne ferma, svima je bitnije da cute i umiru. Isto tako i ti i svi koji ste na neki nacin upleteni u filozofiju, pokazujete da niste spremni da preuzmete odgovornost i osudite prave uzroke i izvore. Lakse vam je ici zajedno ulicom i uzvikivati parole protiv "kapitalizma", a i 'kapitalizam' i anti-kapitalizam poticu iz hriscanstva, tj. ne bi bilo kapitalizma da hriscanstvo nije proguralo trgovce na vlast, a sad gura i vas da se borite sa bogatim trgovcima i bankarima. Isto tako poticu demokratija i Marks iz hriscanstva. "Hriscanstvo je naturalizovana demokratija" - Nietzsche ili bijese da je demokratija naturalizovano hriscanstvo, svejedno. A u demokratiji ne postoji zajednicko misljenje, pa prema tome ni religija, ni porodica i uopste nikakva institucija. Demokratija je anarhicna i podstice sve clanove na pobunu protiv bilo kakvih struktura drustva, ukljucujuci tu naravno i porodicu.

Evo, ja s kojom god zenskom da razgovaram, ona odmah pocne da panici, cim se treba pribliziti nekom susretu i sl. kazu da se "boje". A znam dobro cega se boje. Boje se strukture, institucije, organizacije...

Poslednja izmena:
Kad vidim kakvi su ljudi danas ja ne bih htio brak da kvarim "ljubavlju".

Brak je vazniji od ljubavi, jer zivot je volja za moc, a voljeti moze svako, dok stvarati porodicu ne moze. Izmedju moci i ne moci, ja biram brak!

Ja mislim da porodicu moze stvoriti svako, to nije tesko. Tesko je odrzati. Najcesce zato sto je ljubav prolazna kategorija. A sto je prolazna...to je diskutabilno.

Ja mislim da porodicu moze stvoriti svako, to nije tesko. Tesko je odrzati. Najcesce zato sto je ljubav prolazna kategorija. A sto je prolazna...to je diskutabilno.

Nije diskutabilno. Brak nikad nije bio zasnivan na ljubavi. Zato zbog toga ne moze ni da opstane. Cim cujes pricu "hocu samo brak iz ljubavi" to je odmah znak da odbija sve primarne i objektivne razloge za brak. Covjek koji nije anarhista, demokrata (sto je isto), ili tako neki slicni asocijalni kriminalac, taj po nuznosti u danasnje doba mora postati drzavnik, filozof, istoricar, kriticar, a i zagovornik institucija kao sto je brak. Bez toga covjek ne moze da opstane. On prebrzo pocne da kopira zivotinje i da propada i kao pojedinac i kao cjelina.

brak se ne zasniva na "ljubavi" – on se zasniva na seksualnom instinktu, na
instinktu vlasništva (žena i deca kao vlasništvo), na instinktu gospodarenja, koji stalno
organizuje sebi najmanju formaciju gospodarenja, porodicu, kojem su neophodna i deca i
naslednici da bi održao, i fiziološki, već postignutu meru vlasti, uticaja, bogatstva, da bi se
pripremio za duge zadatke, instinktivnu solidarnost kroz vekove. Brak kao institucija već
sadrži u sebi potvrđivanje najvećeg, najtrajnijeg organizacionog oblika: ako samo društvo ne
može da jamči za sebe kao celinu, do najudaljenijih budućih pokolenja, onda brak uopšte
nema nikakav smisao
. – Savremeni brak je izgubio svoj smisao – prema tome, on se ukida.

Sto znaci, bez drustva, ni brak ne postoji.

A drustvo ne postoji jer nedostaju instinkti: seksualni, instinkt vlasništva, instinkt gospodarenja, instinkt bogatstva, instinkt uticaja i instinkt solidarnosti.

Priznajte da ste postali robovi i masine za odricanje najboljih stvari koje su ikad postojale...

Poslednja izmena:

Back