Kad brak iz ljubavi nije moguc?

Uzimajući u obzir to da je Dekart živeo pre više od 300 godina, razumem zašto je to i napisao. Ali ne postoje debela i tanka krv, niti se želudačna kiselina može mešati sa krvlju, jer bi u tom slučaju uništila ne samo mozak, nego i sva druga tkiva i organe. Medicina je od tada dosta napredovala, a te teorije su odavno odbačene. Rumene obraze uglavnom imaju ljudi sa svetlim tenom zbog toga što u koži imaju malo pigmenta melanina, pa im zato do izražaja jače dolaze krvni sudovi koji i daju crvenu boju obrazima.

Nista nauka nije odbacila. Nauka uopste ne smije da se dotakne takvih velicina iz starog vijeka, pa ni onih najstarijih, starih Grka, jer danasnja nauka je samo produzena ruka hriscanstva i smije da gura samo hriscanske teze. Zato je puna "stvari po sebi" koje ne govore o karakteru covjeka nista. To jei razumljivo s obzirom da hriscanstvo nastoji da opravda sve lose ljude kao "zrtve". Tako da niko od naucnika nece reci da je blijed ili zuckast covjek los, mada se zna da je jedna zuc zuta i da od zucnih rasprava moze da dodje do krvoprolica... a kod Grka je bilo drukcije. Oni nisu propagirali "urodjeno ljudsko dostojanstvo" kao hriscani. Nauka samo pokusava da izjednaci sve ljude i zato je izmislila mnostvonovih bezlicnih nepovezivih pojmova.

Zato ja i nisam nikad volio da studiram. Nisam dovoljno "nepristrasan". Previse sam strasan.

Izvini Dionys ali ti se u samo dva posta žestoko nalupa. Da li će u nekom braku i vezi postojati agresija i fizičko maltretiranje nema ama baš nikakve veze sa tim da li supružnici rade. Isto tako nema ni veze sa tim iz kojih društvenih slojeva potiču. A tek nema veze sa tim da li su se supružnici znali godinama prije braka ili su se uzeli poslije dva viđenja.

slazem se u potpunosti!

Dionys, ti napisa negde da si filozof. ja sam prirodnjak i moji stavovi o zivotu u opste su drugaciji od tvojih, ali ipak nije mi jasno zasto se toliko "drzis" starih grka? ako me moje gimnazijsko secanje dobro sluzi izvorno rec filozof ima znacenje -dokon covek-, znaci covek koji ima puno slobodnog vremena. u to vreme filozofijom su se mogli baviti samo "slobodni muskarci", oni koji nisu morali da rade jer su "bogom dani bogati".
od tada do danas se, ako nisi primetio dosta toga promenilo. ja stvarno nikog ne poznajem kome je tata Zevs, vec svi manje ili vise moraju da rade. verujem da su i tvoji roditelji posteno platili tvoje skolovanje, a novac su ipak nekako morali zaraditi.
Stvarno ne znam puno o filosofiji, ali me to neznanje ne navodi na strah i td i td.

Nista nauka nije odbacila. Nauka uopste ne smije da se dotakne takvih velicina iz starog vijeka, pa ni onih najstarijih, starih Grka, jer danasnja nauka je samo produzena ruka hriscanstva i smije da gura samo hriscanske teze. Zato je puna "stvari po sebi" koje ne govore o karakteru covjeka nista. To jei razumljivo s obzirom da hriscanstvo nastoji da opravda sve lose ljude kao "zrtve". Tako da niko od naucnika nece reci da je blijed ili zuckast covjek los, mada se zna da je jedna zuc zuta i da od zucnih rasprava moze da dodje do krvoprolica... a kod Grka je bilo drukcije. Oni nisu propagirali "urodjeno ljudsko dostojanstvo" kao hriscani. Nauka samo pokusava da izjednaci sve ljude i zato je izmislila mnostvonovih bezlicnih nepovezivih pojmova.

Zato ja i nisam nikad volio da studiram. Nisam dovoljno "nepristrasan". Previse sam strasan.

Bogami jeste odbacila i pobila te mitove iz davnina nebrojano puta. I odakle ti uopšte to da je nauka produžena ruka hrišćanstva? :lol: A na Religiji je mnogi proglasiše satanističkom rabotom. :lol:
Elem, Japanci i Kinezi baš i nisu hrišćani, pa se opet njihovi naučnici slažu sa naučnicima sa naših prostora i sa njima uspešno sarađuju. A i nauka i hrišćanstvo se baš i ne gotive od kako je nauka počela da se suprotstavlja hrišćanskim dogmama. Stoga ti to da je produžena ruka hrišćanstva nikako ne pije vodu.

Mislim da si grdno pogrešio što nisi studirao. :confused:

Eto vidis, bogom dani bogati muskarci, filozofi koji vole mudrost. I uz to obicno ide i neko otmjeno porijeklo. Stari Grci su bili najslobodniji ljudi koji su ikad nesto napisali, pa je zato njihovo svjedocanstvo i najvrednije. Ostalo su robovi religije, a religija je opijum za mase. Cak ni oni koji su tvrdili da je religija opijum za mase nisu bili nista drugo nego njeni robovi. Jedina je razlika sto su htjeli da vizije tih narkomana i ostvare, tzv. utopija. Utopija opija.

Danas se moze biti filozof samo po cijenu velikih odricanja. Nietzsche rece da ce u 20. vijeku biti moguci samo siromasni mudraci. A kad sam vidio kako su djeca ljubomorna na bilo sta sto sam imao, odlucio sam se da vise nista ne posjedujem sto bi se njima moglo dopasti. Tako sam ih se i rijesio...

Bogami jeste odbacila i pobila te mitove iz davnina nebrojano puta. I odakle ti uopšte to da je nauka produžena ruka hrišćanstva? :lol: A na Religiji je mnogi proglasiše satanističkom rabotom. :lol:
Elem, Japanci i Kinezi baš i nisu hrišćani, pa se opet njihovi naučnici slažu sa naučnicima sa naših prostora i sa njima uspešno sarađuju. A i nauka i hrišćanstvo se baš i ne gotive od kako je nauka počela da se suprotstavlja hrišćanskim dogmama. Stoga ti to da je produžena ruka hrišćanstva nikako ne pije vodu.

Mislim da si grdno pogrešio što nisi studirao. :confused:

Hriscanstvo je jedan oblik budizma.

http://forum.krstarica.com/showthre...oditi-sebe?p=22715743&viewfull=1#post22715743

Medju vjernicima imas manje i vise prosvijecene. Vjernik koji je vise prosvijecen, on ne vjeruje vise u boga, ali vjeruje u biblijski moral, i tu spadaju svi naucnici i Marksisti, socijalisti i sl. Novi zavjet je izvor sa koga piju svi oni. Onda imas pristalice starog zavjeta koji se pretvaraju da ih interesuje novi zavjet. To su obicno bogati i svestenici ili neki umjetnici iz renesanse.
Tako da je svijet prilicno sarolik, iako moze da izgleda uniforman, a moze biti vrlo uniforman tamo gdje izgleda sarolik.

Па брате, ако постоји љубав у браку онда ништа ту љубав не може уништити, па ни материјално стање.

А ово што си ти рекао да је радничка класа најглупља и најагресивнија, то уопште не мора да значи тако. Хоћеш да кажеш да се не треба радити? Ајмоо онда сви да лежимо и ништа не радимо и да паметујемо, шта би било од нас? А и лупаш одмах да ти кажем. Финансије не требају да имају везе са љубављу. По теби би љубав опстала када се ништа не би радило, већ би је супружници гајили кући, мазили се, љубили итд. Па чекај онда, како би преживели? Шта би јели? Неће јести љубав. Ти сматраш да су радници животиње и агресивни су, па ако престану да раде, онда нису агресивни. Уосталом, на коју радничку класу мислиш, нису сви такви? Шта је сељацима?

И још си лупио да више класе имају више љубави у браковима. Лаж! Одакле ти та идеја? Ти верујеш да су богати срећнији и више се воле јер мање раде и нус агресивни? Много гледаш тв и шпанске серије :lol:

Pa taj odgovor nam pruzaju svi brakovi koji su puni brutalnosti. Koji brakovi su puni brutalnosti, ima li tu pravila? Smatram da ima...

Zar nisu oduvijek radnicke mase opijale se i prebijale svoje zene bez nekog razloga? Sta je uzrok tome? Zar nisu najagresivniji oni koji su najgluplji? Npr. zivotinje...

Sto ce reci da tamo gdje postoji mnogo agresivnosti, tamo postoji i mnogo gluposti... Odakle onda potice glupost koja se pojavljuje unutar radnicke klase? Pa od cinjenice da rad zaglupljuje, zar ne? Mislim da je sem agresije i opijanja radnickoj klasi svojstvenije nego ikoj drugoj klasi poviseni promiskuitet. Oni imaju najmanje razloga da postuju svoju porodicu a najvise da se uzdaju u "gene", jer sem sjemena i tijela ne smatraju kod sebe nista drugo vrijednim. Oni su svjesni da bez iznajmljivanja njihovog tijela oni ne bi bili nista.

Meni radnik po svojoj bojazljivosti i sumnjicavosti cesto lici na neku divlju i opasnu zenu koja non-stop trazi neku opasnost oko sebe i puna je strahova i neke ugrozenosti. Kad bi zene iznenada dobile na fizickoj snazi, mislim da bi sve svoje strahove izlile u ucestale impulse agresije. Za sada one obicno pribjegavaju sitnim lukavstvima ili cutanju kao obliku osvete.

Mozda je ljubav moguca samo kod onih koji su sasvim slobodni od obaveza. Mozda samo kod visih klasa. Za sve druge, ukljucujuci i koncelarijski namjestaj, ljubav je misaona imenica, a kad se radi, onda se o tome ne misli. Ako ne mozemo da mislimo o ljubavi kad hocemo, onda nam ona i nije toliko vazna. Zasto onda ne reci da je ljubav u braku moguca samo kad brak kao preduzece omoguci supruznicima da se finansijski osamostale?

Odakle si izvukao ove gluposti...(mislim, nema znaka pitanja)

Najprostija je cinjenica da kad propadne moral nastaje "nemoral", odnosno dekadencija. Ljudi pocnu da razmisljaju individualisticki i svako za sebe. To je doba otudjenosti i razvrata, nepovjerenja i materijalizma.

Ljubav je ipak neko medjusobno (spo)razumijevanje i prihvatanje, zajednistvo na bazi zajednickog kojeg ima toliko da se razlicitost ne osjeca i ne pobudjuje nepovjerenje.

Moral je, dakle, ona doza razuma koja je potrebna svakome da bi bio siguran da li je on sam valjan i da li je namjeravana zajednica sa drugom osobom valjana, kao i to da li je ta osoba valjana.

Moral je u sva vremena uvijek mogao da opstane u nekoj masovnoj upotrebi samo kod seljaka. Zasto je to tako? Kaze se da buducnost jednog naroda zavisi od zdravlja njegovih obicaja medju seljacima.

Pa seljak sta god radi, njegova zena je direktno upletena u to, tako da ne moze da dozivi skoro nista drugo sem zajednistva sa muzem. Oni nemaju dodira sa stranim narodima ili pojedincima kao npr. trgovci. I bice da je bas trgovina ta koja sluzi kao tlo za cvjetanje romantizma, tj. vanbracnih odnosa. Za mene je fabricki radnik samo jedan visi stepen moralne iskvarenosti od trgovca. Zato nije rijetkost da filozof nastane od roditelja trgovca, jer filozofijom se opet moze uspostaviti neki moralni poredak.

Najprostija je cinjenica da kad propadne moral nastaje "nemoral", odnosno dekadencija. Ljudi pocnu da razmisljaju individualisticki i svako za sebe. To je doba otudjenosti i razvrata, nepovjerenja i materijalizma.

Ljubav je ipak neko medjusobno (spo)razumijevanje i prihvatanje, zajednistvo na bazi zajednickog kojeg ima toliko da se razlicitost ne osjeca i ne pobudjuje nepovjerenje.

Moral je, dakle, ona doza razuma koja je potrebna svakome da bi bio siguran da li je on sam valjan i da li je namjeravana zajednica sa drugom osobom valjana, kao i to da li je ta osoba valjana.

Moral je u sva vremena uvijek mogao da opstane u nekoj masovnoj upotrebi samo kod seljaka. Zasto je to tako? Kaze se da buducnost jednog naroda zavisi od zdravlja njegovih obicaja medju seljacima.

Pa seljak sta god radi, njegova zena je direktno upletena u to, tako da ne moze da dozivi skoro nista drugo sem zajednistva sa muzem. Oni nemaju dodira sa stranim narodima ili pojedincima kao npr. trgovci. I bice da je bas trgovina ta koja sluzi kao tlo za cvjetanje romantizma, tj. vanbracnih odnosa. Za mene je fabricki radnik samo jedan visi stepen moralne iskvarenosti od trgovca. Zato nije rijetkost da filozof nastane od roditelja trgovca, jer filozofijom se opet moze uspostaviti neki moralni poredak.

Au al se ti nalupa :hahaha: Preljube,švaleracije,kocke,alkohola je uvijek bilo i na selu. I uvijek će biti. Nečija moralnost nema nikakve veze sa tim gdje živi. Nemorala ima i kod bogatih ali i kod siromašnih. Ne zamjeri na pitanju ali koliko je tebi godina? Seljaci nemaju dodira sa trgovinom?!

Moje misljenje nije zasnovano na onom sto se danas prica ili radi, nego onom svo je 'uvijek' vazilo kao najbolje. Tvoje neiskustvo u vezi morala je ocigledno i ne proteze se dalje od 100 godina.

Ja sebi dajem za pravo da se proglasim moralnim ekspertom, tek da se vidi da ih ima.

A to tvoje selo sada zjapi prazno i ja ga ne bih uzeo ni za kakav primjer.

Zbog toga je svaka diskusija s tobom besmislena, i zavrsena. Pogotovo sto je zlonamjernost i izvrtanje rijeci ocigledno.

Poslednja izmena:
Moje misljenje nije zasnovano na onom sto se danas prica ili radi, nego onom svo je 'uvijek' vazilo kao najbolje. Tvoje neiskustvo u vezi morala je ocigledno i ne proteze se dalje od 100 godina.

Ja sebi dajem za pravo da se proglasim moralnim ekspertom, tek da se vidi da ih ima.

A to tvoje selo sada zjapi prazno i ja ga ne bih uzeo ni za kakav primjer.

Zbog toga je svaka diskusija s tobom besmislena, i zavrsena. Pogotovo sto je zlonamjernost i izvrtanje rijeci ocigledno.

Šta si ti po zanimanju pa si ekspert za moral? Ništa ja ne izvrćem. Usput preljuba postoji otkad su ljudi postali svjesna bića. I karakteristična je za sve društvene slojeve i klase. Inače ne živim u selu ( lijepo piše gdje živim ) ali mi je majka iz mačvanskog sela koje je bome živo.

Mnogo bi zdravije bilo kad odrasli ne bi nagovarali djecu da se zaljubljuju i stupaju u seksualne odnose jos dok su djeca. Ona to tada rade bez razloga i povoda, samo zato sto su nagovoreni. Kasnije im ta bezrazloznost postane navika i instinkt, i stvar po sebi. Tako da covjek danas najcesce ugazi u go*no i ima posla za pomahnitalim idiotima.

Javno obrazovanje sluzi samo da bi se zadovoljavalepomahnitale potrebe, a ne da bi ljudi bili bolji, ljepsi, mocniji, sretniji, konkretniji, pametniji, spretniji.

Kako god su u danasnje ljude umetnute nerazumne potrebe, tako se s njima vise ne moze postici nista razumno.

Danas covjek kad otvori neku razumnu temu, odmah stizu armije pomahnitalih da je zatrpaju spamom.

Moderan zivot, to je spam.

Ljudi se u stara vremena nisu razvodili ne zato što su se više volili i poštovali već zat što je razvod bio sramota i što žene nisu radile a nisu mogle da se vrate roditeljima.

Pa ni roditelji ih nisu prihvatali nazad, jer je to bilo sramota. Sramota, tj. NESPOSOBNOST za zivot! Zato je danas najvise nesposobnih! Oni se stalno kriju iza nekih izgovora, kao djeca!

Pa ni roditelji ih nisu prihvatali nazad, jer je to bilo sramota. Sramota, tj. NESPOSOBNOST za zivot! Zato je danas najvise nesposobnih! Oni se stalno kriju iza nekih izgovora, kao djeca!

Ja sve više kontam da si ti klinac. Jer takvi su ti stavovi. Dakle muž tuče ženu ili je izbaci na ulicu jer je našao drugu i ona je nesposobna? Žena vara muža na sve strane,urniše ga psihički i sl i on je nesposoban?

Sve zajedno. Muz nesposoban isprebija nesposobnu zenu, jer je nasao drugu i saznao da je ona nasla drugog. Pri tome se djeca seksaju u komsiluku jer su mama i tata rekli da je to njegova ljubav.

Naravno, mama i tata piju, jer su navikli u djetinjstvu, zajedno sa dedom.

Mama i tata potajno pate za skolskim ljubavima i ljubavima iz komsiluka.

Za glumcima sa TV-a koji lice na njihove stare ljubavi.

Itd. Nema kraja "progresu".

Poslednja izmena:

Back